abonnement Unibet Coolblue
pi_186452941


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 27 april 2019 @ 10:09:13 #2
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186453275
Waarop is gebaseerd dat Sunpower en SMA de beste merken zijn? Hier https://www.solarreviews.(...)-is-the-best-in-2018bijvoorbeeld wordt gezegd dan LG en Panasonic ook erg goed zijn.

En dat in China gefabriceerde panelen minimaal net zo goed zijn als in Duitsland geproduceerde (welke zijn dat eigenlijk)? Dit klinkt aannemelijk, maar is puur gevoelsmatig. En waarom is dit relevant? Volgens mij worden LG, Panasonic en Sunpower niet in zowel China als Duitsland geproduceerd.

Edit: hier https://www.hesolarllc.com/panasonic-vs-sunpower-vs-lg/ scoort LG blijkbaar beter dan Sunpower.

[ Bericht 22% gewijzigd door leolinedance op 27-04-2019 10:27:12 ]
pi_186454268
Kunnen jullie mij op weg helpen met het berekenen van de besparing per jaar bij aanschaf zonnepanelen?

We gebruiken ongeveer 2500 kwh per jaar. Als ik dat snel invul op bijvoorbeeld de Nuon site kom ik op 12 panelen die 2650 kwh op zouden kunnen brengen. Kosten 4360 ex btw, dat verdient zich volgens de site in 8 jaar terug. 545 euro per jaar.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de energiebelasting met de nieuwe regeling. Die vergoeding wordt geleidelijk afgebouwd tot 0 in 2031.

Op Gaslicht vind ik dat 32% van de kWh prijs bestaat uit belasting. Is het ook zo simpel te beredeneren dat de opbrengst na 2031 100%-32%= 0.68 x 545 euro is? Dus 370 euro per jaar? Ik reken voor het gemak even niet met prijswijziging in kwh.

Ook ben ik benieuwd of er een kans bestaat dat energiemaatschappijen stoppen met de mogelijkheid tot teruglevering, en dat je zelf moet gaan opslaan. Heb iets gelezen over accu's en die zijn erg duur.
pi_186454275
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 april 2019 10:09 schreef leolinedance het volgende:
Waarop is gebaseerd dat Sunpower en SMA de beste merken zijn? Hier https://www.solarreviews.(...)-is-the-best-in-2018bijvoorbeeld wordt gezegd dan LG en Panasonic ook erg goed zijn.

En dat in China gefabriceerde panelen minimaal net zo goed zijn als in Duitsland geproduceerde (welke zijn dat eigenlijk)? Dit klinkt aannemelijk, maar is puur gevoelsmatig. En waarom is dit relevant? Volgens mij worden LG, Panasonic en Sunpower niet in zowel China als Duitsland geproduceerd.

Edit: hier https://www.hesolarllc.com/panasonic-vs-sunpower-vs-lg/ scoort LG blijkbaar beter dan Sunpower.
Sunpower is nou eenmaal de koploper in efficiency, ze zitten nu volgens mij al boven de 23% (vorig jaar 22,8%). En dat is met stip nummer 1.

Als je het hele paneel gaat ontleden zit LG wellicht net iets beter, met iets minder degradatie na 10-25 jaar en een betere yield per m2.

Sunpower wordt gewoon gezien als hét merk. Als er iemand bij ons komt met een specifieke wens voor merk, wordt die het meest genoemd.

Is natuurlijk een groot stuk marketing en het behalen van de hoogste efficiency.

Persoonlijk zou ik nooit een van die top 3 kiezen, ik kijk dan ook alleen naar ¤/m2 en ¤/kWh en dan komen die merken niet eens in de top 100.

Laat ik het simpel zeggen, wat maakt jou het uit dat het paneel op je dak het beste (of top 3) van de wereld is. Als je dat feit belangrijk vindt, rijdt je waarschijnlijk ook in een Tesla, Mercedes S of BMW 7 (om eens wat te roepen).
Geld is vaak geen rol bij zulke keuzes, je wilt gewoon het beste hebben.

Bij 95% van de markt is geld echter wel een rol. En dan kijk je eerst naar mogelijkheden op het dak. Hoeveel past er, hoeveel stroom is er nodig en wat is het budget.

Als ik 15 Jinko Solar op je dak zet voor 4500 euro met een vermogen van 4650wp en een opwek van pakweg 4000kWh (86% dus niet pal zuid).
Of ik pak 13 Sunpower 360 dus 4680wp voor 6000 euro met een opwek van 4200kWh op hetzelfde dak. Wat is dan je voordeel?
1500 euro meer betalen voor 200kWh (á 44 euro per jaar).

Meerprijs in jaren is dus 34 jaar extra.

Het kan gewoon niet uit.

Als je maar 6 panelen kwijt kunt, zou ik alsnog 6 gewone panelen pakken.
Tegen de tijd dat je Sunpower of LG hebt terug verdiend, koop je normaal al weer nieuwe panelen (na een jaar of 20-25). Het is goedkoper om dat beetje extra stroom gewoon te kopen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186454411
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 11:08 schreef Harry_Turtle het volgende:
Kunnen jullie mij op weg helpen met het berekenen van de besparing per jaar bij aanschaf zonnepanelen?

We gebruiken ongeveer 2500 kwh per jaar. Als ik dat snel invul op bijvoorbeeld de Nuon site kom ik op 12 panelen die 2650 kwh op zouden kunnen brengen. Kosten 4360 ex btw, dat verdient zich volgens de site in 8 jaar terug. 545 euro per jaar.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de energiebelasting met de nieuwe regeling. Die vergoeding wordt geleidelijk afgebouwd tot 0 in 2031.

Op Gaslicht vind ik dat 32% van de kWh prijs bestaat uit belasting. Is het ook zo simpel te beredeneren dat de opbrengst na 2031 100%-32%= 0.68 x 545 euro is? Dus 370 euro per jaar? Ik reken voor het gemak even niet met prijswijziging in kwh.

Ook ben ik benieuwd of er een kans bestaat dat energiemaatschappijen stoppen met de mogelijkheid tot teruglevering, en dat je zelf moet gaan opslaan. Heb iets gelezen over accu's en die zijn erg duur.
Er zijn hierover 1001 meningen. Maar hier is de mijne. (let wel, ik verkoop zonnepanelen dus heb er een andere kijk op dan een normale consument).

Wat de overheid gaat doen de komende 10 jaar is niet te voorspellen. Ze hebben nu het plan weer aangepast maar dat doen ze elk jaar. Wie weet zeggen ze volgend jaar ineens, we kappen er mee.

Ik zou dat dus geen factor laten worden in de keuze voor zonnepanelen.

Het komt er op neer dat wat er ook gebeurd de komende 8 jaar, je de zonnepanelen wel terug verdient. Daar maken wij ons niet druk over.

Die vergoeding wordt misschien afgebouwd, maar wie zegt dat er niks voor terug komt, of dat je energiemaatschappij iets bij gaat leggen om jouw als opwekker te houden. Niemand weet nog wat er gebeurd.

Inhoudelijk:
12 panelen met 2650kWh lijkt mij ontzettend laag, wellicht door je dak?
Zelfs op pal oost kom ik met 12 panelen al op 2790kWh (met 12x 310wp).

Panelen kosten bij nuon 4360ex. Met welk materiaal? SMA? SolarEdge?

12 panelen zonder schaduw met een omnik omvormer zit ik al lager inc. btw. Ik kom op zo'n 4200 inc. (nog wel even afhankelijk waar je woont, wij zitten in Twente).

Komt er SolarEdge bij, dan is dat een meerprijs van zo'n 825 euro inc.
SMA is wellicht 400 inc extra.

Als het pal oost zou zijn, zonder schaduw, kom ik dus op 613 euro per jaar besparing.
Terugverdientijd van 5.7 jaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zaterdag 27 april 2019 @ 11:20:32 #6
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_186454583
Hier zojuist 13x 315wp panelen laten leggen op een plat dak pal op het zuiden met Goodwe omvormer. Prijs was 3500 euro ex btw.
pi_186454677
Dank voor je snelle antwoord, ons dak ligt pal op het westen. Sochtends weinig zon maar in de middag en avond is het feest. Woon ook aan het water dus licht genoeg. ik zie de meerwaarde wel.
Trina solar 295 panelen heb ik zo snel even ingetikt, die hadden op de site de kortste terugverdientijd.
Woon overigens in de kop van Overijssel.
pi_186454749
Hier komen er 10 van 310wp te liggen met een growatt omvormer. Tuin op het zuidwesten of zuid-zuid- westen.. Zoiets iig :@ geen optimizers.

¤3250,- ex BTW
I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 27 april 2019 @ 11:32:11 #9
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186454857
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 11:08 schreef bambino het volgende:

[..]

Sunpower is nou eenmaal de koploper in efficiency, ze zitten nu volgens mij al boven de 23% (vorig jaar 22,8%). En dat is met stip nummer 1.

Als je het hele paneel gaat ontleden zit LG wellicht net iets beter, met iets minder degradatie na 10-25 jaar en een betere yield per m2.

Sunpower wordt gewoon gezien als hét merk. Als er iemand bij ons komt met een specifieke wens voor merk, wordt die het meest genoemd.

Is natuurlijk een groot stuk marketing en het behalen van de hoogste efficiency.

Persoonlijk zou ik nooit een van die top 3 kiezen, ik kijk dan ook alleen naar ¤/m2 en ¤/kWh en dan komen die merken niet eens in de top 100.

Laat ik het simpel zeggen, wat maakt jou het uit dat het paneel op je dak het beste (of top 3) van de wereld is. Als je dat feit belangrijk vindt, rijdt je waarschijnlijk ook in een Tesla, Mercedes S of BMW 7 (om eens wat te roepen).
Geld is vaak geen rol bij zulke keuzes, je wilt gewoon het beste hebben.

Bij 95% van de markt is geld echter wel een rol. En dan kijk je eerst naar mogelijkheden op het dak. Hoeveel past er, hoeveel stroom is er nodig en wat is het budget.

Als ik 15 Jinko Solar op je dak zet voor 4500 euro met een vermogen van 4650wp en een opwek van pakweg 4000kWh (86% dus niet pal zuid).
Of ik pak 13 Sunpower 360 dus 4680wp voor 6000 euro met een opwek van 4200kWh op hetzelfde dak. Wat is dan je voordeel?
1500 euro meer betalen voor 200kWh (á 44 euro per jaar).

Meerprijs in jaren is dus 34 jaar extra.

Het kan gewoon niet uit.

Als je maar 6 panelen kwijt kunt, zou ik alsnog 6 gewone panelen pakken.
Tegen de tijd dat je Sunpower of LG hebt terug verdiend, koop je normaal al weer nieuwe panelen (na een jaar of 20-25). Het is goedkoper om dat beetje extra stroom gewoon te kopen.
Dat ze niet rendabel zijn was mij wel duidelijk. Ging er meer om hoe 'nummer 1' en 'beste' in de OP worden gedefinieerd.

Er staat dat de beste merken uit China komen, maar de top 3 (Panasonic, LG en Sunpower) komt er al niet vandaan. Dat vind ik onduidelijk.
  zaterdag 27 april 2019 @ 11:34:03 #10
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_186454928
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 april 2019 11:24 schreef Harry_Turtle het volgende:
Dank voor je snelle antwoord, ons dak ligt pal op het westen. Sochtends weinig zon maar in de middag en avond is het feest. Woon ook aan het water dus licht genoeg. ik zie de meerwaarde wel.
Trina solar 295 panelen heb ik zo snel even ingetikt, die hadden op de site de kortste terugverdientijd.
Woon overigens in de kop van Overijssel.
Tip: kijk niet alleen naar de tvt maar ook naar opbrengst over bijvoorbeeld 10/15 jaar (hoe lang je er denkt te wonen) en de garantievoorwaarden.
pi_186455167
Hier 2620W Sunpower op een plat dak. Haal altijd wel 2600Kwh per jaar.

Maar wellicht met de kennis van nu, had ik misschien wel goedkopere panelen genomen en dan meer vermogen op een oost-west ligging.
.
pi_186455571
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 11:34 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Tip: kijk niet alleen naar de tvt maar ook naar opbrengst over bijvoorbeeld 10/15 jaar (hoe lang je er denkt te wonen) en de garantievoorwaarden.
wat moet je je hierbij voorstellen dan? Dat je na 9 jaar nog garantie krijgt, omdat dat op papier staat? Dat je moet aantonen dat na 11 jaar je nog x% opbrengst heb tov het eerste jaar bij een wisselende zon elk jaar? En dat je daarmee teruggaat naar de installateur, die dan al failliet kan zijn?
Ik zou dan maar alvast een rechtbijstandverzekring afsluiten en speciaal letten of ze dit dekken en naar de rechter willen gaan.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_186457079
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 april 2019 11:24 schreef Harry_Turtle het volgende:
Dank voor je snelle antwoord, ons dak ligt pal op het westen. Sochtends weinig zon maar in de middag en avond is het feest. Woon ook aan het water dus licht genoeg. ik zie de meerwaarde wel.
Trina solar 295 panelen heb ik zo snel even ingetikt, die hadden op de site de kortste terugverdientijd.
Woon overigens in de kop van Overijssel.
Met die 12x295 panelen haal je bijna zeker wel meer dan die 2650Kw.

Ik zelf heb 12x275 op het Oosten liggen. Berekende opbrengst volgens offerte kwam op 2310 KW uit. Maar het 1e jaar had ik al 2565 en het 2e jaar 2732 Kw aan opbrengst. Ruim boven de berekende opbrengst dus.

Mijn hoogste piek haal ik zomers rond 12:30. Vanaf dat tijdstip loopt het alleen maar terug omdat de zon er dan niet echt meer goed op schijnt.

nu zou het bij jou zo kunnen zijn dat het vanaf 12:30 pas echt begint te komen en zou het wellicht om het even zijn. Maar je hebt al panelen met een hogere opbrengst.

De onvoorspelbare factor is het weer. Stel dat we een zomer krijgen met s'ochtens zon en elke middag regen en bewolking....maar dit kan net zo goed andersom zijn.

Mijn terugverdientijd is minder gunstig omdat ik veel minder verbruik dan mijn opbrenst. Wel heb ik nu PowerPeers als energiemaatschappi welke 11 cent de kilowat terugleververgoeding geeft en nog eens 4 cent erbij als dit rechtsstreeks naar een andere powerpeer klant gaat.

Ik heb in November 2016 4800 euro hiervoor betaalt. En kreeg daarna nog de btw terug.
pi_186457161
Mijn beste maand is altijd mei vanwege de temperatuur en de bewolking. In de maand mei schijnt er gemiddeld minder bewolking te zijn omdat april/mei relatief droge maanden zijn met de gemiddelde juiste temperatuur. In april is het nog niet lang genoeg licht voor een hoge opbrengst en is er meer bewolking gemiddeld. Februari is ook relatief droog en weinig bewolking, echter is de tijd dat het licht is te kort.

Ik heb al gemerkt dat de opbrengst afhangt van, in onderstaande volgorde van relevantie.
- bewolking
- buitentemperatuur
- daglengte dat het buiten licht is
- als laatste schijnt de zonhoogte en zonsterkte ook relevant te zijn, maar dit zie ik amper terug.
Ik heb 2kWp en in de zomer op een heldere dag kan mijn maximale vermogen net zo hoog zijn als in de winter op een heldere dag.

Is is mijn ervaring, bij andere zou het weer anders kunnen zijn.

[ Bericht 20% gewijzigd door sjorsie1982 op 27-04-2019 13:13:55 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_186457321
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 13:00 schreef Glider76 het volgende:
Wel heb ik nu PowerPeers als energiemaatschappi welke 11 cent de kilowat terugleververgoeding geeft en nog eens 4 cent erbij als dit rechtsstreeks naar een andere powerpeer klant gaat.
Hoe wordt dit bepaald?
Stroom kiest altijd de weg van de minste weerstand, dus je buren gebruiken jouw teruggeleverde stroom. Meten ze dat zo?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_186457589
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 13:10 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Hoe wordt dit bepaald?
Stroom kiest altijd de weg van de minste weerstand, dus je buren gebruiken jouw teruggeleverde stroom. Meten ze dat zo?
Hoe ze dat nu precies bepalen weet ik ook niet helemaal. In ieder geval kun je 5 opwekkers selecteren, dus heb er 5 in mijn omgeving gekozen. Anderen kunnen dus ook mij weer kiezen als hun opwekker.

Als ik dan stroom over heb en hun tekort krijg ik er nog eens 4 cent bij. Anders gaat het gewoon het net in en krijg ik 11 cent ervoor.

Het is natuurlijk niet zo dat mijn kilowatje over het net helemaal naar die ene verbruiker gaat.

Tot nu toe heb ik 52 euro aan saldering gekregen en 18 euro extra als opwekker. Mijn 3 grootste afnemers zitten in Borne, Zaandam en Gorsel. Terwijl ik zelf in Flevonland woon. Snap ook niet hoe dat werkt.

Hoe dan ook kwamen ze gewoon als goedkoopste uit de bus bij gaslicht.com. Hiervoor had ik Nuon en Essent met maar 6 cent per kilowat maar vanwege lage maandelijkse vaste kosten waren ze nog steeds gunstiger als maatschappijen die meer teruglevergoeding geven. Voor dit jaar was dat niet zo.

Powerpeers is behoorlijk duur in zijn maandelijkse vaste lasten.
pi_186458032
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 13:24 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Hoe ze dat nu precies bepalen weet ik ook niet helemaal. In ieder geval kun je 5 opwekkers selecteren, dus heb er 5 in mijn omgeving gekozen. Anderen kunnen dus ook mij weer kiezen als hun opwekker.

Als ik dan stroom over heb en hun tekort krijg ik er nog eens 4 cent bij. Anders gaat het gewoon het net in en krijg ik 11 cent ervoor.

Het is natuurlijk niet zo dat mijn kilowatje over het net helemaal naar die ene verbruiker gaat.

Tot nu toe heb ik 52 euro aan saldering gekregen en 18 euro extra als opwekker. Mijn 3 grootste afnemers zitten in Borne, Zaandam en Gorsel. Terwijl ik zelf in Flevonland woon. Snap ook niet hoe dat werkt.

Hoe dan ook kwamen ze gewoon als goedkoopste uit de bus bij gaslicht.com. Hiervoor had ik Nuon en Essent met maar 6 cent per kilowat maar vanwege lage maandelijkse vaste kosten waren ze nog steeds gunstiger als maatschappijen die meer teruglevergoeding geven. Voor dit jaar was dat niet zo.

Powerpeers is behoorlijk duur in zijn maandelijkse vaste lasten.
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 13:10 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Hoe wordt dit bepaald?
Stroom kiest altijd de weg van de minste weerstand, dus je buren gebruiken jouw teruggeleverde stroom. Meten ze dat zo?
Door de gebruikers zelf.

Jij mag als PP klant zelf 5 mensen kiezen (+5 landelijke opwekkers zoals bijvoorbeeld het Thialf stadion).

Als jij die 5 gekozen hebt krijg jij, op het moment dat jij stroom nodig hebft én 1 van die 5 stroom aan het terug leveren is van hen stroom.

Nu kan je dit uit gaan pluizen en die klanten helpen door naar je eigen zonnepanelen te kijken.
Liggen die op zuid, kies dan een klant die ze op oost of west heeft liggen (en omdat je 5 kan kiezen, neem beide 2 + 1 random).
Dan heb je meer kans dat je stroom van hen af kan nemen waardoor zij 4 cent extra krijgen voor die stroom.

Ik ben nu net mijn 2e jaar in gegaan en heb inmiddels 15 afnemers. 2 daarvan ken ik, mijn vader en mijn collega.
Een paar zitten in mijn regio, maar een stuk of 8-10 zitten random door het land.

Je kan PP zelf laten kiezen, dus ik denk dat die mensen dat gedaan hebben waardoor ik in dat lijstje kom. Ik verwacht dat hier ook een of andere slimme formule achter zit die kijkt naar wat nuttig is, ondanks dat het PP 4 cent kost heeft PP er ook baat bij om dit te laten werken. Daardoor krijgt een klant meer geld voor zijn stroom (en alleen PP doet dit) waardoor ze misschien langer klant blijven.

Ik heb er maar een paar bij zitten die veel afnemen, de grootste is 555kWh uit Woudrichem en 368kWh uit Zierikzee (ik zit in Twente).

Die 2 alleen is toch 37 euro wat ik voor niks doen er bij krijg.
In totaal had ik jaar 1 1566kWh, en het is niet 4 cent maar zelfs 0,0484 (dus bijna 5). Dankzij de btw.
Die 1566 levert dus 75.79 euro op.

En die uit Woudrichem koopt dus niet fysiek mijn stroom, die is namelijk al weg voor het de straat uit is naar al mijn buren toe. Maar het gaat puur om het verrekenen er van.

Ik heb trouwens plekken vrij, dus als iemand wil dat ik hem of haar toevoeg als afnemer dan doe ik dat natuurlijk graag (in ruil dat zij mij ook als afnemer erin zetten :) )
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186459112
Hier ook nog een powerpeers klant.

Voor geïnteresseerd in mensen die in de winter overdag wat terugleveren, want ik heb een warmtepomp.

's winters (november-maart) lever ik dan ook zelf nagenoeg niets terug. Zomers is mijn teruglevering groot. De extra 4,84 cent per kWh die je terug levert is leuk meegenomen. Het eerste jaar kreeg ik een leuke welkomstbonus. Nu ben ik het tweede jaar gebleven omdat ik inmiddels aardig wat afnemers heb in de zomer en Powerpeers nog een nieuw aanbod met cash-korting deed als ik wederom een jaarcontract sloot.

De extra vergoeding voor teruglevering en de cash korting zijn voldoende om niet opnieuw over te stappen. Zeker omdat ik nu in het tweede jaar al veel afnemers heb. En zonder afname van gas zijn de welkomst kortingen van de meeste aanbieders toch tamelijk beperkt.
pi_186459398
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 15:14 schreef Ivo1985 het volgende:
Voor geïnteresseerd in mensen die in de winter overdag wat terugleveren, want ik heb een warmtepomp.
is dat in NL uberhaupt mogelijk mits het pand bewoond is?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_186459477
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 15:14 schreef Ivo1985 het volgende:
Hier ook nog een powerpeers klant.

Voor geïnteresseerd in mensen die in de winter overdag wat terugleveren, want ik heb een warmtepomp.

's winters (november-maart) lever ik dan ook zelf nagenoeg niets terug. Zomers is mijn teruglevering groot. De extra 4,84 cent per kWh die je terug levert is leuk meegenomen. Het eerste jaar kreeg ik een leuke welkomstbonus. Nu ben ik het tweede jaar gebleven omdat ik inmiddels aardig wat afnemers heb in de zomer en Powerpeers nog een nieuw aanbod met cash-korting deed als ik wederom een jaarcontract sloot.

De extra vergoeding voor teruglevering en de cash korting zijn voldoende om niet opnieuw over te stappen. Zeker omdat ik nu in het tweede jaar al veel afnemers heb. En zonder afname van gas zijn de welkomst kortingen van de meeste aanbieders toch tamelijk beperkt.
Ik zit in precies hetzelfde schuitje :)

Ik stuur je even een dm hoe je mij kan vinden op powerpeers. Als jij mij toevoegt in je lijstje dan voeg ik jou ook toe :)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186459491
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 15:30 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

is dat in NL uberhaupt mogelijk mits het pand bewoond is?
Natuurlijk. Er zijn altijd dagen waarop er stroom over blijft. Echter zal dat bij hem zelf dan vaak ook het geval zijn (tenzij andere kant van het land, dan kan het daar net bewolkt zijn).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186459503
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 15:35 schreef bambino het volgende:

[..]

Natuurlijk. Er zijn altijd dagen waarop er stroom over blijft. Echter zal dat bij hem zelf dan vaak ook het geval zijn (tenzij andere kant van het land, dan kan het daar net bewolkt zijn).
in de winter hebben we het over...
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_186459530
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 15:36 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

in de winter hebben we het over...
Ik ook.

Ook in de winter zijn er mooiere dagen. En zeker als het een milde winter is wanneer de woning al op temperatuur is, dan vreet de warmtepomp weinig stroom en blijft er wat over.
Juist op dat moment zijn er veel mensen die dan stroom te kort hebben en daar kan ik dan dus aan verkopen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_186460202
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 13:54 schreef bambino het volgende:

[..]

[..]

Door de gebruikers zelf.

Jij mag als PP klant zelf 5 mensen kiezen (+5 landelijke opwekkers zoals bijvoorbeeld het Thialf stadion).

Als jij die 5 gekozen hebt krijg jij, op het moment dat jij stroom nodig hebft én 1 van die 5 stroom aan het terug leveren is van hen stroom.

Nu kan je dit uit gaan pluizen en die klanten helpen door naar je eigen zonnepanelen te kijken.
Liggen die op zuid, kies dan een klant die ze op oost of west heeft liggen (en omdat je 5 kan kiezen, neem beide 2 + 1 random).
Dan heb je meer kans dat je stroom van hen af kan nemen waardoor zij 4 cent extra krijgen voor die stroom.

Ik ben nu net mijn 2e jaar in gegaan en heb inmiddels 15 afnemers. 2 daarvan ken ik, mijn vader en mijn collega.
Een paar zitten in mijn regio, maar een stuk of 8-10 zitten random door het land.

Je kan PP zelf laten kiezen, dus ik denk dat die mensen dat gedaan hebben waardoor ik in dat lijstje kom. Ik verwacht dat hier ook een of andere slimme formule achter zit die kijkt naar wat nuttig is, ondanks dat het PP 4 cent kost heeft PP er ook baat bij om dit te laten werken. Daardoor krijgt een klant meer geld voor zijn stroom (en alleen PP doet dit) waardoor ze misschien langer klant blijven.

Ik heb er maar een paar bij zitten die veel afnemen, de grootste is 555kWh uit Woudrichem en 368kWh uit Zierikzee (ik zit in Twente).

Die 2 alleen is toch 37 euro wat ik voor niks doen er bij krijg.
In totaal had ik jaar 1 1566kWh, en het is niet 4 cent maar zelfs 0,0484 (dus bijna 5). Dankzij de btw.
Die 1566 levert dus 75.79 euro op.

En die uit Woudrichem koopt dus niet fysiek mijn stroom, die is namelijk al weg voor het de straat uit is naar al mijn buren toe. Maar het gaat puur om het verrekenen er van.

Ik heb trouwens plekken vrij, dus als iemand wil dat ik hem of haar toevoeg als afnemer dan doe ik dat natuurlijk graag (in ruil dat zij mij ook als afnemer erin zetten :) )
Hier sinds juli 2017 ook klant van Powerpeers. Je kan echt zien dat zij in het aantal klanten hard zijn gegroeid.

In sept 2017 heb ik 92kwh gedeeld, in sept 2018 was dit al 222kwh.
Okt 2017 95kwh, in okt 2018: 185kwh
Nov 2017 54kwh, in nov 2018: 100kwh.

Dus meer dan een verdubbeling.

Vorig jaar in totaal 1962kwh gedeeld met anderen waardoor ik 4ct per kwh extra kreeg. Toch 78 euro bovenop de 11ct.

Als bron kies ik vooral windmolens, aangezien bij zonnige dagen ik zelf wel genoeg op wek.
Maar ik kan 't mis hebben...
  zaterdag 27 april 2019 @ 16:45:57 #25
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_186460901
Hebben jullie allemaal zo’n overschot na salderen nog? Want neem aan dat je alleen verkoopt wat je zelf niet nodig hebt om te salderen?
Of snap ik het nu niet helemaal? :@

Na alles met elkaar te salderen hadden wij afgelopen jaar uiteindelijk een overschot van 175kWh. Niet heel veel dus.
Ik heb je lief mijn hele leven
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')