Lucky_Strike | zondag 3 januari 2021 @ 11:41 |
![]() Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! In de week van 4 januari tot en met 10 januari koken we iets dat aansluit bij onze culinaire voornemens voor 2021! De enige regel: • Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. Culinaire voornemens: Dit kan dit keer van alles zijn. Minder vlees, oversstappen naar vegan, meer groente, meer eiwitten, bepaalde gerechten die je komend jaar echt wilt maken, minder bestellen, etc. | |
Mikeytt | zondag 3 januari 2021 @ 11:42 |
Ik ga eens voor het eerst meedoen. Sinds eergisteren vegan, dus kijken of ik wat leuks kan maken ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 3 januari 2021 @ 11:48 |
Mijn culinaire voornemens voor dit jaar: - nog minder vlees eten door de week - beter plannen wat er in de moestuin moet komen en die groenten vaker verwerken - minder eten weggooien - ragu bolognese maken - groente vaker de hoofdrol laten hebben Ik begin morgen met het verwerken van een knolselderij uit de moestuin volgens een recept van Ottolenghi: selderijtacos met dadel-barbecuesaus. Daar zet ik checks mee bij alles behalve de ragu ![]() | |
Tuindier | zondag 3 januari 2021 @ 11:54 |
Mijn voornemens: Weer terug naar meer groente en gezonder eten (volkoren, geen dierlijke producten, weinig beperkte producten) en wat vaker 'meal-prep' doen voor door de weeks zodat het dan ook makkelijker is om gezond te kiezen. | |
Yinny | zondag 3 januari 2021 @ 14:22 |
Culinaire voornemens: - minimaal 5 dingen van mijn kookbucketlist maken dit jaar - vaker plantaardig eten - voorraadkast en vriezer leger krijgen - veel meer groente eten - weer uit eten gaan ![]() Komende week maar eens dumplings maken En een vega gerecht met tofu | |
Lonaa | zondag 3 januari 2021 @ 14:32 |
Uiteindelijk zijn het hier eigenlijk altijd dezelfde voornemens op eetgebied. - Moestuin laten floreren - Minder eten weggooien - Boeiender lunchen met meer groentes - Soberso meer groente - Vaker uit eten Dus dat. | |
Kaatje1 | zondag 3 januari 2021 @ 14:41 |
Moestuin gaat helaas niet lukken Maar: Minder eten weggooien Minder vlees Meer groenten Uiteten, maar vooral ook weer etentjes organiseren en weer lekker met 10 man aan tafel een hele avond kletsen eten lachen | |
Lonaa | zondag 3 januari 2021 @ 14:44 |
Om het goede voorbeeld te geven: Als lunch vandaag 2 van die groentewraps met tomaatjes, sla, gegrilde aubergine, geitenkaas, restje falafel, knoflooksaus. Eigenlijk was alles een restje wat nog op moest. Vanavond bietjes uit de vriezer, door de risotto. met nog wat geitenkaas, dille en mascarpone. Oh en parmazaanse kaas. Ook allemaal uit koelkast/vriezer. | |
Tuindier | zondag 3 januari 2021 @ 15:16 |
Oja, die vriezer is ook een goede ja! Ik probeer de verblijfsduur van het eten daar te beperken. | |
Lucky_Strike | zondag 3 januari 2021 @ 15:20 |
Telt niet, je mag morgen pas beginnen ![]() | |
borisz | zondag 3 januari 2021 @ 15:22 |
Minder eten weggooien idd. Meer variëren. Blijf toch in mijn bekende patroon hangen qua maaltijden hangen. Als het weer kan meer uiteten ![]() Voor nu geef ik nog niet het goede voorbeeld. Ik heb een rollade met 35%sticket op het menu staan ![]() | |
Lonaa | zondag 3 januari 2021 @ 15:25 |
Morgen eet ik yoghurt die ik gekregen heb van de buurvrouw met havermout, lijnzaad, kersen uit de vriezer en vlokken. Als avondeten zoete aardappelsoep uit de vriezer met als topping o.a. avocado en nootjes en dingen die ik nog in de koelkast vind. Mogelijk ook nog een boterham met rauwe ham, tomaat en restje pesto. ![]() | |
Kaatje1 | zondag 3 januari 2021 @ 15:46 |
Je geeft wel het goede voorbeeld, anders had AH die rollande moeten weggooien | |
Hupje | zondag 3 januari 2021 @ 16:09 |
Normaal gesproken eet ik in januari een keer de vriezer leeg en vul hem daarna weer. Dat vind ik nu met corona wel lastig, want ik wil ook graag een voedsel voorraad van 2 weken hebben voor een eventuele quarantaine. | |
Hupje | zondag 3 januari 2021 @ 16:12 |
Ik wil 1 dag in de week vegan, 1x vega en 1x vis en de andere dagen een beetje vlees. En zo weinig mogelijk eten weggooien. En ik vind bakken leuk, maar met het oog op de weegschaal is mijn goede voornemen dat ik dat minder ga doen dit jaar ![]() | |
Tuindier | zondag 3 januari 2021 @ 16:27 |
In het kader van lunch voorbereiden voor het werk: ![]() Linzen, tomaat, paprika, komkommer, bleekselderij, peper, sperziebonen en pompoen houmous. Daar komt zo nog wat zilvervliesrijst bij, en dan vul ik de bak af met spinazieblaadjes. | |
Myraela | zondag 3 januari 2021 @ 16:29 |
Ziet er gezond uit. ![]() | |
Tuindier | zondag 3 januari 2021 @ 18:22 |
Dat klinkt een beetje als 'wat een liever baby' bij een heel lelijk kind ![]() | |
fietsie | zondag 3 januari 2021 @ 19:50 |
Voornemens: - Minstens 1x per weer een recept wat ik nog niet eerder heb gemaakt. - Minstens 1x per maand de steenoven gebruiken, los van pizza's maken. - M'n voorraad "groot vlees" wat beperken ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 3 januari 2021 @ 20:33 |
Ziet er prima uit ![]() Ik bedacht nog een voornemen maar daar ben ik al een week of 6 mee bezig: bij elke Albert-bestelling minimaal 1 biologisch product bestellen. | |
Kaatje1 | zondag 3 januari 2021 @ 22:32 |
Ik probeer bij de bestellingen waar mogelijk alleen maar biologische producten te bestellen. Word al humeurig als mijn favoriete yoghurt er niet is 😉 | |
Lucky_Strike | zondag 3 januari 2021 @ 23:05 |
Dat geld heb ik helaas nog niet. Maar er sluipt toch steeds meer biologisch in huis op deze manier. Meestal zijn het houdbare producten. | |
Kaatje1 | zondag 3 januari 2021 @ 23:26 |
Soms is het wel slikken. Maar vlees altijd uit een aanbieding. Maar deze week ook 2x muesli wat 25% korting | |
Lucky_Strike | zondag 3 januari 2021 @ 23:38 |
Hier is het vooral zuivel (reguliere houderij) en vleeswaren (1, soms 2 sterren) met slechte oorsprong. Stukken vlees koop ik altijd van een boerderij met goede leefomstandigheden. Groente natuurlijk vooral uit de tuin. | |
drakin | zondag 3 januari 2021 @ 23:42 |
Minder koolhydraten Meer eiwit Meer groente Minder bewerkt Meer biologisch Meer wildpluk Meer moestuin Eigenlijk doe ik dit al jaren, alleen het biologisch is wat achteruit gegaan door een krappe beurs. | |
Kaatje1 | zondag 3 januari 2021 @ 23:43 |
Vlees probeer ik ook bij het natuurcentrum hier te kopen, maar da’s nu dicht. En heeft voor mij als groot nadeel, diepgevroren in grote porties. Binnenkort weer naar de markt, naar de bioslager. Niet te veel maar supergoed spul | |
drakin | zondag 3 januari 2021 @ 23:51 |
Hier is het bio vlees op de markt ook redelijk betaalbaar. Er staat een bio boer bij wie het zelfs net goedkoper is dan in de supermarkt. Zelfs goedkoper dan niet biologisch soms. | |
Kaatje1 | zondag 3 januari 2021 @ 23:58 |
Goedkoper is het zeker niet, helaas | |
drakin | maandag 4 januari 2021 @ 00:03 |
Dit is ook een uitzondering natuurlijk hier. Maar wel beperkte keus en niet vaak dat deze boer vlees heeft. Andere bio vlees plekken is het de hoofdprijs betalen. Dan wordt het geen vlees of een afprijskip van de ah ![]() | |
Molo | maandag 4 januari 2021 @ 00:13 |
Voornemen hier: Meer lamsvlees eten Meer goed varkensvlees eten Meer warm roken van vlees en vis Een bokje regelen en klaarmaken Meer groenten eten Minder brood en vul spul zoals pasta of gewoon goedkoop spul wat niet gezond of lekker is Geen toetjes meer | |
Lucky_Strike | maandag 4 januari 2021 @ 14:28 |
Het weekmenu van deze week past nog niet helemaal bij mijn goede voornemens. Er moet rookworst, chorizo en spek op ![]() Ma: Knolselderijtacos in koolbladeren met dadelsaus (Ottolenghi) en aardappelpuree met bieslook Di: Okonomyaki met wortelsalade Wo: Gnocchi, blauwe kaassaus, witte wijn, pompoen, champignon, basilicum Do: Polenta met chorizo, snijbiet, roquefort, bieslook en gepocheerd ei Vr: Slowcooker coq au vin met meegekookte aardappels, wortel en champignon Za: Kroketten met zelfgemaakte friet, plus salade Zo: Bloemkoolsoep, broodje rookworst met zuurkool, augurk en ceasarsalade Op deze manier dus slechts 2 keer vegetarisch. Twee van de vijf overige maaltijden bevatten maar een heel klein beetje vlees, de okonomyaki en de kroketten (1 halve rendangkroket). Desalniettemin zal het allemaal prima smaken. Volgende week doe ik weer opnieuw mijn best ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 4 januari 2021 @ 15:16 |
Mijn lunch voldoet prima aan mijn voornemens. Uit de vriezer een kop soep gemaakt van restjes uit de moestuin, vooral geroosterde courgette. Daarbij een restje feta en de kapjes van een brood. Er ging ook een restje feta door een paar lepels aardappelsalade van gisteren. | |
Lonaa | maandag 4 januari 2021 @ 15:19 |
Ik had een geroosterde boterham uit de vriezer, met een restje rauwe ham, restje pesto en wat tomaatjes die op moeten ![]() | |
Lonaa | maandag 4 januari 2021 @ 15:25 |
Oke, misschien heeft 1 van jullie een idee: Er ligt nog een quiche lorraine in de koelkast ( ![]() | |
drakin | dinsdag 5 januari 2021 @ 02:37 |
Naast de quiche is een soepje best wel lekker, want warm en die kun je ook met allerlei groentes bereiden | |
Lucky_Strike | dinsdag 5 januari 2021 @ 12:42 |
Ik knal er maar een foto in, anders is dit topic zo kaal. Gisteren was het tijd voor vega en 'groente in de hoofdrol'. We aten knolselderijtaco's (taco van koolblad) met dadelbarbecuesaus, chiliolie en geitenkaas. Daarbij een aardappelpuree met bieslook. ![]() Ik kan redelijk koken en kook een stuk gevarieerder dan de gemiddelde Nederlander. Maar dit is toch echt een stap of 250 boven mijn normale repertoire. Wat een smaakintensiteit. Heerlijke texturen. Ik zou me eens vaker aan een recept moeten houden. | |
Hupje | dinsdag 5 januari 2021 @ 21:06 |
@Lucky_Strike Leuk dat je meteen zoiets tofs gemaakt hebt! Mijn planning tot het einde van deze thema week: Wo: vlees Do: vega (zelfgemaakte foe yong hai) Vr: vis (vissticks, die lagen nog in de vriezer) Za: vegan (falafel uit de winkel) Zo: vlees Over minder verspilling gesproken: bij de Jumbo waar ik net was lag afgeprijsd vega vlees in de koeling. Met een tht datum van gisteren. Zou er iemand zijn die dat nog koopt? | |
AgnesGru | woensdag 6 januari 2021 @ 13:41 |
@Lucky_Strike, komt dat recept uit een van zijn kookboeken? Mijn voornemens: - strikter aan weekmenu houden. Eventueel wel schuiven qua dagen, maar niet iets heel anders gaan eten en dan ingrediënten moeten weggooien. - minder verspilling (iets over, verwerken in een ander gerecht) - meer uit kookboeken koken die ik nog heb staan (sommigen nog nooit gebruikt ![]() - vaker apparaten, zoals de slowcooker, gebruiken. | |
Yinny | woensdag 6 januari 2021 @ 13:51 |
![]() Recept: https://www.vpro.nl/progr(...)an-schorseneren.html Lekker soepje, vega en heel veel groentes. Blik mais gebruikt en restje snackworteltjes toegevoegd. Zelfgebakken focaccia met mozzarella, dat moest ook op. | |
Sorella | woensdag 6 januari 2021 @ 15:17 |
Koolsla salade ? Ingrediënten (voor een flinke schaal vol) • 500 gram witte kool, fijn gesneden • 100 gram wortel, julienne gesneden • 1 rode ui, gesnipperd • 75 milliliter melk • 75 milliliter karnemelk • 135 gram mayonaise • 2 eetlepels azijn • 2 eetlepels citroensap • 50 gram suiker • snufje zout en peper Meng de melk, karnemelk, mayonaise, azijn, citroensap en de suiker door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg aan deze dressing de witte kool, wortel en ui toe. Goed mengen. Zet de coleslaw vervolgens minstens een paar uur in de koelkast, zodat de dressing goed opgenomen wordt door de groente. Als je de tijd hebt, kun je deze coleslaw zelfs het beste een dag van tevoren maken. Je zult merken dat de kool en de wortel dan wat zachter worden. Persoonlijk vind ik dit het lekkerst. Maar een paar uur in de koelkast en je coleslaw is ook al heerlijk! | |
Sorella | woensdag 6 januari 2021 @ 15:19 |
Heb je verse schorseneren gebruikt of uit een potje ? | |
Lucky_Strike | woensdag 6 januari 2021 @ 16:07 |
Goede voornemens! Ja, uit Ottolenghi's Flavour, pagina 59. | |
Yinny | donderdag 7 januari 2021 @ 08:05 |
Verse! Met plastic handschoenen aan, onder een laag water in de gootsteen schillen. Daarna gelijk in stukjes in een bak water met citroensap doen. Valt wel mee met de rommel en verkleuring dan. | |
Myraela | donderdag 7 januari 2021 @ 12:27 |
Is dit recept toevallig ook ergens online te vinden? Of iemand die toevallig een foto heeft voor deze sloeber? Ik heb nog nooit een van zijn recepten gemaakt, maar dit klinkt wel echt awesome. | |
Hupje | vrijdag 8 januari 2021 @ 22:54 |
Vandaag vegetarisch. Ik vind deze foe yong hai altijd leuk om te maken. En kind vindt het lekker, dus twee keer fijn.
![]() | |
Myraela | zaterdag 9 januari 2021 @ 11:45 |
Ik heb er nog niet mee gekookt, maar dit is toch ook wel een culinair goed voornemen. Meer fruit. ![]() ![]() ![]() | |
Yinny | zondag 10 januari 2021 @ 21:52 |
Op mijn bucketlist staat veganistische kaas maken![]() Geweekte cashewnoten met soyayohhurt en water blenderen ![]() Dit mag nu fermenteren op kamertemperatuur Recept: https://vegetus.nl/frans-cashewkaasje/ | |
Tuindier | maandag 11 januari 2021 @ 08:12 |
Ik ben benieuwd! Ik heb zoiets nog niet geprobeerd, maar het staat zeker op mijn lijstje om een te gaan doen. | |
Yinny | donderdag 14 januari 2021 @ 17:09 |
![]() Niet slecht, maar het is bij mij meer smeerkaas geworden. Lijkt qua smaak een beetje op rambol (lichte noten smaak) en qua smeerbaarheid op roomkaas. Het vult wel ontzettend! | |
derLudolf | donderdag 14 januari 2021 @ 18:18 |
Doe mij toch maar een schnitzel... ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 14 januari 2021 @ 20:46 |
Leuk project. Dat zou ik ook eens willen doen maar dan met lactosevrije melk. | |
mascara-klodder | zaterdag 16 januari 2021 @ 19:52 |
Het valt me op dat meerderen hebben gepost om voedselverspilling tegen te gaan. Dacht dat dit iedereen wel deed eigenlijk tegenwoordig. Zeker in CUL. Mijn voornemen was om in bulk te gaan koken en dan porties in te vriezen zodat ik niet elke dag hoef te koken voor mezelf. Nou wil het dat beste vriend zijn vriezertje vol had. Voor een groot deel met ijsvorming ![]() Dus ik heb een groot deel van de inhoud van zijn vriezer meegekregen: 2,5 kilo kipfilet en een kilo sperzieboontjes. Ik heb in die week gemaakt heelveel dingen met.........kip ![]() Het enige wat nog gekocht is die week zijn uien, knoflook, aardappelen, rookworst en bakkeljauw. Ik heb gemaakt voor ons: -chili con pollo met rijst -kipketjap met boontjes en rijst -hutspot met rookworst -ajam pangang met wortel en ananas, noodles -kipsate met boontjes en rijst -kip kerrie massala, kousenband en rijst -bakkeljauw, kousenband en noodles -rode kool, aardappel, appel met kiphachee (ja dat laatste is nu een bestaand iets ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 16 januari 2021 @ 20:03 |
Kiphachee ![]() Proberen om voedselverspilling tegen te gaan is iets dat ik eens in de paar maanden echt weer met mezelf moet afspreken. Niet dat hier nou zo veel in de vuilnisbak belandt maar het kan altijd beter. |