Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht
Kook mee met CUL!De regels:- Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past
- Het maakt niet uit welk recept je gebruikt.
- Eventuele aanvullende regels lees je bij de uitleg in het thematopic
In de week van 21-27 september koken we 1 of meerdere gerechten uit Engeland.Een klein stukje geschiedenis en achtergrond.Door de enorme grootte van het Britse Rijk, wordt de Britse keuken beinvloed door keukens uit alle windstreken.
Al in The Forme of Cury, een middeleeuws Brits kookboek uit 1390, zijn de invloeden zichtbaar. Zo staan er bijvoorbeeld recepten in voor pasta.
In de 16e eeuw, in het Tudor-tijdperk, wordt de keuken iets verfijnder. Er wordt een balans gezocht in zoet/zuur in gerechten, er worden meer kruiden gebruikt en gekweekt en boter doet zijn intrede. Vanuit landen in Zuid Amerika worden producten meegenomen en zo vindt de zoete aardappel en de citrusvrucht zijn weg naar Engeland.
De 17e eeuw brengt de Franse keuken en, omstreeks 1660, iets wat in Engeland uit zou groeien tot misschien wel een van de meest Engelse dingen: thee. Thee was, logischerwijs, de eerste tijd enorm duur en was destijds alleen weggelegd voor de rijkeren. En zelfs dan werd, na een afternoon tea in een theehuis of bij iemand thuis, de rekening gesplitst. Op de wikpediapagina 'British tea culture' staat dat er per persoon per jaar 1,9 kg thee wordt gebruikt. Een theezakje weegt ongeveer 2 gram...
Curry wordt voor het eerst genoemd in 1758 en zal vanaf dan een vrij belangrijke plek innemen binnen de Engelse keuken. Er worden zowel originele recepten aangepast aan de smaak van de Engelsen, als dat de Engelsen currypoeder bij hun lever en spek gooien en dit dan een nieuw gerecht noemen. Tijdens de British Raj halverwege de 19e eeuw, maar zeker daarna rond 1940/1950, groeit het aanbod aan Indiaas eten in Engeland. Ook in de jaren 70 is er opnieuw een opleving. Dit is ook wanneer de Chicken Tikka Masala zijn intrede doet, waar nog steeds over gediscussieerd wordt of dit gerecht nu uit India of Engeland komt.
Vanaf de jaren 50 is 'pub food' in opmars. Simpele gerechten zoals kip met friet, shepherd's of meat pies voor bij een groot glas bier.
De afgelopen jaren is de slechte naam aangaande Engels eten langzaam aan het veranderen. Er zijn steeds meer topkoks en toprestaurants te vinden.
Een aantal Engelse gerechten:
- Full English Breakfast: Gebakken tomaat, ei, bloedworst, bonen, spek, champignons en brood
- Bangers and Mash: Aardappelpuree met worst (eventueel met uienjus of gebakken uien)
- Fish and Chips: Vis in beslag met patat.
- Pie (kidney pie, steak pie, pork pie) Een deeg gevuld met stoofpot
- Shepherd's pie/Cottage pie: Een ovenschotel van aardappelpuree en lams- of rundergehakt.
- Trifle: Een dessert van fruit, lange vingers geweekt in drank, vla/custard. Andere ingredienten zijn ook mogelijk
- Eton Mess: Een dessert van meringue, slagroom en aardbeien. Ander zomerfruit kan ook.
- Bakewell Tart: Een kruimeldeeg gevuld met een laagje jam en frangipane.
Cook on!
[ Bericht 0% gewijzigd door Lonaa op 21-09-2020 19:11:37 ]