AMSTERDAM - De politie buigt zich over een aantal bombrieven die bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn bezorgd. Vermoedelijk zijn die van dezelfde afzender afkomstig, aldus de politie. „De brieven werden in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.”
De bombrieven hebben geen schade aangericht, omdat de explosieven niet zijn afgegaan. De politie benadrukt in een persbericht dat ontploffing ,,zwaar lichamelijk letsel" had kunnen veroorzaken bij de ontvangers. ,,Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat er sprake is van één en dezelfde afzender."
Op de brieven staat als afzender het 'CIB' vermeld, gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het CIB is een incassobureau dat donderdag zelf ook een verdachte brief op de mat kreeg. De politie stelt dat het bureau niet achter de bombrieven zit.
Directeur Niels de Peuter van CIB laat aan De Telegraaf weten de situatie 'heel heftig' te vinden. ,,We zijn behoorlijk geschrokken, en zijn blij dat er geen gewonden zijn gevallen. We hebben passende maatregelen getroffen om de veiligheid van onze mensen te waarborgen, want ook voor hen is dit bepaald niet fijn."
De Peuter geeft aan er 'vertrouwen in te hebben dat de dader of daders snel worden gepakt'. Of dat inhoudt dat hij weet in welke hoek de verdachten moeten worden gezocht, wil hij niet aangeven. ,,In het belang van het onderzoek ga ik inhoudelijk niets zeggen. Maar we verlenen zoveel mogelijk onze hulp aan dat onderzoek."
Kenmerken bombrief
,,Let dus goed op!" waarschuwt de politie. De brieven hebben een verdikking, waarbij de naam, het adres en het logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt, maar de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers zijn geplakt. ,,Open deze brief niet en bel direct 112."
De recherche heeft de zaak in onderzoek. De bombrieven worden nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken.
Bij Mercedes-dealer Van Mossel in Rotterdam werd donderdagochtend een verdacht pakketje bezorgd, vertelt de directeur tegen De Telegraaf. De receptioniste opende het pakje en zag een soort kartonnen doosje met een batterij eraan ,,We hebben direct de politie gewaarschuwd. Die hebben de EOD ingeschakeld.
Bij Mercedes-dealer Van Mossel in Rotterdam werd donderdagochtend een verdacht pakketje bezorgd.
(C) Foto Media TVhttps://www.telegraaf.nl/(...)dere-plekken-in-land