Mooi man! Ben je ook ter plekke onderzoek gaan doen?quote:
quote:Zee-ijs rond Antarctica op dieptepunt: ‘Ruim 45 keer Nederland ontbreekt’
Er ligt historisch weinig zee-ijs rond Antarctica. Zelfs nu het daar winter is, groeit het ijs veel minder hard aan dan verwacht.
Afgelopen zomer (bij ons winter) werd er met het zee-ijs al een record gebroken: niet eerder sinds het begin van de metingen in de jaren 70 lag er zo weinig ijs. Maar nu, gemiddeld gemeten over de maand juni, is de hoeveelheid zee-ijs die ontbreekt ten opzichte van het langjarig gemiddelde nog altijd 1,9 miljoen vierkante kilometer.
Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van ruim 45 keer Nederland, rekent NOS-weerpresentator en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke voor. Het zee-ijs rond het ijskoude continent groeit langzaam wel weer aan, maar veel minder snel dan op basis van het langjarig gemiddelde verwacht kan worden. Er zijn zelfs gebieden waar de temperatuur boven het vriespunt is.
"Een afname van het zee-ijs werd al lang geleden voorspeld, maar toch is de grootschaligheid van wat er nu gebeurt verrassend", zegt hoogleraar Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. "Je ziet dat er plekken zijn waar meer ijs ligt dan gemiddeld, en plekken waar minder ligt. Maar als je beter kijkt, zie je dat rond vrijwel heel Antarctica sprake is van ijs-afname."
'Zeer zorgelijk'
Het verdwijnen van zee-ijs is een symptoom van de opwarming van de aarde. Toch is het nog moeilijk om aan te geven hoeveel ervan wordt veroorzaakt door die langjarige trend en hoeveel door natuurlijke omstandigheden. Want net als bij andere weersextremen speelt natuurlijke variatie mogelijk ook hier een rol. Het is belangrijk om dit eerst goed uit te zoeken, zegt Van den Broeke.
"Pas als we goed snappen waarom dit nu gebeurt, kunnen we ook met meer zekerheid iets zeggen over de toekomst. Goed uitzoeken welke processen hierbij een rol spelen, is de enige manier waarop we de klimaatmodellen beter kunnen maken." Maar het maakt de situatie intussen niet minder nijpend, vindt hij. "De mate waarin klimaatverandering zich nu manifesteert, is sowieso zeer zorgelijk."
NOS
Peter Kuipers Munneke beaamt dat. "De zorgelijkheid zit er vooral in dat we toch weer verrast worden." Dat is niet voor het eerst. De 40 graden in Nederland, voor het eerst gemeten in 2019, de bijna 50 graden in Canada in 2021 en sommige heftige bosbranden in verschillende delen van de wereld, noemt Kuipers Munneke eveneens grote verrassingen.
Weersituatie
Het weer kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en verdwijnen van zee-ijs. "Maar de weersituatie is opvallend genoeg nu niet heel anders dan anders", zegt Kuipers Munneke. "Het is niet zo dat de wind ineens uit het oosten komt, terwijl die daar relatief vaak uit het westen waait. Dus ondanks hetzelfde weertype op dit moment, zien we toch ineens veel minder zee-ijs."
Mogelijk speelt het opwarmende oceaanwater rond Antarctica een belangrijke rol. Dat staat in direct contact met het drijvende zee-ijs. In de zomer kan de zon bij afwezigheid van zee-ijs ongehinderd de oceaan opwarmen. In de winter fungeert zee-ijs als een soort deksel die voorkomt dat de warmte van de oceaan de atmosfeer kan bereiken. En zee-ijs is om nog meer redenen belangrijk, zeggen klimaatwetenschappers. Het verdwijnen ervan kan een soort domino-effect op gang brengen.
NOS
Het zee-ijs zorgt er namelijk voor dat drijvende ijsplaten rond Antarctica minder in contact komen met golfslag en daarom langer intact blijven. Omdat die ijsplaten op hun beurt weer fungeren als een soort plug of kurk houden zij de gletsjers van het land tegen. Als ook de ijsplaten verdwijnen, kunnen die gletsjers van het vasteland daarna sneller in zee stromen. Dit zou tot een snellere zeespiegelstijging kunnen leiden.
2016 was keerpunt
De hoeveelheid zee-ijs rond de Noord- en Zuidpool wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden met satellieten. Lange tijd sprong vooral de snel dalende trend in het Noordpoolgebied in het oog. Tot het jaar 2016 was er zelfs sprake van een kleine ijstoename rond Antarctica. Van den Broeke: "Maar na 2016 is dat ineens omgedraaid. Sindsdien neemt de hoeveelheid zee-ijs ook daar sterk af."
Die daling was voer voor wetenschappelijk debat, want wellicht zou de daling maar tijdelijk zijn. "Maar inmiddels zijn we zeven jaar verder", aldus Van den Broeke, "en kunnen we wel zeggen dat er sprake lijkt van een trendbreuk".
Nog anderhalve maand. De echte hitte bereikt de noordpool blijkbaar niet. Op IJsland ook opvallend koel, door een constante noordelijke stroming.quote:Op zondag 23 juli 2023 10:41 schreef Basp1 het volgende:
Dat het noordpoolijs nog relatief intact blijft terwijl er overal warmte is verbaast me wel.
Beetje verkeerd beeld die grafieken. Dat is 'n.l. de afwijking. Het ijs op Antarctica neemt gewoon toe, maar wel veel minder snel dan normaal.quote:Op maandag 24 juli 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Bizar dat het oppervlakte zee-ijs in Antarctica is afgenomen afgelopen dagen, het is er midden winter!
De seizoensgroei is zeer matig en er was zelfs een momentane afname te zien de afgelopen dagen. Dat fors achterblijven van de groei in de koude periode is het zorgelijke.quote:Op dinsdag 25 juli 2023 13:20 schreef aloa het volgende:
[..]
Beetje verkeerd beeld die grafieken. Dat is 'n.l. de afwijking. Het ijs op Antarctica neemt gewoon toe, maar wel veel minder snel dan normaal.
[ afbeelding ]
De Alpen waar door het verdwijnen van permafrost veel meer steen lawines verwacht worden, ook dat lijkt me geen veilige plaats.quote:Op dinsdag 25 juli 2023 13:30 schreef Perrin het volgende:
[..]
De seizoensgroei is zeer matig en er was zelfs een momentane afname te zien de afgelopen dagen. Dat fors achterblijven van de groei in de koude periode is het zorgelijke.
Als de zuidpool gedurende de winter daar de hele tijd zou smelten is het voor ons Nederlanders tijd om naar de Alpen te vluchten
Hmm.. het Zwarte Woud dan? Iig een veilige 100m+ boven zeeniveau.quote:Op dinsdag 25 juli 2023 13:40 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De Alpen waar door het verdwijnen van permafrost veel meer steen lawines verwacht worden, ook dat lijkt me geen veilige plaats.
Nee, niet dus, er was schijnbaar een kleine dip vorige week. Zie deze tweet.quote:Op dinsdag 25 juli 2023 13:20 schreef aloa het volgende:
[..]
Beetje verkeerd beeld die grafieken. Dat is 'n.l. de afwijking. Het ijs op Antarctica neemt gewoon toe, maar wel veel minder snel dan normaal.
[ afbeelding ]
En nog vervelender dan een tijdelijke afname tijdens het aangroeiseizoen is de veel lagere aangroeisnelheid dan vorige jaren gedurende het hele seizoen.. (al is die afname natuurlijk ook opmerkelijk)quote:Op dinsdag 25 juli 2023 17:50 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Nee, niet dus, er was schijnbaar een kleine dip vorige week. Zie deze tweet.
Op 22 juli was er 14.207.447 km2 zee-ijs
Op 23 juli was er 14.191.326 km2 zee-ijs.
Misschien dat dat achteraf nog gecorrigeerd gaat worden, maar de data suggereert dus een afname....
[ twitter ]
Snap ik ja. Maar het is niet zo dat het ijs alleen maar aan het smelten is nu. Groeit gewoon nog verder. Door allerlei omstandigheden (Stormen, temperatuur etc etc) gaat die lijn niet in een strakke lijn omhoog. Zoals te zien is aan de andere jaren in onderstaande grafiek.quote:Op dinsdag 25 juli 2023 17:50 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Nee, niet dus, er was schijnbaar een kleine dip vorige week. Zie deze tweet.
Op 22 juli was er 14.207.447 km2 zee-ijs
Op 23 juli was er 14.191.326 km2 zee-ijs.
Misschien dat dat achteraf nog gecorrigeerd gaat worden, maar de data suggereert dus een afname....
[ twitter ]
quote:On the probability 2023 sea ice area will set a new record low maximum
The current record low maximum in 2002 is 14.16 million km2.
Current sea ice area is 12.47 million km2, 1.69 million km2 below the record low maximum.
Average sea ice area gain from now to maximum is 0.46 million km2.
To reach the current record low maximum, sea ice gains need to be 1.23 million KM2, 270%, above the average.
The maximum sea ice area gain in the years 2006 to 2022 was 1.39 million KM2, 205% above the average (in 2007).The next highest gain was in 2012, 177% above the average.
The probability of a new record low maximum sea ice area in 2023 is therefore very high
___________________________________________________________
Projections. (Table NSIDC Antarctic-Area-1)
Average remaining freeze (of the last 10 years) would produce a maximum in Sept 2023 of 12.93 million km2, 1.23 million km2 below the 2017 record low maximum of 14.16 million km2, and would be 1st lowest in the 45 year satellite record
quote:The spring season of 2022 saw record low sea ice extent in Antarctica that persisted throughout the year. At the beginning of December, the Antarctic sea ice extent was tracking with the all-time low set in 2021. The greatest regional negative anomaly of this low extent was in the central and eastern Bellingshausen Sea region, west of the Antarctic Peninsula where, during November, some regions experienced a 100% loss in sea ice concentration. We provide evidence of a regional breeding failure of emperor penguin colonies due to sea ice loss using Sentinel2 satellite imagery. Of the five breeding sites in the region all but one experienced total breeding failure after sea ice break-up before the start of the fledging period of the 2022 breeding season. This is the first recorded incident of a widespread breeding failure of emperor penguins that is clearly linked with large-scale contractions in sea ice extent.
quote:NSIDC ARCTISCHE ZEE IJSGEBIED (5-daags voortschrijdend gemiddelde): 2.888.625 KM2 op 3 september 2023
- Gebiedsverlies op deze dag 49.000, 31.000 meer dan het gemiddelde verlies op deze dag (van de afgelopen 10 jaar) van 18.000,
- Het oppervlakteverlies vanaf het maximum op deze datum is 10.045 k, wat 218 k is, 2,2% meer dan het 10-jarige gemiddelde van 9.827 k.
quote:Grootste ijsberg ter wereld drijft weg van Antarctica
Een gigantische ijsberg die ooit van Antarctica losbrak drijft steeds verder richting het noorden. De ijsschots van 4000 vierkante kilometer groot dobbert nu in de buurt van Elephant Island.
De ijsberg is is al in 1986 afgebroken van Antarctica. Het kreeg de naam A23a. Lang zat het vast op de zeebodem bij Antarctica, maar sinds november 2023 is het weer in beweging.
Door hevige golfslag is het nu verder richting het noorden beland, tussen Elephant Island en de Zuidelijke Orkney-eilanden. Elephant Island ligt 250 kilometer bij het noordelijkste puntje van Antarctica vandaan. De Zuidelijke Orkney-eilanden 400 kilometer.
Ian Strachan, de leider van een Zuidpoolexpeditie aan boord van een schip in de buurt, heeft het met eigen ogen gezien. "Golven van wel 4 meter beukten erop in en sloegen er stukken vanaf".
A23a is iets kleiner dan het totale oppervlak van de provincie Noord-Holland. Op sommige plekken is het ijs 400 meter dik. Wetenschappers schatten de totale hoeveelheid bevroren zoet water op een biljoen ton. Uiteindelijk zal de ijsberg in warmere wateren in zijn geheel smelten en verdwijnen
quote:- Extent loss on this day 88k, 10 k more than the average loss on this day (of the last 10 years) of 78k,
- Extent loss from maximum on this date is 8,684 k, which is 570 k, 7.0% more than the 10 year average of 8,113 k.
- Extent is 4th lowest in the 46 year satellite record.
- Extent is 514 k LESS than 2023,
- Extent is 585 k LESS than 2022,
- Extent is 174 k LESS than 2021,
- Extent is 225 k MORE than 2020,
- Extent is 115 k MORE than 2019,
- Extent is 235 k LESS than 2016
- Extent is 79 k MORE than 2012
- Extent is 352 k LESS than the 2010's Average
_____________________________________________
On average 82.4% of extent losses from maximum to minimum done, and on average 39 days to minimum
Projections. (Table JAXA-Arc1)
Average remaining extent loss (of the last 10 years) would produce a minimum in September 2024 of 3.99 million KM2, 0.81 million KM2 above the September 2012 record low minimum of 3.18 million KM2, and 4th lowest in the satellite record
https://forum.arctic-sea-ice.net/index.php/topic,4145.650.html
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |