abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_196562704
Ik wil een wafelijzer kopen maar vraag mij af waar ik nu echt op moet letten en wat een goede zou zijn. Eerder heb ik een hele goedkope gekocht, meer om beetje te kijken of wafels wel echt iets vond, ja dus, maar het ding was zo goedkoop en beroerd dat hij na 10x gebruiken nu bij het afval gaat.

Wat ik er mee wil is lekkere luchtige wafels bakken, als ik er iets anders mee kan doen is dat leuk meegenomen maar op zich geen must. Uitneembare platen omdat anders het schoonmaken echt een rotklus is en verder.. geen idee eigenlijk.
Ik zie echt mega verschillen in prijs, dat ik wat meer moet uitgeven snap ik nog wel maar van sommige prijzen verschiet ik echt dus voor ik iets koop voor een stevige prijs wil ik eigenlijk wel weten dat ik niet onnodig geld uitgeef of iets koop dat nog steeds niet ok is.

Iemand een idee, suggestie, wat dan ook? (sowieso over wafelijzers of wafels?)
  zaterdag 5 december 2020 @ 13:02:11 #2
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_196563163
Ik ben tevreden over deze (Tefal) https://www.tefal.nl/snackcollection_multisnack
Plus je kunt er veel verschillende uitneembare platen bij kopen.
  zaterdag 5 december 2020 @ 14:26:59 #3
89287 robber57
nooit volwassen
pi_196564539
Het belangrijkste is het thermostaat en hoe nauwkeurig deze regelt, goede nauwkeurige thermostaten zijn meestal kostbaar.

De delta-T of hysterese is het pijnlijke punt, als je een mechanische thermostaat instelt heb je een aanschakelpunt en uitschakelpunt, maw je stelt 180 graden in en krijgt een schommeling van 175 tot 185 graden met als gemiddelde 180.
Dat is voor een maillard reactie(het bruine korstje van gebakken zetmeel) niet goed genoeg, je hobbelt dan de hele tijd tussen net wel bruin worden en net niet bruin worden, kortom je krijgt het niet goed, de ene wafel is na 3,5 minuut mooi gaar en bruin, de volgende is bleek en slap, de derde is zwart en verbrand.
Ik heb zo'n hork van "Princess", een multi ijzer met verschillende platen voor wafel,tosti en gourmet/grill.
Luikse wafels in dat ding bakken is een wanhoop, het resultaat schommelt tussen zwart verbrande suiker en bleke niet gare wafels en af en toe op puur toeval heb je ook een paar goede wafels, met tostis hetzelfde probleem, sommige zwart verbrand na 4 minuten, sommige bleek en amper gesmolten kaas na 4 minuten.

Helaas kun je de kwaliteit vh thermostaat niet zien, je zult het moeten testen.
Met uitneembare/wisselbare platen word het sowieso slechter, de temperatuur vd plaat is kritisch maar het thermostaat kan niet vast aan de plaat gemaakt worden, er is dus een contact punt tussen plaat en thermostaat en dat zorgt voor onnauwkeurigheid en vertraging in reactie, maw de temperatuur schommelingen worden door deze constructie met losse platen groter en slechter.
Door die schommelingen duurt het ook langer voor zo'n ijzer goed op temperatuur is, een slecht thermostaat zal flink "overschieten" ( over shoot) , na het aanzetten op 180 graden zal de eerste keer het thermostaat doorlopen tot wellicht 220 graden, dan lang afkoelen tot 160, weer opwarmen tot 200, weer afkoelen tot 170, weer opwarmen tot 190, dan afkoelen tot 180 waarna de temp, min of meer stabiel blijft.
Een goed thermostaat doet 1 keer een over en under shoot en is daarna stabiel en blijft stabiel.

Opwarmgedrag van een thermostaat, temperatuur vs tijd.


Kortom, als je een goedkope/slechte treft zul je het ding een half uur van te voren aan moeten zetten, een duurdere/betere is in 5 minuten klaar voor gebruik.

Die thermostaat narigheid vind je in al dat soort apparaten als koffiezetters, wafelijzers,gourmetplaten,frituurpannen etc waarin een mechanisch thermostaat zit.
Van frituurpannen is het een bekend verschijnsel en er word, min of meer voor gewaarschuwd: kleine porties patat, bij grote porties valt de temperatuur vd pan te ver terug waarna de pan vol gas gaat en weer te heet word, je bak resultaat word slecht.
Als het een multi apparaat is zonder instelbare thermostaat kun je jezelf afvragen hoe goed dit ooit zal gaan werken, een beetje net zoals een oven met 1 niet verstelbare temperatuur waarmee je rund-kip-varken en cakes en koekjes moet kunnen bakken?, gaat nooit goed werken, voor verschillende gerechten heb je verschillende temperaturen nodig, luikse suikerwafels moeten matig aangezien anders de overvloedige parelsuikerklontjes verbranden, oublie wafels (kniepertjes,ijswafels en hoorntjes, werchter rolletjes)moet gloei en gloeiheet, beide met 1 temperatuur zal nooit goed gaan.

[ Bericht 5% gewijzigd door robber57 op 05-12-2020 15:28:41 ]
pi_196585777
wauw daar had ik geen idee van, Robber57
  zondag 6 december 2020 @ 21:33:27 #5
89287 robber57
nooit volwassen
pi_196590261
quote:
0s.gif Op zondag 6 december 2020 18:32 schreef LC01 het volgende:
wauw daar had ik geen idee van, Robber57
Door schade en schande geleerd, ik heb in mijn leven een x aantal van die apparaten gehad met een slechte thermostaat, een delonghi koffiezetter/espresso machine die lauwe koffie maakte maar op het plaatje verbrande de koffie binnen 5 minuten.
Een paar frituurpannen die waardeloos bakte, een princess multiplaat drama ding, een kippegrilletje, broodroosters en zo nog wel een paar.
Meestal is het net te tolereren, het gaat dan net maar iedere keer als je zo'n ding aan zet word je er weer aan herinnert ;(

Het meest frustrerende is dat je er vrijwel nooit wat aan kunt knutselen om het te verbeteren want ze zitten meestal in elkaar gestampt om nooit meer uit elkaar te nemen en het meest frustrerend; voor de fabrikant is het verschil tussen een goede en een slechte een kwestie van kwartjes, misschien een paar euro.
Vaste thermostaten zijn doorgaans beter dan instelbare en dat is denk ik dan ook de reden dat er in zo'n tefal multiplaat grill geen regelbare thermostaat zit, een goede regelbare thermostaat zou te duur worden dus zetten ze er een vast thermostaat in die bij een lager prijsniveau wel goed regelt, maar dan wel 1 vaste temperatuur wat bij een aantal gerechten slecht zal uitpakken.
Ik gok dat die vaste thermostaat op 180 staat, dat is de temperatuur waarop de maillard reactie voor de meeste ingredienten zoals bloem,boter,kaas wel goed gaat.
Bij suikerwafels met parelsuiker is dat net wat te heet, maw, je wafel verbrand aan de buitenkant door de suiker terwijl binnenin het gist deeg nog rauw is.
Aan de andere zijde: als je vlees wilt grillen is 180 net wat te laag, liever iets van 190-200 voor een mooi bruin/zwart streepjes patroon op je steak.

Ik vrees altijd het moment dat huishoudelijke apparatuur stuk gaat en je een nieuwe moet kopen, het is altijd een gok want dit soort ellende kom je ook tegen in duurdere apparaten.

Puur op mijn eigen ervaring met wafels bakken zou ik zeggen, koop er eentje met vaste platen van een ordentelijk merk maar die zijn helaas dan wel prijziger, dat geeft wat garantie dat het allemaal net wat beter werkt.
En bij thuiskomst controleer in welke mate de temperatuur van het ding schommelt, als dat teveel word; probeer te ruilen of retourneren wat bij dat soort apparaten altijd lastig is.
Het nadeel van zo'n mono apparaat waar je maar 1 ding mee kunt doen is dat je uiteraard steeds meer van die zooi moet kopen, een tosti ijzer, een wafel ijzer, een contact grill etc etc

Het kan wel goed, ik heb buiten het princess multiplaat drama ding ook een tefal plaatgrill met regelbare thermostaat en die doet het wel goed n heeft uitneembare platen, er zijn geen andere platen voor dus dat is puur voor schoonmaak gemak maar het kan kennelijk dus wel goed werken.

Laatste tip: ik weet dat op belgische luikse wafel kraampjes meestal een ijzer van frifri staat, die hebben dikkere zware gietijzeren wafelplaten waardoor de temperatuur stabieler blijft en zijn teflon gecoat en uitneembaar voor makkelijk schoonmaken.
Een frifri ijzer staat (al heel lang)op mijn verlanglijstje
www.frifri.be

[ Bericht 18% gewijzigd door robber57 op 06-12-2020 22:10:11 ]
pi_196592043
Mijn wafelijzer kostte iets van 3 tientjes via Amazon. Die is helaas niet meer te koop. Luchtige wafels ligt vooral aan het recept.

Kijk ook even of je dikke of dunne wafels wil maken, want daar zit ook verschil in.
  maandag 7 december 2020 @ 02:13:35 #7
89287 robber57
nooit volwassen
pi_196592394
quote:
0s.gif Op maandag 7 december 2020 00:23 schreef n0a het volgende:
Mijn wafelijzer kostte iets van 3 tientjes via Amazon. Die is helaas niet meer te koop. Luchtige wafels ligt vooral aan het recept.

Kijk ook even of je dikke of dunne wafels wil maken, want daar zit ook verschil in.
Ja idd, dat wilde ik ook nog zeggen: let er op dat je de juiste wafel platen hebt, er zijn diverse modellen met grovere en fijnere ruitjes, dat maakt op zich niet veel uit maar wel de dikte vd wafels die je er mee maakt, dikke luikse suiker wafels kun je niet in zo'n fijn dun galette ruitje maken en galette's in een luiks wafel ijzer worden veel te dik en een soort betonnen plankjes. :')
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')