abonnement Unibet Coolblue
pi_189146775
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:26 schreef De_Onnoembare het volgende:

[..]

Correct. Door toegenomen sneeuwval. En landijs is het enige wat invloed heeft op zeeniveau.
Misschien wel meer sneeuw op Antarctica
Van den Broeke vertelt dat er recent wel een onderzoek is uitgekomen, waarvan de uitkomst was dat de hoeveelheid sneeuw op Antarctica toeneemt. Of dit echt het geval is, dat is nog niet zeker. Maar wat in het onderzoek zelf ook staat is dat de eventueel toegenomen sneeuwval het verlies van ijs aan de zijkanten van het continent niet compenseert.

Van den Broeke: "Dit onderzoek is zeker interessant. We verwachten dat door klimaatverandering de lucht vochtiger wordt, wat voor Antarctica zou betekenen dat er meer sneeuw zou gaan vallen. Mogelijk is dit onderzoek hier één van de eerste bewijzen van."

Ongeveer helft van zeespiegelstijging veroorzaakt door landijs
Het smelten van landijs op Antarctica, Groenland en de gletsjers elders ter wereld zorgde volgens een onderzoek dat in augustus is gepubliceerd tussen 2005 en 2015 voor ongeveer de helft van de zeespiegelstijging. Alleen Antarctica zorgde voor ongeveer 12 procent van de zeespiegelstijging.

Een andere belangrijke oorzaak van het stijgen van de zeespiegel is dat water uitzet als het warmer wordt. Dit betekent dat als de oceanen opwarmen, zij ook meer ruimte gaan innemen en de zeespiegel dus stijgt.

https://www.nu.nl/wetensc(...)eeds-minder-ijs.html
  zondag 29 september 2019 @ 09:55:43 #27
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_189170785
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 09:47 schreef BertV het volgende:

[..]

_O_

Wat is een geloof zonder zondvloed?

De kans op een dijkdoorbraak door een terroristische aanslag lijkt me groter.
Verzekeraars weten dit al, net als die suffe mensen die de saaie polis voorwaarden lezen.
Hoeft niet eens een aanslag te zijn. Weet je nog dat er een tijdje terug onderzoek was naar de cybersecurity van waterwerken in Nederland. Nou, die beveiliging is er vrijwel niet. Een hacker kan gewoon op afstand sluizen open zetten. Sommige kleine sluizen hingen (hangen?) zelfs aan het net zonder enig inlogscherm.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_189209648
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 09:09 schreef De_Onnoembare het volgende:

[..]

Datzelfde zwaartekrachteffect geldt nog veel meer voor ijs van Antarctica.

Daar neemt de ijslaag trouwens toe: https://earthdata.nasa.go(...)lanet/unexpected-ice
Dat artikel gaat over zeeijs, wat geen effect heeft op de zeespiegel. Overigens is de afgelopen decennia het zeeijsoppervlak rondom Antarctica een klein beetje toegenomen (in de winter) maar die trend lijkt de afgelopen jaren weer volledig teniet gedaan, de laatste 3 jaar zijn op historisch laag niveau:

Bron: NSIDC

Het meerendeel van de studies die proberen de massabalans van de Antarctische ijskap (die wel effect heeft op de zeespiegelstijging) wijzen ook daar op een versnellende toename van massaverlies en dus een steeds grotere component in de zeespiegelstijging.

Een recent voorbeeld:
quote:
The total mass loss increased from:
40 ± 9 Gt/y in 1979–1990
50 ± 14 Gt/y in 1989–2000
166 ± 18 Gt/y in 1999–2009
252 ± 26 Gt/y in 2009–2017.
De versnelling is duidelijk zichtbaar en veel groter dan de onzekerheidsmarges dus significant.

Zie ook deze gewichtige samenvatting door een groot aantal vakexperts uit 2018:
quote:
The least certain result is in East Antarctica, where the average 25-year mass trend is 5 ± 46 Gt yr-1. Overall, the AIS lost 2,720 ± 1,390 Gt of ice between 1992 and 2017, an average rate of 109 ± 56 Gt yr-1.
quote:
2s.gif Op zondag 29 september 2019 09:55 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Hoeft niet eens een aanslag te zijn. Weet je nog dat er een tijdje terug onderzoek was naar de cybersecurity van waterwerken in Nederland. Nou, die beveiliging is er vrijwel niet. Een hacker kan gewoon op afstand sluizen open zetten. Sommige kleine sluizen hingen (hangen?) zelfs aan het net zonder enig inlogscherm.
20 jaar geleden is in Delfzijl een sluis open blijven staan waardoor het Eemskanaal leeg liep en uiteindelijk het peil in Groningen-stad ook enorm daalde. Door het hoogteverschil kunnen de sluisdeuren niet meer dicht en moet je wachten tot de volgende eb of vloed. Oeps, foutje!
Nou ja, beter een keer leeg lopen dan dat de zee het binnenland instroomde. :)

[ Bericht 17% gewijzigd door cynicus op 01-10-2019 15:35:45 ]
pi_189307651
quote:
0s.gif Op woensdag 25 september 2019 19:29 schreef spijkerbroek het volgende:
Even een onrealistisch idee:
Kan er geen gigantisch groot gat (ter grootte van, laten we zeggen, het grensgebied van Mauretanië, Mali, Algerije en Niger) in de Sahara worden gegraven, het zand dat daarbij vrij komt gebruiken om dijken wereldwijd te verhogen, en dan een doorgang naar de Atlantische oceaan maken? Dan loopt dat gat vol, zakt de zeespiegel en kunnen de omringende landen van die binnenzee daar hotels etc neerzetten voor toerisme.
Er zijn een aantal kleinere gebieden in de Sahara die nu al onder zeeniveau liggen en waar eventueel met een pijpleiding of kanaal zeewater naar toe kan worden gebracht. Daarnaast zijn er plannen om water uit de Congo delta via een kanaal naar het bekken van het Tsjaadmeer te brengen, zodat dit water niet naar zee stroomt. De Sahara heeft veel potentie om een beter klimaat te krijgen, maar dat vergt wel investeringen. Dat geld kunnen we ook in Nederland over de balk gooien aan maatregelen die geen meetbaar klimaateffect zullen hebben.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')