abonnement Unibet Coolblue
pi_198900927


Ongi etorri lagunak! Wat fijn dat jullie er allemaal zijn, in dit prachtige topic over een van de mooiste koersen van het jaar. De Itzulia gaat eindelijk weer eens beginnen. Vorig jaar moesten we deze fenomenale koers helaas missen, vanwege een of andere pandemie ofzo. Het schijnt dat de ellende nog niet voorbij is, maar vorig jaar wisten we van niets terwijl we nu weten dat de wereld ophoudt zonder koers. Daarom gaan we dit jaar wel fietsen, gewoon, omdat de fijnproevers behoefte hebben aan het enige vermaak dat de wereld ons nog kan bieden. Als Wikipedia me niet in de steek laat staat dit jaar de 60e editie van de Itzulia op het programma, een heus jubileum! Vorig jaar had het een groots feest moeten, maar dan doen we het nu maar dunnetjes over. Of dikketjes, want Baskische heuvels zonder een wietlucht van hier tot ginder zullen toch voor een andere beleving zorgen. Het oude abnormaal overheerst nog steeds niet, een bittere pil. Voluit moeten we trouwens spreken over Itzulia Basque Country. Basque Country is Engels voor Baskenland, en de Baskische toeristische afdeling wil op deze manier de regio internationaal in het zonnetje zetten. Maar goed, Itzulia spreekt voor zich dus daar laten we het bij. Over de Vuelta al Pais Vasco hebben we het al helemaal niet meer, dat Spaans is nergens voor nodig. Itzulia, aupa.

Een terugblik op de historie van de koers boeit waarschijnlijk niemand, dat soort uitgebreide beschouwingen zullen we ook maar bewaren voor de grote rondes zeker. Kort samengevat bestaat de Ronde van het Baskenland sinds 1924, de Fransman Francis Pélissier kreeg het bij die gelegenheid klaargespeeld de eerste winnaar te worden. Na een overwinning van Gino Bartali in 1935 werd de ronde meer dan 30 jaar niet verreden, maar sinds 1969 staat ie jaarlijks op het programma. Bekende namen als Contador, Kelly, Rominger en Ocaña prijken op de erelijst. Ook bekende Basken als Gorospe en Iban Mayo wisten deze ronde te winnen. Na de winst van Iban Mayo in 2003 was het wel lang wachten op een nieuwe Baskische winnaar. Samuel Sanchez wist namens Euskaltel nog wel eens te winnen, maar de Basken kregen het lang niet meer voor elkaar om de ronde van hun thuisland te winnen. Tot 2019, toen was het eindelijk weer eens feest. De vorige Itzulia begon met een tijdrit, die uiteraard wat werd opgeleukt met een bijzonder steil klimmetje onderweg. Dat klimmetje was zo steil dat sommige renners het niet voor elkaar kregen om overeind te blijven. Zo ging ONZE Sjors Bennett op z'n plaat, bergop. Ernstig chanant voor hem, ernstig lachen voor ons. Sowieso erg Baskisch. Een berg vol met mensen, dat soort beelden gaan we dit jaar wel missen. Die tijdrit werd gewonnen door Max Schachmann, die in 2019 enorm op dreef was. Hoewel hij de tweede rit niet wist te winnen, nee, toen ging de zege naar Julian Alaphilippe. De wereldkampioen is er dit jaar niet bij, maar in het verleden was hij vaak met succes actief in het Baskenland. Op een lastige aankomst in Gorraiz was hij wijlen Lambrecht net te snel af. De derde rit werd dan wel weer gewonnen door Schachmann, bij het heiligdom van Estibaliz was hij op een hellende aankomst Ulissi te snel af. Van Alaphilippe was toen geen sprake meer, die lag bij een valpartij en kwam als laatste binnen. Nadat Schachmann ook nog eens de vierde rit wist te winnen, voor Pogacar, gingen we echt klimmen.

De vijfde etappe kwam aan op het onvermijdelijke Arrate, daar waar we altijd aankomen. Het leukste aan die rit was nog wel dat Luis Leon Sanchez op een van de bergen voor Arrate ineens een duwtje kreeg van Pedro Leon, zijn broer, voetballer van het machtige SD Eibar dat in 2021 niet zo machtig meer is. Enfin, even later liet de grijze muis Emanuel Buchmann een fraai staaltje fietsen zien op Arrate en zette daar de koers naar zijn hand. Nadat zijn land- en ploeggenoot Schachmann liefst drie ritten won kon hij niet achterblijven. Weer een zege voor Bora, maar nu dan eentje van Buchmann. Zijn voorsprong op een groepje met daarin Ion Izagirre, Adam Yates en Jakob Fuglsang bedroeg meer dan een minuut. Buchmann reed daardoor ook meteen aan de leiding en het moest toch wel heel raar lopen wilde hij die leiding nog verspelen. Gebeurde toch, haha. De laatste etappe kende nog wel een geinig verloop. Astana zette de boel op z'n kop. Fuglsang en Izagirre, allebei Astana, wisten weg te rijden van Buchmann. Ook Adam Yates, Dan Martin en Tadej Pogacar waren mee. Buchmann niet. Die zat ook al snel geïsoleerd, waardoor de eindzege uit zijn vingers glipte. Fuglsang en Izagirre bleven rijden, want Izagirre kon zomaar de eerste Bask sinds 2003 worden die nog eens de ronde van zijn thuisland wist te winnen. Dat zou lukken. Richting de finish reed Adam Yates weg in een poging de ritzege op te rapen, dat lukte. Maakte voor Ion Izagirre weinig uit, hij won jandorie de Itzulia. Achter het groepje Izagirre verliep het vrij chaotisch, helemaal aan het einde. In de straten van Eibar reed het achtervolgende groepje met daarin leider Buchmann de verkeerde kant op. De organisatie nam de schuld op zich en maakte derhalve een deel van de achterstand van Buchmann ongedaan, waardoor Fuglsang van het podium viel. De Deen was razend en zwoer dat hij nooit meer deel zou nemen aan deze kutkoers. Logischerwijs staat Fuglsang nu aan het vertrek van de Itzulia. Bovengemiddeld Genieten met de B en de G van Baskisch Genot. Het feestje van Astana was er in ieder geval niet minder om, het werd op typisch Baskische manier gevierd door Izagirre en co, die sindsdien vaker heeft laten zien een feestbeest te zijn. Aukera berriak!



Uitstekend filmpje, vanaf 1:22 wordt het helemaal fantastisch.







Zoals te zien valt op deze kaart die het bloed van de gemiddelde fascist zal laten koken doen we dit jaar maar een beperkt deel van het Baskenland aan. Normaal is dit de ronde van het hele Baskenland, wegens corona beperken we ons bij deze gelegenheid tot het territorium van de autonome regio Baskenland. Alleen de provincies Bizkaia, Gipuzkoa en Araba worden bezocht, geen uitstapje richting Navarra. Beginnen doen we in Bizkaia, in Bilbao om precies te zijn. Daar waar de Tour van 2023 ook van start zal gaan, ik heb me daar een partij zin in, dat willen jullie niet weten. Of de Tour gaat beginnen met een tijdrit valt nog te bezien, ik heb zelf liever een rit in lijn. Sowieso wel een gemiste kans dat er maar twee volle ritten in de regio lijken te zijn voor we tijdens de derde rit al naar Frankrijk gaan trekken, maar dat zijn zorgen voor later. De Itzulia van 2021 begint in ieder geval wel met een korte tijdrit in Bilbao. Zonder fans, dat is dan weer bijzonder jammer. Kutcorona.



SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.



SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het parcours mag er zijn, maar zonder deelnemers kom je nergens. Gelukkig staat er een deftig gestoffeerd deelnemersveld aan het vertrek. Beter kan bijna niet, zelfs. Zodra de officiële startlijst er is gaan we die hier plaatsen, voorlopig doen we het met de officieuze.




Schoon, deftig volk. Roglic en Pogacar tegen elkaar, dat alleen al is de moeite waard. Hun eerste ontmoeting in een meerdaagse koers sinds de Tour. Carapaz, Landa, Adam Yates, een herboren Valverde en ga zo maar door. Schachmann is er weer, hij zal graag zijn prestatie van 2019 willen herhalen. We missen Alaphilippe, en dat is het verder wel zo'n beetje. Om duimen en vingers bij af te likken, niks mee. Astana komt met een groot Baskisch contingent, we mogen ze weer Eustana noemen. Vier Basken, alleen jammer dat Gorka ontbreekt. In totaal meer dan 20 Basken, met een beetje mazzel. Erg mooi. Sowieso zijn alle Spaanse ploegen aanwezig, ook erg gaaf. We kijken vooral uit naar de werken van Kern Pharma. Voor Euskaltel ook wel een bijzondere koers. Vorig jaar had de sponsor hier moeten debuteren, maar dat ging niet door. Nu zijn ze wel weer terug op het hoogste niveau in het Baskenland, we zullen Bizkarra in de gaten houden.

De sterren van Emil mogen natuurlijk niet ontbreken:
***** Primoz Roglic
**** Tadej Pogacar, Adam Yates
*** Esteban Chaves, Maximilian Schachmann, Ion Izagirre, Jakob Fuglsang, Tao Geoghegan Hart
** Wilco Kelderman, Alejandro Valverde, Bauke Mollema, Hugh Carthy, Sergio Higuita, Mikel Landa, Emanuel Buchmann, Pello Bilbao, Enric Mas, Michael Woods, David Gaudu, Richard Carapaz, Pierre Latour, Mauri Vansevenant, Guillaume Martin
* Alexey Lutsenko, Marc Hirschi, Ben O’Connor, Ben Hermans, Patrick Konrad, Gino Mäder, Andreas Leknessund, Jesus Herrada, Eddie Dunbar, Laurens de Plus, Mattia Cattaneo, Jonas Vingegaard, Rafal Majka, Mikel Bizkarra, Cristian Rodriguez, Victor de la Parte, Brandon McNulty, Sergio Henao, Aurelien Paret-Peintre, Mikkel Honoré, Krists Neilands, Simon Geschke, Mikel Nieve, Ilan van Wilder, James Knox, Rigoberto Uran, Odd Christian Eiking


Odd Christian Eiking en Simon Geschke, waarom ook niet?

De koers wordt in Nederland uitgezonden door Eurosport. Dagelijks vanaf 15:30 te volgen op Eurosport 1 en de PLAYER/GCN. EITB in de gaten houden kan ook altijd, natuurlijk. Qua weer zouden we getrakteerd kunnen worden op een aantal typisch Baskische dagen, met veel regen derhalve. Op maandag zou het in Bilbao droog moeten blijven, maar de rest van de week kan het onstuimiger worden. Dat zullen we tijdens de dagelijkse updates nader gaan bekijken. Iedere dag zal er een korte voorbeschouwing gepost worden, in deze post te vinden in de spoilers, omdat deze koers natuurlijk bijzonder genoeg is om er wat extra werk in te stoppen. Het is dus van harte aanbevolen om dit topic in de gaten te houden en gezellig mee te posten over de mooiste ronde van het jaar, de Itzulia.

Ter afsluiting, een leuke poster:


En een prachtige txapela voor de winnaar:


  woensdag 7 april 2021 @ 17:14:16 #2
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_198900965
Ach, Kelderman.
Put these foolish ambitions to rest.
  woensdag 7 april 2021 @ 17:14:23 #3
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_198900966
Chute ach, groepje vooruit
  Redactie Sport woensdag 7 april 2021 @ 17:14:30 #4
451829 crew  H.Vviv
pi_198900967
Kelderman -O-
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:14:31 #5
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198900968
Woods
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:14:32 #6
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_198900970
Wielco :')
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  woensdag 7 april 2021 @ 17:14:33 #7
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_198900972
Wat een pech.

HAHAHAHA.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_198900973
Je verwacht het niet.
Citius, Altius, Fortius.
pi_198900976
Wat een pech
  Redactie Sport woensdag 7 april 2021 @ 17:14:44 #10
274204 crew  Mexicanobakker
pi_198900977
Kelderman, dat verwacht je toch ook niet he
[i]Put me on a pedestal and I'll only disappoint you
Tell me I'm exceptional and I promise to exploit you
Give me all your money and I'll make some origami honey
I think you're a joke but I don't find you very funny[/i]
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:14:50 #11
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198900979
Wilco ach jongen toch weer
  woensdag 7 april 2021 @ 17:14:55 #12
473366 AllesKaputt
pelotonvulling
pi_198900980
Het hele universum + omstreken HAAT Wielco
  woensdag 7 april 2021 @ 17:15:09 #13
330914 Sherlock_Holmes
2de plaats WIDM prono 2020
pi_198900988
Wilcogod
´ Just remember, there's a thin line between being a hero and being a memory´
  woensdag 7 april 2021 @ 17:15:11 #14
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_198900991
:')
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  woensdag 7 april 2021 @ 17:15:13 #15
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_198900993
Hoe kán dat?
Put these foolish ambitions to rest.
pi_198900995
Dit is geen pech Sander :') .
  woensdag 7 april 2021 @ 17:15:33 #17
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_198901000
Higuita en Carapaz gaan zo gruwelijk geparkeerd staan straks.
Put these foolish ambitions to rest.
pi_198901003
kelderman bestaat niet
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:16:15 #19
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_198901015
quote:
0s.gif Op woensdag 7 april 2021 17:15 schreef WAvanBuren het volgende:
Dit is geen pech Sander :') .
Kelderman en Woods, twee van de slechtste stuurmannen van het peloton. Heel toevallig.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:16:48 #20
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_198901025
MAURI
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  woensdag 7 april 2021 @ 17:16:58 #21
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_198901028
Geen handschoenen = Vansevenant.
Put these foolish ambitions to rest.
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:18:00 #22
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_198901047

Op het gezicht gevallen?
  woensdag 7 april 2021 @ 17:18:19 #23
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_198901051
Barabas begint in vorm te komen.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  Moderator woensdag 7 april 2021 @ 17:18:49 #24
362868 crew  Slobeend
of all places
pi_198901060
Mauri rijdt het gat naar Roglic en Pogacar even dicht.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')