abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_195881473
Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht Kook mee met CUL!

De regels:
- Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
- Het maakt niet uit welk recept je gebruikt.

In de week van 2 november - 8 november koken we 1 of meerdere gerechten in de categorie Polen.



IJsbeerburgers en pinguïnrisotto - nee, niet die Polen, maar dat andere! ;)

Knusjes ingeklemd tussen Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad ligt Polen daar te liggen en awesome te wezen. Wellicht denk je bij Polen aan brutalistische flatgebouwen onder een donkergrijze lucht of aan loeigoedkoop stappen in Warschau, of misschien aan de nogal roerige historie van de natie Polska, maar hier bij CUL denken we aan al het verrukkelijks dat er vandaan komt. Een kleine greep uit de cuisine:

Niet lullen maar vullen!
Wie 'Polen' zegt, zegt 'kolen', koolbladeren worden er gevuld met allerlei lekkers en gaargestoomd: gołąbki! Vullen kunnen ze er sowieso als de beste: de pierogi (dumplings) zijn legendarisch Pools voer en mocht je in deze kouwe maanden wel een carbfest kunnen gebruiken dan gaat er weinig boven deegpakketjes met aardappelvulling. Ook de pączki, Poolse donuts, worden gevuld met allerhande zoetigheid in de room- en jamhoek (pruimenjam en jam van wilde roos het meest traditoneel wezend). Jum!

Worsten, prakjes en soep
Als we het over de Poolse keuken hebben kunnen we de worsten (kielbasa) ook niet ongenoemd laten: het land kent een rijk en gevarieerd worstaanbod, van pittige dunne droge (kabanossi) tot zachte dikke rookworst (krakowska) :9 Een aanrader voor het avondeten is bigos, een robuuste jachtschotel, geserveerd in een uitgehold brood. Bietensoep is ook altijd een goeie optie als het guur is buiten. Ik vind zelf de soep żurek wel fascinerend, wat je maakt met vlees en zuurdesem van rogge. Geinig!

Al met al, genoeg lekkers om deze week uit te kiezen! *O*



Verdere verdieping in de Poolse keuken is te vinden bij gespecialiseerde foodblogs zoals:
https://www.polishyourkitchen.com/
https://polishhousewife.com/
En een schat aan inspiratie via Foodgawker: https://foodgawker.com/?s=Polish&s_exclude=%22in+polish%22

Een Poolse winkel noem je trouwens een sklep en de meeste grote steden in Nederland hebben er wel minstens eentje. Pandemie indachtig is er gelukkig ook de mogelijkheid om vanuit je luie stoel wat Poolse ingredienten te bestellen, bijvoorbeeld bij https://www.patelnia.nl/ of https://poolse-smaken.nl/

Allemaal veel kook- en bakplezier! Smacznego!

[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 27-10-2020 12:09:28 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_195882961
Ik overweeg Bigos. En pierogi. :7
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195883192
quote:
2s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 12:51 schreef Lonaa het volgende:
Ik overweeg Bigos. En pierogi. :7
Bigos is klaar en staat in de vriezer. Even geproefd en lekker! Volgende week eten.
We have far more in common than that which devides us..
pi_195883419
Hier moet ik toch eigenlijk aan mee doen....
Hopelijk volgende week weer meer tijd
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 27 oktober 2020 @ 13:18:44 #5
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_195883464
Iets met varken zou wel passen :+
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_195883733
Ik heb de boodschappen voor pierogi al op mijn lijstje. Maar verder kon ik eigenlijk niets vega's vinden. :') Al heb ik een poosje terug vega Krokiety gemaakt. Dat was lekker, maar geen zin in nog een keer. :D

pi_195883987
Geweldige openingspost, minilot _O-
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_195884100
Ik heb mijn Poolse kookboek er al bij gepakt. Ik blijf me verbazen hoe veel verschillende gerechten die polen kunnen maken met aardappel, deeg, kool en paddenstoelen. De keren dat we in Polen waren hebben we ons optimaal vermaakt met de lokale keuken. Pierogi en zurek zijn mijn favorieten maaltijden maar er is ook niets mis met een goede bigos.

Ik heb op de shortlist: stoof van kool en champignon, bigos, zurek in brood, appelbeignets, aardappelen met karnemelk en dille, komijnsoep en grutten.
Spoilers!
pi_195884117
Alle winkels heten daar trouwens sklep. Je hebt een autosklep, een bankensklep, een vleessklep, een Mariabeeldjessklep, etc.
Spoilers!
pi_195884163
En voor de drankliefhebbers onder ons, de Polen hebben hun eigen versie van tequila: een shot wodka met een hap augurk. Dat is nog lekker ook.
Spoilers!
pi_195884175
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 13:56 schreef Lucky_Strike het volgende:
En voor de drankliefhebbers onder ons, de Polen hebben hun eigen versie van tequila: een shot wodka met een hap augurk. Dat is nog lekker ook.
:o
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195884371
Even teruggezocht, want ik wist dat ik ooit wel eens pierogi gemaakt had, maar dat blijkt dus al zeven jaar geleden :D

Met rodekool/aardappel/appel/ui/dille-vulling:



Hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_195884395
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 13:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Alle winkels heten daar trouwens sklep. Je hebt een autosklep, een bankensklep, een vleessklep, een Mariabeeldjessklep, etc.
Dat is ook zo ja :Y LOL @ Mariabeeldjessklep O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_195884425
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 13:33 schreef Myraela het volgende:
Ik heb de boodschappen voor pierogi al op mijn lijstje. Maar verder kon ik eigenlijk niets vega's vinden. :') Al heb ik een poosje terug vega Krokiety gemaakt. Dat was lekker, maar geen zin in nog een keer. :D

[ afbeelding ]
Ooh :9 Recept?
Let me see you stripped down to the bone
pi_195884615
Het Krokiety recept van @Myraela uitgedraaid voor het boodschappenlijstje
We have far more in common than that which devides us..
pi_195884802
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 14:14 schreef minilot het volgende:
Ooh :9 Recept?
Ik heb het zelf zo gedaan: https://www.seasonwithlove.nl/vega-poolse-krokiety/
Maar ik denk dat jij de vulling wel wat spannender weet te maken.
pi_195887905
Ik kan me -behalve worst en een heel geserveerde bloemkool (oja, en een zak melk)- weinig herinneren van Polen qua eten. Ik zal eens gaan zoeken of er iets bij zit wat ik wil maken.
  dinsdag 27 oktober 2020 @ 18:19:28 #18
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195888809
Heeft iemand hier nog een bazenrecept voor pierogi met vlees? :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195979408
Ik moet echt nog even zin maken. :@ Pierogi bij de Pool spermarkt kopen is valsspelen zeker?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979438
quote:
2s.gif Op zondag 1 november 2020 13:30 schreef Lonaa het volgende:
Ik moet echt nog even zin maken. :@ Pierogi bij de Pool spermarkt kopen is valsspelen zeker?
Ja :{w

Ik heb er juist helemaal zin in. Als het goed is ga ik woensdag zurek maken :9~
Spoilers!
pi_195979466
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 18:19 schreef Molo het volgende:
Heeft iemand hier nog een bazenrecept voor pierogi met vlees? :9
Ik heb ze nog steeds niet gemaakt maar ik heb via @realAIVD dit recept al jaren op de culinaire to do-lijst staan: https://hostthetoast.com/(...)-and-potato-pierogi/
Spoilers!
pi_195979478
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja :{w

Ik heb er juist helemaal zin in. Als het goed is ga ik woensdag zurek maken :9~
Oke ;(
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979498
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:33 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb ze nog steeds niet gemaakt maar ik heb via @:RealAIVD dit recept al jaren op de culinaire to do-lijst staan: https://hostthetoast.com/(...)-and-potato-pierogi/
Oh god. Dit wil ik. Dit moet ik.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_195979519
Zo, net maar even naar Rotterdam afgereisd voor:


Onder meer diverse worsten en Poolse zuurkool gekocht, morgen beginnen aan de bigos, dan kan -ie nog een paar dagen rijpen en dan vrijdag opeten *O*
Let me see you stripped down to the bone
pi_195979532
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:36 schreef minilot het volgende:
Zo, net maar even naar Rotterdam afgereisd voor:
[ afbeelding ]

Onder meer diverse worsten en Poolse zuurkool gekocht, morgen beginnen aan de bigos, dan kan -ie nog een paar dagen rijpen en dan vrijdag opeten *O*
Welk recept ga je gebruiken? :)
Sterkheidsbaas van alles.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')