Beste klussers,
Hoewel heel wat voorbereidingen en research gedaan, heb ik toch nog enkele vragen/bevestiging nodig.
![elektra4-jpg.15124]()
De huidige situatieIn mijn meterkast bevindt zich een Gira opbouw wandschakelaar met daaraan verbonden een lamp. (Op de foto's even verwijderd om de draden bloot te leggen). Deze situatie was er al als zodanig voor aankoop van het huis.
Onderaan het bericht vind je extra foto's ter context: met mijn vinger wijs ik aan dat deze schakelaar + lamp een eigen groep vormen (wanneer ik deze schakelaar naar beneden toe, werkt alleen de schakelaar + lamp niet meer en al het andere in huis wel) en zie je hoe de draden via een buis naar de groepenkast lopen.
Gewenste situatieIk wil graag enkele stopcontacten creëerden in de meterkast. Hiervoor zou ik graag een
Gira opbouw combinatie schakelaar/wandcontactdoos met randaarde en een
Gira opbouw dubbel stopcontact met randaarde willen aanschaffen om in de toekomst één lamp te kunnen bedienen en over 3 stopcontacten te beschikken. De combi-schakelaar en dubbele WCD komen in een rechte kolom (vrijwel) onder elkaar te hangen.
MethodeIk concludeer dat met een bruine, blauwe en geel-groene draad de juiste infrastructuur aanwezig is. De draden hebben een massieve kern.
Vanaf de rechteringang van de lasdoos gezien is het plan:
• de blauwe draad met een Wago lasklem aftakken met één blauwe draad naar de lamp, één blauwe draad naar de combi-schakelaar en vanuit de combi-schakelaar een volgende blauwe draad doorlussen naar het dubbele stopcontact.
• de geel-groene draad item dito als hierboven beschreven.
de bruine draad rechtstreeks aansluiten op de combi-schakelaar en doorlussen naar de dubbele WCD.
• de zwarte draad aansluiten op de combi-schakelaar en verbinden aan de lamp.
Ik gebruik overal een ABB lasdoos, ook onder de lamp. Deze is nu rechtstreeks op de houten plaat geschroefd met de draden erachterlangs "gefrot". Ik zorg voor een nieuwe lamp waarop de geel-groene lamp wél kan worden aangesloten.
Tussen de lasdoos van de combi-schakelaar en de lasdoos van de dubbele WCD gebruik ik zo'n zelfde flexibele lichtgele buis
Is dit alles correct? Of is het verstandiger een 4-voudige lasklem te gebruiken en hieruit een blauwe en geel-groene draad te laten komen die naar lamp+combi-schakelaar+wcd lopen. Of meerdere aftakkingen te maken dmv uitsluitend 3-voudige lasklemmen, en dus alles door te lassen ipv door te lussen?
Gebruik lasdozenIk heb hier veel naar gegoogled, maar het is weliswaar zo algemeen bekend dat ik het antwoord erop niet kan vinden: als ik bijv. drie bruine draden op een lasdoos klem (en dus een aftakking maak) is de plaats waar ik elke bruine draad dan plaats willekeurig? Het voelt onnatuurlijk, want bij een aftakking zou je denken: één draad aan de ene kant en twee draden aan de andere kant van een dergelijke tool.
Ik weet dat je een lasklem altijd gebruikt voor één kleur draad (zwart en bruin uitgezonderd dan).
Grootte lasdozenMet een Gira opbouw combinatie schakelaar met
dubbel stopcontact zou ik ook tevreden zijn. Eén stopcontact vind ik dan weer net te weinig (altijd vooruit denken). Een combi met 2-voudige WCD zal groter zijn dan een lasdoos. Is daar een oplossing voor?
Alvast bedankt voor alle reacties. Ik ga er ongetwijfeld heel veel aan hebben. Wanneer je vragen hebt of verduidelijking wilt, sta ik paraat om extra uitleg te geven.
(EXTRA FOTO'S TER CONTEXT):![elektra1-jpg.15126]()