abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_194530194
Rattenvangers zijn druk in de weer met het vangen van ratten. Niet vanwege de overlast, maar omdat ze worden getest op het coronavirus. De Wageningen Universiteit wil onderzoeken of de knaagdieren vatbaar zijn voor het virus én of ze het kunnen overdragen.

De ratten worden onderzocht nadat op diverse nertsenfokkerijen het coronavirus is vastgesteld. "Het kan zijn dat nertsen besmet zijn geraakt door een geïnfecteerde mens. Maar ook ratten kunnen een rol spelen", zegt Bastiaan Meerburg – directeur van het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
De knaagdieren zijn immers berucht als het gaat om het overdragen van bepaalde ziekteverwekkers. "We weten in de bestrijding van veeziektes dat ratten dierziektes als de varkenspest en mond-en-klauwzeer kunnen overbrengen", vertelt Meerburg.

Ook de mens kan flink ziek worden door de rat. "Ik ken een man die bijna is overleden aan de Ziekte van Weil", zegt Peter Traas van Ongediertebestrijding Traas. Peter vangt sinds drie weken door heel het land ratten voor het corona-onderzoek. "Ratten dragen een ziekte bij zich en verspreiden het via urine in bijvoorbeeld zwemwater." Ook kunnen de knaagdieren Salmonella en Campylobacter bij zich dragen. Ze worden daar zelf niet ziek van, maar de mens wel.

Als het aan zowel Meerburg alsTraas ligt, was het onderzoek er eerder gekomen. "Ik denk persoonlijk dat er weinig onderzoek is naar de schade die ratten kunnen aanrichten", zegt Traas. Hij vervolgt: "Als we het over Corona hebben, dan gaat het over mondkapjes en hoesten. Het is juist belangrijk om te kijken of ratten een bijdrage kunnen leveren."

Meerburg vindt het belangrijk dat ook los van Corona er meer onderzoek komt naar verspreiding van ziekteverwekkers door ratten. Zowel de ratten zelf als de parasieten die zich in hun vacht nestelen dragen ziekteverwekkers met zich mee. "Ook andere wilde dieren hebben parasieten, zoals vlooien en teken, die ziekteverwekkers meedragen. Denk aan herten en egels. Alleen die dieren zijn niet met zulke grote aantallen als de ratten", aldus Meerburg.

Hij vervolgt: Daarnaast is het zo dat ratten profiteren van de aanwezigheid van de mens en dus ook meer in de buurt van ons komen. "Dat levert bij elkaar waarschijnlijk grotere risico’s op."

https://www.rtlnieuws.nl/(...)ten-getest-op-corona

Het is al enige tijd een mysterie hoe inmiddels 29 nertsenfokkerijen besmet zijn geraakt, in vele gevallen hadden de medewerkers nl geen corona (links in nertsen topic).

Er moet daarom bijna wel sprake zijn van een covid reservoir ergens bij in de natuur levende dieren. Konijnen en marter achtigen zijn wel gevoelig voor corona, of er elders wereldwijd getest is op ratten geen idee.

Updates van de Universiteit van Wageningen zal ik hier posten.
pi_194530236
Er zinn nertsen fokkerijen in veel landen. Is het daar ook zo verspreid aanwezig overal?
Wanneer het antwoord nee is dan heb je die vergezochte ratten theorie al ontkracht.
In Nederland krijgen de fokkers een dikke vergoeding toch als er geruimd moet worden.

Gevalletje in de brand uit de brand in die kleine wereld is logischer dan de rat weer de schuld te geven.
pi_194530254
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2020 01:05 schreef Cesare-Borgia het volgende:
Er zinn nertsen fokkerijen in veel landen. Is het daar ook zo verspreid aanwezig overal?
Wanneer het antwoord nee is dan heb je die vergezochte ratten theorie al ontkracht.
In Nederland krijgen de fokkers een dikke vergoeding toch als er geruimd moet worden.

Gevalletje in de brand uit de brand in die kleine wereld is logischer dan de rat weer de schuld te geven.
Het is niet mijn theorie, en ik beschuldig ratten nergens van.

Of het vergezocht is, geen idee.
Ik weet wel dat onbekend is hoe al die besmettingen daar zijn gekomen, ratten lopen makkelijk in en uit, desnoods van de ene naar de andere nertsenfarm, zo ondenkbaar vind ik het niet.
pi_194530841
In Spanje en in Denemarken zijn ook besmettingen bij nertsen ontdekt. Ik vind het idee van ratten niet eens zo ver gezicht. Ik ben benieuwd wat er uit de onderzoeken komt.
[i]And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
[/i]
pi_194547330
Dit onderzoek ratten vs covid is op verzoek van de overheid.

Onderzoek moet uitwijzen of ratten corona kunnen verspreiden. "Het is bekend dat ratten ziektes verspreiden", zegt Traas. "Dus het zou best kunnen dat ze ook corona verspreiden. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan."

Traas ongediertebestrijding werkt mee aan het onderzoek op verzoek van de overheid. "We zijn hiervoor benaderd om mee te werken. Daar hebben we geen moment aan getwijfeld, we doen dit graag", zegt Traas.
https://www.omroepzeeland(...)g-corona-door-ratten
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')