Het belangrijkste is het thermostaat en hoe nauwkeurig deze regelt, goede nauwkeurige thermostaten zijn meestal kostbaar.
De delta-T of hysterese is het pijnlijke punt, als je een mechanische thermostaat instelt heb je een aanschakelpunt en uitschakelpunt, maw je stelt 180 graden in en krijgt een schommeling van 175 tot 185 graden met als gemiddelde 180.
Dat is voor een maillard reactie(het bruine korstje van gebakken zetmeel) niet goed genoeg, je hobbelt dan de hele tijd tussen net wel bruin worden en net niet bruin worden, kortom je krijgt het niet goed, de ene wafel is na 3,5 minuut mooi gaar en bruin, de volgende is bleek en slap, de derde is zwart en verbrand.
Ik heb zo'n hork van "Princess", een multi ijzer met verschillende platen voor wafel,tosti en gourmet/grill.
Luikse wafels in dat ding bakken is een wanhoop, het resultaat schommelt tussen zwart verbrande suiker en bleke niet gare wafels en af en toe op puur toeval heb je ook een paar goede wafels, met tostis hetzelfde probleem, sommige zwart verbrand na 4 minuten, sommige bleek en amper gesmolten kaas na 4 minuten.
Helaas kun je de kwaliteit vh thermostaat niet zien, je zult het moeten testen.
Met uitneembare/wisselbare platen word het sowieso slechter, de temperatuur vd plaat is kritisch maar het thermostaat kan niet vast aan de plaat gemaakt worden, er is dus een contact punt tussen plaat en thermostaat en dat zorgt voor onnauwkeurigheid en vertraging in reactie, maw de temperatuur schommelingen worden door deze constructie met losse platen groter en slechter.
Door die schommelingen duurt het ook langer voor zo'n ijzer goed op temperatuur is, een slecht thermostaat zal flink "overschieten" ( over shoot) , na het aanzetten op 180 graden zal de eerste keer het thermostaat doorlopen tot wellicht 220 graden, dan lang afkoelen tot 160, weer opwarmen tot 200, weer afkoelen tot 170, weer opwarmen tot 190, dan afkoelen tot 180 waarna de temp, min of meer stabiel blijft.
Een goed thermostaat doet 1 keer een over en under shoot en is daarna stabiel en blijft stabiel.
Opwarmgedrag van een thermostaat, temperatuur vs tijd.
Kortom, als je een goedkope/slechte treft zul je het ding een half uur van te voren aan moeten zetten, een duurdere/betere is in 5 minuten klaar voor gebruik.
Die thermostaat narigheid vind je in al dat soort apparaten als koffiezetters, wafelijzers,gourmetplaten,frituurpannen etc waarin een mechanisch thermostaat zit.
Van frituurpannen is het een bekend verschijnsel en er word, min of meer voor gewaarschuwd: kleine porties patat, bij grote porties valt de temperatuur vd pan te ver terug waarna de pan vol gas gaat en weer te heet word, je bak resultaat word slecht.
Als het een multi apparaat is zonder instelbare thermostaat kun je jezelf afvragen hoe goed dit ooit zal gaan werken, een beetje net zoals een oven met 1 niet verstelbare temperatuur waarmee je rund-kip-varken en cakes en koekjes moet kunnen bakken?, gaat nooit goed werken, voor verschillende gerechten heb je verschillende temperaturen nodig, luikse suikerwafels moeten matig aangezien anders de overvloedige parelsuikerklontjes verbranden, oublie wafels (kniepertjes,ijswafels en hoorntjes, werchter rolletjes)moet gloei en gloeiheet, beide met 1 temperatuur zal nooit goed gaan.
[ Bericht 5% gewijzigd door robber57 op 05-12-2020 15:28:41 ]