quote:
Op maandag 3 mei 2021 23:07 schreef Quyxz_ het volgende:[..]
Mijn theoretische gevoel zegt dat je de kelder dan minimaal zo zwaar moet maken, zodat de zwaartekracht gelijk is aan de opwaartse kracht van het water bij maximale grondwaterstand.
Of dat praktische haalbaar is weet ik niet, loden muren?

Dat kan. Beton heeft een pakweg 2,5 x hogere soortelijke massa. Dus wat dikkere vloeren er in of wat extra ballast en je bent er. In de infrastructuur is dit een hele gebruikelijke methode voor bijvoorbeeld in-situ tunnels en onderdoorgangen. Je hebt dan alleen nog maar een vrij lichte verankering nodig om de dynamische belasting (in tunnels voertuigen of bij kelders de inrichting) te kunnen dragen.
quote:
Vervolgvraag is dan weer of je bestaande fundering al dat extra gewicht aan kan. Anders moet je die kelder weer los gaan funderen. Het wordt inderdaad duur!
Die draagt geen extra gewicht. De kelder zweeft immers als het ware in de grond.
quote:
Op dinsdag 4 mei 2021 17:58 schreef Repentless het volgende:[..]
Dit principe begrijp ik. Staat er nog niks, is fundering op staal inderdaad het makkelijkst en 30% goedkoper dan wanneer er geheid moet worden. Wat ik echter bedoel is, wanneer er eenmaal al een huis staat en je gaat onder dat huis je kruipruimte uitgraven, ga je bij een huis dat op staal is gebouwd dus dieper dan de fundering die er al ligt. Waardoor je die dus blootlegt en de constructie wellicht in gevaar brengt als je niet zorgvuldig bent.
Het verschil zal waarschijnlijk komen doordat er een verband is tussen de bodemgesteldheid en het type fundering. Op plaatsen waar fundering op staal mogelijk is (zandgronden) is het maken van een kelder ook veel makkelijker dan wanneer je bijna letterlijk onder water moet bouwen (waar paalfundering wordt toegepast). Het heeft dus niet zozeer direct met de fundering te maken maar met het feit dat de fundering een indicatie is voor het type grond.
quote:
Op woensdag 5 mei 2021 08:08 schreef Leandra het volgende:Ik weet niet of je huis de maximale hoogte heeft, maar de kans is groot dat een verdieping erop een stuk goedkoper is dan het huis onderkelderen.
Dat weet ik wel zeker.