abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  woensdag 5 mei 2021 @ 08:17:21 #26
123149 Clupea
Euchromatisch...
pi_199284604
Bij een vrijstaande woning kan je ook nog het pand optillen en zo ruimte maken voor een kelder. Hier in de buurt hebben ze zo bij een monumentaal pand de fundering hersteld en het gelijk maar onderkelderd. Het zal alleen geen goedkope optie zijn.
Can a bee be said to be or not to be an entire bee when half the bee is not a bee due to some ancient injury?
pi_199291294
Waarom graaf je geen kelder in je tuin, er zijn zat voorbeelden met bv zeecontainers.
  woensdag 5 mei 2021 @ 23:52:01 #28
483379 Repentless
Live fast, on high
pi_199296707
quote:
0s.gif Op woensdag 5 mei 2021 17:43 schreef EVR87 het volgende:
Waarom graaf je geen kelder in je tuin, er zijn zat voorbeelden met bv zeecontainers.
Ja klopt. Ik zou echter willen dat de kelder direct vanuit mijn woning toegankelijk is (dus niet via de tuin met aparte ingang) en tevens dat hierdoor ook vochtproblemen in de kruipruimte worden opgelost.

Al met al denk ik dat het een volstrekt onhaalbare optie is in financiŽle zin, als ik alles zo lees hier en op internet. 1,5 ton of meer voor 50 m2 is op geen enkele manier serieus te overwegen.

Ik zal puur ter info nog even contact zoeken met een specialist, zodat ik het complete beeld heb.
pi_199297646
quote:
1s.gif Op maandag 3 mei 2021 23:07 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Mijn theoretische gevoel zegt dat je de kelder dan minimaal zo zwaar moet maken, zodat de zwaartekracht gelijk is aan de opwaartse kracht van het water bij maximale grondwaterstand.

Of dat praktische haalbaar is weet ik niet, loden muren? :P

Dat kan. Beton heeft een pakweg 2,5 x hogere soortelijke massa. Dus wat dikkere vloeren er in of wat extra ballast en je bent er. In de infrastructuur is dit een hele gebruikelijke methode voor bijvoorbeeld in-situ tunnels en onderdoorgangen. Je hebt dan alleen nog maar een vrij lichte verankering nodig om de dynamische belasting (in tunnels voertuigen of bij kelders de inrichting) te kunnen dragen.

quote:
Vervolgvraag is dan weer of je bestaande fundering al dat extra gewicht aan kan. Anders moet je die kelder weer los gaan funderen. Het wordt inderdaad duur!
Die draagt geen extra gewicht. De kelder zweeft immers als het ware in de grond.

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 mei 2021 17:58 schreef Repentless het volgende:

[..]

Dit principe begrijp ik. Staat er nog niks, is fundering op staal inderdaad het makkelijkst en 30% goedkoper dan wanneer er geheid moet worden. Wat ik echter bedoel is, wanneer er eenmaal al een huis staat en je gaat onder dat huis je kruipruimte uitgraven, ga je bij een huis dat op staal is gebouwd dus dieper dan de fundering die er al ligt. Waardoor je die dus blootlegt en de constructie wellicht in gevaar brengt als je niet zorgvuldig bent.
Het verschil zal waarschijnlijk komen doordat er een verband is tussen de bodemgesteldheid en het type fundering. Op plaatsen waar fundering op staal mogelijk is (zandgronden) is het maken van een kelder ook veel makkelijker dan wanneer je bijna letterlijk onder water moet bouwen (waar paalfundering wordt toegepast). Het heeft dus niet zozeer direct met de fundering te maken maar met het feit dat de fundering een indicatie is voor het type grond.

quote:
0s.gif Op woensdag 5 mei 2021 08:08 schreef Leandra het volgende:
Ik weet niet of je huis de maximale hoogte heeft, maar de kans is groot dat een verdieping erop een stuk goedkoper is dan het huis onderkelderen.
Dat weet ik wel zeker.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_199454203
Zeecontainer ingraven in de tuin, daarna gras ofzo erop? Tuinhuisje erbij, wat dient als de overkapping van de trap naar beneden.
  zondag 16 mei 2021 @ 17:30:09 #31
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_199454289
quote:
0s.gif Op maandag 3 mei 2021 23:48 schreef Repentless het volgende:

[..]

Daar heb ik idd ook het e.e.a. over gezien. :) Het verwijderen van de grond zie ik echter als het eenvoudigste onderdeel. Dat zou ik in theorie zelf nu al kunnen doen met een schep en zeeŽn van tijd. Het gaat mij meer om het vervolg daarop en de mogelijkheden.
Als je kijkt naar de kosten / m2: is de kruipruimte uitbouwen tot kelder dan echt de beste optie?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zondag 16 mei 2021 @ 18:14:33 #32
89287 robber57
nooit volwassen
pi_199455121
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 mei 2021 17:00 schreef Repentless het volgende:

[..]

Het wordt vaker gedaan, dus een vergunning is bij voorbaat niet uitgesloten. Uiteraard is een afwijzing ook mogelijk. Maar zo ver ben ik nog lang niet. :)

Zoals ik in de OP aangaf, met een calculatietool op een site wordt voor 'op staal' een indicatie van 50k gegeven, en voor 'op beton' een indicatie van 144k. Ik probeer met mijn lekeninzicht echter dat verschil te begrijpen.

Bij 'op staal' zou ik juist verwachten dat er veel meer werk aan de fundering nodig is, omdat je dieper gaat graven dan de bestaande fundering en je dus (denk ik) maatregelen moet treffen om te zorgen dat die niet verzwakt waardoor je hele huis kan verzakken.

Bij een onderheid huis (zoals dat van mij) zou ik verwachten dat de bestaande fundering niet in gevaar komt door afgraven, omdat er nog enkele meters heipaal onder zit die de constructie ondersteunen. Heel simpel gedacht zou je dus door dieper te graven een klein deel van de heipalen ondergronds blootleggen, waar je je betonbodem voor je kelder aan fixeert. Waarom zou dit dan juist duurder zijn dan op staal? Het zal ongetwijfeld kloppen, maar ik probeer het gewoon te begrijpen. :)
Denkfoutje; het verschil tussen "op staal" of betonpalen gaat niet over jouw huis maar over de kelder.
Een kelder op staal is veel goedkoper dan een kelder op palen.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')