abonnement Unibet Coolblue
pi_189327044
Een groep klanten van het voormalige Dolia Zorg uit Utrecht hangt vervolging boven het hoofd. Naast drie Utrechtse broers die vandaag terechtstaan voor fraude met persoonsgebonden zorgbudgetten, heeft het Openbaar Ministerie ook tientallen klanten in het vizier.
https://www.ad.nl/utrecht(...)fraudezaak~a0086618/

“Als een frauderende zorgaanbieder onder één hoedje speelt met de mensen die gebruik maken van een persoonsgebonden budget, dan maakt dat controle tot een lastige zaak’’, zegt Christine Rompa namens het Zorgkantoor van Zilveren Kruis, verstrekker van pgb’s. ,,Iedereen die in het complot zit, weet immers precies wat wél en wat níet te zeggen, zodat het bedrog niet wordt ontdekt en iedereen ervan kan blijven profiteren.’’
https://www.ad.nl/utrecht(...)che-rijden~afd62f86/
En dat komt voor ons toch als een verrassing! O nee, dat staat er dit keer niet bij.

Echt, hoe lang gaat dit systeem nog door met die pgb’ s?
pi_189327119
Wat een complotgekkie die Christine.
pi_189327589
Dankzij dit soort volk krijgen we te maken met duizend-en-een regeltjes, onwenselijke bureaucratische ballast, verscherpt toezicht met daarin impliciet de verdachtmaking van eenieder die simpelweg een PGB aanvraagt. Door eerdere gevallen van fraude wordt al vereist dat ik letterlijk elke MINUUT verantwoord aan de zogverzekeraar en ondertussen ben ik al twee weken met een zeer ongewillige gemeente aan het steggelen om een (relatief klein) wlz-PGB los te peuteren onderwijl zij al een extra controlemechanisme hebben ingebouwd door enkel uit te keren via de SVB. Nu gaat dit topic over een gehele Turkse gemeenschap als criminele organisatie, maar het zijn ook de 'reguliere' zorgleveraars die ik voor geen meter vertrouw. Afgelopen week vernam ik van de zorverzekeraar van degene voor wie ik zorg dat ZorgBalans gemiddeld dik 500 euro per maand declareert voor het eenmaal per week controleren van de medicatie-inname! Daarentegen krijg ik (voor het directe zorgdeel waar ik wel al een PGB voor heb) slechts 150 euro per maand voor drie keer zoveel minuten.
pi_189327592
''Natuurlijk wordt een voorziening als het PGB gruwelijk misbruikt door mensen van niet-Nederlandse oorsprong. Die zien gewoon een kans om snel geld te verdienen, ha ha ha domme kaaskoppen geef maar hier die geld.''

quote:
0s.gif Op dinsdag 8 oktober 2019 10:25 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

Het geweldsaspect terzijde vind ik dit veel storender dan de Marokkaanse drugscriminaliteit, want zij leveren in principe, alhoewel illegaal, een relatief eerlijke dienst die in gaat op een bepaalde vraag. Deze Turken die plunderen indirect de zakken van de normale burger.


[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2019 10:39:05 ]
pi_189327593
Zij die hier frauderen moeten uiteraard worden aangepakt, maar degene die dit in wezen faciliteert (de overheid) mag hier ook wel eens op aangekeken worden. Het is het aan de marktwerking overlaten van zaken waarbij de wenselijkheid daarvan twijfelachtig is, en vervolgens te weinig remmen en alarmbellen in het systeem bouwen om misstanden te voorkomen danwel snel aan te pakken, dat er debet aan is dat dit uberhaupt kan gebeuren. Fraude in de zorg is er een gevolg van, maar iets als de postmarkt die kennelijk alleen maar in een vrije markt kan bestaan met rare constructies waaronder mensen worden uitgebuit ook. Allemaal onwenselijke bijeffecten van marktwerking waarvan klanten en medewerkers de nadelen ondervinden, en waar degenen die het toegelaten hebben er jaren bijstaan en zich af en toe eens verrast en geschokt tonen, maar verder te weinig concrete midddelen aanreiken om misbruik te bestrijden.
pi_189327600
Op dinsdag 8 oktober 2019 10:24 schreef Richestorags het volgende:

Zij maken slechts gebruik van een verrot systeem.

quote:
0s.gif Op dinsdag 8 oktober 2019 10:34 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

De opzet was met goed vertrouwen (nu kan je zeggen: naïviteit) gebaseerd op deugdzaamheid van burgers. Alhoewel we het ons niet meer kunnen voorstellen was dat ooit een normaal uitgangspunt. Er zijn natuurlijk altijd wel misbruikers geweest, maar niet genoeg om de gemeenschap an sich te wantrouwen. Nu hebben we te maken met volkstammen die hun eigen belang voor die van de rest stellen. Dat is spijtig want een maatschappij zonder vertrouwen heeft geen toekomst.


[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2019 10:41:18 ]
  dinsdag 8 oktober 2019 @ 10:39:35 #7
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_189327603
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 oktober 2019 10:12 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Het zijn inderdaad waarschijnlijk niet de enigen:

NWS / 'Hoge winsten bij 97 zorgaanbieders mogelijk door fraude'

Gek hoor, je zou haast gaan denken dat "laat de zorg over aan de markt" ook wat mensen met minder idealistische intenties aantrekt. :z
Eerste wat ik dacht ja. De fraude met persoonsgebonden budget is enkel een probleem omdat er dan voor de zorgverzekeraars zelf minder valt te stelen.
pi_189327625
Die turken verdwijnen gewoon ergens naar Turkije toe en worden dan ook nooit meer gepakt noch het geld weer terug want dat zit dan allang in vastgoed in land van afkomst.

Ophouden met dubbele paspoorten.. we maken het veel en veel te makkelijk hier in luilekkerland voor criminelen.
pi_189327644
Omdat TS te lui is en mods het verkeerde topic sluiten:

quote:
'Van zorgbudgetten kun je toch geen Porsche rijden?'

Pgb-fraudeOp verdenking van een jarenlange, stelselmatige miljoenenfraude met zorggelden zitten twee Turkse broers uit Utrecht vast. Het brutale gesjoemel met pgb's staat niet op zichzelf, ook niet in Utrecht.

Teamleider Fatih Uzun van de Dolia Zorg-vestiging aan de Vleutenseweg kan het amper bevatten. Hij is pas sinds januari in dienst en heeft alles uit de kast getrokken om de organisatie professioneler en de zorg beter te maken. Zijn team is jong. Iedereen had er zin in. Hijzelf ook. Maar woensdag viel de politie bij Dolia binnen. Nu zitten ze met de handen in het haar, verbaasd en geschrokken. Hoe verder? ,,Wij weten van niks. Dus we wachten maar af.’’

Zijn bazen zijn de twee Turkse broers, die worden verdacht van grootscheepse fraude met persoonsgebonden budgetten. Zeker 6 miljoen euro zouden zij de afgelopen jaren in eigen zak hebben gestoken, in plaats van in de zorg. Valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen van vermoedelijk crimineel verdiende gelden. Van dat alles worden de broers verdacht. In de drie jaar dat de fraude duurde, waren daar in het hele land ruim honderd klanten bij betrokken. Ongeveer 50 daarvan kwamen uit Utrecht. Nu zijn er nog twee klanten die daadwerkelijk facturen indienen.
Dure auto's

Drie kantoren en drie woningen zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s, waaronder een Porsche, een BMW, een Landrover en een Audi. Het openbaar ministerie (OM) denkt dat ook deze auto’s zijn betaald met gelden die waren bestemd voor de zorg.

Fatih Uzun wil het liever niet geloven: ,,Je kunt geen Porsche rijden als je werkt in de zorg, dat weet iedereen. Maar Dolia is óók actief in de makelaardij. Het gaat momenteel zó goed in het vastgoed, dat je dáár misschien wel een Porsche van kunt rijden?’’

Dolia houdt op twee adressen aan de Amsterdamsestraatweg kantoor. Een voor de zorgpoot, de andere voor de makelaardij. Uzun is aangesteld in café De Lieve aan de Vleutenseweg, geregistreerd als onderdeel van Dolia Zorg. Dat biedt hier dagbesteding, aan vooral jongeren van allochtone afkomst met een beperking. Gefinancierd uit persoonsgebonden budgetten.

Geen uitzondering

Fraude met pgb’s is al jaren aan de orde van de dag, Utrecht vormt daarop geen uitzondering. De inval bij thuiszorgbureau Dolia staat dan ook niet op zichzelf, al is de schaal van het misbruik hier groot. Het OM vermoedt dat voor honderd cliënten, veelal van Turkse komaf, jarenlang is gedeclareerd voor dagbesteding en individuele begeleiding, zónder dat deze zorg ooit daadwerkelijk is geleverd.

,,Als een frauderende zorgaanbieder onder één hoedje speelt met de mensen die gebruik maken van een persoonsgebonden budget, dan maakt dat controle tot een lastige zaak’’, zegt Christine Rompa namens het Zorgkantoor van Zilveren Kruis, verstrekker van pgb’s. ,,Iedereen die in het complot zit, weet immers precies wat wél en wat níet te zeggen, zodat het bedrog niet wordt ontdekt en iedereen ervan kan blijven profiteren.’’

In het geval van de Turkse broers, zegt Rompa, kreeg het zorgkantoor een - naar later bleek gouden - tip. ,,Die is door ons gedeeld met het ministerie en het OM. Zij startten daarop het fraudeonderzoek.’’

Toezicht

De fractie van Stadsbelang Utrecht heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de pgb-miljoenenfraude bij Dolia Zorg. De partij wil inzicht in de omvang van het fenomeen en vraagt zich af hoe het toezicht eigenlijk is geregeld.

Als het gaat om pgb’s die verstrekt worden in het kader van de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning (zoals huishoudelijke hulp) is dat toezicht sinds 2015 een taak van de gemeente.

Uit een rapportage van september vorig jaar blijkt dat Utrecht hiermee aanvankelijk worstelde, zoals de meeste gemeenten. Er blijkt ook uit dat misbruik veel vaker voorkomt dan gedacht. Veel gemeenten waren afzonderlijk van elkaar bezig het wiel uit te vinden, en het duurde ook even voor Utrecht het toezicht op orde had.

Het zijn nu vooral de buurtteams die alert zijn op onrechtmatig gebruik. Verder hebben verschillende afdelingen van de gemeente inmiddels geleerd signalen op te pikken. Er is een fraudemeldpunt ingericht.

Malafide zorgaanbieders

In december 2015 rekende de gemeente Utrecht op twee meldingen van pgb-fraude per maand, die uitgezocht moesten worden. Dat zijn er inmiddels zes geworden. Tussen december 2015 en april 2017 kwamen er 113 meldingen binnen. Een belangrijke les is ook, dat bepaald niet alleen individuele budgethouders een loopje nemen met de pgb-regels, maar dat juist ook malafide zorgaanbieders proberen via de pgb’s geld op te strijken. Zoals het Dolia en consorten jarenlang is gelukt, als blijkt dat het OM gelijk heeft.

Aan de Vleutenseweg is café De Lieve vandaag, een dag na de inval, gewoon weer open gegaan. ,,Wat moesten we anders doen?’’ vraagt teamleider Uzun. Tientallen verontruste telefoontjes heeft hij gehad. Van de ongeveer 35 medewerkers, maar ook van cliënten. ,,Of we onze baan wel kunnen houden, dat is de vraag. Ik hoop dat we over een paar dagen weten waar we aan toe zijn. Het ergste is het natuurlijk voor onze cliënten. Voor hen doen we het tenslotte allemaal.’’


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2019 10:43:43 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')