FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Turkije 22 februari - 29 februari
Lonaamaandag 22 februari 2021 @ 07:49
ktBsAYX.jpg

Welkom!
Dit is het topic waarin we alles bespreken rondom de volgende opdracht van Kook mee met CUL!

De enige regel:
- Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

Het thema van deze week: Turkije.

De Turkse keuken kent logischerwijs invloeden van zowel de Aziatische kant, als de Europese kant en is daarmee eigenlijk heel divers.
Veel vers groente en fruit, geen varken, wel kip, lam, rund en vis. Ook voor de zoetekauw is er genoeg keuze. Koekjes, baklava ( O+ ), turks fruit.
Voor de liefhebber is er ook voldoende keuze in brood(soorten). Met of zonder vulling, knapperig of zacht, you name it, they have it.
En dit alles natuurlijk begeleid door Hele Zoete (appel)thee. Als je wil. En anders een lekker bekertje frisse Ayran.


De Wikipedia-pagina:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Turkse_keuken

Inspiratie:
https://www.culy.nl/inspi(...)it-de-turkse-keuken/
http://mijnmixedkitchen.blogspot.com/p/turkse-recepten.html

De beste lahmacun (vind ik):
https://ladyandpups.com/2(...)-lahmacun-and-ayran/

Cook on! :Y)

[ Bericht 3% gewijzigd door Lonaa op 22-02-2021 08:01:28 ]
Lonaamaandag 22 februari 2021 @ 08:03
Nou, ik trap hem af:

Vanavond maak ik Turkse linzensoep. Ik weet niet of ik ooit linzen gegeten heb ( :@ ) en het idee vind ik matig, dus ben heel benieuwd. :D

https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/turkse-linzensoep/

Voor erbij iets brood-achtigs van de Turkse bakker.
Lucky_Strikemaandag 22 februari 2021 @ 10:06
Topic is gereekst :D

Ik wil lactosevrije ayran maken en iets van het Youtubekanaal van Refika's Kitchen O+
Myraelamaandag 22 februari 2021 @ 10:38
Dit is eigenlijk wel een goede om een keer zelf Cig Köfte te maken. :9 Even kijken of ik er deze week aan toe kom. Ik eet het vanavond eerst nog van de afhaal, maar kan ik prima twee keer in een week eten. :9
Lonaamaandag 22 februari 2021 @ 14:06
quote:
0s.gif Op maandag 22 februari 2021 10:06 schreef Lucky_Strike het volgende:
Topic is gereekst :D

Ik wil lactosevrije ayran maken en iets van het Youtubekanaal van Refika's Kitchen O+
Oh ja dat was ik vergeten :')
Lucky_Strikemaandag 22 februari 2021 @ 14:48
Ik maak vanavond kumpir :9 Dus een gevulde gepofte aardappel. En ik heb net roomkaas gemaakt voor er op.
Doedezemaarmaandag 22 februari 2021 @ 15:25
quote:
2s.gif Op maandag 22 februari 2021 08:03 schreef Lonaa het volgende:
Nou, ik trap hem af:

Vanavond maak ik Turkse linzensoep. Ik weet niet of ik ooit linzen gegeten heb ( :@ ) en het idee vind ik matig, dus ben heel benieuwd. :D

https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/turkse-linzensoep/

Voor erbij iets brood-achtigs van de Turkse bakker.
Ik maak meestal deze http://mijnmixedkitchen.b(...)rkse-linzensoep.html die lijkt er op. Ik ben niet zo’n soepfan, dus ik moet nog maar even zien of ik het deze week nog eens ga maken voor mijn man die wel graag soep eet. Het potje met peperpuree hier in de koelkast zal wel niet meer goed zijn, want ik kan me niet herinneren dat ik die soep het afgelopen jaar gemaakt heb.
potjecrememaandag 22 februari 2021 @ 16:38
quote:
1s.gif Op maandag 22 februari 2021 14:48 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik maak vanavond kumpir :9 Dus een gevulde gepofte aardappel. En ik heb net roomkaas gemaakt voor er op.
Lekker! Wat is het recept van de roomkaas?
Lucky_Strikemaandag 22 februari 2021 @ 16:40
quote:
1s.gif Op maandag 22 februari 2021 16:38 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Lekker! Wat is het recept van de roomkaas?
Van mijn vriendin Refika:
Mickytjuhmaandag 22 februari 2021 @ 19:14
Ik heb vanavond voor het eerst mijn keukenmachine gebruikt, daarmee heb ik witte kool gesneden, wat een geno!

Wat heb ik gekookt:
Een halve witte kool, heb ik geroerbakt, 5 minuten, toen heb ik een zakje vegi mix van Bulgur, quinoa en kikkererwten, toegevoegd.

Na een paar minuten heb ik een eitje toegevoegd en langzaam mee geroerbakt totdat het gestold was.

Op het einde een beetje cayenne peper, nootmuskaat en piment toegevoegd en voila, mijn Extreme fastfood was klaar!
En damn wat is dit lekker!

Whats-App-Image-2021-02-22-at-18-32-40.jpg

De foto ziet er niet uit, I know, maar wauw
Lonaamaandag 22 februari 2021 @ 19:14
Nou, dat was heel makkelijk en smaakvol!

mOmdVPf.jpg
Dingen snijden, dingen fruiten, linzen soepen, linzen erbij, water, bouillon, koken, pureren.

Afgemaakt met wat pul biber, room, pompoenpitten en munt.
TAQdaXE.jpg

Ik had een bezoekje gebracht aan de turkse bakker. Volgens de beste man op leeftijd was alles 'Lekker lekker hmm. Lekker hoor. Smakelijk' O+

9Cxp6vk.jpg
Linksboven borek met gehakt, awesome. Rechtsboven Gozleme met spinazie en feta, ook awesome. Onder een gelaagde i-don't-know met kaas. Was absoluut niet lekker :')
Lucky_Strikedinsdag 23 februari 2021 @ 09:03
Ik heb gisteren eerst roomkaas gemaakt ik denk dat ik te ongeduldig was want het lukt maar matig. De melk had warmer moeten zijn voor ik de citroensap toevoegde. Maar uiteindelijk kreeg ik toch een redelijke hoeveelheid curdle (hoe heet dat in het Nederlands?)
pn0RCVW.jpg

Gelijk in de kom van de staafmixer.
cwOvcgz.jpg

Het is me iets te korrelig. En te zuur want ik bleef maar citroensap toevoegen. Maar ik ga hier zeker verder mee experimenteren.

Ondertussen maakte ik de toppings voor de aardappel klaar:
3kaDRtC.jpg

QRhAwf6.jpg

Het eindresultaat staat niet op de foto. Het was erg lekker. Vroeger maakte ik dit vaker, ik heb geen idee waarom ik er mee ben gestopt.

Recept hier:
Yinnydinsdag 23 februari 2021 @ 13:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2021 09:03 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb gisteren eerst roomkaas gemaakt ik denk dat ik te ongeduldig was want het lukt maar matig. De melk had warmer moeten zijn voor ik de citroensap toevoegde. Maar uiteindelijk kreeg ik toch een redelijke hoeveelheid curdle (hoe heet dat in het Nederlands?)
[ afbeelding ]

Gelijk in de kom van de staafmixer.
[ afbeelding ]

Het is me iets te korrelig. En te zuur want ik bleef maar citroensap toevoegen. Maar ik ga hier zeker verder mee experimenteren.

Ondertussen maakte ik de toppings voor de aardappel klaar:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Het eindresultaat staat niet op de foto. Het was erg lekker. Vroeger maakte ik dit vaker, ik heb geen idee waarom ik er mee ben gestopt.

Recept hier:
Stremsel!
Lekker, gepofte aardappel! Staat hier eigenlijk nooit op het menu, alleen als we sporadisch spareribs gingen eten en dat bestellen...
Yinnydonderdag 25 februari 2021 @ 12:05
Goed, Turks koken!

Baba ganoush in wording
l99T7qB.jpg
Turks brood in wording
7I1S14W.jpg
Samen met köfte, tahin/yoghurtsaus, tomaten een maaltijd. Geen rauwe uien, want dat vinden we niet lekker.
5S2hZ5n.jpg

En toetje natuurlijk baklava!
wTH1T24.jpg
(Iets te lang in de oven, want eerst niet bruin genoeg en toen een beetje vergeten)
Lonaadonderdag 25 februari 2021 @ 14:40
Woah _O_

Zin in kofte nu :9
Hupjevrijdag 26 februari 2021 @ 19:18
Alvast sorry voor alle Turkse mensen, ik heb vast een hele Hollandse versie van lahmacun gemaakt :D Ik had het nog nooit gegeten, dus heb ook geen vergelijkingsmateriaal.

Mijn avontuur in de spoiler!
SPOILER
Alle spullen voor het deeg in de startblokken
2QMIFuj.jpg
Beetje valsspelen met BBM, liever lui dan moe ;)
aLWbnrz.jpg
Mooi gerezen!
RBcGtZp.jpg
(Bij het eruit halen bleek het helaas behoorlijk plakkerig, dat werd een uitdaging)
Spoor 2: de vulling
JLVSJca.jpg
Bij gebrek aan keukenmachine gebruikte ik het hakmolentje van de staafmixer, steeds met een gedeelte van de vulling.
Z1w1mCw.jpg
onl5WPW.jpg
Terug naar het deeg. Plakzooi, maar uiteindelijk verdeeld in porties.
Yvp7N0w.jpg
Uitrollen. Met behulp van extra bloem want anders was het echt niet te doen. En ik kan nog steeds niets rond uitrollen :@
NlLzqzP.jpg
Bakken maar! En de Turkse pizza's die klaar zijn, houd ik warm onder de theedoek.
Dat bakken viel trouwens best mee, na de eerste twee mislukkingen had ik door hoe het werkte.
KsRbVXl.jpg
Het resultaat werd een stuk smakelijker dan ik halverwege had gedacht. De hele stapel ging op, de heren waren er ook enthousiast over. :o
8MIQKJ7.jpg
JaNiycR.jpg
Yinnyzaterdag 27 februari 2021 @ 07:07
@Hupje Het belangrijkste is dat het smaakt! En zo te lezen, was dat ook zo :9
Ik mis alleen de knoflooksaus 😜
Hupjezaterdag 27 februari 2021 @ 07:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 februari 2021 07:07 schreef Yinny het volgende:
@:hupje Het belangrijkste is dat het smaakt! En zo te lezen, was dat ook zo :9
Ik mis alleen de knoflooksaus 😜
Ik heb nog steeds geen knoflooksaus gevonden die vegan (iig zonder zuivel) is, en zelf maken paste niet in de planning helaas.
arvensiszaterdag 27 februari 2021 @ 07:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 februari 2021 07:26 schreef Hupje het volgende:

[..]

Ik heb nog steeds geen knoflooksaus gevonden die vegan (iig zonder zuivel) is, en zelf maken paste niet in de planning helaas.
Ik heb onlangs zelf koemelkvrije knoflooksaus gemaakt met de Haver gurt, Greek Style van Oatly. :)

Wat een leuke week! :) Voor mij allemaal normale recepten. Alhoewel ik de tomaten in Turkse linzensoep niet kan accepteren. :D
Clubsodazaterdag 27 februari 2021 @ 08:21
Volgens mij is knoflooksaus uit een potje op basis van mayonaise en daarom altijd melkvrij? De AH geeft best wat opties in ieder geval, waaronder een vegan: https://www.ah.nl/product(...)?kenmerk=zonder_melk. Maar ik heb geen uitgebreide kennis van melkloos eten dus misschien zie ik een allergeen over het hoofd :)

Het ziet er overigens superlekker uit allemaal, fijne inspiratiereeks is dit ^O^
Hupjezaterdag 27 februari 2021 @ 09:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 februari 2021 08:21 schreef Clubsoda het volgende:
Volgens mij is knoflooksaus uit een potje op basis van mayonaise en daarom altijd melkvrij?
:o Nog nooit gezien, dankje! Ik keek altijd in het flesjes sauzenschap en daar vond ik niks.
arvensiszaterdag 27 februari 2021 @ 09:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 februari 2021 09:47 schreef Hupje het volgende:

[..]

:o Nog nooit gezien, dankje! Ik keek altijd in het flesjes sauzenschap en daar vond ik niks.
De verse knoflooksaus bij Jumbo is ook koemelkvrij.
Yinnyzondag 28 februari 2021 @ 18:46
Bakdagje, dus ook maar eens simit gemaakt
NNrPFc7.jpg
Lucky_Strikezondag 28 februari 2021 @ 19:54
Mijn vriendin Refika had nog twee recepten die ik al een tijdje wilde proberen, sucuk (worst) en menemen (ei-prutje). Ik ben dol op sucuk maar dat bestaat niet in een biologische variant uiteraard want sucuk is altijd halal. Dit is een prima oplossing.

Gisterenochtend ben ik begonnen met de sucuk:
Hezb8eE.jpg

Kruidenmengsel gemaakt, gekneed, opgerold en zo in de koelkast voor een goede smaakontwikkeling.
o7Tc65d.jpg

Vandaag ging de sucuk door de menemen. Ingredienten voor de menemen:
aS8lAxk.jpg

Eerst sucuk bakken. Normaal is sucuk gedroogd en dan kan het zo door een gerecht. Het grote voordeel was dat de menemen nu in het bakvet van de sucuk kon garen :9~
eKZYtQW.jpg

Sucuk uit de pan, boter, paprika en tomaat in de pan. Toen sucuk er weer in, met kaas.
bdDcbie.jpg

Ei er door. Even roeren. Later ging er kaas op.
jNx0NbY.jpg

Klaar! Goddelijk, vooral met een beetje pul biber er over. Dit maak ik absoluut vaker.
aSazy6n.jpg

Ik ben deze week alleen vergeten om ayran te maken. Best jammer want ik heb er speciaal yoghurt voor gekocht. Morgen misschien.
Lucky_Strikezondag 28 februari 2021 @ 19:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 februari 2021 07:56 schreef D.U.M.A.N. het volgende:

[..]

Ik heb onlangs zelf koemelkvrije knoflooksaus gemaakt met de Haver gurt, Greek Style van Oatly. :)

Wat een leuke week! :) Voor mij allemaal normale recepten. Alhoewel ik de tomaten in Turkse linzensoep niet kan accepteren. :D
Ik zou graag zijn opgegroeid met de Turkse keuken. Ik leerde het kennen toen ik een Turkse huisgenoot kreeg. Hij leerde in de weekenden koken van zijn moeder en oefende dan soms op ons. Dan kregen we een 'ei a la Mahmut'. Nu ik er over nadenk was dat vast memenen.
FutureFairytalezondag 28 februari 2021 @ 20:24
quote:
0s.gif Op zondag 28 februari 2021 19:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Mijn vriendin Refika had nog twee recepten die ik al een tijdje wilde proberen, sucuk (worst) en menemen (ei-prutje). Ik ben dol op sucuk maar dat bestaat niet in een biologische variant uiteraard want sucuk is altijd halal. Dit is een prima oplossing.

Gisterenochtend ben ik begonnen met de sucuk:
[ afbeelding ]

Kruidenmengsel gemaakt, gekneed, opgerold en zo in de koelkast voor een goede smaakontwikkeling.
[ afbeelding ]

Vandaag ging de sucuk door de menemen. Ingredienten voor de menemen:
[ afbeelding ]

Eerst sucuk bakken. Normaal is sucuk gedroogd en dan kan het zo door een gerecht. Het grote voordeel was dat de menemen nu in het bakvet van de sucuk kon garen :9~
[ afbeelding ]

Sucuk uit de pan, boter, paprika en tomaat in de pan. Toen sucuk er weer in, met kaas.
[ afbeelding ]

Ei er door. Even roeren. Later ging er kaas op.
[ afbeelding ]

Klaar! Goddelijk, vooral met een beetje pul biber er over. Dit maak ik absoluut vaker.
[ afbeelding ]

Ik ben deze week alleen vergeten om ayran te maken. Best jammer want ik heb er speciaal yoghurt voor gekocht. Morgen misschien.
Gaaf recept! Nog nooit van gehoord. Lijkt me erg lekker :)
Lucky_Strikezondag 28 februari 2021 @ 20:47
quote:
1s.gif Op zondag 28 februari 2021 20:24 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Gaaf recept! Nog nooit van gehoord. Lijkt me erg lekker :)
Ik kende het ook niet tot ik Refika ging volgen. Het is geweldig comfortfood. En enorm simpel, als je de worst gewoon in de winkel koopt.

Ik ben ook wel benieuwd naar het andere vlees dat ze noemt, pastirna. Dat is een soort beef jerky maar dan een dik stuk en met een dikke kruidenkorst.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 01-03-2021 17:34:48 ]