Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 16:58 |
Een goedemiddag beste vriendjes en vriendinnetjes. Welkom bij een nieuwe aflevering van Koken met Kaneel. We gaan vandaag mijn interpretatie van een curry maken, met de ingrediënten die we toevallig in huis hebben. Waarom? Omdat vriendinlief gisteren zei dat ze wel weer eens curry zou willen eten en ik geen zin had om naar de winkel te gaan. We beginnen natuurlijk zoals altijd met de ingrediënten. ![]() We bakken de boel in ghee. Geklaarde boter, dus dit recept is niet vriendelijk voor veganistische vrienden. In zeer grote verpakkingen verkrijgbaar bij de lokale Turk. Dit is toch Indiaas eten, blyat? Gebruik anders een plantaardige olie, niks mis mee. Verder natuurlijk ui, knoflook, peper en gember als smaakmakers. Zoete aardappel (of bataat, zoals de verpakking zegt), wortel en linzen zijn de vulling. Tomaat lost zo goed als op in de saus, net als de santen. ![]() Dan natuurlijk de kruiden. De usual suspects gaan er in. Zout, komijn, koriander, kurkuma, garam masala en natuurlijk kaneel. We gooien het straks over een beetje rijst, met wat verse koriander en lente ui er op. Maar die mogen nu nog lekker in de kast blijven. Zoveel ruimte hebben we niet. | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 17:04 |
Terwijl jullie de spullen pakken, ga ik alvast mijn mise-en-place doen. Schillen, schillen, lekker schillen, en dan een alles in hapklare brokken snijden. Niet te groot, anders moet het te lang op het vuur staan. We willen wel op een Hollandse tijd eten natuurlijk. Heb je meer dan genoeg tijd? Laat je ze lekker wat groter. ![]() ![]() Zo, alles mooi. Beetje veel rood en oranje, ik weet het. Aan het einde komt er lekker groen bij. Even de pannen uit de kast pakken, en dan alleen nog de linzen en de rijst afmeten. Een kop rijst, en een halve kop linzen. Je kunt natuurlijk ook andere linzen gebruiken, maar in mijn ervaring zijn de rode linzen lekker snel gaar en zorgen niet voor een superdikke saus. | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 17:05 |
Vergeet in gewoon in alle haast mijn maatjes te taggen. @Fok-it @johannes_vermeer @Amarantha @Mortaxx @Flippiee @scrupuleus Kom er in boys. | |
Fok-it | zondag 28 maart 2021 @ 17:15 |
Lekker hoor | |
#ANONIEM | zondag 28 maart 2021 @ 17:15 |
Koken met Kaneel ![]() | |
Flippiee | zondag 28 maart 2021 @ 17:16 |
Ik ben zeer benieuwd naar eind resultaat. Ik heb net van de week paneer masala curry gemaakt. Mocht ik die binnenkort weer maken, mag ik die in dit topic delen? | |
summer2bird | zondag 28 maart 2021 @ 17:16 |
Ziet er al goed uit Kaneel ![]() | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 17:19 |
![]() Eerst bakken we de ui een minuut of wat aan. In India schrikken ze niet terug van een beetje bruine uien. Hoe bruiner, hoe meer smaak. Daarna de peper, de gember en de knoflook. Die hoeven beduidend minder lang, maar het luistert minder nauw dan bijvoorbeeld Italiaans eten. Hoeveel van alles? Ik doe 1 ui, 3 tenen knoflook, 2,5 cm gember en een halve peper. Want dat is wat ik had. Als de eerste sterke lucht van de knoflook in je neus komt, kan de tomatenpuree erbij. Die moet even een minuut meebakken om de zuurheid kwijt te raken. Zo wordt je recept wat minder zuur en meer zoet. Daarna de wortel en de bataat en de tomaat erbij. Tomaat zo klein mogelijk voor de saus, rest je eigen voorkeur. ![]() Minuutje mee laten bakken terwijl we de kruiden pakken. | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 17:21 |
Heb nog 2 of 3 series op mijn telefoon staan. Als straks de examenklassen weg zijn zal ik er wat meer maken. Eigen boemboes en eigen sausjes en eigen atjar ![]() Jij mag dat natuurlijk ![]() Merci. Het ruikt heerlijk. | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 17:28 |
![]() 3/4 tl kurkuma 1,5 tl garam masala mespuntje cayennepeper (met de rode peper en de zwarte peper creëren we laagjes van hitte, hnnggg) 1 tl komijn 1/2 tl kaneel 1 tl koriander Zout en peper naar smaak. Roeren zodat de kruiden even meebakken. Niet meer dan 1-2 minuten. Had vandaag geen zin in meer moeite, maar mocht je de tijd hebben is het lekkerder om de kruiden eerst zelf te roosteren en te vijzelen. ![]() Halve liter water erbij, santen erbij (ik deed half pakje en is dik genoeg geworden). Santen is makkelijker te doseren dan een blik kokosmelk. Wie bewaart er nou een half blik kokosmelk? Zit meer dan genoeg smaak aan, dus bouillon is niet nodig. Dan halve kop linzen erbij. Even goed alle aangebakken delen van de bodem schrapen. Jamie Oliver zegt dat hier de smaak zit! Deksel er op en wachten. Je kunt nu de rijst doen, en de toppings. Als je zelf je naan maakt (zal ik ook eens topic voor maken) goed moment om nu de oven aan te zetten. Het is goed zodra de linzen kapot zijn, en de wortel prikbaar. | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 17:57 |
Na een tijdje ziet het er zo uit als het goed is:![]() Serveren met rijst, en toppings naar keuze. Ik ga voor lente ui en koriander omdat dit over was van gisteren. ![]() ![]() Bon appetit. | |
#ANONIEM | zondag 28 maart 2021 @ 18:29 |
Hoe was het? En waar is deel 1 eigenlijk | |
Kaneelstokje | zondag 28 maart 2021 @ 18:50 |
Heerlijk, lekker zacht en zoet. Beetje hartig. CUL / Chili a la Kaneel | |
marc0871 | zondag 28 maart 2021 @ 19:39 |
Ik heb vandaag ook met kaneel gekookt ![]() Ik had Gehakt, Ui, Knoflook, Sambal. Kan ook met een rode peper. Paprika, Tomatenpuree, Verse tomaten, Komijnzaad, Oregano, Kaneel, Zout, In een corn & wheat tortilla van de Jumbo (aanrader). 10 minuten in de oven, op 200 graden. Als sausje had ik, Slasaus, Geraspte knoflook, Peterselie, Zwarte peper, Zout. [ Bericht 2% gewijzigd door marc0871 op 28-03-2021 19:44:45 ] | |
Mortaxx | zondag 28 maart 2021 @ 23:33 |
Ziet er weer prima Misschien dat ik deze ook ga maken | |
Flippiee | maandag 29 maart 2021 @ 14:39 |
Dat ziet er goed uit. Ga ik ook maken ![]() | |
johannes_vermeer | maandag 29 maart 2021 @ 20:46 |
Zelfs een topchef als ik is nooit te oud om te leren dus ik heb absoluut aantekeningen gemaakt. Ziet er allemaal smakelijk uit! | |
Kaneelstokje | maandag 29 maart 2021 @ 21:13 |
Ik kijk uit naar een mooi gerecht van jou als erkend topchef. Vooral nu het topic gelijk dood slaat. | |
Kaneelstokje | maandag 29 maart 2021 @ 21:14 |
Ik zie hem hier graag tegemoet! Alle curry's zijn welkom, ik ben tegen racisme. | |
johannes_vermeer | maandag 29 maart 2021 @ 21:15 |
Ik zal je helpen er weer leven in te krijgen maat @Iwanius | |
johannes_vermeer | maandag 29 maart 2021 @ 21:15 |
Mag Hela curry ook? | |
johannes_vermeer | maandag 29 maart 2021 @ 21:15 |
Heb je nog een michelin sterretje gepakt trouwens ouwe reus? | |
Kaneelstokje | maandag 29 maart 2021 @ 21:18 |
Jij lijkt me iemand die prima kan koken. | |
Kaneelstokje | maandag 29 maart 2021 @ 21:34 |
Heb mijn nasi wel echt next level gemaakt. | |
johannes_vermeer | maandag 29 maart 2021 @ 21:35 |
Nieuw topicje misschien? De aanhouder wint! | |
#ANONIEM | woensdag 31 maart 2021 @ 17:09 |
Dit is echt een leuke rubriek | |
#ANONIEM | woensdag 31 maart 2021 @ 17:09 |
@Caland | |
Caland | woensdag 31 maart 2021 @ 17:26 |
Ik hou niet zo van curry, maar hou me graag aanbevolen voor al je andere gerechten!!!! ![]() | |
Mutsaers__78 | donderdag 1 april 2021 @ 17:09 |
Ziet er lekker uit ![]() | |
Koekoekskind | zaterdag 3 april 2021 @ 11:59 |
Het ziet er smakelijk uit Kaneel! |