Het effect van een magneet op water schijnt wel te werken qua ontharder eigenschappen (magnesium kan zich niet binden aan calcium. Maar het schijnt kortstondig te zijnquote:Op zondag 19 april 2020 13:36 schreef Jordy-B het volgende:
Als je gelooft dat het werkt.... ja, waarom niet.
Je hebt twee keer schijnt gebruikt.quote:Op zondag 19 april 2020 13:38 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Het effect van een magneet op water schijnt wel te werken qua ontharder eigenschappen (magnesium kan zich niet binden aan calcium. Maar het schijnt kortstondig te zijn
Het idee is dat calcium en magnesium minder graag willen neerslaan, en je dus minder kalkaanslag hebt.quote:Op zondag 19 april 2020 13:46 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Als die magneten al metaaldeeltjes uit het water halen, dan ontstaan in de leidingen vanzelf verstoppingen bij de magneten als die deeltjes zich gaan ophopen. Lijkt me niet echt puik voor je leidingen en /of watermeter.
Waterontharder Radarquote:Op zondag 19 april 2020 13:46 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Als die magneten al metaaldeeltjes uit het water halen, dan ontstaan in de leidingen vanzelf verstoppingen bij de magneten als die deeltjes zich gaan ophopen. Lijkt me niet echt puik voor je leidingen en /of watermeter.
Dus als ik douche en het water komt bij de watermeter en bij de CV langs een dikke magneet dan zit het niet een half uur in de leidingen toch?quote:Op zondag 19 april 2020 13:51 schreef Chinless het volgende:
[..]
Waterontharder Radar
Een waterontharder is er één die werkt als een magneet. De magneet plaats je om je waterleidingen heen en vervolgens wordt ervoor gezorgd dat calcium en magnesium zich niet meer aan elkaar kunnen hechten. Toch zijn er een aantal zaken die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je deze waterontharder gaat aanschaffen. We hebben ze voor je op een rij gezet.
Werkt een waterontharder magneet?
Het simpele antwoord: nee.
Je kent het wel, reclame op RTL 4 en andere kanalen waar magneet waterontharders worden gepromoot tegen een paar honderd euro. De vraag is, werkt het? Wij vroegen het aan een echte waterontharder expert en het antwoord was: het apparaatje wordt op de waterleiding geplaatst (heel eenvoudig en binnen een paar minuten geregeld) en het zorgt ervoor dat kalk niet blijft ‘plakken’. Het is echter geen oplossing omdat water uiteindelijk in bijvoorbeeld je douche of waterkoker terecht komt. De werking van ‘niet plakken’ op de waterleidingen is maar een half uur, na een halfuur zal kalk dus wel weer plakken. Dit betekent dus dat je altijd wel kalkaanslag zult hebben. Vraag jezelf ook het volgende af: als het echt een magisch magneetje was zouden bedrijven die waterontharders aanbieden met zout dan niet massaal magneet waterontharders aanbieden? Is het oplichterij? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar koop niet iets wat niet jouw probleem oplost.
Wetenschappelijk onderzoek
Een waterontharder magneet voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Als die twee delen zich combineren vormt zich kalksteen, het goedje dat voor alle overlast in je huis zorgt. Een waterontharder magneet zou dit doen door kalkdeeltjes van een negatieve lading te voorzien. De onderzoeken die de werking van deze magneten zouden moeten bewijzen, zijn echter heel slecht opgezet en worden losjes geïnterpreteerd door de verkopers van de magneten. Ook kan dit systeem alleen functioneren bij een voldoende sterk magnetisch veld, namelijk eentje veroorzaakt een magneet van minimaal 500+ Gauss, iets wat niet gehaald wordt door de magneten in de handel. Bovendien blijven de kalkdeeltjes alleen negatief geladen zolang het water stroomt: zodra het water stilstaat in de leiding verliezen ze hun lading en kunnen ze weer kalk vormen met carbonaat, met alle gevolgen van dien. De korte samenvatting is dus: er is nauwelijks bewijs dat kalkmagneten werken en dat ze een effect hebben op kalk uit leidingwater. De wetenschap heeft geen duidelijke theoretische onderbouwing hiervoor en zelden worden er positieve praktijkresultaten gerapporteerd. Het ‘bewijs’ dat wordt geleverd als wetenschappelijk onderzoek zitten methodologisch niet goed in elkaar. Je bent beter af met een echte waterontharder. We leggen hierna uit hoe die (wel) werkt
Juist bij de douche kan ik me niet voorstellen dat het veel zin heeft. Je krijgt daar kalkaanslag omdat druppels opdrogen. Zowel aan de douchekop als op de kraan en ruit (mits je niet alles grondig afdroogt na het douchen). Omdat de metalen als magnesium en calcium gewoon in het water blijven zitten, slaan die uiteindelijk gewoon neer als het water uit de druppels verdampt.quote:Op zondag 19 april 2020 15:00 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Dus als ik douche en het water komt bij de watermeter en bij de CV langs een dikke magneet dan zit het niet een half uur in de leidingen toch?
Dacht je dat watermeters niet zo ontworpen zijn dat dit niet kan ?quote:Op zondag 19 april 2020 17:07 schreef qajariaq het volgende:
Zou je met zo'n sterke magneet niet de watermeter langzamer kunnen laten draaien? Dan heeft ie nog enig nut.
Hé, als TS onzin over magneten mag vertellen dan mag ik dat toch ookquote:Op zondag 19 april 2020 18:09 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Dacht je dat watermeters niet zo ontworpen zijn dat dit niet kan ?
Heel erg mee uitkijken, straks krijg je magnetisch water. Voor je het door heb trekt het water al je vullingen uit je smoel als je staat te douchen en trekt het al je pannen door het afvoer putje.quote:Op zondag 19 april 2020 18:22 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Hé, als TS onzin over magneten mag vertellen dan mag ik dat toch ookGeen idee of watermeters beveiligd zijn, water kost vrijwel niets dus heeft rommelen nauwelijks zin.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |