abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_192090641
Even een apart topic aangemaakt voor iets dat niet geheel onbelangrijk is en - in deze tijden van opperste voorzichtigheid, terughoudendheid en advies om vooral toch binnen te blijven en er niet te veel op uit te gaan - toch gemakkelijk vergeten kan worden:

Bewegen! ^O^ *O* :B

In dit topic kunnen we elkaar stimuleren om te blijven bewegen, motiveren, beweegtips geven. I don't care. Sportscholen zijn gesloten, competities stilgelegd. We dienen zo veel mogelijk binnen te blijven en vooral geen risico's op te zoeken.

Dit zorgt wel voor een tegenstrijdigheid: om gezond te blijven en risico's te vermijden dienen we met zijn allen - zoveel mogelijk - binnen te blijven, maar hoe blijven we in hemelsnaam een beetje gezond als we - doordat we binnen blijven - vergeten genoeg te blijven bewegen? :+

Dus: motiveer elkaar om te blijven bewegen en sporten, deel tips uit, etcetera etcetera. O+
pi_192090647
https://www.pzc.nl/dossie(...)n-beweging~a657189d/

Wetenschappers drukken ons op het hart: ‘Nederlanders, blijf in beweging’

CORONA Lege treinen, verlaten snelwegen en keukentafels die dienstdoen als bureau: miljoenen Nederlanders werken noodgedwongen thuis vanwege het coronavirus. Een noodzakelijke maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar er loert wel een ander gevaar: gebrek aan lichaamsbeweging. En dat terwijl het juist heel belangrijk is voor je immuunsysteem om actief te blijven, vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

De sportscholen zijn gesloten en het advies is om zo min mogelijk de deur uit te gaan. Dat geldt in ieder geval de komende drie weken, maar naar alle waarschijnlijkheid langer. En dat terwijl stilzitten funest is voor je afweersysteem. En nee, de wandeling van de slaapkamer naar de keukentafel telt niet als lichaamsbeweging. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en collega’s Leonard Hofsta (hoogleraar cardiologie) en Eric van Gorp (hoogleraar klinische virologie) trekken aan de bel.

In hun manifest Het coronavirus daagt ons uit! maken de drie wetenschappers duidelijk hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor het bestrijden van virussen. ,,Het gevaar is dat mensen het ‘thuis zitten’ letterlijk gaan nemen”, licht Scherder toe aan deze website. ,,Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt.” Met hun oproep hopen de wetenschappers dat de politiek in de communicatie over het virus ook het belang van lichaamsbeweging benadrukt. ,,Je hoort steeds het advies over handen wassen, maar lichaamsbeweging wordt nergens genoemd.”

Erik Scherder, Neuropsycholoog
Scherder legt uit wat er met je lichaam gebeurt als je in beweging komt. ,,Als je matig intensief beweegt, stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen, oftewel natural killers, in je lichaam. Dat zijn de cellen die virussen aanpakken. Je hoeft niet buiten je grenzen te gaan, maar kom uit die stoel. Ga de trap een paar keer extra op en af, maak een wandeling.”

Of je nu een sportschooljunkie bent of alleen af en toe de fiets pakt, wanneer je deze dingen schrapt uit je routine, heeft dat binnen enkele dagen al impact op je conditie, vertelt Scherder. ,,Je kunt zeggen: ‘ik laat het allemaal maar over me heen komen’, maar je kunt je ook afvragen: ‘wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?’ 70 procent van de Nederlanders haalt de bewegingsnorm niet. Dit virus zou de trigger kunnen zijn voor veel mensen om juist in beweging te komen.”

Mentale gesteldheid
Naast de lichamelijk voordelen, heeft je mentale gesteldheid ook baat bij lichaamsbeweging. Voel je je down door het gebrek aan social contact, of door al het negatieve nieuws over het coronavirus? Hup, die stoel uit en bewegen. Scherder: ,,Bij beweging worden neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan en dit zorgt voor een goed gevoel. Zo bestrijd je dus ook futloze gedachtes.”

Een krachtig afweersysteem is cruciaal om (ernstige) ziektes te voorkomen, aldus de wetenschappers in hun manifest. ‘We kunnen zelf ons afweersysteem sterker maken! Laat u uitdagen door het coronavirus!’

Geen smoesjes
Bewegingswetenschapper Jasper Reenalda aan de Universiteit Twente sluit zich aan bij de boodschap van Scherder en geeft advies. Dat de sportscholen dicht zijn, is volgens hem geen excuus. ,,Er zijn genoeg andere mogelijkheden om actief te zijn. Je kunt gewoon naar buiten om te wandelen, fietsen of hardlopen. Alleen activiteiten in groepen zijn niet mogelijk.”

Mochten we binnenkort ook niet meer naar buiten mogen om te sporten, dan vraagt dat om meer creativiteit. Toch is er dan ook genoeg te verzinnen. ,,Je moet alleen wel de tijd nemen en discipline hebben om het te doen”, aldus Reenalda. ,,Als je een teamsport gewend was, had je een stok achter de deur en vertelde een coach wat je moest doen. Nu moet je zelf aan de slag.”

Oefeningen
Reenalda geeft aan dat er een heel scala aan oefeningen is die je gewoon thuis kunt doen. ,,Het hangt ook van je doel af. Wil je je conditie op peil houden, of wil je het ook uitbouwen?” Voor de eerste groep raadt hij programma’s aan van 10 minuten met simpele oefeningen. ,,Die zijn overal op het internet te vinden. Dat zijn dan bijvoorbeeld knie-buigingen, sprong-oefeningen en uitvalspassen. Die zijn heel geschikt om je lichaam in beweging te krijgen en je doorbloeding op gang te brengen. In een setje van tien 10 minuten kun je veel dingen doen die een positieve bijdrage leveren.”

Voor degenen die het wat uitdagender zoeken, zijn er de zogenaamde high intensity interval trainingen. ,,Dat zijn korte blokjes van intensieve oefeningen die positieve effecten hebben. Ze hebben een hoog tempo en hoge intensiteit, waardoor je je conditie uitbouwt.”

Kinderen
Zit je ook nog heel de dag met kinderen om je heen die anders op school zouden zitten? Betrek dan gezellig het hele gezin bij de activiteit. ,,Mijn drie kinderen zijn ook thuis”, vertelt Reenalda. ,,Wij hebben een trampoline in de tuin. Dat is een ideale mogelijkheid om je hele lichaam in beweging te brengen. Vijf minuten springen kan al een hoop doen voor je conditie.”

,,Bewegen helpt ook om je hoofd leeg te maken”, besluit Reenalda. ,,Je doorbreekt de sleur die je hebt omdat je heel de dag thuis zit en het werkt stressverlagend. Het maakt niet uit welke oefening je kiest, als je maar in beweging blijft.”
pi_192090685
Gewoon regelmatig fappen ^O^
Mijn andere account is "Danny"
Op dinsdag 18 oktober 2016 11:31 schreef Antaris het volgende:
Hallojo heeft gelijk.
  dinsdag 17 maart 2020 @ 10:32:48 #4
479373 Banaanvragen
Voor al uw Banaanvragen
pi_192090701
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 10:29 schreef Salina het volgende:
In dit topic kunnen we elkaar stimuleren
Ik ben gister nog gestimuleerd door je zusje TS _O_
Op maandag 14 oktober 2019 10:03 10:03 schreef Plompzakker het volgende:
Novembagger
  dinsdag 17 maart 2020 @ 10:32:57 #5
4259 JK
In for a penny, in for a pound
pi_192090705
Ik mag van mijn vrouw niet ijsberen door de kamer. Gelukkig nog een tuin van 60m2.
pi_192091966
Ik heb een energievol boerenfoxje van 2 jaar oud en ik woon in een klein plattelandsdorpje, dus ik krijg genoeg beweging met wandelen, zonder al te veel mensen tegen te komen :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_192091986
Ik sport gewoon nog lekker buiten. Fietsen en hardlopen. Doe ik altijd alleen en dat blijf ik ook zeker doen.
pi_192092065
Ik wandel een flink stuk elke dag. Alleen. Doe ik al jaren. Buiten komen mag, mits niet in groepen.

En mocht het zo ver komen dat we helemaal niet meer buiten mogen, dan heb ik hier nog een VR bril liggen met Beat Saber, Racket NX en Synthriders.
  dinsdag 17 maart 2020 @ 11:45:50 #9
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_192092089
Ik ben zo blij met dit bericht. Volgens mij voor het eerst dat hier aandacht voor is. Ik zeg al dagen dat het een serieus probleem is dat iedereen op zijn luie reet zit.

De laatste dagen bestaat er zoiets als 'frisse-lucht-shaming', mensen kijken op je neer als je het waagt om even een frisse neus te gaan halen. Nu hoor ik het eindelijk eens van de andere kant.

Vanmiddag maar even sporten dacht ik zo :)
pi_192092130
Ik ben gisteren na een jaar stilstand gelijk het hardlopen weer gaan oppakken (Start to Run), ik hoop echt van harte dat dat soort activiteiten mogelijk blijven en we niet het hierboven gemelde scenario van verplicht binnenblijven werkelijkheid wordt! Als iedereen gewoon afstand houdt moet dat kunnen, dus alsjeblieft mensen, ga nou niet met je vriendenclub buiten sporten!
  dinsdag 17 maart 2020 @ 11:48:28 #11
46794 Berkery
Fat bastard
pi_192092163
Ik loop nu wat grotere stukken met de hond. Dat beest is over 4 weken topfit.
Herman Melville’s “Moby Dick” has perhaps the most memorable opening line in all of Western literature:
“I hope you motherfuckers like reading about whales”
pi_192092202
Gouden tip, altijd _O_
Zonder wrijving geen glans
pi_192092342
Goed topic, zeker blijven bewegen.

Nu mijn gyms dicht zijn heb ik thuis een mini ''fitgirl'' setup met hometrainer, wat gewichtjes, kettlebell e.d. en wandelen buiten. Hopelijk binnen twee weken een fijne thuisgym (afhankelijk of er dan nog leveringen plaats kunnen vinden) *fingers crossed
pi_192092378
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 11:48 schreef Berkery het volgende:
Ik loop nu wat grotere stukken met de hond. Dat beest is over 4 weken topfit.
Dan doe jij straks je ondertitel ook geen eer meer aan.
  Forum Admin dinsdag 17 maart 2020 @ 11:59:58 #15
54263 crew  Pharkus
eeuwig vader, deeltijd autist
pi_192092425
Ik ben naar mijn werk gefietst ipv het OV of met de auto :)
Een vel leeg papier kan altijd nog een mooie tekening worden.
  dinsdag 17 maart 2020 @ 12:00:08 #16
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_192092468
Als je ook nog snel al die gehamsterde chips (blijkbaar vloog ook dt de deur uit) weg gaat lopen werken voor de tv, gaat het hard.
  dinsdag 17 maart 2020 @ 14:05:11 #18
46794 Berkery
Fat bastard
pi_192095320
quote:
11s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 11:57 schreef SunZomer het volgende:
Dan doe jij straks je ondertitel ook geen eer meer aan.
Als ik ook een beetje let op wat ik eet wel ja :@
Herman Melville’s “Moby Dick” has perhaps the most memorable opening line in all of Western literature:
“I hope you motherfuckers like reading about whales”
pi_192095452
quote:
14s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 11:56 schreef SunZomer het volgende:
Goed topic, zeker blijven bewegen.

Nu mijn gyms dicht zijn heb ik thuis een mini ''fitgirl'' setup met hometrainer, wat gewichtjes, kettlebell e.d. en wandelen buiten. Hopelijk binnen twee weken een fijne thuisgym (afhankelijk of er dan nog leveringen plaats kunnen vinden) *fingers crossed
Ik kom bij jou sporten dan. :P

Nee, grapje. Ik heb zelf ook wel wat apparatuur, maar niet bijzonder veel. Recent een medicine-ball van 12 kg gekocht. Die komt nu wel van pas. En wat weerstandsbanden. Niet ideaal, maar beter iets dan niets.

Ik ga, nu mijn sportschool dicht is, de dumbells en barbells wel missen. Zeker als je aan krachttraining doet is dat wel een dingetje. Gelukkig kun je thuis ook de nodige krachtoefeningen doen. Genoeg over te vinden op internet, Youtube en dergelijke.

Squats, lunges, push-ups, pull-ups, crunches, sit-ups, veel kun je thuis doen. Eventueel verzwaard met behulp van weerstandsbanden of een rugzak die je vol met dikke boeken laadt en die omdoet. Doe je lekker die lunges en squats met 10 kilo op je rug.

En toch wat meer hardlopen; was ik toch al van plan in de lente. Even wat verlagen in vetpercentage voor een goede zomerbody. Niet dat je er iets aan hebt nu; voorlopig geen vakantie om te boeken. :')

Oja, en nu het minder krachttraining wordt de komende tijd, probeer ik wel meer dan genoeg eiwitten te eten zodat ik niet al het opgebouwde spier de komende maanden verlies. :X
pi_192095510
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 11:45 schreef DecoAoreste het volgende:
Ik ben zo blij met dit bericht. Volgens mij voor het eerst dat hier aandacht voor is. Ik zeg al dagen dat het een serieus probleem is dat iedereen op zijn luie reet zit.

De laatste dagen bestaat er zoiets als 'frisse-lucht-shaming', mensen kijken op je neer als je het waagt om even een frisse neus te gaan halen. Nu hoor ik het eindelijk eens van de andere kant.

Vanmiddag maar even sporten dacht ik zo :)
Serieus? :?

Laat ze lekker shamen dan. Gezondheid boven alles. Laat ze dr maar eens over nadenken, die shamers. :W

Gewoon lekker sporten dus.
  dinsdag 17 maart 2020 @ 14:13:08 #21
78680 Nielsch
zie signature
pi_192095544
Gewoon extra veel neuken
zie ondertitel
  dinsdag 17 maart 2020 @ 14:18:48 #22
452300 DuizendGezichten
Komedie? Tragedie?
pi_192095687
Voor de fitnessjunks.

Ik doe dit al jaren, werkt als een trein. Enige wat je echt nodig hebt, is een pull up bar.

https://www.reddit.com/r/(...)/recommended_routine
Op het scherp van de snede.
  dinsdag 17 maart 2020 @ 14:19:17 #23
78918 SeLang
Black swans matter
pi_192095698
Gisteren de hele dag naar mijn favoriete natuurgebied geweest (vogeltjes kijken O+ ). Dan loop je toch al gauw 10-15km.

Op een gemiddelde dag loop ik thuis ook wel zo'n 5km per dag. Boodschappen doen is sowieso al minimaal 4km en vaak loop ik s'middags nog een rondje door het park (standaard rondje is 5km).
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  dinsdag 17 maart 2020 @ 14:24:30 #24
38496 Perrin
road warrior
pi_192095839
Wij lopen nu ook met het gezin elke dag 2x ~5km met de hont.
It’s Pox-Eclipse, full of pain! And out of it were birthed crackling dust and fearsome time. It were full-on winter, and Mr. Dead chasing them all. But one he couldn’t catch, that were Captain Walker.
pi_192096401
Ik ben vanmorgen helemaal naar mijn werkkamer gelopen. En vanavond weer helemaal terug. Hopelijk heb ik geen spierpijn morgen, van al dat lopen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')