Je zou verwachten bij een thermische beveiliging dat hij gewoon opeens stopt (dus dat de stroomkring doorbroken wordt. Dat doet hij echter niet. Hij gaat eerst heel snel draaien (incl ketting!) zonder dat ik gas geef (gevaarlijk dus) en dan wordt hij minder krachtig en dan stopt hij.quote:Op vrijdag 18 december 2020 16:51 schreef Chinless het volgende:
Lijkt me een thermische beveiliging. Stuur hem op voor onderhoud 💪🏽
Stroomkring thermisch beveiligd? Draait toch op mengsmering?quote:Op vrijdag 18 december 2020 16:57 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je zou verwachten bij een thermische beveiliging dat hij gewoon opeens stopt (dus dat de stroomkring doorbroken wordt. Dat doet hij echter niet. Hij gaat eerst heel snel draaien (incl ketting!) zonder dat ik gas geef (gevaarlijk dus) en dan wordt hij minder krachtig en dan stopt hij.
Mengsmering wat vetter maken?quote:Op vrijdag 18 december 2020 16:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Stroomkring thermisch beveiligd? Draait toch op mengsmering?
Denk dat de mengsmering of de carburatie niet goed staat afgesteld. Of de gasregelklep.
E98, speciaal daaromquote:Op vrijdag 18 december 2020 17:36 schreef Hyperdude het volgende:
Na 5 jaar kan je zo'n ding best eens laten servicen. Met ¤35-50 kom je een heel eind als er geen prijzig onderdeel kapoet is.
Wat gooi je er in?
Moderne 95/E10 (als basis voor de mengsmering) is niet best voor een tweetakt blokkie.
Bedankt voor de topquote:Op vrijdag 18 december 2020 18:02 schreef robber57 het volgende:
Klinkt als valse lucht of een sproeier verstopt.
Meestal is de choke automatisch, zolang de choke er op staat doet hij het, als de choke uit gaat na x minuten manifesteert het te arme mengsel door een verstopte sproeier of valse lucht.
Als je een handchoke hebt kun je wat testen, als je net op het moment dat hij uit begint te vallen de choke langzaam inzet en je op die manier de motor aan het draaien kunt houden is het mengsel dus te arm, te weinig brandstof of te veel (valse) lucht.
Het is een bekend gegeven, zeker als het ding een tijdje heeft stil gelegen, met E10 benzine kun je zo'n motortje niet langer dan een maand of 3-6 stil laten liggen maar het kan ook sneller al misgaan, de alcohol(+water want alcohol is hygroscopisch) in de benzine tast aluminium, koper, kunststoffen en nog meer aan, het gaat rotten en verkleven en je carburateur of injectie doet het niet meer.
Alles schoonmaken, bij voorkeur in een ultrasoon badje en eigenlijk nooit meer euro benzine er in gooien maar alkyd benzine van Aspen, dat is hele zuivere "ouderwetse" benzine zonder alcohol en aanverwante rommel, het is speciaal bedoeld voor al dat tuin gereedschap met een motortje en verprutst niet je carburateur en motor als ie een tijdje stil ligt, als je het te duur vind kun je als tussen oplossing in de zomer draaien op alcohol vrije superbenzine en net voor de winterstop de motor leeg draaien, vullen met aspen, hem zo een tijdje laten lopen en dan weg leggen.
te koop bij tuincentra en de welkoop enzo, er is kant en klaar gemengde 2T benzine en 4T benzine, ik ben niet van tuinieren enzo dus het is niet mijn eigen ervaring maar iedere prof tuinman die ik zie (alle gemeentewerken in nl bv)gebruikt dat spul en ze zweren er allemaal bij.
De mannen vd gemeente zeggen dat het voorheen altijd een gok was of hij het deed als ze een willekeurige maaier,strimmer,kettingzaag etc pakte maar sinds ze die aspen benzine gebruiken komt stilstand nog erg weinig voor.
Wat doet die als je m iets meer brandstof geeft, (schroefje met aanduiding ‘H’ een kwartslag geven)quote:Op vrijdag 18 december 2020 16:47 schreef LXIV het volgende:
Ik heb een 2-takt kettingzaag. Hij start goed, maar na een 5-tal minuten gaat hij raar doen. Eerst maakt hij hoge toeren, waarbij de ketting hard ronddraait, zonder dat ik gas geef. Vervolgens hapert hij wat. Dan heb ik al snel geen enkel vermogen meer en slaat hij af. Dan krijg ik hem niet meer gestart. Pas als hij voldoende is afgekoeld? (na 10 minuten), start hij weer, waarop het verloop hetzelfde is.
Er is voldoende brandstof, kettingolie. Ik heb de bougie eruit gehaald (zag er normaal uit) en schoongemaakt. Luchtfilter schoongemaakt. Dit had allemaal geen effect.
Iemand eerder dit probleem gehad? Hoe is het op te lossen. De zaag is een jaar of 5 oud en best intensief gebruikt. Als hij loopt (koud), dan loopt hij prima.
Ja, maar waarom doet hij dat enkel als hij warm wordt? ‘Symptomen’ net voordat hij uitvalt idd precies dezelfde als bij een lege tank.quote:Op vrijdag 18 december 2020 19:08 schreef keesf het volgende:
[..]
Wat doet die als je m iets meer brandstof geeft, (schroefje met aanduiding ‘H’ een kwartslag geven)
Lijkt alsof die niet voldoende brandstof krijgt en zn voorraad uit de carb leeg trekt en niet snel genoeg nieuw erin heeft zitten. Aanvoer van brandstof nakijken
Balgje idd. Zal morgen eens kijken... Toevallig heb ik er nog 9quote:Op vrijdag 18 december 2020 19:29 schreef Lospedrosa het volgende:
Deze loopt te arm, ws iets wat verstopt is, sproeier of filter.
Schiet me wat te binnen, zit er zo’n plastic balg op waar je de benzine mee opzuigt voor je hem start?
Deze hard uit en kan een piepklein scheurtje krijgen.
Dan zuigt ie lucht aan ipv benzine en krijg je dus dit.
Lijkt heel aannemelijk.quote:Op vrijdag 18 december 2020 18:02 schreef robber57 het volgende:
Klinkt als valse lucht of een sproeier verstopt.
Meestal is de choke automatisch, zolang de choke er op staat doet hij het, als de choke uit gaat na x minuten manifesteert het te arme mengsel door een verstopte sproeier of valse lucht.
ontsteking die weigert als die warm is kan je wel makkelijk testen.. bougie er uit en kijken of die dan nog wel vonkt..quote:Op zaterdag 19 december 2020 13:39 schreef Watuntrik het volgende:
Is het brandstofmengsel te arm, dus te weinig benzine, dan is er teveel zuurstof en wordt de bougie heet en licht van kleur. Is het brandstofmengsel te rijk, dus teveel benzine, dan is er te weinig zuurstof en roetvorming dan wordt de bougie zwart.
Blijft de Choke hangen, het woord zegt het al "Stikken" dan loopt het motortje continue te rijk (te koud)... Valse lucht is weer het tegenovergestelde, je krijgt teveel lucht, motor loopt te arm (te heet)
Valse lucht kun je ook heel gemakkelijk opsporen, flesje deodorant is genoeg. Spuit dit rond het lopende motortje, deo is brandbaar en zal mee naar binnen worden gezogen. Het toerental van de motor zal dan veranderen. Spuitbusje met zo'n slang tuitje zoals bv. WD40, kun je wat directer zoeken zoals rond pakkingen.
Beide gevallen zou je aan de bougie moeten kunnen zien. En jij geeft aan dat deze er goed uit ziet.
Dan krijg ik eerder het vermoeden dat je het in de prestaties van de ontsteking zal moeten zoeken...
Wanneer je het logisch benaderd volgens de beschrijven van TS dan kun je eigenlijk maar tot 1 conclusie komen.quote:Op zaterdag 19 december 2020 13:57 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
ontsteking die weigert als die warm is kan je wel makkelijk testen.. bougie er uit en kijken of die dan nog wel vonkt..
een kapotte onstekingspoel geeft dan ook geen vonk meer.. (en ja ik heb ze wel al gehad.. spoelen die als ze koud waren uitmuntend presteerden.. maar zodra ze warm waren er geen zin meer in hadden... ook wel dat ze als ze vochtig waren het niet deden, en als ze lekker droog waren het prima deden.. maar dan zoek je je wel even een ongeluk
Het verklaart niet dat het ding zomaar in ene gaat hollen vd toeren, dát is specifiek het verschijnsel van een te arm mengsel en niet van een kapotte bougie of ontsteking.quote:Op zaterdag 19 december 2020 19:09 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Wanneer je het logisch benaderd volgens de beschrijven van TS dan kun je eigenlijk maar tot 1 conclusie komen.
Wanneer de bougie er goed uit ziet dan kun je te rijk en te arm uitsluiten. Want de motor loopt gewoon goed tot dat hij begint te haperen. Zou dit te wijten zijn aan een te arm of te rijk brandstofmengsel dan zou de bougie bij hapering zwart verkoold (te koud) dan wel wit uitgeslagen (te heet) moeten zijn.
Mogelijk is de bougie zelf gewoon kaduuk...Onlangs nog mee gemaakt, dan wel met een redelijk moderne Volvo die willekeurig stotterde en cilinders oversloeg... En nieuwe bougies leverde de oplossing.
Het zou zelfs het bougie dopje kunnen zijn die dit veroorzaakt. Kijk daar ook eens in!? Zie je bv. witte poederige aanslag in de dop, dan is de passing niet meer correct. De bougie-dop heeft een koperkern en de bougie zelf een pin van ander metaal. Hier zou elektrolytische corrosie kunnen ontstaan die teveel weerstand geeft en het correct vonken van de bougie belemmerd. Resultaat stotterende motor.En dit kan te pas en te onpas opspelen, zoals bij warme motor of bij hogere prestaties dit terwijl het bij koude start of lage prestatie OK lijkt te zijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |