abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_195359104
quote:
Een Nederlandse man die al acht jaar niet kan bewegen en praten door hersenschade, kan dat na inname van het slaapmiddel Zolpidem tijdelijk wel weer. Uit hersenscans blijkt dat de slaappil een belemmering voor deze handelingen wegneemt, melden wetenschappers van het Radboudumc en het Amsterdam UMC donderdag.

Bij de man wordt de hersenactiviteit voor bewegen en praten overstemd door de hersenactiviteit voor de overdracht van informatie.

"Je zou de hersenen als het ware kunnen vergelijken met een groot strijkorkest", legt medeonderzoeker Hisse Arnts uit. "Bij Richard (de man, red.) spelen de eerste violen zo hard dat ze de andere leden van het strijkorkest overstemmen en men elkaar niet meer goed kan horen. Zolpidem zorgt ervoor dat deze eerste violen even meer 'pianissimo' spelen, zodat iedereen weer binnen de maat speelt."

Dat de man juist niet gaat slapen van Zolpidem, ligt waarschijnlijk aan de wijze waarop zijn hersenen in de war zijn geraakt, denkt Arnts. Het probleem is echter dat de man aan het slaapmiddel went, waardoor de werking telkens korter wordt. Toch krijgt hij het nog met regelmaat en vormt de ontdekking een hoopgevend aanknopingspunt voor nader onderzoek.

De man is niet de allereerste die met een dergelijk middel kort naar een normale situatie kan terugkeren; er zijn vergelijkbare berichten uit ItaliŽ en Zuid-Afrika. Maar hoe dat mogelijk is, is nu volgens de medische centra voor het eerst vastgesteld aan de hand van scans.

De man, destijds eind twintig, kreeg acht jaar geleden te maken met ernstig zuurstofgebrek doordat hij zich had verslikt. Hij belandde met de zeer zeldzame diagnose akinetisch mutisme in het verpleeghuis. Omdat de situatie van Richard uitzichtloos leek, is besloten hem het middel te geven.
https://www.nu.nl/wetensc(...)n-door-slaappil.html

Nou ja goed nieuws maar 8 jaar lang gewoon niks kunnen :X En je hersenen zijn dan ook nog verder gewoon 'in de war'
The only thing I can really speculate on, is the very existence of my life with or without my wife in terms of the human relationships, the juxtaposition of one person to another. The form, the content.
pi_195359168
Tja en get is tijdelijk en na x keer werkt het niet meer....
pi_195359248
Geef Schumacher een zooi van die pillen en hij kan weer racen :7
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_195359270
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 08:47 schreef sjorsie1982 het volgende:
Tja en get is tijdelijk en na x keer werkt het niet meer....
Inderdaad. Elk hersenletsel is anders en dit is een bijzonder truukje, niet heel erg bruikbaar in de praktijk helaas. Het zal voor hemzelf ook wel heel frustrerend zijn.
Maar misschien kunnen er hier over 20 jaar wat mee, bij sommige patiŽnten.
pi_195359277
Doet mij denken aan "Awakenings".
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')