abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_191712271
Even nuchter beschouwd: Hoe succesvol was de bevrijding van Nederland eigenlijk puur vanuit militair oogpunt? DŠt Nederland bevrijd zou worden was na Falaise eigenlijk een uitgemaakte zaak, wanneer was alleen nog de vraag.

Mijn visie is dat de bevrijding van Nederland veel sneller had gekund. Niet alleen na het falen bij Arnhem, maar ook bij de Slag om de Schelde en de slag om Overloon.
pi_191737204
quote:
DONDERDAG 27 FEBRUARI 2020, 16:24
DEEL DIT ARTIKEL:

Virtuele tanks en gevechtsvliegtuigen bij Nationale Kinderherdenking Madurodam
Nationale Kinderherdenking in Madurodam. | Foto: Omroep WestNationale Kinderherdenking in Madurodam. | Foto: Omroep West
DEN HAAG - In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, beleeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam een bijzondere editie. De vijfde editie van deze herdenking, waar kinderen de hoofdrol spelen, staat onder regie van de bekende regisseur David Grifhorst. Met behulp van de nieuwste live Augmented Reality (AR)-technieken laat de regisseur verhalen over oorlog en het belang van leven in vrede en vrijheid op televisie tot leven komen voor kinderen en hun (groot)ouders.
Het nieuwe concept heeft als doel om ingewikkelde thema's als 'herdenken' en het belang van 'leven in vrede en vrijheid' op een eigentijdse manier voor kinderen toegankelijk te maken. AR is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Zo is op tv te zien hoe tijdens de herdenking in Madurodam gevechtsvliegtuigen overvliegen en tanks door de kleine straten rijden.

'Het is best spannend', zegt David Grifhorst. 'Want op een dag waar het allemaal gevoelig ligt, moet je toch nieuwe manieren zoeken om het verhaal te vertellen. We willen het op deze manier dichtbij de belevingswereld van kinderen brengen. Kinderen moeten zich gaan afvragen: jeetje, wat als de oorlog vandaag zou hebben plaatsgevonden.'

Brug slaan tussen nu en toen
Door gebruik te maken van AR wordt het verhaal van een kind in de oorlog visueel tot leven gewekt. 'Het is lang geleden, vooral voor de kinderen', vervolgt de regisseur. 'Door het aan het eigen leven van de kinderen te koppelen, willen we een brug slaan. Zodat kinderen gaan beseffen hoe het zou voelen als er ineens gevechtsvliegtuigen over scheren terwijl ze bijvoorbeeld een TikTok-video aan het opnemen zijn.'

Volgens Grifhorst, onder meer bekend als regisseur van The Passion, is van een 'show' geen sprake. 'Het is eerder een mooie en waardige manier om het verhaal te vertellen. We eindigen ook niet met een muziekspektakel zoals een gebruikelijke show dat wel doet. Maar we werken toe naar de twee minuten stilte om 20.00 uur, dus sluiten we af met een ingetogen nummer.'

Vijfde editie
Het is dit jaar de vijfde keer dat de Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt georganiseerd bij Madurodam. Het initiatief voor een speciale herdenking voor, door en met kinderen ontstond in 2016 ter gelegenheid van de viering van het honderdste geboortejaar van oorlogsheld George Maduro, naamgever van het bekende Haagse familiepark.


De Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam is live te volgen op Radio en TV West.

LEES OOK: Justin onder de indruk van bezoek aan Auschwitz: 'Een rare rilling door mijn lijf'

CORRECTIE MELDEN
https://www.omroepwest.nl(...)herdenking-Madurodam
pi_191820028
quote:
DEEL DIT ARTIKEL:

DINSDAG 3 MAART 2020, 13:48
Kijk de officiŽle herdenking van het bombardement op Bezuidenhout hier terug
Herdenking bombardement Bezuidenhout | Foto: Richard MulderHerdenking bombardement Bezuidenhout | Foto: Richard Mulder
DEN HAAG - Het was een gruwelijke fout: het bombardement in de Tweede Wereldoorlog op de Haagse wijk Bezuidenhout. De Britten wilden eigenlijk de gevaarlijke Duitse V2-raketten in het nabijgelegen Haagse Bos aanvallen, maar dat ging fout. Het vergissingsbombardement werd met ruim vijfhonderd doden en duizenden gewonden een van de dodelijkste luchtaanvallen in ons land tijdens de oorlog. Deze dinsdag, precies 75 jaar na dato, wordt het bombardement op Bezuidenhout officieel herdacht.
Bij het monument van Juliana van Stolberg in de Koningin Marialaan wordt met een kranslegging een eerbetoon aan de slachtoffers gemaakt. Scholieren en bewoners uit de wijk zullen samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt stilstaan bij de ruim vijfhonderd dodelijke slachtoffers.

Kijk de herdenking hier terug:

LEES OOK: Anneleen zoekt onderduiker Willy die haar leven redde: 'Ik wil hem ontzettend graag bedanken'

CORRECTIE MELDEN
https://www.omroepwest.nl(...)uidenhout-hier-terug
pi_191873109
quote:
Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

Achtergrond - 6 maart 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik
De Tweede Wereldoorlog eindigde in mei precies 75 jaar geleden. In Nederland wordt dit jubileum groots gevierd met herdenkingen, tentoonstellingen en speciale projecten. In Duitsland ligt herdenken van de capitulatie in 1945 gevoeliger. Hoe staat Duitsland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog?
https://duitslandinstituu(...)-75-jaar-einde-WO-II
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 7 maart 2020 @ 13:49:05 #57
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_191880631
quote:
FC Twente speelt de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard op 5 april in speciale shirts. Op de shirts komen de namen te staan van de 21 Britse soldaten die sneuvelden bij de moeizame bevrijding van Enschede, 75 jaar geleden. Voor de wedstrijd van 5 april zijn ook 906 veteranen uitgenodigd.
https://nos.nl/artikel/23(...)tairen-op-shirt.html
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_191900521
quote:
ZATERDAG 7 MAART 2020, 07:30
DEEL DIT ARTIKEL:

Massa-executie vlak voor bevrijding herdacht: 'Hij is moedig geweest, heeft zich in gevaar begeven'
Aat Nooy van der Kolff | FamiliefotoAat Nooy van der Kolff | Familiefoto
DEN HAAG - Kora Key en haar jongere broertje Jan zijn nog maar 13 en 7 jaar oud als hun vader in Oegstgeest wordt opgepakt door de nazi’s. Piek verloor zijn broer Aat. Hun laatste contact was in het Oranjehotel. De opa van Jolanda Zuur, Jacobus Zuur is ook vermoord. Zij heeft hem nooit gekend. Dit is het verhaal van vier nabestaanden die een familielid verloren door een Duitse vergeldingsactie op 8 maart 1945. In Kamp Amersfoort worden zondag de 47 slachtoffers herdacht.
https://www.omroepwest.nl(...)ch-in-gevaar-begeven
pi_192028658
quote:
VRIJDAG 13 MAART 2020, 20:43
DEEL DIT ARTIKEL:

Dit is hoe koningin Wilhelmina 75 jaar geleden over de meelstreep in Eede stapte
Een historische dag was het, 13 maart 1945. Vandaag precies 75 jaar geleden zet koningin Wilhelmina na vijf jaar ballingschap voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem. De koningin kiest voor dit moment Eede en reist die dag vervolgens door Zeeuws-Vlaanderen om in Sluiskil te eindigen met een overnachting. Wij blikken terug op die dag met drie ooggetuigen.
https://www.omroepzeeland(...)treep-in-Eede-stapte
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 15 maart 2020 @ 13:34:17 #60
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_192047462
quote:
Het meisje dat in 1945 koningin Wilhelmina een hand gaf

Bijna niemand wist in maart 1945 dat de koningin zou komen, er waren maar een paar mensen op de hoogte gebracht. De toen 9-jarige Diana de Baets woonde in het Belgische Maldegem, een dorp op twee kilometer van de Nederlandse grens. Het lag op de route waarlangs de koningin zou komen, ze was vanuit Brussel op weg naar Zeeuws-Vlaanderen, in het bevrijde deel van Nederland.
https://nos.nl/artikel/23(...)na-een-hand-gaf.html
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_192330239
quote:
Al in 1940 waarschuwde dit liedje tegen hamsteren

Het Nederlandse jazzduo Johnny & Jones had met “Hamsteren” aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een hit. De oorlog zou evenwel dramatisch aflopen voor beide Joodse muzikanten. Hun hamsterliedje duikt nu weer op en klinkt verbazend actueel in tijden van corona.

Kristien Bonneure
13:00
https://www.vrt.be/vrtnws(...)dje-tegen-hamsteren/
  Spellchecker zondag 19 april 2020 @ 10:06:10 #62
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
pi_192695806
Rechtstreekse herdenking Kamp Amersfoort zonder bijeenkomst
quote:
Nationaal Monument Kamp Amersfoort zendt zondagmiddag een ‘rechtstreeks’ verslag uit van de herdenking van de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis op 19 april 1945. Het is volgens het kamp een wereldprimeur dat zo’n herdenking plaatsheeft zonder een fysieke samenkomst.
In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen. Voor een deel waren dat verzetsmensen, maar er zaten ook politieke gevangenen, Joden, zigeuners en zogenoemde asocialen. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het kamp niet.

De 75-jarige herdenking zou groots worden aangepakt, maar door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kan dat niet. Daarom zijn nu alle programma-onderdelen vooraf opgenomen en samengevoegd tot een ‘live’ verslag, dat een uur duurt. Kijkers zien het hijsen van de vlag, het luiden van de klokken en toespraken, onder andere van staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en oud-gevangene Nic Snaas.

Vanwege het jubileum is een koor gevormd van 130 familieleden en nabestaanden van gevangenen. Dit koor kon sinds de coronauitbraak niet meer bij elkaar komen. Zij zingen nu vanuit hun huiskamers.

De herdenking is op televisie te volgen via RTV Utrecht en via internet onder andere bij de EO, bij www.herdenken.tv en bij Kamp Amersfoort zelf. In het kamp zijn zondag geen activiteiten. De directie roept iedereen dringend op om thuis te blijven.
pi_192820006
quote:
75 jaar geleden: een geschenk uit de hemel voor hongerend West-Nederland

Op 29 april 1945 beginnen Britse en Amerikaanse vliegtuigen voedsel te droppen boven het hongerende westen van Nederland. De hongersnood dreigt er voor grote sterfte te gaan zorgen. Het is amper een week voor de bevrijding van heel Nederland en de voedseldroppings worden daarvan het symbool.

15:05

Dit is een bijdrage van Ingrid de Zwarte, universitair docent aan Wageningen Universiteit. In haar boek De Hongerwinter (2019) onderzoekt zij de oorzaken en gevolgen van de hongersnood in West-Nederland tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)and-uit-de-lucht-va/
pi_193279212
quote:
75 jaar geleden: het definitieve einde van het Duitse Rijk
Op 23 mei 1945 worden de leden van de laatste Duitse regering gearresteerd. Twee weken na de capitulatie valt het doek over het naziregime na een bijna tragikomisch eindspel.

Tim Trachet
08:04
https://www.vrt.be/vrtnws(...)van-het-duitse-rijk/
  Eindredactie Sport / Forummod zondag 24 mei 2020 @ 10:19:39 #68
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_193285971
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')