Mijn theoretische gevoel zegt dat je de kelder dan minimaal zo zwaar moet maken, zodat de zwaartekracht gelijk is aan de opwaartse kracht van het water bij maximale grondwaterstand.quote:Op maandag 3 mei 2021 22:46 schreef Verbodsbord het volgende:
Als het grondwater zo hoog staat dat het met de huidige situatie al 10cm in de kruipruimte staat, gaat uitgraven geen succes worden denk ik.
In feite wordt je kelder een betonnen bak, en die gaat drijven op het water. Zou dus kunnen betekenen dat je hele huis 'omhoog' getild wordt door het water. Dus inderdaad goed laten berekenen of dit überhaupt mogelijk is (Mogelijk dat het gewicht van je huis genoeg is om het opdrijven tegen te gaan, maar dat zijn natuurlijk krachten waar je huis niet op is berekend).
Daar heb ik idd ook het e.e.a. over gezien.quote:Op maandag 3 mei 2021 22:23 schreef Quyxz_ het volgende:
Interessant structureel vraagstuk. Tvp uit interesse, maar ik kan je inhoudelijk niet helpen.
Ik kwam er laatst wel achter dat er 'zuigbedrijven' bestaan. Die kunnen grond wegzuigen, voor bijvoorbeeld de toepassing uit de OP. Het is handiger dan schep voor schep, maar dat zorgt waarschijnlijk ook voor een prijskaartje.
Ja, ik las over het 'kleven' van de grond aan de heipalen, wat bijdraagt aan de stevigheid van je constructie (naast het steunen op de dieperliggende zandgrond).quote:Op maandag 3 mei 2021 23:36 schreef skrn het volgende:
Het lastigste is de bouw zelf, met water dat erin blijft stromen. Je zult moeten bemalen denk ik.
Ik zou zeggen dat een huis op palen makkelijker moet gaan omdat je niet het risico loopt dat je je eigen huis ondergraaft. De palen mogen echter niet te veel vrij komen want dan knikken die palen.
Oh dat had ik over het hoofd gelezen. 50k is inderdaad totaal niet realistisch.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 13:55 schreef archito het volgende:
Ook geen expert maar wel architect, mij lijkt 50k geen realistisch bedrag in jouw situatie.
Het wordt vaker gedaan, dus een vergunning is bij voorbaat niet uitgesloten. Uiteraard is een afwijzing ook mogelijk. Maar zo ver ben ik nog lang niet.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 15:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Oh dat had ik over het hoofd gelezen. 50k is inderdaad totaal niet realistisch.
Krijg je hier uberhaupt wel een vergunning voor?
Op staal funderen is de makkelijkste fundatie. Je graaft een gat, stampt dit aan en legt een voet aan en bouwt daarop.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 17:00 schreef Repentless het volgende:
[..]
Het wordt vaker gedaan, dus een vergunning is bij voorbaat niet uitgesloten. Uiteraard is een afwijzing ook mogelijk. Maar zo ver ben ik nog lang niet.
Zoals ik in de OP aangaf, met een calculatietool op een site wordt voor 'op staal' een indicatie van 50k gegeven, en voor 'op beton' een indicatie van 144k. Ik probeer met mijn lekeninzicht echter dat verschil te begrijpen.
Bij 'op staal' zou ik juist verwachten dat er veel meer werk aan de fundering nodig is, omdat je dieper gaat graven dan de bestaande fundering en je dus (denk ik) maatregelen moet treffen om te zorgen dat die niet verzwakt waardoor je hele huis kan verzakken.
Bij een onderheid huis (zoals dat van mij) zou ik verwachten dat de bestaande fundering niet in gevaar komt door afgraven, omdat er nog enkele meters heipaal onder zit die de constructie ondersteunen. Heel simpel gedacht zou je dus door dieper te graven een klein deel van de heipalen ondergronds blootleggen, waar je je betonbodem voor je kelder aan fixeert. Waarom zou dit dan juist duurder zijn dan op staal? Het zal ongetwijfeld kloppen, maar ik probeer het gewoon te begrijpen.
Dit principe begrijp ik. Staat er nog niks, is fundering op staal inderdaad het makkelijkst en 30% goedkoper dan wanneer er geheid moet worden. Wat ik echter bedoel is, wanneer er eenmaal al een huis staat en je gaat onder dat huis je kruipruimte uitgraven, ga je bij een huis dat op staal is gebouwd dus dieper dan de fundering die er al ligt. Waardoor je die dus blootlegt en de constructie wellicht in gevaar brengt als je niet zorgvuldig bent.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 17:08 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Op staal funderen is de makkelijkste fundatie. Je graaft een gat, stampt dit aan en legt een voet aan en bouwt daarop.
Fundatie op beton is denk ik betonpalen en dan moet je heien. Dat is veel en veel duurder.
Fundatie op staal kan alleen op een stevige zandlaag. Fundatie op betonpalen bij veen en klei. De lengte kan soms tot wel 50m zijn. De lengte is afhankelijk hoe diep de geschikte laag is om je huis te dragen.
Je kan je fundatiepalen niet zomaar zwaarder belasten zonder gedegen grondonderzoek en fundatieonderzoek.
Dat heb ik inmiddels ook geleerd. Ook wel de Amsterdamse methode genoemd. Maar aangezien mijn huis in 91 is gebouwd, verwacht ik niet dat het op houten palen is gebouwd.quote:Fundatie op palen was vroeger op houten palen die je niet ongestraft mag blootleggen ivm houtrot.
Het genoemde bedrag zal vast niet uit de lucht gegrepen zijn inderdaad.quote:Rond de 150k klinkt mij inderdaad realistischer in de oren als je grond veen is.
Als je het wilt weten dan moet je een sondering laten uitvoeren. Ik weet alleen niet of er een plek bij je huis hiervoor geschikt is.
Je graaft ongeveer het gewicht van een gebouw van drie verdiepingen weg onder je fundering, waar je vervolgens een waterdichte bak in legt, die lekker gaat drijven op het grondwater. Om dit te voorkomen moet je maatregelen nemen, zodat je huis blijft staan. In feite moet je je complete fundering aanpassen. Fijn dat er al palen staan en er een huis op staat, maar eigenlijk staat dat alleen maar in de weg.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 17:58 schreef Repentless het volgende:
[..]
Bij een onderheid huis met betonnen palen die een stuk dieper liggen dan het punt tot waar je wilt graven (hooguit 1,5 meter dieper), breng je (denk ik) niet de fundering in gevaar. Indien het allemaal mogelijk is, zou je dus je nieuwe betonbak, de vloer van je nieuwe kelder, fixeren aan de reeds bestaande heipalen. Je gaat niet opnieuw heien, omdat er al een huis bovenop staat.
Ik vraag me in dat geval daarom af waarom het op beton dan zoveel duurder zou zijn dan op staal, omdat de constructie met reeds aanwezige betonpalen gewaarborgd is (mits ze het gewicht van een extra vloer kunnen dragen).
Bedoel je ook dat die waterdichte bak door het drijven naar boven gaat duwen en dus druk op je fundering gaat uitoefenen? Zo ja: hoe staat dat dan in relatie tot het feit dat alles hier dat niet onderheid is rondom alle huizen/gebouwen (straten, tuinen) juist extreem verzakt en om de paar jaar opgehoogd dient te worden?quote:Op dinsdag 4 mei 2021 21:04 schreef lipje het volgende:
[..]
Je graaft ongeveer het gewicht van een gebouw van drie verdiepingen weg onder je fundering, waar je vervolgens een waterdichte bak in legt, die lekker gaat drijven op het grondwater. Om dit te voorkomen moet je maatregelen nemen, zodat je huis blijft staan. In feite moet je je complete fundering aanpassen. Fijn dat er al palen staan en er een huis op staat, maar eigenlijk staat dat alleen maar in de weg.
Bij een fundering op staal moet je alleen binnen je funderingspalen blijven. Das veel minder intensief bouwen.
In feite probeer je een ballon voor een groot gedeelte onder water te houden. Dat die ballon van beton is maakt voor het water niet uit. De kracht is net zo groot als het volume van het water wat je wegdrukt.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 23:40 schreef Repentless het volgende:
[..]
Bedoel je ook dat die waterdichte bak door het drijven naar boven gaat duwen en dus druk op je fundering gaat uitoefenen? Zo ja: hoe staat dat dan in relatie tot het feit dat alles hier dat niet onderheid is rondom alle huizen/gebouwen (straten, tuinen) juist extreem verzakt en om de paar jaar opgehoogd dient te worden?
Je zult ongetwijfeld gelijk hebben hoor, maar voor mij als leek lijkt dat juist onlogisch. Ik zou eerder verwachten dat de uitdaging is om te zorgen dat die waterdichte bak door het gewicht niet naar beneden zakt (door hem te fixeren aan de bestaande heipalen), dan te voorkomen dat deze krachten naar boven uitoefent.
Een kruipruimte is open aan de onderkant en biedt dus geen steun. Alles verzakt dus net zo hard als de bodemdaling in drooggelegd Nederland. In sommige regio's meerdere centimeters per jaar en dat komt primair niet eens door het gewicht van je terrastegels. Maar gewoon omdat de bodem van nature al slinkt. Een beetje extra gewicht in de vorm van bestrating, een schuurtje zonder fundering etc zal het slinken uiteraard wel iets versnellen.quote:Op dinsdag 4 mei 2021 23:40 schreef Repentless het volgende:
[..]
Bedoel je ook dat die waterdichte bak door het drijven naar boven gaat duwen en dus druk op je fundering gaat uitoefenen? Zo ja: hoe staat dat dan in relatie tot het feit dat alles hier dat niet onderheid is rondom alle huizen/gebouwen (straten, tuinen) juist extreem verzakt en om de paar jaar opgehoogd dient te worden?
Je zult ongetwijfeld gelijk hebben hoor, maar voor mij als leek lijkt dat juist onlogisch. Ik zou eerder verwachten dat de uitdaging is om te zorgen dat die waterdichte bak door het gewicht niet naar beneden zakt (door hem te fixeren aan de bestaande heipalen), dan te voorkomen dat deze krachten naar boven uitoefent.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |