Dus maandbedrag = rente?quote:Op woensdag 17 juli 2019 11:01 schreef Patroon het volgende:
Stel je wil elk jaar 5k extra aflossen. Dan kan je kiezen voor looptijdverkorting (maand bedrag blijft gelijk, maar je hypotheek is eerder afgelost, geen vrijheid qua hoogte aflossing, voordeel voor mensen die niet gedisciplineerd geld op zij kunnen leggen). Maar je kan ook kiezen voor het maandbedrag te verlagen. Stel die 5k extra aflossing zorgt ervoor dat je 20 euro per maand minder hypotheekrente hoeft te betalen. Die 20 euro per maand zet je dan maandelijks weer achteruit op een spaarrekening en los je dan het jaar erop weer extra af met eventueel weer 5k. Op die manier zorg je ook dat je hypotheek eerder is afgelost (dus in feite looptijdverkorting) maar hoe je wel de vrijheid om niet die 20 euro apart te zetten als je een financiële tegenslag hebt, of een andere besteding voor het geld hebt.
En dan staan misschien andere partijen, fiscus,verzorgingshuis, banken, te trappelen om datzelfde geld.quote:Op woensdag 17 juli 2019 11:33 schreef jesseax het volgende:
Of aflossen, maar realiseer je dat je pas bij je geld kan bij verkoop huis.
Maandbedrag van je hypotheek bestaat voor een deel uit aflossing en een deel rente ja. Afgelopen december 4k afgelost (nog 195k hypotheek en 2.6% rente) en dat zorgde ervoor dat ons maandbedrag met 17 euro per maand naar beneden ging en dat is puur rente wat je bespaard. Aflossing blijft gelijk.quote:
2,6% over ¤4000 = ¤104 = ¤8,60/maand bruto. Netto misschien ¤5?quote:Op woensdag 17 juli 2019 11:42 schreef Patroon het volgende:
Maandbedrag van je hypotheek bestaat voor een deel uit aflossing en een deel rente ja. Afgelopen december 4k afgelost (nog 195k hypotheek en 2.6% rente) en dat zorgde ervoor dat ons maandbedrag met 17 euro per maand naar beneden ging en dat is puur rente wat je bespaard. Aflossing blijft gelijk.
Geen idee. Wij losten 4k af en ons maandbedrag ging met 17 euro bruto naar beneden. Kan het niet anders maken.quote:Op woensdag 17 juli 2019 11:47 schreef blomke het volgende:
[..]
2,6% over ¤4000 = ¤104 = ¤8,60/maand bruto. Netto misschien ¤5?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 4% gewijzigd door Patroon op 17-07-2019 12:22:34 ]Maar ik kan 't mis hebben...
Dat is alleen de rente, dus dat sommetje klopt bij een aflossingsvrije hypotheek.quote:Op woensdag 17 juli 2019 11:47 schreef blomke het volgende:
[..]
2,6% over ¤4000 = ¤104 = ¤8,60/maand bruto. Netto misschien ¤5?
Hoeveel rente betaalde je dan? Want dat vind ik wel een erg grote sprong.quote:Op woensdag 17 juli 2019 15:46 schreef nanuk het volgende:
Het hangt ook van je resterende looptijd af. Ik loste een kleine 5000 af en ging meer dan honderd per maand naar beneden.
Als de looptijd nog maar kort is daalt zo vooral de aflossing ipv de rente, die aflossing hoef je immers niet meer maandelijks te doen. Stel dat je met een lineaire hypotheek 500 euro per maand aflost, en een jaar voordat je hypotheek afloopt los je 5000 euro extra af. Dan gaat je maandbedrag aan aflossing dus al van 500 naar onder de 100 euro.quote:Op woensdag 17 juli 2019 17:35 schreef Linkse_krijger het volgende:
Hoeveel rente betaalde je dan? Want dat vind ik wel een erg grote sprong.
Aha, dan is het dus vooruitbetaalde aflossing, waardoor de volgende aflossingen lager worden.quote:Op woensdag 17 juli 2019 15:17 schreef Heph844 het volgende:
Dat is alleen de rente, dus dat sommetje klopt bij een aflossingsvrije hypotheek.
Maar doordat hij aflost wordt ook zijn hypotheekbedrag lager waardoor daarnaast ook het vaste annuitaire maandbedrag verlaagd wordt
Dus vermogen gebruiken om af te lossen en vervolgens minder betalen om vermogen te sparenquote:Op woensdag 17 juli 2019 09:44 schreef Patroon het volgende:
[..]
Ik zou juist kiezen voor maandbedrag verlagen en dan het verlaagde maandbedrag weer elke maand opzij te zetten om het jaar erop weer extra af te lossen. Je krijgt dan hetzelfde effect als looptijdverkorten, maar je houdt wel de vrijheid om te profiteren van lagere maandlasten voor als je bijvoorbeeld financiële tegenslag hebt of je werk kwijtraakt etc. Dat is eigenlijk hetzelfde als een annuitaire hypotheek lineair te maken door tussentijds extra af te lossen. Ook daar heb je de vrijheid van een annuitaire vorm en de voordelen van een lineaire..
Je gebruikt juist dat extra vermogen die je door het jaar extra kunt afbouwen om weer meer af te lossen.quote:Op woensdag 17 juli 2019 20:09 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Dus vermogen gebruiken om af te lossen en vervolgens minder betalen om vermogen te sparen
Een extra aflossing doe je doorgaans met geld dat je over hebt, niet met je laatste spaargeld dus die buffer bij "financiële tegenslag" heb je dan al.
Ik zou altijd kiezen voor het inkorten van de looptijd. Eerder klaar met aflossen (kan mooi uitkomen met minder werken als je ouder wordt) en minder rente betaald over de looptijd.
Ik draai het om. Als je buffer niet op orde is kan je beter niet een extra aflossing doenquote:Op woensdag 17 juli 2019 20:42 schreef Patroon het volgende:
[..]
Je gebruikt juist dat extra vermogen die je door het jaar extra kunt afbouwen om weer meer af te lossen.
Natuurlijk heb je een financiele buffer, maar werkloosheid ivm ziekte of een kind dat een dure behandeling moet ondergaan (ik noem maar wat) heb je echt geen buffer voor. Dan is flexibiliteit ontzettend handig. Looptijd verkorten of maandlasten verlagen maakt op lange termijn qua hoeveel rente je moet betalen niets uit, mits je de extra besparing weer extra aflost. Dus waarom kiezen voor geen flexibiliteit als het qua geld totaal niets uitmaakt? Ik zou het wel weten..
Dat kan, maar kan ook zijn dat je kapitaal opbouwt door lagere lasten; inderdaad beetje vreemd om eerst kapitaal ter aflossing te gebruiken, en vervolgens kapitaal weer op te bouwen door de lagere lasten dientengevolge.quote:Op woensdag 17 juli 2019 20:55 schreef MaGNeT het volgende:
Het idee van extra aflossen is toch juist dat je dan eerder van je hypotheek af bent?
Door je maandverlaging te gebruiken om het jaar erop weer extra af te lossen, ben je even snel van je hypotheek af dan bij looptijdverkorting, maar je behoud flexibiliteit, voor waar je het ook maar voor nodig hebt. Voordeel zonder nadeel.quote:Op woensdag 17 juli 2019 20:55 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Het idee van extra aflossen is toch juist dat je dan eerder van je hypotheek af bent?
Je bent er niet eerder vanaf, je maandbedrag daalt alleen.quote:Op woensdag 17 juli 2019 21:51 schreef Patroon het volgende:
[..]
Door je maandverlaging te gebruiken om het jaar erop weer extra af te lossen, ben je even snel van je hypotheek af dan bij looptijdverkorting, maar je behoud flexibiliteit, voor waar je het ook maar voor nodig hebt. Voordeel zonder nadeel.
Dat zie je verkeerd. Als je dan die extra besparing het jaar erop weer extra aflost en dat jaar op jaar doet, ben je even snel van je hypotheek af als wanneer je looptijdverkorting doet. Reken maar na.quote:Op woensdag 17 juli 2019 21:54 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Je bent er niet eerder vanaf, je maandbedrag daalt alleen.
Is toch een ingewikkelde manier. Je spaart 12x ¤18 en lost dat een jaar later weer extra af. Dat zet toch geen doden aan de zijk.quote:Op woensdag 17 juli 2019 21:57 schreef Patroon het volgende:
[..]
Dat zie je verkeerd. Als je dan die extra besparing het jaar erop weer extra aflost en dat jaar op jaar doet, ben je even snel van je hypotheek af als wanneer je looptijdverkorting doet. Reken maar na.
Het gaat om het idee. Jaar erop is het al 12x 36 etc etc...natuurlijk kan je het doen met het bedrag wat je kan missen. Het idee is dat je precies hetzelfde doet als looptijdverkorting maar wel flexibel.quote:Op woensdag 17 juli 2019 22:01 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Is toch een ingewikkelde manier. Je spaart 12x ¤18 en lost dat een jaar later weer extra af. Dat zet toch geen doden aan de zijk.
Los het dan ineens af
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar ik kan 't mis hebben...
Oh, je wil de hele besparing ieder jaar sparen, tsja, kan ook.quote:Op woensdag 17 juli 2019 22:02 schreef Patroon het volgende:
[..]
Het gaat om het idee. Jaar erop is het al 12x 36 etc etc...natuurlijk kan je het doen met het bedrag wat je kan missen. Het idee is dat je precies hetzelfde doet als looptijdverkorting maar wel flexibel.
Als je niet met geld schuift gebeurt er weinig. Het hele principe van rendement maken is juist met geld schuiven om het 'voor je te laten werken'. Het kleinste schuif effect krijg je door het geld van je bankrekening op een spaarrekening te schuiven. Grotere effecten krijg je door het te verschuiven naar beleggingen of inderdaad aflossing.quote:Op woensdag 17 juli 2019 22:04 schreef MaGNeT het volgende:
Maar het blijft natuurlijk met geld schuiven.
Precies wat ik bedoel.quote:Op woensdag 17 juli 2019 23:33 schreef TechLight het volgende:
[..]
Als je niet met geld schuift gebeurt er weinig. Het hele principe van rendement maken is juist met geld schuiven om het 'voor je te laten werken'. Het kleinste schuif effect krijg je door het geld van je bankrekening op een spaarrekening te schuiven. Grotere effecten krijg je door het te verschuiven naar beleggingen of inderdaad aflossing.
Patroon geeft daarbij juist een mooie manier om rendement te maken zonder te veel flexibiliteit te verliezen en risico te lopen (tot op zekere hoogte). Ja, je financien in de gaten houden kost iets meer moeite, maar dat is werk ook - en hier gaat het dan om slechts 1x per jaar even te kijken hoe je er voor staat en wat je het beste kunt doen. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |