abonnement Unibet Coolblue
pi_198442521
quote:
0s.gif Op donderdag 11 maart 2021 10:23 schreef nostra het volgende:

[..]

Als je aandelen met stemrecht hebt, dan kan je inderdaad gewoon meestemmen. Meestal een handmatige kwestie door je bank of broker te bellen of mailen met de gegevens (welk bedrijf, wanneer, welke registratiedatum, hoeveel stuks etc). Zal tegenwoordig nog wel digitaal gaan allemaal vermoed ik, alhoewel Duits recht misschien te formeel in elkaar zit daarvoor, die lopen digitaal echt nog jaren achter.

Overigens is het niet zo dat "wij allen die beleggen" ook per definitie mogen stemmen. Soms zijn er meerdere soorten aandelen, waarbij de ene soort meer of geen stemrechten heeft, maar wel de economische rechten. Berkshire is een goed voorbeeld, waarbij de B-serie een bepaalde fractie van de economische rechten van A heeft, maar een veel lagere fractie van het stemrecht. Palantir legt het stemrecht volgens mij helemaal in handen van de board. Unilever had in het verleden certificaten van aandelen genoteerd staan: dan is een andere entiteit de houder van de aandelen (en het stemrecht) en heb jij als belegger alleen het winstrecht. Dat soort aandelen staan dan vaak met een discount(je) genoteerd ten opzichte van de gewone aandelen met stemrecht (als die überhaupt aan de beurs genoteerd staan).

Maar als je al een oproep hebt gekregen, dan zal je ook stemrecht hebben. Misschien wel iets minder dan anderen - ik kan me voorstellen dat er een beschermingsconstructie bij iets als DT zou kunnen bestaan, omdat "nutsvoorziening". Maar dat staat allemaal in de documentatie, die online beschikbaar zou moeten zijn.
Wow, top uitleg. Dankjewel! _O_

Tevens dicht! Hier verder: AEX / Beursvloer #292 - Winsten pakken zonder stemrecht!

[ Bericht 2% gewijzigd door Hojdhopper op 11-03-2021 11:22:55 ]
Nederlander in München, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')