abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_201243017
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 16:33 schreef goed_volk het volgende:

[..]

Inmaken is weer een heel ander hoofdstuk. Verdiep ik me nu ook in, net ls wecken. Is nog best een gedoe om het goed te krijgen. Tot nu toe is meer dan de helft mislukt... :')
Welk proces volg je precies? Zo ingewikkeld is wecken en inmaken eigenlijk niet.

Heb je het boek van Weck? En volg je de Facebookgroep Wecken is Hip? Daar kan je alle essentiele informatie wel vandaan halen :)
Spoilers!
pi_201401669


Piccalilly stond al een tijdje op mijn todo-lijst. Twee wegkwijnen de meiraapjes in de k0elkast waren aanleiding om eens door recept van Janneke Vreugdenhil te maken https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/18/huisgemaakt-tafelzuur-a4055220
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201402345
Ondertussen begint wel het punt te komen waar in huize stavromulabeta meer gegeten en minder ingemaakt moet worden. :X



Van de andere kant, mocht er morgen een wereldwijde pandemie uitbreken, zitten we hier goed (op wc papier na).
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201402563
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 september 2021 18:18 schreef stavromulabeta het volgende:
Ondertussen begint wel het punt te komen waar in huize stavromulabeta meer gegeten en minder ingemaakt moet worden. :X

[ afbeelding ]

Van de andere kant, mocht er morgen een wereldwijde pandemie uitbreken, zitten we hier goed (op wc papier na).
Jij bent net zo erg als ik _O-

Ik heb laatst een lijst gemaakt van alles dat we hebben. Zo wil ik kijken wat ik in een jaar op eet om er vervolgens rekening mee te houden in de moestuin. Ik heb 237 potjes staan, 195 daarvan zijn van dit jaar _O-

[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 17-09-2021 20:55:39 ]
Spoilers!
pi_201404398
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 september 2021 18:42 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]
Jij bent net zo erg als ik _O-

Ik heb laatst een lijst gemaakt van alles dat we hebben. Zo wil ik kijken wat ik in een jaar opeet om er vervolgens rekening mee te houden in de moestuin. Ik heb 237 potjes staan, 195 daarvan zijn van dit jaar _O-
Het enige probleem is dat je bij sommige dingen niet weet wanneer je weer de kans krijgt. De afgelopen 2 jaar waren ontzettend beroerde vlierbessenjaren. En als vlierbessengeleijunkie wil ik niet het risico lopen zonder te komen. Dus als er weer een goed jaar is (zoals dit jaar) dan moet ik die kans grijpen.

Hetzelfde voor groene tomatenchutney. Ik heb een fantastisch recept maar het is bij hoge uitzondering dat ik ergens groene tomaten in bulk tegenkom (ondertussen alweer een jaar of 3 geleden). Dus als ik ze tegenkom, dan maak ik ook gelijk genoeg voor een paar jaar.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  vrijdag 17 september 2021 @ 20:49:22 #131
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_201404514
Dit lijkt wel een prepper topic.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_201404605
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 september 2021 20:43 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Het enige probleem is dat je bij sommige dingen niet weet wanneer je weer de kans krijgt. De afgelopen 2 jaar waren ontzettend beroerde vlierbessenjaren. En als vlierbessengeleijunkie wil ik niet het risico lopen zonder te komen. Dus als er weer een goed jaar is (zoals dit jaar) dan moet ik die kans grijpen.

Hetzelfde voor groene tomatenchutney. Ik heb een fantastisch recept maar het is bij hoge uitzondering dat ik ergens groene tomaten in bulk tegenkom (ondertussen alweer een jaar of 3 geleden). Dus als ik ze tegenkom, dan maak ik ook gelijk genoeg voor een paar jaar.
Daar heb je groot gelijk in. Vlierbessen zijn lastig. Ik heb ze nu in azijn liggen.

Ik heb wel spijt dat ik laatst maar 2 kilo rode jalapenos heb gekocht voor adobosaus. Die kom je ook niet op elke straathoek tegen voor een fatsoenlijke prijs.

Ik heb dit jaar 25 potten augurken uit eigen tuin gemaakt. Ik hoef in elk geval volgend jaar geen augurk te zaaien _O-
Spoilers!
pi_202055928


Vandaag een lading kimchi gemaakt. Globaal op basis van dit recept, totaal niet op de verhoudingen gelet en met een koolrabi voor de variatie.
Het is de eerste keer, dus ik ben benieuwd.

Ik overweeg om een deel na fermentatie te steriliseren om het dan ongekoeld in de kelder te bewaren. Over het wel/niet kunnen steriliseren van kimchi lijken de gemoederen op internet nogal verdeeld. Iemand hier ervaring mee?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 7 november 2021 @ 00:09:34 #134
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_202064477
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 november 2021 15:01 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]

Vandaag een lading kimchi gemaakt. Globaal op basis van dit recept, totaal niet op de verhoudingen gelet en met een koolrabi voor de variatie.
Het is de eerste keer, dus ik ben benieuwd.

Ik overweeg om een deel na fermentatie te steriliseren om het dan ongekoeld in de kelder te bewaren. Over het wel/niet kunnen steriliseren van kimchi lijken de gemoederen op internet nogal verdeeld. Iemand hier ervaring mee?
Ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen. Tegelijkertijd vraag ik me af of het veel toegevoegde waarde geeft. Je zou een test kunnen doen, je hebt potten genoeg.
Spoilers!
  zondag 29 mei 2022 @ 21:24:22 #135
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_204909194



Vandaag de overschotten uit een vegan tgtg-pakket van Gorillas, verwerkt tot 6 potjes zoet-zure wortels en een zoet/zuur/pittige wortel-bloemkool-pickle.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 30 mei 2022 @ 13:20:15 #136
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_204913676
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 september 2021 18:18 schreef stavromulabeta het volgende:
Ondertussen begint wel het punt te komen waar in huize stavromulabeta meer gegeten en minder ingemaakt moet worden. :X

[ afbeelding ]

Van de andere kant, mocht er morgen een wereldwijde pandemie uitbreken, zitten we hier goed (op wc papier na).
Rol WC papier ruilen tegen 10 gemengde potten?

:P
  vrijdag 3 juni 2022 @ 20:38:36 #137
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_204954783
Ik heb de laatste week weer eens wat geexperimenteerd.

Ingelegde citroen, azijn met bieslookbloemen, vlierbloesemsiroop en vlierbloesemazijn in wording.
Spoilers!
pi_204957054
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 juni 2022 20:38 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb de laatste week weer eens wat geexperimenteerd.

Ingelegde citroen, azijn met bieslookbloemen, vlierbloesemsiroop en vlierbloesemazijn in wording.
[ afbeelding ]
Ik ben wel benieuwd naar die bieslookbloemenazijn!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  vrijdag 3 juni 2022 @ 23:09:53 #139
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_204957159
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juni 2022 22:55 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik ben wel benieuwd naar die bieslookbloemenazijn!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben wel gecharmeerd van die bieslookazijn. Heel uiig, wel bijzonder.
Het is heel simpel: +/- 15 bloemen in 500ml azijn doen, 2 dagen laten staan en dan zeven door doek.
Witte wijnazijn maakt het niet lekkerder. Een dag langer laten staan maakt het onaangenaam.

Ik heb het geluk dat ik een aantal vlieren op eigen erf heb. Ik heb ook nog een rode aangeplant afgelopen winter.
Spoilers!
pi_205446279

Ik heb walnoten. Op dit moment groene walnoten.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Vijf potten walnotenlikeur!
Twee met spirit, twee met rum, 1 met restje spirit en restje rum en dan aangevuld met rode wijn.

Dit moet dan 6 weken staan, af en toe schudden. Dan hoort er nog extra suiker bij (maar ik weet niet of ik dat wel wil, even proeven dan maar), dan nog 6 weken staan (met schudden) en dan moet alles zwart zijn. Filteren, bottelen, met kerst is het optimaal op smaak zegt men. Ik ben benieuwd!
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 24 juli 2022 @ 18:25:05 #141
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205446554
Awesome, benieuwd naar die smaak wel, klinkt goed!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 24 juli 2022 @ 18:26:06 #142
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_205446578
quote:
6s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:06 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb walnoten. Op dit moment groene walnoten.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ afbeelding ]
Vijf potten walnotenlikeur!
Twee met spirit, twee met rum, 1 met restje spirit en restje rum en dan aangevuld met rode wijn.

Dit moet dan 6 weken staan, af en toe schudden. Dan hoort er nog extra suiker bij (maar ik weet niet of ik dat wel wil, even proeven dan maar), dan nog 6 weken staan (met schudden) en dan moet alles zwart zijn. Filteren, bottelen, met kerst is het optimaal op smaak zegt men. Ik ben benieuwd!
top!
Ga je ook nog walnotenketchup maken?
pi_205446622
quote:
6s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:06 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb walnoten. Op dit moment groene walnoten.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ afbeelding ]
Vijf potten walnotenlikeur!
Twee met spirit, twee met rum, 1 met restje spirit en restje rum en dan aangevuld met rode wijn.

Dit moet dan 6 weken staan, af en toe schudden. Dan hoort er nog extra suiker bij (maar ik weet niet of ik dat wel wil, even proeven dan maar), dan nog 6 weken staan (met schudden) en dan moet alles zwart zijn. Filteren, bottelen, met kerst is het optimaal op smaak zegt men. Ik ben benieuwd!
Wat een leuk project ^O^
pi_205446735
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:26 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
top!
Ga je ook nog walnotenketchup maken?
Nee, die variant had ik nog niet ontdekt.
Nu wel, dank daarvoor. Deze walnoten zijn daarvoor al te oud. Ik kon ze nog net doorsnijden, wat maakt dat die likeurtjes (en de walnotenport die we vrijdag maakten) nog wel gemaakt konden worden, want daar dienen de walnoten enkel om de smaak uit te trekken.
Bij die ketchup eet je ze op, en dat zal het wel echt onaangenaam hard zijn. Misschien denk ik er volgend jaar op tijd aan :D

Ik wilde vorig jaar al walnotenport maken. Daarvan kregen we jaarlijks een fles, maar de maker daarvan is overleden. Toen wachtte ik tot de herfst voordat ik een recept ging zoeken, denkende dat ik rijpe walnoten zou moeten hebben. Dus dat schoof door naar deze zomer. Wat wel extra leuk was, want in de zomer komt de vriend die ons de fles walnootport altijd bracht, hier een paar dagen logeren met z'n kinderen, waardoor het nu *hun* walnotenport is, wat zij deze herfst weer kunnen uitdelen onder de vrienden van de overleden walnotenportmaker.

Recept van de walnotenport:
60 walnoten in vieren gesneden
3 liter rode wijn
1 fles cognac
750gr suiker

En hiervan hebben we 2 batches gemaakt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 24 juli 2022 @ 18:38:48 #145
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_205446746
quote:
7s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:37 schreef sigme het volgende:

[..]
Nee, die variant had ik nog niet ontdekt.
Nu wel, dank daarvoor. Deze walnoten zijn daarvoor al te oud. Ik kon ze nog net doorsnijden, wat maakt dat die likeurtjes (en de walnotenport die we vrijdag maakten) nog wel gemaakt konden worden, want daar dienen de walnoten enkel om de smaak uit te trekken.
Bij die ketchup eet je ze op, en dat zal het wel echt onaangenaam hard zijn. Misschien denk ik er volgend jaar op tijd aan :D

Ik wilde vorig jaar al walnotenport maken. Daarvan kregen we jaarlijks een fles, maar de maker daarvan is overleden. Toen wachtte ik tot de herfst voordat ik een recept ging zoeken, denkende dat ik rijpe walnoten zou moeten hebben. Dus dat schoof door naar deze zomer. Wat wel extra leuk was, want in de zomer komt de vriend die ons de fles walnootport altijd bracht, hier een paar dagen logeren met z'n kinderen, waardoor het nu *hun* walnotenport is, wat zij deze herfst weer kunnen uitdelen onder de vrienden van de overleden walnotenportmaker.

Recept van de walnotenport:
60 walnoten in vieren gesneden
3 liter rode wijn
1 fles cognac
750gr suiker

En hiervan hebben we 2 batches gemaakt.
Klinkt goed! Goede wijn gebruikt?
pi_205446782
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:38 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Klinkt goed! Goede wijn gebruikt?
Zo'n wijn-in-box, Tempranillo, 3 liter ¤11,-
Redelijk, zou ik zeggen.

En de goedkoopste cognac die de slijter had. Die had ik beter uit Duitsland kunnen meenemen :+
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_205451188
quote:
6s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:06 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb walnoten. Op dit moment groene walnoten.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ afbeelding ]
Vijf potten walnotenlikeur!
Twee met spirit, twee met rum, 1 met restje spirit en restje rum en dan aangevuld met rode wijn.

Dit moet dan 6 weken staan, af en toe schudden. Dan hoort er nog extra suiker bij (maar ik weet niet of ik dat wel wil, even proeven dan maar), dan nog 6 weken staan (met schudden) en dan moet alles zwart zijn. Filteren, bottelen, met kerst is het optimaal op smaak zegt men. Ik ben benieuwd!
Oh geweldig _O_ Je hebt dan wel een heleboel likeur met de kerst :9
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_207099551
quote:
7s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:37 schreef sigme het volgende:
Ik wilde vorig jaar al walnotenport maken. Daarvan kregen we jaarlijks een fles, maar de maker daarvan is overleden. Toen wachtte ik tot de herfst voordat ik een recept ging zoeken, denkende dat ik rijpe walnoten zou moeten hebben. Dus dat schoof door naar deze zomer. Wat wel extra leuk was, want in de zomer komt de vriend die ons de fles walnootport altijd bracht, hier een paar dagen logeren met z'n kinderen, waardoor het nu *hun* walnotenport is, wat zij deze herfst weer kunnen uitdelen onder de vrienden van de overleden walnotenportmaker.

Recept van de walnotenport:
60 walnoten in vieren gesneden
3 liter rode wijn
1 fles cognac
750gr suiker

En hiervan hebben we 2 batches gemaakt.
Twee weken geleden hebben we de walnotenport gebotteld. Eerst gezeefd door kaasdoek, daarna op fles.


De smaak is té sterk, volgend jaar kunnen we vermoedelijk beter iets jongere walnoten nemen en iets minder lang laten trekken. Maar als je de nu geproduceerde walnotenport aanlengt met evenveel wijn als walnootport wordt het wel een lekkere stevige notenwijn. Dus we hebben tweemaal zoveel als we op rekenden :+
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_207099591
quote:
6s.gif Op zondag 24 juli 2022 18:06 schreef sigme het volgende:
Vijf potten walnotenlikeur!
Twee met spirit, twee met rum, 1 met restje spirit en restje rum en dan aangevuld met rode wijn.

Dit moet dan 6 weken staan, af en toe schudden. Dan hoort er nog extra suiker bij (maar ik weet niet of ik dat wel wil, even proeven dan maar), dan nog 6 weken staan (met schudden) en dan moet alles zwart zijn. Filteren, bottelen, met kerst is het optimaal op smaak zegt men. Ik ben benieuwd!
Half november ofzo ben ik eens extra suiker gaan toevoegen. Er mocht best wat suiker bij, qua smaak, maar m'n potten hadden maar beperkt ruimte vrij. Dus de hoeveelheid bijgevoegde suiker werd beperkt door het volume, en niet door mijn smaak. En de ene pot kreeg meer suiker dan de andere.

Gisteravond heb ik de potten dan uitgeschonken. Gezeefd door kaasdoek. Zonder de walnoten zat er in elke pot een klein half litertje likeur. Ik had flesjes van 150cl klaar staan:

3 flesjes walnootrumlikeur, 3 flesjes walnootspiritlikeur, 3 flesjes walnootmezclalikeur.

Er is nu ook nog 1 volle pot over, met daarin alle restjes die per pot overbleven nadat er 2 kleine flesjes uit gebotteld waren. En dat natuurlijk ook even geproefd. :9

Aangezien we hier nooit likeurtjes drinken, zal dit wel een voorraad zijn die groot genoeg is om 5 jaar besprenkelen van toetjes te dekken.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_207178499
@sigme
Dus dit jaar heb je eigen likeur, wijn en cider gemaakt? Een hoop alcohal :P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')