Deze volg ik niet geloof ik. Laten we uitgaan van 3% rendement en de huidige VRH:quote:Op maandag 15 juli 2019 18:54 schreef Piva het volgende:
[..]
Even om hier een beeld van te geven hoe het opbouw van een pensioen werkt.
Aanname: dat rente (winst over de inleg) gelijk blijft.
Dan gaat 200 euro per maand inleg van je 18 tot 25 ste hetzelfde eindresultaat geven als 200 euro van je 25ste tot je 65ste. Bij dat laatste moet je natuurlijk veel meer geld/arbeid inleggen! Spaar zo vroeg en veel mogelijk! Het rente op rente effect over een lange periode zijn geen grapje.
Sorry de exacte berekening ben ik kwijt.. Maar 3% is te laag, denk eerder aan 8% en je komt waarschijnlijk al een stuk dichter in de buurt.quote:Op maandag 15 juli 2019 22:48 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Deze volg ik niet geloof ik. Laten we uitgaan van 3% rendement en de huidige VRH:
1) Sparen van 200 euro per maand van je 18e tot je 25e levert je 18.687 euro op. Laat je dat bedrag vervolgens staan tot je 65e, kom je op een eindresultaat van 60.912 euro.
2) Sparen van 200 euro per maand van je 25e tot je 65e levert een eindresultaat op van 172.579 euro.
Reken het eens na, want het percentage rendement maakt niet uit voor het relatieve verschil. Wellicht als je jong een offensieve strategie hanteert en daarna defensief, en dus verschillend rendement haalt (maar in die eerste 7 jaar ook meer risico, want relatief korte periode) maar dan nog is je stelling erg extreem.quote:Op dinsdag 16 juli 2019 00:30 schreef Piva het volgende:
Sorry de exacte berekening ben ik kwijt.. Maar 3% is te laag, denk eerder aan 8% en je komt waarschijnlijk al een stuk dichter in de buurt.
Het gaat ook meer om het idee waarbij je bij de eerste varriant 7 jaar x 12 x 200 = ¤16.8k inlegd en bij de tweede varriant 40 jaar x 12 x 200 = ¤96k. Waarbij dus vooral vroeg beginnen met inleggen belangrijk is (wat TS nog niet echt inziet).
Dat heb ik dus ook gedaan. Maar ik ga daar niet te ver mee. Ik heb een deel aflossingsvrij, en een bankspaar deel. Zodra het aflossingsvrije deel weg is, stop ik met aflossen, en ga verder met beleggen. Anders zit al m'n geld in m'n huis, en dat bankspaar deel is zeer aantrekkelijk qua effectieve rente. Beter dus om te beleggen, en een paar centen over te houden om eerder te stoppen met werken.quote:Op dinsdag 16 juli 2019 00:00 schreef Monsieur-Mouette het volgende:
Los jouw hypotheek versneld af, dit doe ik zelf ook, heb nu een hypotheek van 300 bruto over een resterende hypotheek van 60 K.
Bij mijn berekeningen komt het breakeven punt op ongeveer 10%. Overigens als je iets met de jaren speelt, bijvoorbeeld 10 jaar ipv 7, dan licht het op 8%.quote:Op dinsdag 16 juli 2019 08:46 schreef TechLight het volgende:
[..]
Reken het eens na, want het percentage rendement maakt niet uit voor het relatieve verschil. Wellicht als je jong een offensieve strategie hanteert en daarna defensief, en dus verschillend rendement haalt (maar in die eerste 7 jaar ook meer risico, want relatief korte periode) maar dan nog is je stelling erg extreem.
Het is natuurlijk wel zo dat als je vroeg begint je relatief langer rendement maakt, maar het 'break even' punt zal beduidend boven de 25 liggen.
Dat klopt, maar het gaat waarschijnlijk maar om een paar tientjes. Terwijl je risico's gaat lopen bij andere financiele activiteiten die veel meer dan dat kunnen kosten (maar je denkt er in ieder geval goed over na). Soms is het niet zo "erg" om een beetje VRH te betalen en rustig op zoek te gaan naar een goede manier om je geld in te kunnen beleggen/besteden.quote:Op zondag 14 juli 2019 21:25 schreef _Lily_ het volgende:
Ik was inderdaad tot de conclusie gekomen dat verder sparen op een gewone spaarrekening zonder andere acties alleen maar geld kost nu ik belasting moet gaan betalen.
Dat laatste ben ik het ook helemaal mee eens hoor! Zie bijvoorbeeld:quote:Op dinsdag 16 juli 2019 00:30 schreef Piva het volgende:
[..]
Sorry de exacte berekening ben ik kwijt.. Maar 3% is te laag, denk eerder aan 8% en je komt waarschijnlijk al een stuk dichter in de buurt.
Het gaat ook meer om het idee waarbij je bij de eerste varriant 7 jaar x 12 x 200 = ¤16.8k inlegd en bij de tweede varriant 40 jaar x 12 x 200 = ¤96k. Waarbij dus vooral vroeg beginnen met inleggen belangrijk is (wat TS nog niet echt inziet).
Moet je je pensioen natuurlijk wel halen, anders laat je vooral een leuke erfenis achterquote:Op dinsdag 16 juli 2019 11:34 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Dat laatste ben ik het ook helemaal mee eens hoor! Zie bijvoorbeeld:
[ afbeelding ]
Dan is het hopen dat je op je 65ste nog aardig te been bent en nog een beetje van het leven kan genieten, anders heeft dat sparen ook geen zin gehad natuurlijk.quote:Op dinsdag 16 juli 2019 11:34 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Dat laatste ben ik het ook helemaal mee eens hoor! Zie bijvoorbeeld:
[ afbeelding ]
Van dat sparen kan je weer een paar jaar eerder met pensioen.quote:Op dinsdag 16 juli 2019 11:56 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:
[..]
Dan is het hopen dat je op je 65ste nog aardig te been bent en nog een beetje van het leven kan genieten, anders heeft dat sparen ook geen zin gehad natuurlijk.
quote:Op dinsdag 16 juli 2019 18:35 schreef lipje het volgende:
Tevens verbeter je je kansen op een kind over 5 jaar
Rente plus aflossing?quote:Op dinsdag 16 juli 2019 00:00 schreef Monsieur-Mouette het volgende:
Los jouw hypotheek versneld af, dit doe ik zelf ook, heb nu een hypotheek van 300 bruto over een resterende hypotheek van 60 K.
Lijkt me wel...quote:
Gelukkig zit jij al onder de pannetjes.quote:
Wat een gare website...quote:Op dinsdag 16 juli 2019 22:30 schreef GSbrder het volgende:
Wellicht een optie als je zelf niet veel affiniteit hebt met beleggen, het je (mentaal) te doen is om het verlagen van je heffing in box 3 en je wat duurzame idealen hebt:
ASN Groenprojectenfonds
Hierbij krijg je jaarlijks 0,7% heffingskorting (automatisch bij je belastingaangifte in mei) en boven de 30k heb je een mogelijke vrijstelling van maximaal ¤ 58.540, wat je ook 0,58% aan ontweken VRH oplevert. In totaal 1,28% fiscaal rendement, los van wat de groene projecten zelf doen.
Ik zou juist kiezen voor maandbedrag verlagen en dan het verlaagde maandbedrag weer elke maand opzij te zetten om het jaar erop weer extra af te lossen. Je krijgt dan hetzelfde effect als looptijdverkorten, maar je houdt wel de vrijheid om te profiteren van lagere maandlasten voor als je bijvoorbeeld financiële tegenslag hebt of je werk kwijtraakt etc. Dat is eigenlijk hetzelfde als een annuitaire hypotheek lineair te maken door tussentijds extra af te lossen. Ook daar heb je de vrijheid van een annuitaire vorm en de voordelen van een lineaire..quote:Op zondag 14 juli 2019 18:09 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Het is natuurlijk niet zo erg om met je vermogen boven de vermogensgrens te zitten zolang je nog steeds spaart en een doel hebt.
Als je denkt dat je voldoende reserves hebt dan kan je het gebruiken om je woning af te lossen.
Dat kan op 2 manieren:
- aflossen om je maandbedrag te verlagen
- aflossen om de looptijd te verkorten (zou mijn voorkeur hebben)
quote:Op woensdag 17 juli 2019 09:44 schreef Patroon het volgende:
Ik zou juist kiezen voor maandbedrag verlagen en dan het verlaagde maandbedrag weer elke maand opzij te zetten om het jaar erop weer extra af te lossen.
Zal het proberen te verduidelijken met een voorbeeld:quote:Op woensdag 17 juli 2019 10:36 schreef blomke het volgende:
Verlaag maandbedrag (welke en hoe?) en vervolgens dat verlaagde bedrag weer opzij zetten. Lijkt me dat je een bedrag 1x kun besteden/opzij zetten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |