abonnement Unibet Coolblue
pi_198280721
Web van procedures na mislukte penisoperatie: 'Pijn blijft'

quote:
Een man uit Landgraaf bij wie twee jaar geleden een penisoperatie is misgegaan, is naar eigen zeggen verstrikt geraakt in een web van regels en procedures.

Pascal Hermsen (45) doet zijn verhaal, omdat hij de politiek wakker wil schudden.

Onrecht
De SP heeft de zaak opgepakt en wil nu dat patiënten die slachtoffer zijn van medische fouten gebruik kunnen maken van een landelijk fonds. "We horen heel veel van dit soort verhalen waarbij mensen onrecht wordt aangedaan, omdat verzekeraars de zaak bewust traineren. Er zijn allerlei wettelijke termijnen, maar als die worden overschreden volgen er geen sancties en dat moet veranderen," zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Hij pleit voor boetes voor verzekeraars die zich niet aan de gestelde wettelijke termijnen houden.

Ingreep
Het verhaal van Pascal begint in maart 2019. Door een prostaatontsteking moet er een eenvoudige maar noodzakelijke ingreep plaatsvinden. De uroloog die de besnijdenis in Heerlen uitvoert, gaat volgens Pascal de mist in.

"Hij heeft de boel verkloot door vrijwel alle huid weg te snijden. Daar zal ik mijn leven lang last van hebben", vertelt Pascal, die in het begin nauwelijks kon lopen of autorijden. Ook seks was vrijwel onmogelijk. Inmiddels is in het UMC+ in Maastricht een hersteloperatie uitgevoerd en gaat het beter.

Geestelijke schade
"Maar de pijn blijft en zal niet weggaan. En een stuk mannelijkheid is ook weg, waardoor er ook geestelijk veel schade is", aldus Pascal. Hij heeft zijn verzekering ingeschakeld, die een onafhankelijk rapport heeft laten opstellen. Daarin staat inderdaad dat er fouten zijn gemaakt, maar de arts en de verzekering van Zuyderland weigeren schuld te erkennen. "Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, want de tegenpartij wil dan weer een onafhankelijk expert raadplegen, waar beide partijen mee akkoord moeten gaan. Maar dan ben je weer maanden verder", zegt Pascal.

Klokkenluider
De 45-jarge Landgravenaar doet het niet voor een schadevergoeding, maar voelt zich een soort klokkenluider. Hij wil voorkomen dat mensen hetzelfde meemaken en in een moeras van regels en procedures terechtkomen. "Ik heb een rechtsbijstandsverzekering, maar als je die niet hebt ben je wel klaar. Want de zaak voorleggen aan een expert kost al duizenden euro's. Als je die niet hebt, ben je dus kansloos. Het is beschamend hoe het is geregeld, er moet echt iets gebeuren."

Fonds
De SP kent het verhaal van Pascal en volgens de partij gaat het niet om een incident. Volgens Van Nispen zijn er veel meer mensen slachtoffer die 'financieel uitgekleed worden door verzekeraars'.

Van Nispen: "Er is sprake van rechtsongelijkheid, omdat verzekeringen dure advocaten inhuren die eindeloos kunnen procederen, waardoor iemand met weinig geld al bij voorbaat kansloos is. Vandaar dat de SP pleit voor een fonds waar mensen een beroep op kunnen doen. Dat fonds kan vervolgens de schade verhalen op verzekeringen, waardoor slachtoffers in elk geval weer verder kunnen met hun leven."

Klachtenprocedure
Het Zuyderland-ziekenhuis wil niet op dit individuele geval ingaan, maar zegt zich niet te herkennen in de kritiek dat zaken slecht en tergend langzaam worden afgehandeld. "Het zijn lange trajecten, die zorgvuldig moeten gebeuren, maar dat nemen wij en de verzekeraar uiterst serieus", zegt Stijn Lambregts van de afdeling Kwaliteit en Veiligheid binnen Zuyderland.

Fouten worden gemeld
Artsen zijn zelfs verplicht mogelijke fouten of verkeerde diagnoses te melden bij de inspectie. Volgens Lambregts komt het jaarlijks 20 tot 25 keer voor dat er bij Zuyderland een (mogelijke) medische fout wordt gemeld. Zuyderland noemt dat calamiteiten, die ertoe kunnen leiden dat nabestaanden een schadevergoeding krijgen. Exacte cijfers wil Zuyderland daarover niet geven, behalve dat het enkele keren per jaar voorkomt.

Bemiddelingsgesprek
Over het geval van Pascal wil verzekeraar Centramed niks zeggen, omdat de zaak nog niet is afgerond. De verzekeraar laat schriftelijk weten: 'Zo lang de zaak nog lopende is, doen we als Zuyderland en Centramed inhoudelijk geen uitspraken over deze casus. Wel kunnen we aangeven dat deze patiënt destijds geen officiële klacht heeft ingediend via de klachtenprocedure van Zuyderland. Ook is afgelopen jaar een bemiddelingsgesprek met de letselschadefunctionaris en de behandelend specialist geweigerd via de toenmalige belangenbehartiger'.

Medisch leek
Pascal zegt niet in gesprek te zijn gegaan, omdat hij daar weinig heil in zag. "Je zit dan daar als leek, zonder juridische kennis, tegenover advocaten en medici, dat kun je nooit winnen. Sterker nog, mijn advocaat heeft me juist geadviseerd om dat niet te doen, omdat het je zaak ook juist kan schaden," aldus de reactie van Hermsen.

Medisch tuchtcollege
Patiënten die zich benadeeld voelen door behandelende artsen kunnen een klacht indienen bij het medisch tuchtcollege. Uit jaarcijfers van dat college blijkt dat er per jaar zo'n 1300 tot 1800 klachten worden onderzocht. Bij een derde deel daarvan betreft het verkeerde diagnoses of foute behandelingen. Het tuchtcollege kan als gevolg daarvan sancties opleggen, en dat gebeurt ook geregeld. In 2019 werden 79 waarschuwingen gegeven, 65 berispingen, 15 schorsingen en 17 keer werd de registratie van een arts uit het register gehaald, waardoor hij dus zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Overigens hoeft dat niet te betekenen dat er patiënten verkeerd zijn behandeld; er kunnen allerlei oorzaken zijn.

https://www.1limburg.nl/w(...)operatie-pijn-blijft
pi_198284163
quote:
Hij heeft de boel verkloot door vrijwel alle huid weg te snijden
Qluote van de dag

[ Bericht 1% gewijzigd door myShizzle op 02-03-2021 13:43:00 ]
pi_198284352
quote:
De uroloog die de besnijdenis in Heerlen uitvoert, gaat volgens Pascal de mist in.
Is dit eenzelfde soort besnijdenis die sommige religieuzen ondergaan?
kair
pi_198284536
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 13:33 schreef kair2763 het volgende:

[..]

Is dit eenzelfde soort besnijdenis die sommige religieuzen ondergaan?
Uiteraard, het is dan ook deel van een groot complot om de omvolking te versnellen door massaal mislukte penisoperaties uit te voeren op witte mannen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')