drakin | maandag 19 april 2021 @ 20:01 |
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL! De regel: o Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. In de week van 19 tot en met 26 april koken we 1 of meerdere gerechten door middel van wildplukken! +++ Deze week koken we met wat we "deels" vinden in de natuur. Wildplukken kan eigenlijk het hele jaar, en het echte wildplukseizoen begint in het voorjaar wanneer de jonge plantjes hun kopje net boven de grond uitsteken. In deze tijd zitten de wilde plantjes boordevol gezonde vitamines, precies wat je nu nodig hebt na de winter. En verser dan met geplukte groente uit park of bos krijg je het niet. Er zijn wel een peer regels, pluk nooit meer dan je nodig hebt en laat altijd een groot deel van de planten staan in de natuur. Anders heb je volgend jaar niks meer te plukken. Hou ook rekening met uitlaatplekken, pluk daar liever niet. Of pluk boven kniehoogte. En uiteraard was je wildpluk ook goed, vooral in gerechten waar je je groente rauw in verwerkt. Er is in Nederland een kaart waar allemaal wild te plukken ingrediënten te vinden zijn: http://wildplukwijzer.nl/ En een handige site over wildplukken: https://outdooronly.nl/wildplukken-nederland/ Wat kun je zoal vinden in deze tijd van het jaar? De paardebloem Deze herkenbare gele bloemetjes beginnen nu al hun groene bladrozet te vormen. Ook dit is een van de bekendste en meest gebruikte wilde eetbare planten. De volksnaam ‘pisbloem’ of het franse ‘pissenlit’ (pis en lit) wijst op de vochtafdrijvende werking, wat ervoor zorgt dat je veel moet plassen. Alles van de paardenbloem is eetbaar, maar nu is het vooral het jonge blad dat je kan gebruiken in een salade. Je kan ze na blancheren in warm water ook gebruiken als spinazie, want dan zijn de bittere stoffen eruit. Zevenblad Een hardnekkig ‘onkruid’ wat ook wel tuindersverdriet of tuinderspest wordt genoemd. Het breidt zich snel uit via het wortelstelsel en elk stukje wortel wat in de grond blijft zitten groeit het jaar daarna weer uit tot een nieuwe plant. Maar je kunt het prima eten! Gezondheid Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Geschiedenis Door de Romeinen in zevenblad in Nederland gekomen, zij brachten de plant mee toen ze onze streken inpalmden. Ze gebruikten het kruid als een soort groente. In sommige streken noemt men de plant dan ook wel Romeinse kervel. Het werd in de Middeleeuwen op grote schaal aangeplant als middel tegen jicht en reuma. Geneeskundige werking In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten. Toepasbaar Je kunt de verse jonge blaadjes (en stengels) gebruiken in de salade of in een smoothie. Later in het jaar zijn de bladeren wat kruidiger en kun je ze beter even koken en gebruiken voor een soep, stamppot of stoofschotel. Het is te bereiden als spinazie. Gedroogd en fijngemalen is zevenblad te gebruiken als peterselie. Kleefkruid Kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op. Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken. Geneeskrachtig: Kleefkruid wordt vaak gezien als belangrijk tonicum voor het lymfatisch stelsel. In het algemeen bij gezwollen lymfeklieren en in het bijzonder de keelamandelen en bij de neus. Het kleefkruid heeft ook een mild diuretische (urinedrijvend) werking en bevorderd daarmee de leverwerking, dat en de licht laxerende werking maakt dat het geschikt is voor de voorjaars detox behandelingen. Het kruid heeft een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking. Kleefkruid is zeer geschikt om vers te eten. De jonge toppen hebben nog niet heel heftige kleefhaartjes maar toch moet je met rauw eten oppassen met de kleefharen die wel in je keel kunnen blijven plakken en klachten kunnen geven. Daarom wordt kleefkruid vaak verwerkt in eten door stampen of fijnsnijden of koken en bakken. Hak eens een handje verse toppen fijn en meng ze door een omelet of maak er pannenkoeken mee. Hondsdraf Geschiedenis: Op sommige plaatsen was het vroeger gebruikelijk om koeien die in de lente voor het eerst weer naar buiten gingen, eerst nog in de stal te melken, waarbij door een krans van hondsdraf om de uier gemolken werd. Met een afkooksel van de hondsdraf werden de melkemmers gewassen. Deze handelingen zouden de koeien beschermen tegen hekserij en diefstal van de melk door geesten in de wei. Ook werden de blaadjes vroeger gebruikt voor conservering en als bitterstof was het de voorloper van hop bij het bierbrouwen. Geneeskundig: Het is een krachtig geneeskruid bij luchtwegklachten, o.a. bij het losmaken van taai slijm. Het blad van hondsdraf vormt een oud huismiddeltje tegen zweren, jeuk en zwelling. Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2002 uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat extracten van hondsdraf antibacteriële werking vertonen. ook beschikt dit extract over de capaciteit om vrije radicalen uit te schakelen. Servisch onderzoek uit 2010 toont aan dat extracten van hondsdraf over een sterke antioxidant werking beschikken. Toepasbaarheid Hondsdraf is vrij kruidig en soms best bitter. Het is lekker als rauwkost in salades. Maar je kunt het ook verwerken als spinazie in gerechten/soep. Van verse of gedroogde hondsdraf kan je thee zetten. De bloemetjes zijn eveneens eetbaar. Madeliefjes Bijna het hele jaar door zijn madeliefje te zien op zonnige plekken in gazons, gemaaide graslanden en weiden. Vanwege zijn overvloedige bloei in de maand mei wordt het plantje ook wel meizoentje genoemd. Zodra het donker wordt of als het regent sluiten de bloemenhoofdjes zich en gaan ze hangen. Zodra de zon zich weer laat zien, gaan de bloemenhoofdjes weer open. Ze draaien zelfs met de zon mee. Madeliefjes zijn gezond, lekker en leuk om te zien. Als je de madeliefjes hebt geplukt gaan de bloemen dicht maar gooi je ze in hete soep dan ontvouwen de bloemblaadjes zich langzaam. Leuk voor jonge kinderen! Je kunt de bloemen gebruiken in salades. Als je ze bovenop legt ziet dat er prachtig uit. Ook in smoothies en als garnering zijn ze geschikt. Of je legt ze in een ijsblokjes tray en giet er water overheen: madelief-ijsblokjes. En iedereen kent wel kappertjes, eigenlijk zijn dat bloemknopjes op azijn! Je kunt door madelief knopjes op azijn te zetten, dus je eigen kappertjes maken. Brandnetel De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Zeer gezond ook, want het zit vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C. Hij heeft niet zo’n beste reputatie omdat hij prikt, maar culinair gezien kun je er alle kanten mee op. Het plukken is even lastig want ze kunnen dus zeer doen. Pluk daarom of heel voorzichtig een top af (de bovenste zes blaadjes) of gebruik plastic huishoudhandschoenen. Je kunt er heerlijke brandnetelsoep van maken. Na een minuut in het kokend water te zijn geweest brandt de netel niet meer. Brandnetels kun je ook goed drogen om er later thee van te zetten. Verder kun je brandnetels samen met spinazie door een stamppot heen doen, of je maakt een stamppot van alleen brandnetels. Verder ook zeer geschikt in smooties. Brandnetel groeit het hele jaar door. Dovenetel De Paarse: De naam dovenetel komt van de oude betekenis doof = niet werkend, gedoofd. De bladeren en stengels lijken sterk op die van de brandnetel, maar hebben geen netels met mierenzuur. Er bestaat ook een witte dovenetel. Pluk er niet teveel van, er staan nog niet veel bloemen in bloei, deze vroege bloeiers zijn ideaal voor de hongerige bijen. Geneeskundige werking De hele plant is geneeskrachtig, bloedstelpend, diuretisch, en een tonicum. Laboratorium testen geven aan dat olie van Lamium purpureum zaad veel antioxydanten bevat en in de toekomst gebruikt kan worden als een voedingssupplement. Een aftreksel van de plant is heel goed bij bloedingen terwijl verse gekneusde blaadjes extern aangebracht kan worden bij snijwondjes. Het gedroogde kruid, in de vorm van thee en gezoet met honing, bevordert het transpireren en werkt op de nieren. Thee van de verse plant is heel laxerend en een goed tonicum. Toepasbaar Pluk de bladeren bij voorkeur als de bloemen zijn uitgekomen, eet de bladeren rauw of kook ze 10 minuten. De bloemetjes staan ook mooi over een salade. De bloemen kan je drogen om er in de winter, eventueel samen met andere kruiden, thee van te maken. Pluk de bloemen en droog ze op een donkere, warme luchtige plek. En de Witte: Geschiedenis: De naam dovenetel komt van de oude betekenis doof = niet werkend, gedoofd. De witte dovenetel werd vroeger vaak ‘bezocht’ door kinderen. De bloem bevat veel nectar en werd uitgezogen, vandaar ook de vele volkse namen van Zuigbloem tot Suikernetel. De naam ‘honichbloem’ vinden we al terug bij Yperman rond 1300. Geneeskrachtig: Witte Dovenetel is vooral een vrouwen kruid. Het wordt ingezet bij menstruatie klachten en overgangsklachten. Dovenetel werkt niet direct, begin dus met het drinken minstens een week voordat je ongesteld moet worden, en stop tijdens of na de menstruatie. Verder bevordert het de stoelgang en reguleert de darmwerking. Het werkt op keel, strottenhoofd en stembanden. Bij verkoudheid werkt het slijmoplossend. Is ontsteking remmend en bloedzuiverend. ‘Zusjes’ de Gele, Gevlekte en Paarse Dovenetel zijn ook geneeskrachtig maar hebben een minder sterke werking. Toepassing: Pluk de bladeren bij voorkeur als de bloemen zijn uitgekomen, eet de bladeren rauw of kook ze 10 minuten. De bloemetjes staan ook mooi over een salade. Ze bevatten een druppel nectar, waardoor ze een honingsmaak hebben. De bloemen kan je drogen om er in de winter, eventueel samen met andere kruiden, thee van te maken. Pluk de bloemen en droog ze op een donkere, warme luchtige plek. Pluk er niet teveel van, de hongerige bijen zijn er erg blij mee. Overig: Hij dooft de prik van de (brand)netel. “Bij netelsoorten heten de vruchten nootjes. Die zijn bij de witte dovenetel zwaar en voorzien van een wit olieachtig aanhangsel: het zogenaamde mierenbroodje. Dit is een lokkertje voor mieren die de vruchten vaak rechtstreeks uit de kelk halen en door het verslepen de vruchten op plekken brengen waar ze door de wind nooit zouden kunnen komen. (Vogel)Muur Als je eenmaal weet hoe vogelmuur eruit ziet, zie je het overal.Bij de tuinders staat het bekend als gewiekst onkruid, het groeit in alle seizoenen en zaait zich makkelijk uit. Ik denk alleen nog maar: salaaaade! Het hele jaar gratis salade! Het is een lage plant, die de grond bedekt. De plant is wijdvertakt, maar heeft slecht één wortelstelsel. Aan een kant van de stengel bevinden zich een aflopend rijtje haren. Hiermee laat de plant regen- en dauwdruppels van zich afglijden. Toepassing: Je kunt de jonge frisse bladeren, stengels en bloemen van vogelmuur zowel rauw als gekookt eten. Koken, wokken, bakken, of in de soep: het kan allemaal. Ook kun je ze door een smoothie of sapje gooien of een pesto van maken. Gezondheid: Vogelmuur bevat onder andere tweemaal zoveel calcium, driemaal zoveel kalium en magnesium en zevenmaal zoveel ijzer als kropsla, twee- tot achtmaal zo veel vitamine A en C als kropsla, het spoorelement selenium, saponinen en zink. En heeft samentrekkende, wondhelende en verkoelende eigenschappen. De plant wordt gebruikt tegen jeuk bij huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Maak hiervoor een papje van de plant en leg dit op de aangedane plek Daslook Verwar daslook niet met de giftige lelietjes-van-dalen Aan de knoflookgeur is Daslook gelukkig goed te onderscheiden. De Latijnse naam voor daslook is Allium ursinum en in het Duits heeft de plant een stoerdere naam dan in het Nederlands: 'Bärlauch'. Berenlook! En wat zullen de beren stinken als ze zich na hun winterslaap hebben volgepropt met daslook. Want stinken ga je er zeker van. Als ik met een bus vol daslook heb rondgereden, mag ik daar nog zeker vier dagen lang van nagenieten. Maar niet getreurd, het spul smaakt heerlijk en is ook bij jou om de hoek te vinden. Bij het wild verzamelen van daslook moet er op twee dingen gelet worden: In diverse Europese landen is de Daslook een beschermde plant en mag je het niet plukken. Sinds 1 januari 2017 is het wildplukken van Daslook in Nederland weer toegestaan. Daslook is een meerjarige plant en een typische vroegbloeier met een korte vegetatieperiode. De eerst, ca. 20 tot 30 cm lange Daslookbladeren schieten uit in maart, in mei begint de bloei. De witte, lelieachtige bloemetjes zijn stervormig en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. Het blad sterft zoals bij veel stinzenplanten daarna af. Al in juni wordt de jaarlijkse levenscyclus beëindigd met de zaadrijping en het intrekken van de bladeren. Daslook houdt van een een humusrijke, licht vochtige bodem op een plekje in de halfschaduw onder de bomen. Wanneer de Daslook zich thuis voelt dan heeft hij een enorme drang zich te verspreiden. Heb je Daslook in de tuin en je wilt niet dat de Daslook zich in de hele tuin verspreidt kan je een anti-wortelbarrière in de grond aanbrengen. Als je Daslook wilt in je tuin of in een pot - dat kan namelijk ook heel goed - is het aan te raden de daslook direct als plant te kopen, want de zaadjes van de Daslook hebben 12-24 maanden nodig om te ontkiemen. Zelfs bij zaden die zijn voorbehandeld is erg veel geduld nodig voordat de eerste puntjes uit de grond komen. Wil je toch liever zaaien dan is het aan te raden de Daslook direct in de tuin uit te zaaien. Zo krijgt hij alle tijd die hij nodig heeft. Het oogsten van Daslook gebeurt in april en mei. Wanneer de bloemen verschijnen is de oogsttijd alweer voorbij. Want tijdens de bloei verliest het blad langzaam zijn aroma en smaakt niet meer zo goed. De bladeren kunnen ingevroren worden. Slechts even wassen, goed laten uitlekken en dan invriezen. Daslook wordt ook wel gedroogd en is zo het hele jaar te gebruiken. Een andere manier om de bladeren te bewaren is ze te verwerken tot een pesto! Look zonder Look Look- zonder-look = Alliaria petiolata is een kruidachtige plant uit de familie der kruisbloemigen planten als mosterd, kool of radijs. Maar alhoewel de witte bloemetjes erg lijken op die van mosterd (al zijn die niet wit), lijkt het blad in eerste instantie op brandnetel. Alleen het heeft de geur van knoflook, als je het tussen je vingers heen en weer wrijft. Het groeit het liefst op niet te zonnige, wat natte, koele plekken zoals aan bosranden en in heggen. Het kan tot 1 meter hoog uitgroeien. Pluk Look-zonder-look heel bescheiden, want het is een waardplant voor vlinders, bijen en nog veel meer insecten. Het is in onze streken de waardplant voor waarschijnlijk de meeste insecten en schimmels. Alleen al omdat het een zinvolle waardplant is, zou je look-zonder-look in de grensgebieden van de tuin of moeten uitzaaien. Vroeger werd look-zonder-look net als de goede brave hendrik al gewoon in de meeste moestuinen geteeld. Het was in de Middeleeuwen ook een belangrijk kruid voor de keuken, want knoflook was vaak veel te duur, net als vele andere ui-achtige planten. En daslook stond vaak alleen op adellijke gronden en daar moest je zeker ook niet gaan plukken. Zaaien: van mei tot juli ter plekke, afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20 C. Zorg er voor dat het zaad niet uitdroogt ( dus bedekken met licht vochtig zand). Het wordt gebruikt bij verkoudheid, reuma en jicht. Vers gekneusd kruid wordt gebruikt op wonden en bij ontstekingen. De plant bevat: Vitamines als Vitamine A (8.600 tot 19.000 i.E. op 100 gram vers gewicht, Vitamine C (190 tot 400mg per 100 gram vers gewicht). Het gehalte aan vitamine varieert erg door het jaar heen en is verder afhankelijk waar de plant staat. Verder Glucosinolate (mosterdzaad-glykoside), Sinigrin en in lage dosering Glucotropaeoline. Look-zonder-look geeft rauw verwerkt zoals in salades vier smaaksensaties: eerst zacht-zoet, dan knoflookachtig, dan pittig om met bitter te eindigen. Gebruik je er te veel van dan overheerst het bitter en dat is jammer. look-zonder-look alleen rauw gebruiken, verwarmd blijft alleen de bittere smaak over en zijn alle andere geuren naar boven opgestegen en dus weg. Je kan de toppen van de planten het beste gebruiken. Het blad kan je gebruiken in gerechten om een zachte knoflooksmaak eraan te geven als je het blad van daslook veel te sterk vindt smaken. Ook de bloemen zijn geschikt als smaak-gevende versiering voor salades. Na het bloeien vormt de plant peulen vol zaadjes. Deze zaadjes kan je drogen en fijnwrijven. Ze geven dezelfde smaak als de plant zelf. Ook dit zaad kan je op zijn laatst aan gerechten toevoegen, maar zijn ook geschikt om mosterdzaad te vervangen. En dus kan je er verder ook mosterd zonder mosterd er mee maken. Op dezelfde manier als men gewoonlijk mosterd maakt. De wortels worden na zaadvorming geoogst en geschoond. In plakjes gesneden in olie gebakken. Erg lekker in een salade. raapzaad Lijkt sprekend op koolzaad, met verschil dat raapzaad nu bloeit en koolzaad pas later in het jaar Beide zijn eetbaar Raapzaad Brassica raap L. (kruisbloemenfamilie) groet op akkers, bermen, ruigtes en humusrijke grond. Hij wordt vaak gekweekt omwille van de olie die men uit de zaden perst. Heel de plant ,die een smaak heeft die ligt tussen kool en mosterd, kan gebruikt worden. De gele bloemen kunnen in slaatjes en zorgen samenmet de bloemen van de hondsdraf voor een mooi kleurencontrast. De jonge knoppen zijn uitstekend om te roerbakken of in beignetbeslag te frituren. [ Bericht 10% gewijzigd door Lonaa op 19-04-2021 20:45:59 ] | |
Lonaa | maandag 19 april 2021 @ 20:51 |
Wat een uitgebreidde OP Hier in de tuin soberso: Zevenblad Daslook, maar bloeit al. Vogelmuur. Paardenbloem Mogelijk ook nog ergens een stukje brandnetel. Ik overweeg een pesto te maken van zevenblad en cashewnoten. Misschien een omelet met wat groen erin. | |
Yinny | maandag 19 april 2021 @ 21:12 |
Geweldige OP! Ik denk dat ik van een paar paardenbloemen en -blad pannenkoekjes ga maken. Daslook heb ik helaas niet kunnen vinden. | |
drakin | maandag 19 april 2021 @ 21:21 |
Zevenblad is gezonder dan spinazie en verser! Oftewel: Alles wat je met spinazie kan doen kan je ook met zevenblad, en het is gewoon gratis groente in je tuin. Wist je dat het in Amerika in tuincentra verkocht wordt? Omdat het een ideale bodembedekker is in de tuin. Op een wildplukwandeling waar ik ooit aan meedeed maakten we zevenblad frittata | |
Lonaa | maandag 19 april 2021 @ 21:24 |
Het is zo vreemd want ik weet dit (dat het gezond is en dat ik het kan eten als spinazie) en ik heb het in de tuin en toch doe/pluk/gebruik het dan niet. Zal wel komen omdat het wat...onbekend. Buiten de comfortzone. | |
Hupje | maandag 19 april 2021 @ 21:32 |
Toffe OP inderdaad! Ik doe zo mijn best om zevenblad weg te halen uit mijn tuin Erfenisje van de vorige bewoners. Als ik tóen had geweten dat het eetbaar was, had ik in 1x diverse maaltijden van groente kunnen voorzien Nu geef ik de uitgegraven stukjes aan mijn konijnen. Paardenbloemen gaan daar ook heen. Ik heb wel ooit brandnetelthee gemaakt, maar dat was niet zo mijn ding. En buiten mijn eigen tuin ben ik altijd bang voor hondenplasjes enzo. Alhoewel, rijpe bramen op hoogte pluk ik wel en in de herfst beukenootjes, hazelnoten en kastanjes. | |
drakin | maandag 19 april 2021 @ 21:37 |
Zit er ook niet (meer) ingebakken in onze cultuur, want bang voor allerlei ongedierte zoals op uitlaatplekken. Terwijl je ook niet weet wat er gebeurd met je groente als het bij een boer op het land staat. Of wat voor zooi de boer eroverheen gooit. Ik moest mee op een wildplukwandeling om uit die comfortzone te stappen, maar haal nog het meest uiteindelijk uit eigen tuin. | |
drakin | maandag 19 april 2021 @ 21:38 |
Same here! Nu ben ik blij dat het terug gekomen is Brandnetel is ook vrij smakeloos, probeer het eens samen met munt? | |
Doedezemaar | maandag 19 april 2021 @ 21:40 |
Leuk en inspirerend. Als ik zevenblad had staan dan zou ik het wel plukken en als spinazie gebruiken, maar ik heb het goddank in deze tuin niet, mijn tuin in Utrecht zat er destijds vol mee. Mijn ervaring met wildplukken beperkt zich tot bramen langs de spoorlijn | |
Myraela | dinsdag 20 april 2021 @ 15:48 |
Ik ga deze even volgen, want ik vind het principe heel interessant. Maar tegelijkertijd staat het me gewoon enorm tegen om onkruid uit de tuin te halen om in de keuken te gebruiken. Misschien moet ik eens meedoen met zo'n wildpluk-wandeling om er wat enthousiaster over te worden. | |
Isabeau | dinsdag 20 april 2021 @ 15:52 |
Vlak bij mijn huis is een énorm veld vol daslook. En ik zat dus te wachten tot de blompjes zouden bloeien, want er zat een kronkel in mijn hoofd dat ik dan de bladeren kon plukken. Maar hier lees ik dus dat je moet proberen te plukken vóór de bloei! Dus vanmorgen snel naar het veld gegaan en onder de bomen in de schaduw gezocht naar plantjes met de bloempjes nog in de knop en de jonge, malsere blaadjes onderop geplukt. Met mijn buit naar huis gegaan en besloten pesto en soep te maken. Blijkbaar kan je daslook in Duitsland in het voorjaar gewoon in de supermarkt/bij de groenteboer kopen en is de daslooksoep heel populair. Het heet daar bürlauchsuppe. Pesto alvast gemaakt en hij is echt awesome lekker Die heerlijke subtiele knoflooksmaak is briljant. Bosje daslook Ingrediënten Klaar voor de staafmixer (keukenmachine is stuk) Goddelijk lekkere resultaat | |
Molo | dinsdag 20 april 2021 @ 16:14 |
Awesome | |
drakin | dinsdag 20 april 2021 @ 16:22 |
Daslookpesto | |
Isabeau | dinsdag 20 april 2021 @ 16:31 |
Ik baal dat het nog geen etenstijd is | |
drakin | dinsdag 20 april 2021 @ 16:41 |
Pak een broodje, roomboter erop en pesto erop. Waarom wachten? | |
Doedezemaar | dinsdag 20 april 2021 @ 17:12 |
Ik denk dat er in mijn nieuwe tuin tzt gewoon een daslookplantje (of twee) moet komen. Ik zag in mijn huidige tuin net wat paardebloemen staan, maar of ik daar nou wat mee wil gaan maken betwijfel ik. | |
drakin | dinsdag 20 april 2021 @ 17:15 |
Heb je een boom? Daslook groeit graag beschut onder een boom Zo ben ik aan daslook en look zonder look in de tuin gekomen. Ben aan het proberen of kraaienlook ook aan gaat slaan, maar die heeft nog wat moeite ermee (lijkt op bieslook) | |
Yinny | dinsdag 20 april 2021 @ 17:41 |
Gaaf! En heel jaloers, wil ik ook in de buurt | |
Isabeau | dinsdag 20 april 2021 @ 18:31 |
Je kan denk ik niet heel erg veel met 1 plantje en het woekert als een idioot als ik naar dat stuk kijk waar ik dit vandaan heb. We hebben het over een gebied van zo'n 10 bij 3 meter... | |
Lonaa | dinsdag 20 april 2021 @ 18:38 |
Ik heb 4 plantjes in de tuin. Staan op een beschutte plek in de schaduw. Tegen de schuur aan. Hoop dat ie er blij is en zich lekker uitzaait. | |
potjecreme | dinsdag 20 april 2021 @ 18:51 |
Mijn Ah moestuinjes hebben nog niks. | |
Isabeau | dinsdag 20 april 2021 @ 19:45 |
De soep was ook heerlijk en de pesto op brood was yum Soep is met aardappels, ui, wortel, witte wijn en een eetlepel creme fraiche. | |
Cat-astrophe | dinsdag 20 april 2021 @ 20:32 |
Geweldig Goed servies, ook | |
Yinny | dinsdag 20 april 2021 @ 21:32 |
Ziet er goed uit! | |
drakin | dinsdag 20 april 2021 @ 23:37 |
Bij de scheefste toren van Nederland heb ik madeliefjes geplukt. Madeliefjes kun je prima allemaal plukken want ze komen dan juist dubbel en dwars weer terug. Vanmiddag maakte ik er kappertjes van | |
Lonaa | woensdag 21 april 2021 @ 12:03 |
Mogelijk een klein beetje valsspelen, maar toch. Ik kijk al jaren om me heen of ik ergens daslook zie groeien in het wild en dat is me nog nooit gelukt. Vorig jaar heb ik 1 plantje gekocht. Dit jaar had ie zich uitgezaaid tot 4 plantjes. Ik heb wel 2 hele blaadjes geplukt om extra smaak te geven aan mijn "restjeslunch". | |
Hupje | woensdag 21 april 2021 @ 16:16 |
Sorry, ik kon het niet laten Paardenbloemen lunch! | |
drakin | woensdag 21 april 2021 @ 17:10 |
| |
drakin | woensdag 21 april 2021 @ 19:29 |
Recept van Yotam Ottolenghi gemaakt waarbij de groene toevoer in de groene pannenkoekjes geen spinazie maar daslook en zevenblad was. Ook meel werd vervangen door amandelmeel want andere heb ik gewoon niet in huis momenteel. Groene Pannenkoekjes met limoenboter, en het was echt yummie, zeker weten dat ik deze nog vaker ga maken | |
Lonaa | woensdag 21 april 2021 @ 19:36 |
Oeh, ziet er lekker uit | |
Yinny | woensdag 21 april 2021 @ 20:24 |
Zien er goed uit! | |
Lucky_Strike | woensdag 21 april 2021 @ 20:45 |
Heerlijk Wat leuk. Ik wist niet dat dat kon. Ik heb hier nog wel kappertjes van Oost-Indische kers staan van vorig jaar. | |
drakin | woensdag 21 april 2021 @ 23:17 |
Dit weet ik ook nog maar kort. Van de bladeren van de oost-indische kers kun je ook lekkere pesto maken, dat blad is echt heel lekker pittig! | |
drakin | donderdag 22 april 2021 @ 11:44 |
Wie zondag tijd en zin heeft kan hieraan meedoen: https://www.facebook.com/events/209787450907406/ Leer je van alles over kruiden in het wild, niet alleen eetbaar. Ik ben er overigens niet bij | |
drakin | donderdag 22 april 2021 @ 20:40 |
Vandaag een wilde salade van look zonder look, daslook, zevenblad en paardebloemblad. Er zat ook nog sla van de markt in, die was niet zo wild. | |
Lonaa | donderdag 22 april 2021 @ 21:44 |
Ik maak morgen stamppot met zevenblad! Zaterdag wil ik Banh Xeo maken. Vietnamese pannenkoekjes met een kruidensalade die ik dan wil plukken. Eigenlijk wilde ik dat morgenmiddag al doen. @drakin pluk jij wel eens van te voren? En hoe bewaar je dat dan? Heb een lijstje met plantjes die ik wil, ook wat wat niet in de OP staat (oa. herderstasje en Veldkers. En weegbree) voor de kruidensalade | |
drakin | donderdag 22 april 2021 @ 22:05 |
De OP is met de bekendste planten om ook te laten zien wat allemaal kan aan beginnende wildplukkers. Of wat je zelfs in eigen tuin zou kunnen vinden. Ik kijk uit naar jouw mooie maaksels ivm thuisisolatie moet ik het doen met wat ik zondag geplukt had en wat ik snel nog gepakt heb terugfietsend van de test. Verder staan een paar dingen in de tuin zoals zevenblad, paardbloem, daslook en look zonder look dus dat kan via tuin en afspoelen onder de kraan zo de pan in. Maar het is hetzelfde als je spinazie zou kopen in de supermarkt, zolang kun je dit ook bewaren. En je kan ook je wildgeplukte groentes invriezen natuurlijk | |
Lonaa | donderdag 22 april 2021 @ 22:10 |
Ik ging er ook niet van uit dat ik me 'aan de OP' moest houden, hoor, maar misschien leuk voor geintresseerden dat ze mijn genoemde planten ook kunnen googlen. Bewaar je blad in de koelkast? Denk het wel he? Lijkt me dat het anders nog sneller verwelkt. Morgen fiets ik door mooi buitengebied op weg naar huis, zaterdag zou ik er speciaal voor op pad moeten, dus is gewoon gemak, morgen al plukken Hier in de wijk/parken/groenstroken worden overal debiel veel honden uitgelaten, dus ik ga graag stukje buiten de bebouwde kom | |
drakin | donderdag 22 april 2021 @ 22:14 |
Ja hier ook, niet in stadsparken plukken. De daslook haal ik wel uit een stadspark, maar die zit een beetje verstopt aan de buitenkant onder de struiken waar hondjes niet standaard langslopen. En ze houden niet van knoflookgeur om op te plassen. Dit jaar waren er wel flinke happen daslook weg dus ik vermoed een overenthousiaste andere wildplukker. | |
drakin | donderdag 22 april 2021 @ 22:16 |
Ik heb alles nu in de bijkeuken liggen en gekochte spinazie zit in de vriezer, alleen het kleefkruid is niet goed meer en de rest al bijna op op een klein handje hondsdraf en dovenetel na. | |
drakin | vrijdag 23 april 2021 @ 11:18 |
Kopje thee van hondsdraf Smaak lijkt heel erg op gewone thee | |
drakin | vrijdag 23 april 2021 @ 18:01 |
Af en toe krijg ik het idee dat dit mijn eigen prive topic is Maar ook nog 5 potjes daslookpesto gemaakt waar het van mild naar steeds wat pittiger is gegaan met de ingrediënten 1e potje en het potje met nog het meeste limoensap: Laatste potje met 2 rode pepers, paprika stukjes en zongedroogde tomaat: | |
Lonaa | vrijdag 23 april 2021 @ 18:36 |
Ga zo stamppotje maken met zevenblad! Heb onderweg ook wat geplukt. Vond het wel een beetje een drempel, om de fiets neer te zetten langs een fiets/zandpad en dan in de berm/akker te gaan lopen snuffelen. Wel gedaan. | |
Yinny | vrijdag 23 april 2021 @ 18:43 |
Ik had een Nederlands YouTube filmpje gezien van iemand die langs de weg bamboescheuten ging verzamelen en met een volle tas wegging... Ik denk dat jij minder hebt | |
Lonaa | vrijdag 23 april 2021 @ 19:11 |
Ik heb echt een minibeetje Morgen foto's! Heb en niet zoveel nodig morgen en overmorgen, en F. kwam thuis met een doosje blaadjes van een vertical farming bedrijf waar ze een klus hebben. Maar het is gewoon wat...vreemd. Buiten je comfortzone, mensen kijken naar je, beetje ongemakkelijk, toch ook wat onzekerheid want ik denk wel te weten wat ik pluk maar DO I?!?! | |
Lonaa | vrijdag 23 april 2021 @ 19:58 |
Ik nam dit: ( + spekjes en een rookworst) en toen: Lekker! Zevenblad heeft een hele eigen smaak. Valt wel minder op in de stamppot, maar dat is prima. | |
Hupje | vrijdag 23 april 2021 @ 20:24 |
Ik ben ook veel te bang dat ik de verkeerde plant zou plukken en dat die dan giftig zou zijn ofzo Het gevoel wat je beschrijft herken ik wel nu ik een paar keer per week slootwater ga halen voor mijn kikkervisjes. | |
Lonaa | vrijdag 23 april 2021 @ 20:33 |
En eigenlijk natuurlijk volledig onterecht, dat je daar zeker gevoel van schaamte voor voelt. Ik heb met wat ik geplukt heb eerst nog wat extra research gedaan (zo weet ik nu dat alle netels eetbaar zijn. ) en plukte ik dingen die overduidelijke kenmerken hebben, zoals het herderstasje en de veldkers. | |
AnneX | vrijdag 23 april 2021 @ 21:08 |
Zevenblad mag je ruim in mijn tuin komen oogsten.😢 geen auto’s en diesels die erlangs tuffen. Kom alleen een linkje strooien: daslooksoeppie. https://www.kokenmetkarin.nl/2021/04/15/daslooksoep/ | |
Isabeau | vrijdag 23 april 2021 @ 21:32 |
dat heb ik dus he-le-maal niet. Een paar mensen keken me zelfs heel vriendelijk aan met een hartelijke groet toen ik aan het plukken was. Misschien omdat ik in het verleden er regelmatig op uit ging om van alles en nog wat lekkers voor mijn konijn te plukken, dus ik ben het plukken wel gewend Enorme hoeveelheid kleefkruid gevonden. Maar rand van park aan een pad waar veel mensen hun hond uitlaten en ik zie die kleverige haartjes toch niet zitten. Wel fascinerend dat je dat dus ook kan eten. Ik heb hier in ieder geval wat geleerd. | |
Lonaa | vrijdag 23 april 2021 @ 21:50 |
Ik vind nooit kleefkruid Hond ook niet, gelukkig. Ja, weet niet. Weet ook wel dat het soort van onterecht is en ik heb daar met andere dingen helemaal geen last van, van die 'wat zullen de mensen wel niet denken!1!!'-gedachtes. Eigenlijk vond ik het heel fijn. Ik heb niet voor niks een moestuin enzo. Natuur | |
drakin | vrijdag 23 april 2021 @ 23:20 |
Had ik de eerste keren ook. Maar als ik iemand zie plukken vraag ik vaak wat ze aan het plukken zijn en wat ze ermee doen, levert leuke gesprekken op en daar leer je eigenlijk het meeste van. Daardoor kan ik nu bijvoorbeeld hier krentenboompjes vinden | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 00:04 |
De planten uit de OP zijn voor de meeste mensen goed herkenbaar, niet zomaar dat ik deze plaatste | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 00:10 |
Avondeten, heerlijke kippenlevertjes met pittige daslookpesto En soep van dovenetel | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 00:38 |
O daslookboterrecept, die ken ik nog niet https://www.kokenmetkarin(...)es-met-daslookboter/ | |
sigme | zaterdag 24 april 2021 @ 08:18 |
Vanochtend versgeplukte brandneteltopjes, met 2 zelfgeraapte ganzeneieren en wat eigen amandel & walnoot. Jammer genoeg vond ik het écht niet lekker. Dat gebeurt me nooit . | |
Lonaa | zaterdag 24 april 2021 @ 08:24 |
Brandnetel schijnt rauw ook minder goed te pruimen te zijn dan gestoofd. Las ik. | |
sigme | zaterdag 24 april 2021 @ 08:37 |
Die brandnetel was niet rauw meer hoor, ganzenei moet goed gaar en die brandnetel lag al even in de boter te smoren voordat het ei erbij kwam. Nou ja, ik laat de brandnetels wel weer staan voor de vlinders . | |
Molo | zaterdag 24 april 2021 @ 08:39 |
Kun je omschrijving geven van wat er vies aan was? Kan me er geen voorstelling bij maken | |
Lonaa | zaterdag 24 april 2021 @ 08:47 |
Ah, oke Het zag eruit alsof je het er rauw overheen gesprinkeld had. | |
Kreator | zaterdag 24 april 2021 @ 08:59 |
Ik zou me drukker maken om de hoge kans op salmonella met wilde ganzeneieren. | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 12:36 |
brandnetel is niet lekker maar wel mega gezond, na iets van 10 jaar wildplukken durfde ik het nu pas voor het eerst. Maar ik had een tas bij me dus daar ging mijn hand in voor ik plukte, ik durf echt niet! Vanochtend de blaadjes na wassen te drogen gelegd, de netels doen het nu niet meer en van wat vers blad thee gezet. | |
sigme | zaterdag 24 april 2021 @ 14:48 |
Paratyfus, om precies te zijn. Risico is heel beperkt hoor, maar inderdaad, wel iets om even rekening mee te houden bij ganzen- en eendeneieren die uit een zelfgemaakt nest geraapt worden. Mijn ganzen zijn trouwens niet wild, dat zijn brave gedomesticeerde beesten met dikke kont. | |
Doedezemaar | zaterdag 24 april 2021 @ 15:29 |
Ik wandelde vandaag ergens en daar stond daslook. Had geen zakje bij me om het te verzamelen, misschien dat er bij een volgende wandeling over een paar weken nog wat staat, het bloeide in elk geval nog niet. | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 16:07 |
Daslook bloeit nu bijna overal, het seizoen voor deze plant zit er bijna op. rook het wel naar knoflook? Anders kan het misschien om het lelietje van dalen gaan, dat blad lijkt er op maar is giftig. Zie OP Na de bloei kun je natuurlijk ook het zaad verzamelen en ergens uitstrooien onder bomen/struiken zodat je volgend jaar daslook daar hebt | |
Doedezemaar | zaterdag 24 april 2021 @ 16:25 |
Lelietjes van dalen herken ik wel, heb het in mijn tuin en je zag bij de daslook duidelijk dat het een alliumsoort was, het zat redelijk richting de bloei. | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 16:35 |
Waren er dan al wel knoppen zichtbaar? In mijn tuin trouwens nog niet, nog geen bloemknop te zien en dat geeft langer plukken van daslook aan | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 16:48 |
o ja daslook, echt wel mijn favoriet van het wildplukken, dus de eiersalade voor de lunch gemaakt En ik had genoeg dus omdat de ham echt op moest hamrolletjes met scharrelei bieslook | |
AnneX | zaterdag 24 april 2021 @ 17:33 |
Over paardenbloemen plukken... | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 18:25 |
mooi want paardenbloem zit in de salade straks Zomaar niet aan de bijtjes denken, ik heb netjes gewacht met plukken tot de bijtjes klaar waren en nog heel veel bloemen laten staan. De reacties daarbij ook even lezen | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 18:25 |
Maar eerst ben ik nog aan het roerbakken. paprika, spekjes en zevenblad | |
Lonaa | zaterdag 24 april 2021 @ 19:22 |
Ik had wel weer zin in Vietnamese pannenkoekjes, Banh Xeo. Daar gaat o.a. een kruidige salade op. van links naar rechts: raapzaad, veldkers, herderstasje, paardenbloem, netels. De netels vond ik, net als @sigme *niet* lekker dus die zijn de tuin in gegaan om daar te verteren. Goed gewassen, klein gemaakt, beetje wortel geschaafd en aangevuld met wat kleine groenblaadjes die F. meegenomen had van de vertical farm. De rest: 'Oh nog even snel foto maken voor ik het in mn mond stop: | |
drakin | zaterdag 24 april 2021 @ 21:13 |
Omg dat ziet er goed uit @Lonaa | |
Yinny | zaterdag 24 april 2021 @ 22:07 |
Mooie salade! | |
drakin | zondag 25 april 2021 @ 09:07 |
Mijn salade van gister was met daslookbloemen, er zat look zonder look in, knoflookbieslook en gewone bieslook uit de tuin en paardebloembloemblaadjes | |
Yinny | zondag 25 april 2021 @ 10:52 |
Lekker zonnig! | |
drakin | zondag 25 april 2021 @ 23:20 |
bloemenboter in de maak hondsdraf, pinksterbloem, paardebloem en raapzaadbloem en kruidenboterkruiden uit een kerstpakket aan het stollen en bij het eten over de aardappeltjes Hier ook met een bijgerechtje van yotam ottolenghi erbij, avocadopuree met tuinboontjes En natuurlijk weer die zelfgemaakte pesto, gewoon te lekker | |
drakin | zondag 25 april 2021 @ 23:23 |
Vanmorgen een kopje thee van braamblad, ik zag dat die ook weer lekker aan het groeien was. En omdat het kan beetje citroen erbij | |
Yinny | maandag 26 april 2021 @ 11:04 |
Een beetje laat, maar net laat ontbeten met dit... Op een boterham met kaas En omelet met brandnetels Brandnetels smaken niksigs.... misschien te weinig gebruikt? Vorig jaar een wildplukwandeling gedaan in juli, maar eigenlijk niets meer mee gedaan erna. Wat me vooral bijgebleven is, dat de gids bloemknoppen van een berenklauw afsneed en meenam voor avondeten (rook naar venkel, anijsachtig). Interessante website http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Hoofdpagina Misschien nog een keer wildplukken later in het jaar? Met bramen, noten, e.d. | |
drakin | maandag 26 april 2021 @ 15:32 |
Wildplukken is eigenlijk nooit te laat omdat het het hele jaar kan, maar nu is het meeste te plukken qua voorjaar en is het ook echt heel voedzaam na de winter, een hele goede reden ook om te wildplukken vind ik zelf. Verser dan wild en eigen moestuinpluk krijg je je eten ook niet. Ik vind ze ook niksig smaken en ik las @sigme ook, laten we het dan maar voor de gezonde vitamines doen en mixen met wel smaak zoals munt, look of citroen. Het duurde bij mij ook even voor ik er echt mee begon, een goede vriendin heeft er echt totaal geen problemen mee(plukt zelfs brandnetel met blote handen) en ze heeft zelfs zelf wildplukwandelingen gegeven. Ik deed met 1 mee op 5 mei in Groningen ooit, jaar of 10 terug, vrouw die echt ontzettend veel van kruiden weet en ook een opleiding geeft, Saskia Nieboer heet die vrouw, ik heb even gezocht, ze heeft een mooie website! http://degroenezon.com/ Ik heb me net ingeschreven voor haar nieuwsbrief Bij Nijmegen een wildplukwandeling met 2 hippe dames en een bus waar we met het geplukte een superlekkere maaltijd gingen maken, hele leuke dag was die! En zo nog een aantal, maar nog heb ik niet alle kennis in huis hoor, er is nog zoveel te leren en te proeven Jaaa tof idee!!! Want het hele jaar kan geplukt Na deze week begint meer het seizoen voor look zonder look en daslook is zo'n beetje voorbij en zo heb je het met meer planten. Alleen vruchten hebben ook niet allemaal dezelfde week/maand. Is er ook een topic over wildplukken op CUL? [ Bericht 5% gewijzigd door drakin op 26-04-2021 15:41:20 ] | |
moemoe | vrijdag 30 april 2021 @ 16:21 |
Leuk topic. |