13 januari 1983
Vandaag werd bekend gemaakt dat paus Johannes Paulus II het volgende jaar Nederland gaat bezoeken. De Paus had een jaar eerder al laten weten dat hij Nederland graag eens wou bezoeken. De Paus was uitgenodigd door België waar hij ook Luxemburg zou aandoen.
De Nederlandse bisschoppen vonden dat dat niet kon zonder ook een bezoek aan Nederland te brengen.
Wat tot één vd hoogtepunten van zijn tijd had moeten zijn werd een echter een dramatische mislukking. Nederland had nou niet een ideaal klimaat om de paus op bezoek te krijgen. Punkers, krakers en demonstraties tegen alles wat rechts of conservatief was. Nederlanders hielden niet meer van gezag en ook het kerkbezoek liep sterk terug. Een groot probleem lag ook bij de katholieken zelf hoewel het katholieke leven goed geregeld was met een eigen partij, kranten en een omroep. De katholieken vonden dat de kerk met zijn tijd moest meegaan, vooral vrijer worden en openstaan voor andersdenkenden. De absolute macht die de paus zou hebben zou ook meer in de handen van bisschoppen moeten komen te liggen.
Progressieve katholieken wouden openlijk praten over homoseksuelen, anticonceptie, het celibaat, vrouwelijke priesters… Dat ging het Vaticaan te ver, om het gezag te herstellen werden er een aantal conservatieve bisschoppen benoemd waaronder kardinaal Simonis.
Dit maakte de paus niet erg geliefd en de katholieken keerde het Vaticaan steeds meer de rug toe.
De paus aanvaarde de uitnodiging in april en de reacties waren negatief tot vijandig. We zouden geen Nederlanders zijn als we niet gelijk al over de kosten zouden gaan klagen, zo’n 10 miljoen gulden. ( De kerk zou btw grotendeels voor de kostten opdraaien.)
Nederland was eigenlijk ronduit tegen de komst vd paus vooral om zijn opvattingen over homo’s en vrouwen. Ik zat in Amersfoort op school en de paus zou daar overnachten in het nabijgelegen klooster. Alle middelbare scholieren in de omgeving kregen een brief met de vraag om een erehaag te vormen. Nagenoeg niemand meldde zich aan.
Dat was niet het enige “protest”. Er werden anti-pausbezoeken opgericht die dreigden met ludieke en gewelddadige verstoringen tijdens het bezoek. Meer dan 10.000 katholieken kwamen op 8 mei op het Malieveld samen om het geloof te vieren met nadrukkelijk zonder de paus. Dit was tevens het begin vd progressieve 8 mei beweging. Het dieptepunt was wel een poster waarop de paus te zien was met een hakenkruis en schietschijf met de oproep om hem te vermoorden.
Toen de paus dit te horen kreeg was zijn reactie, “non è molto” (dat is niet zo veel)
Hoe dan ook de paus zal naar Nederland komen en daar sprongen Spaan en Vermegen met hun programma Pisa mooi op in. De paus moest in een reeks van geheime bezoeken Nederland eerst maar eens leren kennen. Popie Jopie werd op tv een groot succes en het liedje kwam hoog in de top 40. Met Spaan als paus die de Nederlandse gebruiken moest leren kennen, kamperen, slootje zingen, haring happen. Sjaggie draaien… Harry was zijn bestuurder en noemde hem vaak filio
mio (mijn zoon)
Harry noemde de paus weer vaak zeurpaus als de paus weer wat te klagen had over Hollandse gebreuken.