nog
dag(en)
uur
minuten
seconden
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_189074730
registreer om deze reclame te verbergen
De gemeente Arnhem heeft gisteravond vier Britse oorlogsveteranen weggestuurd bij de herdenking op het Airborneplein. Er was geen plek meer in de vip-ruimte.

"Met veel verdriet zijn we omgekeerd en terug naar ons hotel gegaan", zegt de 96-jarige marineveteraan Simeon Mayou bij Omroep Gelderland.

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat operatie Market Garden begon. De herdenking is groots opgezet en bezoekers van speciale plechtigheden (zoals de herdenking gisteravond) moeten een toegangskaartje tonen. De vier geweigerde Britse oorlogsveteranen van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden hadden dat kaartje niet.

"We komen al vanaf begin jaren tachtig en hebben nog nooit een pas nodig gehad. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs", aldus de 95-jarige veteraan Leslie Reeds.

Reeds vocht in Nijmegen en Arnhem. Toen hij de Rijn overstak, raakte hij zwaargewond. Hij was de enige overlevende van zijn tankeenheid. Vandaag de dag heeft Reeds nog steeds een metalen plaat in zijn hoofd. "Het is ronduit onterend dat ze ons wegstuurden. Zo'n speciale gelegenheid maak ik niet meer mee", aldus Reeds.

Ons hart brak
In hun rolstoel kwamen de vier veteranen gisteravond naar de speciale vip-ruimte voor veteranen, kransleggers en andere genodigden. Bij aankomst kregen ze te horen dat ze niet verder mochten. "Elk jaar kijken we uit naar de viering. We sparen het hele jaar om het geld voor de reis naar Nederland bij elkaar te sprokkelen", aldus de ook teruggestuurde marineveteraan Simeon Mayou (96).

Bitter voegt hij eraan toe. "Er zaten wl mensen die tijdens de oorlog nog niet eens geboren waren. Maar wij mochten niet naar binnen. Ons hart brak."

De twee andere geweigerde oorlogsveteranen hebben een soortgelijk verhaal. Overigens konden zij de herdenking uiteindelijk wel in de vip-ruimte bijwonen. Een Nederlands stel dat van dichtbij zag hoe de Britten geweigerd werden, gaf de twee hun toegangskaarten. Die kaarten waren persoonsgebonden, maar de beveiliging kneep een oogje toe en liet ze door.

Spijtig, maar beperkt aantal plaatsen
De gemeente Arnhem noemt de gang van zaken spijtig. Maar, zegt woordvoerder Carlo van der Borgt: het maximaal aantal plaatsen was al gevuld. "Dit jaar was de herdenking natuurlijk groter dan anders. We hadden te maken met een beperkt aantal plekken in de Berenkuil (Airborneplein, red.), enkel voor genodigden."

Volgens hem zijn alle Arnhem-veteranen uitgenodigd en op een speciale lijst geplaatst. Veteranen zonder uitnodiging, konden gebruik maken van een extra staplaats, direct naast de berenkuil. "Die plek was goed gevuld", aldus Van der Bogt.

De veteranen geven aan dat ze naar die locatie zijn verwezen, maar dat ook die vol zat. "We konden er cht niet meer bij", zegt Kees de Vries, woordvoerder namens de veteranen. "Dat kan", reageert Van der Borgt. "En dat is erg jammer. Maar als je zoveel mensen hebt, wordt het lastig. Je moet dan roeien met de riemen die je hebt."

>>>>

Ga je diep en diep schamen gemeente Arnhem :r :r

We zijn inmiddels bij een nieuw hoofdstuk aangekomen

Geweigerde veteranen krijgen excuses en vip-plaats bij herdenking


De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft zijn excuses aangeboden aan de vier veteranen uit Birmingham, die vrijdag bij de Airborne-herdenking zijn geweigerd. De oud-strijders kregen vandaag wel een vip-plek bij de herdenking in Oosterbeek.

De mannen werden vrijdag geweigerd bij het vip-vak op het Airborneplein in Arnhem, omdat ze geen toegangsbewijs hadden. "Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs", vertelde de 95-jarige Britse Market Garden-veteraan Leslie Reeves. Kort daarna meldde de burgemeester via sociale media dat hij het 'zo snel mogelijk' goed wilde maken met de oud-soldaten.

Persoonlijke excuses
De burgemeester wachtte de veteranen op na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek. "Hij gaf iedere veteraan een hand en bood ieder persoonlijk zijn excuses aan", vertelt Alan James, voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden aan Omroep Gelderland.

Vervolgens kregen de mannen een porseleinen tegeltje ter herinnering aan '75 Jaar Vrijheid' en verzekerde Marcouch de veteranen dat het volgend jaar niet nog eens fout zou gaan. De vier kregen een plek vooraan bij de herdenking in Oosterbeek. "We waren ontzettend blij", stelt James. "Het is goed opgelost zo."

De begeleider van Tom Schaffer (93) en John Pinkerton (77) die vrijdagavond ook werden geweigerd bij het Bridge to Liberation-concert, zegt dat de twee nog geen ontmoeting met Marcouch hebben gehad.

https://nos.nl/artikel/23(...)-bij-herdenking.html
pi_189074744
En nu nog afwachten wat er gaat gebeuren met die botte horken die ze geweigerd hebben.
pi_189075016
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2019 17:56 schreef Hendrik_Bever het volgende:
Vervolgens kregen de mannen een porseleinen tegeltje ter herinnering aan '75 Jaar Vrijheid' en verzekerde Marcouch de veteranen dat het volgend jaar niet nog eens fout zou gaan
Het had nooit fout mogen gaan. En volgend jaar zullen velen waarschijnlijk helaas niet meer meemaken.
pi_189075321
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2019 17:57 schreef Hendrik_Bever het volgende:
En nu nog afwachten wat er gaat gebeuren met die botte horken die ze geweigerd hebben.
Niks natuurlijk. Zal wel afgedaan worden met een smoes.
pi_189075556
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2019 18:26 schreef Lavenderr het volgende:
Niks natuurlijk. Zal wel afgedaan worden met een smoes.
Ja ben er ook bang voor
  zondag 22 september 2019 @ 21:32:49 #6
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_189078713
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2019 17:57 schreef Hendrik_Bever het volgende:
En nu nog afwachten wat er gaat gebeuren met die botte horken die ze geweigerd hebben.
Hoezo zouden die veteranen botte horken zijn?
pi_189078743
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 22 september 2019 21:32 schreef leolinedance het volgende:
Hoezo zouden die veteranen botte horken zijn?
grappig
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')