FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Missie: The Ocean Cleanup #2 New and improved..
Sounddragondinsdag 25 juni 2019 @ 01:13
Morgen gaat het na jaren voorbereiding van start:

Na zes jaar voorbereiding begint Boyan Slat eindelijk aan grote schoonmaak oceanen

Zaterdag is het eindelijk zover. Na zes jaar begint de grote schoonmaak van de de oceanen met de plasticvanger die gelanceerd werd door de toen 18-jarige Nederlandse Boyan Slat.

[knip, lang VK artikel]


Ben wel benieuwd. Ben zelf geen groot natuurfanaat of wereldredder, maar dit vind ik al vanaf het begin een mooi, interessant project. Of het werkt? Ik hoop het. Er zijn veel medestanders, en natuurlijk de nodige tegenstanders die wijzen naar eventuele schade die aangericht zou worden aan natuur en dierenwereld of simpelweg naar de nutteloosheid van het hele project.

Persoonlijk vind ik het, zonder alle technische ins en outs te kennen (en dus de voor- en nadelen af kunnen wegende), wel een te prijzen project. Go Save the World, Boyan! ^O^ w/ *O*

PS: ik kan me ook een (Duitse?) architect herinneren die een aantal jaren terug het idee had om van de grote plastic soup op de oceanen drijvende steden te maken. Zou wel bizar zijn als dat ooit nog eens gebeurd.
Also-von-Oderdinsdag 25 juni 2019 @ 01:33
Het grootste probleem met dit project is dat dit het van het momentum moet hebben. Gaat het een keer mis, lopen investeerders nog niet direct weg... maar bij een tweede tegenvaller verliezen veel mensen hun interesse.
En dat terwijl bijna elke uitvinding er vele malen langer over doet voor het gepresenteerd wordt.
Dus zet hem op Boyan! ^O^
LorneMalvodinsdag 25 juni 2019 @ 01:50
Het werkt niet want er zijn blijkbaar wereldredders die in staat zijn om parasols in het water te gooien vanwege de warmte.

NWS / Grote grazer Oostvaardersplassen hoeft geen parasol
ikweethetooknietwoensdag 2 oktober 2019 @ 18:32
Boyan Slats plasticvanger veegt met succes afval op in de oceaan *O* *O*

De nieuwe ‘plasticvanger’ werkt goed, melden de bouwers ervan vandaag. Hij is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plastic afval. In tegenstelling tot de vorige versie, houdt het verbeterde prototype het afval wel succesvol vast, meldt The Ocean Cleanup.

De plasticvanger van The Ocean Cleanup heeft onlangs voor het eerst plastic in de Grote Oceaan opgeveegd en bij elkaar gehouden. ,,Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is”, aldus uitvinder Boyan Slat. De Nederlander heeft samen met zijn team meerdere technische problemen opgelost in het prototype. Zo hebben ze de nieuwe versie voorzien van een ‘parachute-anker’, zodat het beter afgeremd kan worden.

De door Slat ontwikkelde plasticvanger wordt sinds oktober vorig jaar getest. Begin dit jaar brak de veegarm af, waarna de testen op zee lange tijd stil kwamen te liggen. The Ocean Cleanup ging in juni weer het water op. Het systeem verzamelt niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem. Dat moet straks worden ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen, op zee tussen Californië en Hawaï. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk: er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen in de oceanen. Die bevatten bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

https://www.ad.nl/binnenl(...)-de-oceaan~a8585bf6/
Starhopperzaterdag 5 oktober 2019 @ 23:27
quote:
‘Succesfoto’ van plasticvanger Ocean Cleanup baart biologen zorgen

De foto moest succes uitstralen – éindelijk werkt de plasticvanger van Boyan Slat – maar mariene biologen zien vooral de dieren die tussen het gevangen plastic drijven.

581?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het beeld bevestigt hun zorgen over de impact op het zeeleven als drijvende armen van honderden meters lang op grote schaal plastic gaan opruimen. Het ambitieuze project van Nederlander Boyan Slat bevindt zich nu nog in de testfase, maar over een paar jaar hoopt hij de grootste opeenhoping van afval in de Grote Oceaan voor de helft op te ruimen. In het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic beschreef Rebecca Helm, bioloog bij de Universiteit van North Carolina, begin dit jaar al te vrezen dat drijvend leven hierdoor massaal zal worden weggeschept.

Nu deelt ze op Twitter de foto van The Ocean Cleanup, zoals het project van Slat heet, met daarop omcirkeld “honderden” drijvende dieren tussen het gevangen plastic. Het gaat met name om bezaantjes, drijvende kwalachtigen. Dat The Ocean Cleanup deze foto als succesverhaal presenteert is “totaal verbijsterend”, twittert conservatiebioloog David Shiffman, verbonden aan de Simon Fraser-universiteit in Canada, eveneens.

Marien biologen Lodewijk van Walraven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Jan Andries van Franeker (Universiteit Wageningen) bevestigen desgevraagd dat de foto bijvangst toont. Van Walraven: “Het meeste is plastic, maar er zit aardig wat fauna tussen.”

581?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bijvangst
“In de bovenste meters van de oceaan”, legt hij uit, “zweven en drijven onder meer kwalachtigen, slakken en insecten (zoals halobates, die lijken op een schaatsenrijder)”. Deze dieren dienen weer als voedsel voor bijvoorbeeld vissen en zeeschildpadden.

Veel van de oppervlaktedieren drijven passief met de stroming mee. Net als plastic, dus. Van Walraven is daarom niet verrast dat ze door de vangarm worden opgepikt, terwijl bijvoorbeeld vissen wegzwemmen.

Van Franeker verwacht ook bijvangst die niet op de foto zichtbaar is. Zoals eieren van vliegende vissen, die in strengen aan drijvend materiaal vastzitten. Wil Boyan Slat zijn hoge opruimambities waarmaken, dan begint de bioloog zich “toch wel zorgen te maken over de mogelijke populatie- en ecosysteemeffecten”.

Uiteindelijk moet je dit bekijken als een kosten-batenanalyse, stelt hij. Wat de baten betreft, mist hij nog details. “Hoeveel vierkante kilometer zeeoppervlak is gedurende hoeveel tijd afgeschraapt om het getoonde materiaal bij elkaar te krijgen?”

Impact
The Ocean Cleanup erkent in een reactie dat drijvende diersoorten tussen het verzamelde afval zijn gesignaleerd en is hier “niet blij mee”. De impact zou echter beperkt zijn. Daarbij benadrukt de organisatie dat dit nog niet de eindversie van de schoonmaakinstallatie is.

In een blogpost stelde Slat begin dit jaar al dat het schoonmaakprogramma een relatief klein deel van de oceaan beslaat, omdat het afval zich concentreert. Bovendien zou een deel van de diersoorten waarover het gaat zich razendsnel reproduceren, dankzij een aanpassing op vernietigende stormen die grote delen van de populatie vernietigen.

Via e-mail brengt Rebecca Helm hier tegenin dat diersoorten niet gelijkmatig over de oceaan zijn verspreid. De locatie waarop The Ocean Cleanup wil focussen, is volgens haar bijvoorbeeld net het leefgebied een soort blauwe zeenaaktslak.

Volgens Lodewijk van Walraven van het NIOZ weten we eenvoudigweg te weinig over het leven in de bovenste meters van de oceaan om in te schatten wat er gebeurt als je er jarenlang met vangarmen doorheen schept. “Ik vind het voorbarig om te zeggen dat The Ocean Cleanup weinig impact heeft op het oceaanleven.”

https://m.hln.be/wetensch(...)gen-zorgen~abbf5aaf/
BoonDockSaintzaterdag 5 oktober 2019 @ 23:50
Heel goed bezig hulde maar ik denk dat je aan een hele vloot van die schepen nog niet genoeg hebt
HeatWavezaterdag 5 oktober 2019 @ 23:55
Kijk Greta, zo kan het ook, zelf wat doen ipv alleen maar boos doen in je antifa-pyjama :P.
Linkse_Boomknuffelaarzondag 6 oktober 2019 @ 07:53
Mooi initiatief. O+
Falcozondag 6 oktober 2019 @ 08:03
quote:
10s.gif Op zaterdag 5 oktober 2019 23:55 schreef HeatWave het volgende:
Kijk Greta, zo kan het ook, zelf wat doen ipv alleen maar boos doen in je antifa-pyjama :P.
Maar wat doe jij eigenlijk?
HeatWavezondag 6 oktober 2019 @ 10:43
quote:
2s.gif Op zondag 6 oktober 2019 08:03 schreef Falco het volgende:

[..]

Maar wat doe jij eigenlijk?
Ik? Geen ene moer, het zal me allemaal aan mijn reet roesten. Maar ik sta ook niet met knappende aderen op mijn voorhoofd de hele wereld te beledigen bij de VN :').
Falcozondag 6 oktober 2019 @ 13:31
quote:
10s.gif Op zondag 6 oktober 2019 10:43 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Ik? Geen ene moer, het zal me allemaal aan mijn reet roesten. Maar ik sta ook niet met knappende aderen op mijn voorhoofd de hele wereld te beledigen bij de VN :').
Ahgossie. Voel je je aangesproken? Hahaha
DavidTwentezondag 6 oktober 2019 @ 18:25
quote:
2s.gif Op zondag 6 oktober 2019 13:31 schreef Falco het volgende:

[..]

Ahgossie. Voel je je aangesproken? Hahaha
Eh? Je sprak HeatWave toch ook aan?
ikweethetooknietzondag 27 oktober 2019 @ 10:07
Ocean Cleanup lanceert nieuw mega-apparaat om rivieren ‘plasticvrij’ te maken ^O^

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Het team van The Ocean Cleanup van uitvinder en ondernemer Boyan Slat, heeft vanavond in Rotterdam hun nieuwe ‘schoonmaakmachine’ en bijbehorend megaproject onthuld: the Interceptor. Een enorm apparaat dat de rivieren moet schoonvegen van plastic en andere troep. Want: wat heeft het voor zin om de oceaan schoon te maken als de rivieren maar rotzooi blijven aanvoeren?

Hoewel het apparaat technisch anders werkt dat de enorme ‘zeebezem’ waarmee Slat wereldnieuws werd en momenteel probeert de plastic soep uit de oceaan te scheppen, doet de Interceptor feitelijk hetzelfde: water schoonvegen en ontdoen van plastic afval. Maar nu in de rivieren. Want tachtig procent van alle plastic rommel in de oceanen, wordt aangevoerd via zo'n duizend grote rivieren wereldwijd.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Slat en zijn organisatie leggen de lat meteen hoog: in 2025 moeten er in al die rivieren Interceptors liggen die het plastic opruimen. Het zelfvertrouwen is hoog bij het team, want twee Interceptors functioneren al goed: een in Indonesië (bij Jakarta) en Maleisië (in Klang). Een derde wordt geïnstalleerd in de Mekong Delta in Vietnam. Nummer vier moet worden opgebouwd in de Dominicaanse Republiek. Ook Thailand en de Amerikaanse staat Californië hebben hun vinger al opgestoken voor een Interceptor.

De Interceptor kan 50.000 kilo rotzooi per dag uit de rivieren vegen. Onder de ideale omstandigheden zelfs twee keer zo veel. Het team van The Ocean Cleanup zegt dat de Interceptor milieuvriendelijk is, geen herrie maakt en volledig op zonne-energie werkt. De drijvende barrière waarmee de rommel wordt opgevangen is niet gevaarlijk voor dieren en zal ook geen problemen veroorzaken voor andere vaartuigen. Aan de ontwikkeling van de enorme schoonmaakmachine is vier jaar gewerkt.

Bekijk hier beelden van de Interceptor:

https://www.ad.nl/binnenl(...)j-te-maken~a737c6cd/

Goed bezig _O_
ikweethetooknietdonderdag 7 november 2019 @ 21:15
Primeur in Amsterdam: luchtbellen om plastic uit de grachten te vissen

Verpakkingen, petflesjes, lachgasballonen, er drijft van alles in de Amsterdamse grachten. Elk jaar wordt er zo’n 42.000 kilo plastic uit de grachten gevist. Daarom bedachten drie vrouwen The Great Bubble Barrier, een luchtbellenbuis om plastic uit het water te halen, door de bubbeltjes komt zwerfvuil dat onder water drijft naar boven. Vandaag werd de eerste Bubble Barrier geplaats in het Westerdok in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.

Vanaf de kant zie je slechts bubbels, maar onder het water gebeurt een hele boel. 'The Great Bubble Barrier is een buis die op de bodem van de gracht ligt. Uit die buis komen bellen, en die brengen afval naar de oppervlakte. Doordat de buis schuin in de gracht ligt kan er gebruik worden gemaakt van de natuurlijke stroming, op deze manier wordt het afval namelijk naar de zijkant van de oever gebracht waar het wordt verzameld', vertelt een van de oprichters Francis Zoet.

Hoog nodig

Een initiatief als The Great Bubble Barrier is belangrijk zegt Sander Mager, bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. 'Helaas zit er nog steeds heel veel afval in het grachtenwater. Met behulp van dit systeem lukt het ons nog beter om dit afval eruit te halen, om te voorkomen dat het afval via 't IJ in de Noordzee terecht komt.

Doel

Zoet heeft een duidelijk doel voor ogen. 'Ons doel is zo min mogelijk afval naar zee. Daarom willen we niet alleen in Amsterdam maar ook in de rest van Nederland en ook buiten Nederland aan de slag. Het doel hier in de stad is niet alleen het afvangen van plastic, maar ook het vergroten van de bewustwording over het afvalprobleem. Dus zie je afval op straat, zorg dan dat het niet in de gracht belandt maar gooi het in de prullenbak'.

https://www.at5.nl/artike(...)e-grachten-te-vissen
ikweethetooknietmaandag 26 oktober 2020 @ 21:04
Van troep in de oceaan, tot een zonnebril.
@BoyanSlat

zet plasticsoep om in iets positiefs. Vanavond schuift hij aan om er alles over te vertellen.

Vanavond bij Jinek dus :7 *O*
DavidTwentemaandag 14 juni 2021 @ 00:22
Het is stil...