App redde al 4 miljoen maaltijden van de vuilnisbakDe app Too Good To Go bestaat nog maar 2,5 jaar, maar heeft inmiddels 4 miljoen maaltijden behoed voor een gang naar de afvalbak. Supermarkten, horecabedrijven en andere voedselbedrijven hoeven eten niet weg te gooien en consumenten scoren voor een redelijke prijs - en een goed gevoel - een maaltijd. Het is inmiddels voor veel mensen normaal geworden om voedsel te redden: 1,7 miljoen Nederlanders hebben de app op hun telefoon staan en meer dan 4.000 grote en kleine bedrijven hebben zich aangesloten.
Niet gek voor een bedrijf dat nog maar 2,5 jaar bestaat.,,We zijn in Nederland sinds januari 2018 actief. Sindsdien is er veel gebeurd. We zijn inmiddels een grote organisatie geworden waar 40 mensen werken. Wat we doen is voedselbedrijven die produceren of voedsel verkopen in contact brengen met consumenten als ze dat eten niet kunnen verkopen voordat de houdbaarheid verloopt. Consumenten betalen er een redelijke prijs voor en zo redden we voedsel dat anders weggegooid had moeten worden. Nu dus al 4 miljoen maaltijden.”
Gooien mensen dat eten niet alsnog weg? Bijvoorbeeld omdat er iets in de box zit dat ze niet lekker vinden?,,Dat is een belangrijke vraag en daar hebben we samen met Wageningen Universiteit ook onderzoek naar gedaan. Maar we zien dat onze gebruikers 90 procent van wat er in de box zit opeten. Dat komt ook doordat het mensen zijn die zichzelf zien als ‘waste warrior’(verspillingskrijger, red). Ze voelen zich er verantwoordelijk voor. Mensen zijn ook creatief: misschien kun je met stukjes asperges nog een soep maken, daar geven we ook tips voor. Grappig is ook dat ik vaak hoor dat gebruikers producten die ze zelf niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat het niet bij hun eetpatroon past, aanbieden aan de buren. Meer nog bij reguliere boodschappen proberen mensen te voorkomen dat eten wordt weggegooid.”
Wat belandt vaak in de boxen?,,Ondernemers bepalen zelf wat erin komt en delen dat niet met ons. We hebben er wel onderzoek naar gedaan. We zagen dat bij de vaak verspilde producten: brood een grote productgroep is, naast groente en fruit. Daarnaast natuurlijk veel andere verse producten, want die gaan sneller over de datum en dan kun je ze niet meer gebruiken.”
Wat is het doel voor het einde van het jaar? ,,Onze droom is naar 10 miljoen maaltijden te gaan, maar of dat ook voor 31 december lukt, kan ik niet zeggen. Een andere droom is ook om meer partijen mee te krijgen in de strijd tegen verspilling. Mooi dat in de Verspillingsvrije Week meer aandacht voor dit onderwerp is.”
Is het uiteindelijk doel om overbodig te worden?,,Of overbodig worden een doel is? Ja, voor een deel wel, voor een deel niet. Verspilling tegengaan kan op allerlei manieren en als verschillende initiatieven en partijen erin slagen minder te verspillen. Heel goed. Maar of je nou supermarkt of horeca: allerlei invloeden waardoor je toch af en toe met iets blijft zetten.
https://www.ad.nl/koken-e(...)vuilnisbak~a8e15fee/