Aaaah, een zak vol met alleen maar suikersnoepjes, dat zou geweldig zijn!
quote:Van die roze ronde snoepjes die het glazuur van je tanden laten springen
Op vrijdag 10 januari 2003 13:12 schreef ZixS het volgende:
suikersnoepjes?omschrijf es hoe ze eruitzien?
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:11 schreef BuBBLer het volgende:
Zie hier het resultaat van veel TMF kijken en bReEzAhS drinken
quote:Die zijn idd lekker. Of die chocoladedingen met gekleurde spikkels. Die tumtum-meuk is verder niet te eten.
Op vrijdag 10 januari 2003 13:13 schreef BuBBLer het volgende:[..]
Van die roze ronde snoepjes die het glazuur van je tanden laten springen
quote:Ja die!
Op vrijdag 10 januari 2003 13:13 schreef BuBBLer het volgende:[..]
Van die roze ronde snoepjes die het glazuur van je tanden laten springen
quote:Dat maakt je leven al stukken gevarieerder
Op vrijdag 10 januari 2003 13:14 schreef GlamourQueen het volgende:[..]
Ja die!
En ze zijn er ook nog in het geel..
quote:Dat gezeik altijd over die klote bReEzAhS, wat is er mis met die dingen? Laat mensen toch die dat 'cool' vinden! Ik durf te wedden dat toen jij je eerste biertje dronk, je het ook niet lekker vond, en alleen cool stond te zijn met je vriendjes!
Op vrijdag 10 januari 2003 13:11 schreef BuBBLer het volgende:
Zie hier het resultaat van veel TMF kijken en bReEzAhS drinken
quote:In de couveuse kreeg ik het al via het infuus, dus praat geen poep...
Op vrijdag 10 januari 2003 13:20 schreef Martinezzz het volgende:Ik durf te wedden dat toen jij je eerste biertje dronk, je het ook niet lekker vond, en alleen cool stond te zijn met je vriendjes!
quote:Jonge, ga nou niet cool lopen doen! Wie zegt dat de topicstarter veel breezers drinkt? En dan nog, laat iedereen drinken waar die zin in heeft, en loop geen loze opmerkingen te maken op een topic wat niets eens met fuckin breezers te maken heeft!
Op vrijdag 10 januari 2003 13:24 schreef BuBBLer het volgende:[..]
In de couveuse kreeg ik het al via het infuus, dus praat geen poep...
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:10 schreef GlamourQueen het volgende:
Mijn mama had laatst een zak met 1 kilo tumtums gekocht. Daar zitten een soort van harde suikersnoepjes in (ik weet niet hoe ik ze anders moet omschrijven). Die zijn zo lekker! Nu heb ik die al allemaal opgegeten en zijn er alleen nog maar gewone tumtums over..![]()
Weet iemand of die suikersnoepjes ook los te koop zijn?Aaaah, een zak vol met alleen maar suikersnoepjes, dat zou geweldig zijn!
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 18:30 schreef Natalie het volgende:
Je bedoelt die roze en gele snoepjes toch?Die zijn inderdaad lekker. TumTums zijn een van de weinige zoete snoepjes die ik lekker vind.
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:14 schreef Navelpluisje het volgende:[..]
Die zijn idd lekker. Of die chocoladedingen met gekleurde spikkels. Die tumtum-meuk is verder niet te eten.
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:26 schreef Infinity123 het volgende:
TUM TUM
TUM TUM
TUM TUM![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
En die chocodingen met spikkeltjes dat zijn 'musket-flikjes'. Je vindt ze ook in de kersttijd als kransjes.
In grotere versie dus gewoon even bij de snoeprijen kijken die oma's in huis halen voor zichzelf.
Al deze genoemde details uit de tum-tum kan de betere en ruimer gesorteerde banketbakker of liever chocolaterie je alles van vertellen.
Wat te denken van het zg 'zachte fruit' soort tumtumspul met een harde suikerschil erop vooral de bosvruchtenvariant.
* Lurky heeft in het cocolaterie-banketwezen gewerkt
Mijn kookboek uit 1910 stelt voor suiker te koken met water zodat de suiker 'net' onder staat. Dan zodra de massa vloeibaar is van het vuur nemen voor de boel verbrandt. De boel is goed als een van te voren in koud water gekoelde houten steel of stokje eringedoopt als het eruit haalt draden trekt en je zo'n draad tot een balletje kan rollen.
Meteen van het vuur druppelsgewijs nog wat water tot het mengsel niet meer bruist en de essence (en sinds de 'moderne' tijd kleurstof) erbij. Dan uitgieten in borstplaat (of koek-uitsteek-figuurtjes of in 'hollevoetvormen' maar die laatste zijn vrij zeldzaam) vormpjes die van te voren goed gekoeld waren met koud water en op vetvrij papier staan. Zodra de boel gestold is en hard: de vormpje omkeren zodat ook de onderkant kan drogen.
Eigenlijk het recept van borstplaat.
Als essence nemen we een smaakstofje (bvb vanille, citroen of aardbei) en een passend kleurstofje. Voor fondant scheppen we zodra het mengsel van het vuur is er ook nog poedersuiker door. Dit geheel vereist constante alertheid en roeren. Pas op want suiker wordt loeiheet! Het maken van fondant gebruiken we ook om over gebak te strijken als zg 'icing'.
Ik heb toen ik klein was ook vaak suikerfiguurtjes gemaakt als je het eenmaal kan, kun je de gekste dingen versuikeren. Let op dat je de suikermassa alleen in metalen of houten vormpjes giet want het is heter dan 100 graden dus plastic smelt. Je kan er ook kleine timbaaltjes van maken of zoals in de tum-tum vingerhoed-grote suikerwerkjes.
hier staat nog een recept van deze antieke snoeppernij
Als je niet wilt kokkerellen kan je ook eens kijken bij bruidsuikers enzo: daar wordt ook veel fondant gebruikt. De kick van fondant is dat het wegsmelt op de tong. Een typische eigenschap die borstplaat ook heeft.
[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 14-01-2003 19:51]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |