abonnement Unibet Coolblue
pi_194975956


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194975972
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2020 18:54 schreef Polleke83 het volgende:
Vraagje: ik ga binnenkort panelen landscape leggen. Kan/mag dit ook gewoon op horizontale profielen?
Ja, dat kan. Wel moet je rekening houden met het feit dat panelen minder breed dan lang zijn, dus dat de profielen niet te ver uit elkaar liggen.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194984865
Hoeveel zonnepanelen wilt u hebben?



Voor de koude winters nog een tank aardgas en 5000 kilo hout
  donderdag 10 september 2020 @ 13:45:24 #4
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_194985826
Ik tel er precies 68.
Wie zou hier nou wonen :)
Tot nooit .......
pi_195094693
De verwachte jaaropbrengst van mijn 6 panelen (310 Wp elk) zou volgens de leverancier/installateur 1712 kWh zijn.

Dat getal heb ik vandaag, na 7,5 maanden, al bereikt *O*
Valt me niks tegen, en dan hebben we nog 4,5 maanden te gaan tot een vol jaar. En de herfst en de winter kennen doorgaans ook genoeg zonnige dagen.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_195094904
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 13:29 schreef laziness het volgende:

[..]

Dat is best optimistisch volgens mij.
Ik zit nu in 5 jaar tijd op zo’n 1.07/1.08 rendement elk jaar en dat is in dit topic aan de hoge kant heb ik gezien. Nu woon ik in het westen en daar zijn ook net wat meer zonuren op jaarbasis gemiddeld genomen.
7000kwh zal idd wel lastig worden. Zit nu op 5779kwh, dus moet ik 1221kwh in 3.5maand, oftewel 348kwh per maand. Ik ben bang dat november en december te weinig gaat doen, dat was vorig jaar 181 en 144kwh.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195122913
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 18:49 schreef StateOfMind het volgende:
De verwachte jaaropbrengst van mijn 6 panelen (310 Wp elk) zou volgens de leverancier/installateur 1712 kWh zijn.

Dat getal heb ik vandaag, na 7,5 maanden, al bereikt *O*
Valt me niks tegen, en dan hebben we nog 4,5 maanden te gaan tot een vol jaar. En de herfst en de winter kennen doorgaans ook genoeg zonnige dagen.
Hmpf dat haal ik met m'n 9 panelen (250 Wp dacht ik) niet eens. Wel apart dat het zoveel kan verschillen... en mijne staan als het goed is optimaal (plat dak). Kan dat verschil ontstaan doordat mijn panelen al 8 jaar oud zijn?
Facts don't care about your feelings
pi_195124011
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 09:01 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Hmpf dat haal ik met m'n 9 panelen (250 Wp dacht ik) niet eens. Wel apart dat het zoveel kan verschillen... en mijne staan als het goed is optimaal (plat dak). Kan dat verschil ontstaan doordat mijn panelen al 8 jaar oud zijn?
Wat is de hellingshoek? Mijn panelen op het platte dak (die maar op 10 graden liggen) doen het beduidend minder dan mijn panelen op het schuine dak op 35 graden ofzo. Ja, in de zomermaanden doen die platte panelen het beter door de hoge zonnestand, maar over het gehele jaar dus niet.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195124047
9*250 = 2250wp - 8% degradatie = 2070 wp
6*310 = 1860wp

@YoshiBignose je zou verwachten dat jou installatie nog steeds in de buurt van 1900 KWH op jaar basis zou opwekken.... aangenomen ideale omstandigheden.
Kijk je naar je Electriciteits meter/jaarrekening of kijk je op de omvormer ?
pi_195127093
Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw...en er waait een windje en het is niet heet. Goed opbrengstweer dit!
Wij gaan nu langzaam ontdekken wat onze extra panelen buiten de zomer opbrengen, tot nu toe zie ik toppen die zo'n 2,5 kwh hoger liggen dan vorig jaar rond deze tijd. Onze jaaropbrengst van vorig jaar is er aan (en dat met pas 3,5 maanden extra opbrengst). We stappen over een week of 3 ook weer vrolijk over naar de volgende leverancier, nu eentje die wel rekening houdt met dal en normaal, opladen van de elektrische auto stemmen we daar dan op af. Ik vond de extra opbrengst bij PowerPeers (van de stroom die 'over' was) best tegenvallen. Dat heeft me eigenlijk amper wat geld opgebracht.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195127761
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:45 schreef Speekselklier het volgende:
Ik tel er precies 68.
Wie zou hier nou wonen :)
:D
pi_195129281
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 10:14 schreef Patroon het volgende:

[..]

Wat is de hellingshoek? Mijn panelen op het platte dak (die maar op 10 graden liggen) doen het beduidend minder dan mijn panelen op het schuine dak op 35 graden ofzo. Ja, in de zomermaanden doen die platte panelen het beter door de hoge zonnestand, maar over het gehele jaar dus niet.
Die weet ik inderdaad niet, dan moet ik dan meten.

quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 10:16 schreef namliam het volgende:
9*250 = 2250wp - 8% degradatie = 2070 wp
6*310 = 1860wp

@:YoshiBignose je zou verwachten dat jou installatie nog steeds in de buurt van 1900 KWH op jaar basis zou opwekken.... aangenomen ideale omstandigheden.
Kijk je naar je Electriciteits meter/jaarrekening of kijk je op de omvormer ?
Jaarrekening. Heb nu een nieuwe omvormer want de oude was stuk gegaan en wifi werkte daar nooit goed op dus heb geen gegevens vanuit de omvormer.
Facts don't care about your feelings
pi_195129341
Jaarrekening? Dan is je directe eigen verbruik niet meegeteld, je werkelijke opbrengst ligt dus hoger.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195129376
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:34 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Die weet ik inderdaad niet, dan moet ik dan meten.
[..]

Jaarrekening. Heb nu een nieuwe omvormer want de oude was stuk gegaan en wifi werkte daar nooit goed op dus heb geen gegevens vanuit de omvormer.
Je kan de opbrengst alleen direct uit / aan de omvormer uitlezen.

Er is altijd stroom die direct in je huishouden verdwijnt (het genoemde "eigen verbruik") en dat telt niet mee op je slimme meter. Dat kan wel zo'n 25 tot 35% van het totaal zijn.
pi_195129436
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Facts don't care about your feelings
pi_195129465
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Koelkast, diepvries, standby apparatuur, ventilatiesysteem, etc.

En weekenden zijn ook nog 29% van je week...
pi_195129467
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
pi_195129548
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:44 schreef skrn het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
Klopt, zelfs als je maar 1kWh per dag verbruikt uit de panelen (continu verbruik van zo'n 100Watt), is dat op jaarbasis al zo'n 320kWh (kortste / donkerste winterdagen niet meegerekend) en in dit geval al 17% van de jaaropbrengst die je "mist" in je overzicht.
pi_195130270
En hoe kleiner het systeem hoe groter het directe gebruik zal zijn.... In de winter maanden kan zomaar 100% van je opgewekte energie naar direct verbruik gaan.

Is ook geheel afhankelijk van wat je thuis doet als je er niet bent, kan je prima een server park hebben draaien of misschien is je vrouw thuis en wordt de EV opgeladen? Of maakt zij gebruik van de zonnebank. Of andere groot stroom verbruikers die je laat draaien ondanks dat je er niet bent, bijvoorbeeld een was op een timer?
pi_195130821
Ik heb een systeem dat overgedimensioneerd is voor mijn huidige gebruik. Heb al rekening gehouden met de toekomst. Zoals een warmtepomp of gezinsuitbreiding. Daardoor vertekent het een beetje: Van mijn verbruik is ongeveer 1/3 directe afname van zonne-energie die de meter niet registreert. De vaatwasser en wasmachine gaan meestal aan als de zon schijnt. Maakt nu niets uit behalve dat ik het gewend ben en weet hoeveel direct verbruik voor mij ongeveer haalbaar is.
pi_195134833
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:44 schreef skrn het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
Dat begrijp ik, maar dat is redelijk te schatten. Het interesseert me ook niet zoveel, de panelen zaten al op m'n huis toen ik het kocht dus alles is mooi meegenomen.

Ik ga deze maand overstappen en volgens de nieuwe leverancier komt m'n termijnbedrag uit op ¤110 per maand (gas/licht). Dat vind ik prima voor een 200m2 vrijstaande woning uit de jaren 60 :D
Facts don't care about your feelings
  vrijdag 18 september 2020 @ 20:00:51 #23
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_195135145
Ondanks het thuiswerken en gestegen verbruik lijken we af te stevenen op weer ongeveer evenveel opwek als verbruik.
Dat betekent dat het rendement dit jaar stijgt naar zo’n 110%.

Gaat best tegenvallen als ik straks weer moet gaan betalen aan een energieleverancier :P
Ik heb je lief mijn hele leven
  zondag 20 september 2020 @ 15:55:23 #24
223838 Adrenaline0182
The best is yet to come!
pi_195164473
Mijn nog nieuw te bouwen huis krijgt zes zonnepanelen meegeleverd...Op het noorden.... De aannemer gaf aan dit te doen wegens het straatbeeld. Ik vind dit nogal zonde....
  zondag 20 september 2020 @ 16:02:48 #25
476022 PzKpfw
Ongestoord Zeiken
pi_195164574
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 15:55 schreef Adrenaline0182 het volgende:
Mijn nog nieuw te bouwen huis krijgt zes zonnepanelen meegeleverd...Op het noorden.... De aannemer gaf aan dit te doen wegens het straatbeeld. Ik vind dit nogal zonde....
Daar zou ik nooit mee akkoord gaan.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')