Bron:HD
’Haarlem lijkt een brandhaard’; ene na andere horecazaak sluit zijn deuren na besmettingen personeel.
Vermoedelijk tientallen horecazaken in Haarlem zijn gesloten of gesloten geweest, omdat personeelsleden besmet zijn geraakt, of in quarantaine zijn. Uit vrees besmet te raken en daardoor niet op vakantie te kunnen, bellen andere medewerkers af. De situatie verandert van uur tot uur. Dit blijkt na een rondgang langs cafés en restaurants in de stad.
„Ik weet niet wat het is, maar Haarlem lijkt een brandhaard”, zegt Liane Gratema van hotel-restaurant ML Haarlem. „De ene na de andere sluit de deuren. Het is verdrietig.” Ook zij en haar man Mark hebben na enkele besmettingen onder het personeel moeten kiezen voor sluiting.
Verschillende cafés zijn begin deze week tijdelijk op slot geweest, of zijn dat nog steeds. De Lange Heer, The Wolfhound, Van Beinum en de Roemer zijn hiervan enkele voorbeelden.
Tot de tijdelijk gesloten restaurants behoren behalve ML, onder meer Parck, De Bokkedoorns en Table 24. Er staan verschillende meldingen op Facebook en Instagram.
Het is gissen hoe de veronderstelde brandhaard is ontstaan. Restauranthouders die de krant sprak, willen geen schuldigen aanwijzen, hoewel Liane Gratema en Pascal Beeren, eigenaar van De Bokkedoorns, erop wijzen dat horecabezoekers ’hevig gesjoemeld’ hebben door QR-testcodes te kopiëren. De meesten zien het kabinet echter als hoofdschuldige. Nachtcafés hadden nog niet open gemogen, zeggen ze.
Gratema denkt dat ook de traditie onder horeca-eigenaren om elkaar te treffen na sluitingstijd een factor is. „Ik wil niet de café-eigenaren de schuld geven, maar ik weet wel dat sommigen naborrelen in de nacht. Dat is toch een risico.”
Wouter Meijer, eigenaar van Restaurant Parck, vertelt dat zijn zaak sinds maandag dicht is. Enkele medewerkers zijn in quarantaine. „We merken ook dat sommigen niet willen komen werken omdat ze bang zijn besmet te raken en daardoor niet meer met vakantie te kunnen.” Meijer heeft geen idee wanneer hij weer open kan. Deze week blijft Parck gesloten.
Elke eigenaar heeft zijn of haar eigen verhaal. Allen kiezen voor de veiligheid van personeel en gasten. „We moeten het zekere voor het onzekere nemen en voorkomen dat de besmetting in ons bedrijf komt”, zegt Beeren.
Horecaondernemers balen zonder uitzondering, omdat het even leek dat de kust weer veilig was na een sluiting van vijftien maanden.
Hildo Makkes, voorzitter van Horeca Haarlem, betreurt de situatie. Bij zijn weten zijn er vier cafés gesloten of gesloten geweest. Hij denkt dat geen enkel etablissement enkel uit voorzorg dichtgaat. „Dat geloof ik niet. We moeten overleven. Elke euro die kan binnenkomen, wil je verdienen. Zeker de nachtcafés zijn anderhalf jaar dicht geweest.”
Hij weet zeker dat eigenaren hun best doen om hun zaak veilig te laten draaien. Makkes wijst op de verantwoordelijkheid van allen. „Iedereen is zich ervan bewust dat we het goed moeten doen om als branche te overleven. Ik geloof niet dat er in Haarlem eigenaren zijn die de regels aan hun laars lappen.”
Makkes: „Had ons maar dichtgehouden. Dat is wat ik nu hoor. Ze hadden net geïnvesteerd in nieuw personeel en allerlei faciliteiten, en nu moeten we weer sluiten. Nieuw personeel vinden is toch al een lastige zaak. Daar komt bij dat medewerkers meer salaris vragen, ook bij restaurants. Koks zijn schaars. Je maakt zo twintig tot dertig procent meer kosten voor personeel.”
Makkes herhaalt zijn pleidooi voor een teststraat op de Grote Markt. Dat stelt klanten in staat zich op een gemakkelijke manier te laten testen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer