Dat zou je zeggen. Maar om nou meteen bij een transactie van respectievelijk 19 en 21 cent en 2x1 cent van KPN en Marktplaats een bankrekening te sluiten? Dat vind ik wel wat overdreven.
Het is me namelijk zelf overkomen. Als je dan met de support chat, krijg je te horen dat Compliance ermee bezig is ‘maar we kunnen je niet verder helpen.’
Dan denk ik... stel ik parkeer er mijn hele dagelijkse beraalrekening. Dan wil ik toch wel ter woord gestaan worden. Toen mijn bankrekening door een fout van een medewerker bij ABN geblokkeerd werd, had ik eenvoudig contact aan de telefoon en was het binnen 10 minuten geregeld.
Bij bunq heb je geen telefoon. Je hebt alleen de chat. Die wordt voortdurend gesloten door Compliance. En dan heb je dus niks. Het enige wat je dan kan doen is negatieve reclame maken op Twitter, want daar zijn ze gevoelig voor.
Wil je Apple Pay, kekke features (die zijn wel heel goed), een middelmatig coresysteem (inclusief bugs) en een bank die verlies maakt, kies je bunq.
Kun je zonder Apple Pay leven en vind je het oké dat je even wat langer moet wachten op innovatie? Dan neem je liever knab. Schrijft groene cijfers.
En heb je toch liever wel de meeste functies die bunq ook heeft, minus Apple Pay en automatisch sparen, dan kun je altijd nog naar kopieerbank ING. Daar zit ik zelf nu ook bij. De app is geweldig en doet best denken aan bunq. Ik stapte over naar bunq vanwege de functies. Maar de onzekerheid of je morgen nog bij je geld kunt vreet aan je.
Verder: als bunq groene cijfers schreef, een telefoonlijn had gehad en een betere Compliance-afdeling, had ik allang voor bunq gekozen. Dat geldt trouwens ook als bunq zou worden overgenomen door bijvoorbeeld ABN of waarschijnlijker ING.
Ali is de enige investeerder. Voordeel is dat je niet te maken krijgt met nare wensen van slechte investeerders. Nadeel is dat je niet weet wat er achter de schermen gebeurt.
Nadelen:
- Geen inzicht in hoeveelheden klanten
- Jaarcijfers worden rijkelijk laat gepubliceerd
- Schrijft behoorlijke rode cijfers
- De mindset daar is dat men werkt bij een start-up, niet bij een bank
- Relatief duur
- Ali enige investeerder
- Gebrek aan transparantie
- Compliance doet haar werk niet of te goed
- Productplannen en app veranderen voortdurend
- Dingen die niks met bankieren te maken hebben, zoals emoji’s. Support in het Engels.
- Storten geld is niet of nauwelijks mogelijk
- Opname ligt op 500 per dag, per kaart
- Opnamemaximum verschilt per geldautomaat
- Gebrek aan creditcard: moeilijk met huren auto
Voordelen:
- 25 IBANs
- Spaardoelen
- Automatisch sparen
- Apple Pay
- Gelikte app
- Regelmatige updates
- Beschikbaarheid support
- Handige functies zoals bunq.me, die inmiddels al gekopieerd zijn door ING
- 3 gratis bankpassen
- 5 gratis virtuele kaarten
- Dual PIN
- Beheren passen kan makkelijk en snel bij de app
- Offline betalingen tot een maximum ondersteund
- Debit cards met CVV-code
- Roterende CVV
Dit zijn ze wel een beetje denk ik. Mij maak je er echt niet boos mee als je naar bunq gaat. Maar ik zou toch wel even goed nadenken. Wat mij betreft zijn er flink wat zaken voor verbetering vatbaar. bunq is een veelbelovend product dat gewoon nog niet helemaal af is.