abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 30 juni 2020 @ 15:59:27 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_193860311
* Vakantiegeld opgepot
Record door coronacrisis: in 1 maand 9,4 miljard gespaard
quote:
3 uur 56 minuten geleden
Aangepast: 2 uur en 13 minuten geleden


ANP-JUNI-AMSTERDAM-TERRAS-CONSUMENT.jpg?h=01080c8c&itok=XklAVjW4Terrasbezoekers in Amsterdam, juni 2020. Beeld © ANP

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het totaal aan spaargeld van Nederlanders naar een nieuw record is gestegen. In totaal staat er 384 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen.

In de maand mei stortten Nederlanders 24,2 miljard op hun rekening en haalden er ook weer 14,8 miljard vanaf. Netto kwam er dus 9,4 miljard euro bij.

Vakantiepiek en coronacrisis

Dat is de grootste stijging sinds januari 1998, toen De Nederlandsche Bank (DNB) startte met het bijhouden van gegevens over Nederlands spaargeld. De kans dat er voor 1998 een maand is geweest waarin nog meer werd gespaard is klein, al kan dat dus niet met zekerheid gesteld worden.

De reden voor het record is de coronacrisis die samenvalt met de tijd van het jaar. Bij veel mensen wordt in mei het vakantiegeld gestort, wat ieder jaar weer voor een piek aan extra spaargeld zorgt.

Sparen, sparen, sparen sinds 1998

RTL_Z_logo_2015.png
Vorig jaar bijvoorbeeld, werd 6,2 miljard meer gespaard blijkt uit cijfers van DNB. Ter vergelijking: in september werd 41 miljoen gestort, in feestmaand december daalde het totaal aan spaargeld met 1,8 miljard.

Dit jaar werd in mei dus 3,2 miljard meer gespaard en dat is toch echt het gevolg van de coronacrisis. "Mensen geven minder uit, want het boeken van vakanties was lastig en uit eten gaan niet mogelijk", vertelt Bouke Bergsma, woordvoerder DNB.

Onzekerheid over toekomst

Bovendien zijn we onzekerder over onze toekomst en willen geld achter de hand houden om niet in de financiŽle problemen te komen, bijvoorbeeld bij het verliezen van een baan. Bij mensen die al in de financiŽle problemen zitten, daalt het spaargeld juist.

Dat is goed te zien in de cijfers voor maart, toen werd 33,2 miljard gestort, maar ook 31,6 miljard euro opgenomen. Dergelijk extreem geschuif met geld gebeurde voor het laatst in 2012 en 2008/ 2009. In oktober 2008, toen de economische crisis in volle hevigheid ontbrandde, werd 43,3 miljard op spaarrekeningen gezet, maar ook 42,5 miljard euro opgenomen.

DNB-SPAARGELD.png?itok=auzX13W0© RTL Z

Onrust op financiŽle markten

Dat komt ook door onzekerheid op financiŽle markten en de bijbehorende extreme koersbewegingen. Die zijn voor een grote groep beleggers reden om uit te stappen en het geld op hun spaarrekening te zetten. Voor een andere groep is het juist reden om meer te gaan beleggen en daar dus spaargeld voor op te nemen.

Sparen om er rijker van te worden is al jaren geen serieuze optie vanwege de lage rente. In januari van dit jaar kregen Nederlanders samen 150 miljoen euro rente bijgeschreven op de in totaal bijna 370 miljard euro spaargeld. Ter vergelijking: de 312 miljard spaargeld in januari 2012 was goed voor 3,6 miljard euro aan rente.

© https://www.rtlnieuws.nl/(...)d-ooit-op-rekeningen
Trouwe lezers,

Laten we wel wezen, u zal gerust niet de enige zijn die in meer of mindere mate de gevolgen moest ondervinden van de inmiddels afgezwakte corona pandemie. :W Echter, op een Haerlemsch terras, uiteraard genietend van 'n Jopen of een heerlijk wijntje :Y) B:)B :9, ging het sinds heropening de laatste weken niet zelden over alle noodlottige gevolgen voor 'derden', en de wijze waarop de meest getroffenen des lands redelijkerwijs kunnen worden gecompenseerd. *) :Y)

Hoewel men in de betere kringen en familie te Haarlem *), Bloemendaal, Aerdenhout, Wassenaar en deels ook in Amsterdam verder maar weinig last ondervond, er sinds jaar en dag buffers zijn van miljarden noem maar op *); delen wij uiteraard andermans ongemakken tot in het leed ;( dat sommigen (van u) ten deel is gevallen aan toe. smokey2.gif

Enfin, zeker niet dat men in onze kringen overal maar wakker van ligt, immers genieten we veelal van ons eigen leven in Haarlem en omstreken. *) Maar godzijdank leven we allen weer in wat betere tijden, en vooral nu stapsgewijze versoepelingen voor u evenals voor ons steeds vaker de revue passeren. :Y)
Vooral wij - mijn partner, ikzelf en andere gelijkgestemden in meest gunstige zin *), gunnen onze medemens uiteraard voorspoed *O*, geluk en vooral een goede gezondheid :z, zoals het ons zonder ernstige vormen van onderbreking door de Here gegeven is. O-)
Morgen 1 juli treden wederom een aantal nieuwe versoepelingen in werking en wordt daarmee een significant economisch tandje bijgezet in het ov en andere belangrijke publieke organisaties. We verkeren nu min of meer in corona 'light', waarbij de economie langzaamaan nůg beter op gang komt. ;)

Hoewel verschillende branches voorlopig in zwaar weer verkeren door de consequenties van de lock down |:( :X, ingevolge de tijd die nodig is om tot volledig herstel te kunnen komen als het virus niet opnieuw toeslaat, is een publieke financiŽle aderlating niet geheel ondenkbaar. :s) :s) :s)
Mogelijke bezuinigingen en belastingverhoging kunnen noodzakelijkerwijs gaan opspelen, zoals tien jaar geleden het geval was om het gat in de begroting te dichten onder auspiciŽn van Rutte. Maar daarvan heeft men de laatste tijd ook massaal de rijpe vruchten :9 mogen plukken! smokey2.gif

Derhalve juichen wij *) op de wervelende en een uiterst flexibele Zuidas het ook toe dat het overgrote deel van de Nederlanders flink gespaard heeft, tot recordhoogte sinds 22 lange jaren zelfs. :o Het kan u namelijk de nodige financiŽle ruimte bieden als tegenwicht voor het geval dat we onverhoopt tůch in staat van recessie gaan verkeren. ;)
Verreweg de meeste Nederlanders hebben in de regel aardig wat geld te besteden, derhalve is spreken over armoede in ťťn van de meest rijke landen ter wereld niet geheel op zijn plaats. :|W
En de tijd heeft het geleerd: mensen lijken goed in staat te zijn om een stap terug te doen, en wellicht dus ook buiten corona tijd, mij dunkt. *)

Maar goed. ''Armoede lijkt niet zelden een keuze te zijn. Denk aan hen die moeilijk met geld kunnen omgaan middels uitgaven aan drugs, rookwaar, koopziekte, gokverslaving, overmatig drankgebruik en het maken van onnodige schulden. :o Uiteraard bevorderen de onzen *) alle beschikbare verzachtende middelen en vangnetten o|O, teneinde hen :{ tegemoet te komen in hun misŤre.
Voorts is het een prima goed dat 'n aanzienlijk deel van de normale bevolking blijkbaar goed weet hoe ze hun centen opzij kunnen leggen. Als het noodgedwongen kan, kan het wellicht ook in betere tijden'', aldus welingelichte bronnen op de betere plaatsen. smokey2.gif

Fijne dag!

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  dinsdag 30 juni 2020 @ 16:06:01 #2
30302 Roellie80
No fear, I is here
pi_193860391
Kon je niet wat smilies toevoegen?
Op zaterdag 30 december 2017 14:19 schreef -jos- het volgende:
Deze man heeft wel een goede glazen bol. Alweer goed gegokt. _O_
pi_193860416
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 16:06 schreef Roellie80 het volgende:
Kon je niet wat smilies toevoegen?
bij deze ts moet je gewoon alleen het nieuwsbericht lezen en daarna meteen doorscrollen naar het reactieveld, zou je willen reageren.
  dinsdag 30 juni 2020 @ 16:19:21 #4
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_193860549
quote:
9s.gif Op dinsdag 30 juni 2020 16:09 schreef herverwijderd het volgende:

[..]

bij deze ts moet je gewoon alleen het nieuwsbericht lezen en daarna meteen doorscrollen naar het reactieveld, zou je willen reageren.
Ehm..

@herverwijderd, dat doet men wellicht vaker niet dan wel, waaronder ook u. In de regel leest men werkelijk alles.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  dinsdag 30 juni 2020 @ 16:43:37 #5
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_193860868
Wederom een mooie OP, dank

Hier ook, hard gespaard. Komt vooral omdat wij minder hebben uitgegeven, zo heb ik sinds corona geen terras meer gezien, laat staan een Jopen gedronken
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')