Zilverberk | dinsdag 1 oktober 2019 @ 20:55 |
Hartige taarten in allerlei soorten en maten is feest op tafel, lekkere kliekjes de dag erna (of niet, als het opgaat) en tevreden disgenoten. Deel je favoriete recept, je laatste improvisatie of je geplande experimenten. | |
Zilverberk | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:04 |
Mijn recept voor deeg: 300 gram bloem 150 gram boter 1 ei Snuf zout 2 eetlepels water Vlug kneden, eventueel een extra lepel water erbij. Verkleind: 200 gram bloem 100 gram boter 1 ei Snuf zout 1 tot 2 eetlepels water. | |
Lonaa | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:06 |
Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi Even receptje zoeken. | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:07 |
Mijn recept voor deeg: Ontdooi drie plakken bladerdeeg | |
Cryptocoryne | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:09 |
Tegenwoordig heb je ook van diezelfde soort pakken voor hartige taart. Ook op een rol | |
Zilverberk | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:09 |
Lijkt mij een prima recept. Ik heb dat alleen nooit in huis. | |
Lonaa | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:09 |
1 vel vers bladerdeeg uit de koeling 3 bollen knoflook teentjes en gepeld 1 el olijfolie 2 el balsamico-azijn 1 el kristalsuiker 1 takje verse rozemarijn fijngehakt 1 takje verse tijm fijngehakt snuf zout 150 gr verse geitenkaas 150 gr harde geitenkaas geraspt 2 eieren 100 ml slagroom 125 gr crème fraiche zwarte peper Bereidingswijze: Vet een taartvorm van 24cm goed in en bekleed deze met het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en stort hier blindbakvulling in. Bak de taartbodem in het midden van de oven voor zo'n 20 minuten. Haal de blindbakvulling en het vel bakpapier uit de taartvorm en bak de bodem nogmaals 5 - 10 minuten. Vul een steelpannetje met water en kook hier de knoflookteentjes in voor zo'n 3 minuten op laag vuur. Giet de knoflookteentjes af en doe ze terug in de steelpan. Voeg olijfolie toe en bak de knoflook tot het goed begint te geuren. Voeg de balsamico-azijn en een scheut (ongeveer een half glas) water toe. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen. Doe de suiker, rozemarijn, tijm en het zout bij de knoflookteentjes in de pan. Roer goed door en laat alles zachtjes pruttelen tot de knoflookteentjes voorzien zijn van een stroperig laagje. Breek de verse geitenkaas in stukken en verdeel deze over de taartbodem. Verspreid ook de gekarameliseerde knoflookteentjes + de stroop die nog over is over de bodem. Klop de eieren met de crème fraîche en de slagroom los en voeg hier peper en zout aan toe. Schenk het eimengsel in de taartvorm. Verdeel de geraspte geitenkaas over de taart en bak de knoflooktaart 35 - 40 minuten in het midden van de oven tot de vulling gaar en de geitenkaas op de bovenkant mooi bruin gekleurd is. Serveer de taart direct. Zoiets. | |
Lonaa | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:10 |
Ik doe geen harde geitenkaas, trouwens. Beter meer zachte | |
sigme | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:10 |
Ik maakte ook wel eens korstloze taart, met een buitenkant van rauwe gerookte ham (dat heb ik nu eenmaal veel). Viel me niks tegen, moest ik maar weer eens maken. Goed topic! | |
Lonaa | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:10 |
Ik wil ook veel rauwe gerookte ham hebben | |
Lucky_Strike | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:17 |
Quiches Vorige week nog quiche met witlof, peer en blauwe kaas op. Volgende week wil ik weer eens boerenkoolquiche maken. Roomboterbladerdeeg ftw trouwens. Dat hartige taartdeeg komt er hier niet in. | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:17 |
Fles' Turbotaartjes (4 stuks) Airfryer 4-pits muffinvorm 3 plakken bladerdeeg 125 gram gehakt Gehaktkruiden 3 champignons 2 eieren 100 ml kookroom 60 gram gruyere 2 bosuitjes zout peper knoflookpoeder Ontdooi het bladerdeeg. Snij de champignons fijn en gooi ze vast in een koekenpan (met wat olie, boter etc). Maak het gehakt aan met de gehaktkruiden. doe het in kleine brokjes bij de champignons in de pan en bak e.e.a. gaar. Aanrullen of zo heet het in jargon geloof ik. Gooi de eieren en de room in een kom. Gooi er zout, peper en knoflookpoeder bij en joeks alles met een vork door elkaar (als je een garde hebt mag dat ook). Rasp de gruyere op een grove rasp en schep dat door het papje. Steek met een whisk(e)yglas 4 rondjes uit het bladerdeeg en bedek de bodem van de muffinvorm ermee. Snij de rest van het bladerdeeg aan repen en bedek de wanden van de vorm. Snij de bosuitjes fijn en doe een beetje in elk bakje. Vul aan met het gehakt-champignon-mengsel. Nu komt het belangrijkste. ALS je een siliconen muffinvorm gebruikt, zet die dan NU in de airfryer. Daarna giet je het eierpapje over de taartjes tot het op is. Als je dat al doet voordat je de vorm in de AF zet en het is een siliconen vorm, dan wordt het een zootje Kwartiertje bakken op 200 ºC. Af laten koelen, uit de vorm verwijderen, en nogeens een kwartiertje op 180 ºC bakken zodat het bladerdeeg ook echt bladerdeeg kan worden. | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:18 |
Als mijn huidige voorraad op is ga ik experimenteren met een vulling van geitenkaas, gedroogde tomaatjes en pesto | |
Kaatje1 | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:27 |
Ik standaard. Nu even geen puf in recepten zoeken, maar dan is het dus wel een kant en klare basis. Mogen frittata’s ook? | |
Zilverberk | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:28 |
Van mij mag dat hoor. Leef je uit. | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:31 |
Wow dit gaat even mis zeg Ik zoek op frittata's en het eerste recept wat ik vind vereist speciale "Bacon zonder suiker" HOEDAN | |
Kaatje1 | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:34 |
Dat heeft mijn frittata niet hoor | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:36 |
Ik vind het vooral heel bijzonder dat iemand op het idee gekomen is om suiker toe te voegen aan bacon. Sterker nog, dat bacon met suiker blijkbaar de norm is Oonlie in 'Murica | |
Zilverberk | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:36 |
Prei en ham taart Voor een taart van 24 cm diameter. 1 prei in ringetjes, gewassen 1 groooote ui in stukjes Teentje knoflook 150 gram hamblokjes (lekkere!) Peper, zout, theelepel komijn, snuf koriander (alleen als je dat lust, natuurlijk) 2 eieren 100 ml melk 2 eetlepels tahin 1 theelepel maizena Geraspte kaas Deeg naar keuze Naar wens: paneermeel Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Bak ui in wat olie op hoog vuur tot bruin. Pers de knoflook erover en bak mee. Voeg prei toe, schep om. Als dit is geslonken, ham erbij. Dan kruiden met peper, zout, komijn, koriander. Leg deeg in de vorm, bestrooi de bodem met paneermeel (voor een krokantere bodem), schep het preimengsel erop. Mix in een hoge kom de eieren, melk, tahin en maizena. Giet dat op de taart, strooi de geraspte kaas erover, schuif de taart in de oven. 20-25 min op 200 graden was genoeg. Serveer met een salade ofzo. Ofniet, als dat je te gezond is. [ Bericht 4% gewijzigd door Zilverberk op 01-10-2019 21:41:00 (Paneermeel vergeten) ] | |
sigme | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:40 |
Als je vlees zout als conservering (zoals bij bacon), dan wordt het vlees 'hard'. Door er een beetje suiker bij te doen wordt het niet hard. Sommige mensen lopen dan weer hard van stapel en kiepen de suikerpot erover uit en vinden dat dan extra lekker. Maar van origine hoort er gewoon een klein beetje suiker door alle gezouten vleeswaar die niet (daarna) nog gekookt wordt. | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:42 |
Zo leer je nog eens wat Ik blijf het raar vinden | |
nogeenoudebekende | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:43 |
Ik ben zelf meer van de vleespasteitjes maar een goed stuk quiche gaat er altijd wel in. Inderdaad handig om restjes weg te werken. | |
uniekhoorn | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:45 |
Springvorm. Blad filodeeg onder, daarna de randen half over de springvorm overleggen. Zak Chinese groentemix, 200 gram taugé erover heen doen. 4 eieren loskloppen met zout, peper, eetlepel vissaus, eetlepel ketjap, eetlepel chilisaus,5 eetlepels sojasaus. Kloppen, overgiet, paar goede plakken ham of kipfilet (gegaard) Nog een plak filodeeg erover heen, afbakken zo'n 40 min. 200 gr | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:46 |
Mijn pa bakte ook altijd quiche thuis, maar dat ging met een droog soort zanddeeg. Zal eens vragen hoe dat ging dan | |
Kaatje1 | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:56 |
Ohoh | |
Dr_Flash | dinsdag 1 oktober 2019 @ 21:57 |
Is ketjap iets anders dan sojasaus dan? | |
Zilverberk | dinsdag 1 oktober 2019 @ 22:04 |
Ketjap is Indonesisch, sojasaus kan uit geheel Azië komen. Ketjap is vaak ketjap manis (zoet), terwijl de meeste sojasaus-toepassingen vragen om een zoute variant. | |
Dr_Flash | woensdag 2 oktober 2019 @ 09:58 |
Je kunt ook gewoon ketjap asin krijgen in de winkel hoor. Hadden wij vroegah in de Edah al. | |
Fretwork | woensdag 2 oktober 2019 @ 10:55 |
Klinkt als een loempia | |
Dr_Flash | woensdag 2 oktober 2019 @ 11:51 |
Jaaa Loempiatopic | |
sirdanilot | woensdag 2 oktober 2019 @ 14:40 |
Ik vind quiche heerlijk en het is niet super moeilijk om te maken, maar het is moddervet dus ik mag het niet zo vaak hebben. | |
Lucky_Strike | woensdag 2 oktober 2019 @ 15:15 |
Ik rol tegenwoordig het bladerdeeg uit, zo gebruiken we per quiche toch 2 plakjes minder terwijl je het eigenlijk niet proeft. | |
Kaatje1 | donderdag 3 oktober 2019 @ 09:27 |
Heb 'm al een tijdje niet gemaakt, maar hij is zo lekker. Ipv scarmoza gebruik ik ook wel gewone rookkaas. En altijd meer kaas dan hier staat want kaas kan bijna nooit teveel in een gerecht. Rokerige frittata van Ottolenghi • 1 kleine bloemkool, in middelgrote roosjes • 6 eieren • 4 eetlepels crème fraîche • 2 eetlepels dijonmosterd • 2 theelepels milde of zoet gerookt paprikapoeder • 3 eetlepels fijngeknipte bieslook • 150 gram gerookte scamorza, geraspt • 50 gram geraspte cheddar (of rijpe Goudse) • 2 eetlepels olijfolie • Zout en peper Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met zout in 4-5 minuutjes beetgaar. Giet ze af in een vergiet en laat goed uitlekken. Verwarm je oven voor op 190 graden en doe de eieren, crème fraîche, mosterd en paprikapoeder in een grote kom. Mix de ingrediënten goed met elkaar en roer er de bieslook en driekwart van de geraspte kazen doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de roosjes in ongeveer vijf minuutjes aan één kant bruin. Giet het eimengsel erover en verdeel de bloemkoolroosjes met een vork gelijkmatig over de bodem van de pan. Bak het ei ongeveer vijf minuten op halfhoog vuur. Strooi de rest van de kaas over de frittata en zet de pan nog 10-12 minuutjes in de oven tot hij helemaal gaar is en het ei gestold. Neem de pan uit de oven en laat 2-3 minuten op kamertemperatuur rusten voor je hem serveert. De frittata smaakt goed met een pittige groene salade en heb je nog een stukje over? De volgende dag is hij nóg lekkerder! | |
Zilverberk | vrijdag 4 oktober 2019 @ 10:16 |
Spruitentaart Vulling: 300 gram spruitjes 5 champignons, fijngesneden 1-2 uien (rood of sjalot), fijngesneden 1 teen knoflook, fijngesneden 50-75 gram bacon of spek, fijngesneden 50-75 gram kaas in blokjes 1 rode peper in ringen peper/ zout/ kerrie Over taart: 2 eieren plus een scheutje melk Deeg naar keuze. Kook de gehalveerde spruiten 5 min, laat uitlekken. Bak de champignons, ui, knof, spek tot uitgebakken en bruin. Voeg spruiten, kaas, pepertje toe, schep om. Voeg peper, zout en flink kerrie toe, schep om. Doe het deeg in de vorm, schep de vulling erover. Klop de eieren met de melk, giet dit erover. Dek af met bakpapier. Bak 30 minuten op 200 graden celcius, na 15 minuten bakpapier verwijderen. | |
Zilverberk | vrijdag 4 oktober 2019 @ 10:26 |
Paprika-gehakttaart Ingredienten: 1 grote ui 1 groene paprika 1 rode paprika 1,5 eetl olie 1 teentje knoflook 500 gram rundergehakt 1 pak Quiche mix (koopmans) 4 eetl. ketchup 2 eieren 50 ml melk peper, zout, evt nog wat extra kruiden (recept is vrij flauw) 50 gram boter of margarine 2 eetlepels paneermeel Snipper ui en paprika, bak deze 5 min in de olie in een koekenpan. Pers de knof erboven uit, bak mee. Laat afkoelen. Meng in een grote kom: gehakt, sauspoeder uit het pakje, ketchup, melk, eieren, paprikamengsel, peper en zout. Indien gewenst voeg je wat paprikapoeder, kerrie of tabasco toe. Kneed dit goed (voelt slijmerig aan), laat een uur op een koele plek staan. Mix van boter/ margarine, deegmix en water het deeg, zie hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Laat 15 min rusten. Doe het deeg in de 22 cm-vorm (dit is weinig, is mijn ervaring), maak een rand van ongeveer 2 cm hoog. Strooi het paneermeel over de bodem. Schep de vulling erop. Bak 45 minuten op 200 graden (het gehakt moet gaar worden, wees niet te gehaast). | |
Pinnenmutske | vrijdag 4 oktober 2019 @ 11:54 |
Oh ziet er goed uit. Quiches Probleempje: ik heb enkel een microwave, geen oven. | |
sirdanilot | vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:17 |
Magnetron wegflikkeren en combi oven/magnetron aanschaffen. | |
Zilverberk | vrijdag 4 oktober 2019 @ 13:40 |
Staan er geen tweedehands airfryers op marktplaats? | |
Zilverberk | dinsdag 8 oktober 2019 @ 16:01 |
Makkelijke quiche: Doe kant en klaar deeg in de vorm. Schudt er een bami/nasipakket van de supermarkt in leeg. Bak wat kipstukjes (of kipstuckjes), meng die door de vulling. Mix 2 eieren met 100 ml melk en een zakje nasikruiden, giet erover. Bak 45 minuten op 180 graden, eventueel deels afgedekt om te donker kleuren te voorkomen. | |
Kaatje1 | donderdag 24 oktober 2019 @ 20:55 |
Deze vandaag gemaakt en het was een groot succes. Met z'n twee van gegeten en er is minder dan de helft over. Pompoenquiche https://www.coop.nl/recep(...)osui-en-spekjes/9585 | |
Lucky_Strike | donderdag 24 oktober 2019 @ 21:02 |
Pompoen is heerlijk in een quiche ja. Met spek en salie is het ook lekker. Ik heb net zuurkoolquiche gemaakt: 5 plakjes bladerdeeg 1 pak zuurkool 1 rookworst 1 rode paprika 3 eieren 50 ml room 2 el grove mosterd Zout en peper naar smaak Geraspte kaas naar smaak 1 el paneermeel Bladerdeeg laten ontdooien, uitrollen. Bekleed er een ingevette ovenschaal mee. Strooi paneermeel over het deeg. Zuurkool uit laten lekken. Rookworst in plakjes snijden. Paprika in stukjes snijden. Eieren kloppen met room, mosterd, kaas, peper en zout. Zuurkool uitknijpen en in de ovenschaal plaatsen. Paprika er overheen. Bovenop de plakjes rookworst. Schenk het eimengsel er omheen en hou de ovenschaal een beetje schuin om het eimengsel goed te verdelen over de schaal. 35-45 minuten op 200-220 graden of tot het bladerdeeg goudkleurig is. | |
Kaatje1 | donderdag 24 oktober 2019 @ 21:07 |
Klinkt ook erg lekker. Heb 2 zuurkoolliefhebbers in de vriendenkring erbij. Deze kan op het lijstje | |
Lucky_Strike | donderdag 24 oktober 2019 @ 21:11 |
De zuurkool eerst bakken in een beetje olie is nog lekkerder. Maar te lui voor vandaag. | |
Kaatje1 | donderdag 24 oktober 2019 @ 21:15 |
Ah, daar heb ik nog nooit aan gedacht. Kan me voorstellen dat dat nog lekkerder is, iets dieper van smaak. | |
FranticDJ | zaterdag 26 oktober 2019 @ 06:07 |
Klinkt goed dit | |
Postbus100 | zondag 10 november 2019 @ 22:58 |
Gorgonzola in een hartige taart is echt een heel goed idee Ik had vanavond: Quichedeeg van Rutger Bakt (gemalen met een keukenmachine, dat doe ik anders ook nooit ). Eerst blind gebakken En een vulling die geïnspireerd was op dit recept van Rutger: https://rutgerbakt.nl/taa(...)s-prei-en-doperwten/ Maar mijn vulling was: prei, knoflook, beetje champignons, kip, doperwten (en z&p natuurlijk). En de 'saus' eroverheen: 4 eieren, 200 ml slagroom, mosterd en in kleine blokjes gesneden gorgonzola (+z&p). Die bleven er dan wel op liggen, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar lekkerder. Afgetopt met geraspte kaas. Ik had het deeg van Rutger best wel dun uitgerold, dus ik hield nog een beetje over. Die heb ik in een rondje over de bovenkant gelegd bij de laatste keer bakken. Beetje geraspte kaas eronder, en de rest van de geraspte kaas eroverheen. Lekker krokant! | |
Kaatje1 | zondag 10 november 2019 @ 23:18 |
Oh, wat klinkt dat lekker. |