Mogelijk verband tussen virus en intensieve varkenshouderij.
SARS-CoV-2 kan zijn overgedragen van geïnfecteerde varkens op een bedrijfsmedewerker, van varkensvlees op de menselijke voedselketen of van varkenspoep in het milieu, waardoor drinkwater is verontreinigd
Er kan een verband zijn tussen de opkomst van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) dat de ziekte van COVID-19, de intensieve varkenshouderij en het agro-industriële complex veroorzaakt, volgens een artikel dat in mei 2020 is gepubliceerd op ResearchGate , een onderzoeksnetwerk voor wetenschappers over de hele wereld.
Onderzoekers van de Universiteit van Nottingham, VK en Universiteit van Sao Paulo, Brazilië stelden een driehoekige hypothese voor : ze zeiden dat drie soorten - vleermuizen, varkens en mensen - dichtbij genoeg zijn gekomen om de ontwikkeling van een infectieus virus te bevorderen, mogelijk vanwege de industrialisatie van landbouw.
De oorsprong van SARS-CoV-2 in China kan volgens de auteurs van het artikel in verband worden gebracht met varkensfabrieken in de provincie Hubei in het land.
De provincie - met als hoofdstad Wuhan, waar de eerste gerapporteerde COVID-19-infectie werd ontdekt - staat bekend om de fabriekskweek van varkens voor varkensvlees.
Vleermuizen - die door de groei van Wuhan uit hun teruglopende natuurlijke habitat zijn voortgekomen - hebben mogelijk een nieuwe schuilplaats gevonden in varkensfabrieken, waar ze veilig zijn voor roofdieren en toegang krijgen tot op soja gebaseerde diëten voor varkens.
Terwijl ze zich aanpassen aan deze nieuwe habitat, is er een mogelijkheid dat ze virussen naar de varkens verspreiden, totdat er een virulente nieuwe soort opdook en vele jaren tussen varkens circuleerde voordat ze op mensen sprong.
Het virus kan zijn overgedragen van geïnfecteerde varkens op een boer, van varkensvlees naar de menselijke voedselketen of van varkenspoep in het milieu, waardoor het drinkwater is verontreinigd, aldus het papier.
Varkenshouderij in Brazilië
Onderzoekers brachten ook fabrieken in de varkenshouderij in de Braziliaanse staat Santa Catarina in kaart, die COVID-19-infecties meldden.
Er was een overlap tussen gemeenten in Santa Catarina met een groot aantal varkens per bedrijf of varkens per gemeente en gemeenten met een groter aantal mensen die besmet waren met COVID-19, aldus de krant.
Brazilië is de op drie na grootste exporteur van varkensvlees ter wereld. Santa Catarina is de staat die het meeste van dit varkensvlees produceert en is verantwoordelijk voor meer dan 25 procent van de totale productie in Brazilië.
Ongeveer 70 procent van de varkens die voor varkensvlees worden gehouden, wordt grootgebracht met een intensieve landbouwbenadering, waarbij ze worden beperkt tot kleine ruimtes en chemicaliën zoals hormonen, antibiotica enz. Worden toegediend.
Dergelijke landbouwomstandigheden maken de dieren 'immuun-depressief' en vatbaarder voor de verspreiding van infectieziekten, aldus de auteurs.
Er is ook een toename van de ontbossing in Brazilië om monoculturen van soja en maïs te verbouwen die opnieuw worden gebruikt als voer voor varkens.
Dergelijke landbouwpraktijken leiden ook tot ernstige milieuverontreiniging als gevolg van onjuiste verwijdering van varkensafval.
Aangenomen wordt dat de opkomst van SARS-CoV-2 in ongeveer een kwart is voortgekomen uit vleermuizen - waarschijnlijk natuurlijke reservoirgastheren voor het virus - en via pangolines op de mens zijn overgegaan.
Hoewel een paar eerste studies erop wezen dat het virus slecht repliceerde bij varkens , werd er ook gespeculeerd dat varkens mogelijk vectoren zijn voor de SARS-CoV-2 bij mensen.
De huidige hypothese draagt bij aan het inzicht dat varkens die intensief zijn grootgebracht mogelijk een vat zijn geweest voor de circulatie van het virus lang voordat het op mensen werd overgedragen.
Naarmate meer bosbedekking wordt vernietigd om diervoeder te verbouwen, worden vleermuizen dichter bij menselijke habitats gebracht, evenals de virussen die daardoor worden overgedragen.
Deze driehoeksverhouding tussen vleermuizen, varkens en mensen kan de bestaande risico's van de huidige pandemie vergroten en volgens de auteurs een toekomstige bedreiging vormen.
Ze stellen voor dat er meer onderzoek nodig is om de opkomst van nieuwe virussen te voorkomen en om ook duurzame landbouwpraktijken toe te passen.
https://www.downtoearth.o(...)ing-says-study-71474Universiteit van Nottingham publicatie:
https://www.researchgate.(...)o-industrial_complex