Tijd voor NASI!
Met mijn nieuwe blikopener was het openen van de blikken nasi een fluitje van een cent!
Wie dacht dat nasi in blik er altijd hetzelfde zou uitzien, komt bedrogen uit! De Aldi-nasi ziet eruit alsof het met kracht het blik in is geperst, teneinde er zoveel mogelijk in te krijgen; de Kung-Fu alsof de nasi er vrij losjes in geschept is.
Wel valt op dat beide nasi's gelig van kleur zijn. Vervolgens doen we een geurtest. De Aldi-nasi heeft een wat muffe geur, vind ik. Als van gedragen sokken. De Kung-Fu heeft een soortgelijk geurtje, maar wat minder, deze nasi ruikt misschien eerder (heel in de verte) wat naar Fries roggebrood, maar misschien verbeeld ik me dat maar.
Als eerste scheppen we wat uit het Kung-Fu blik in het wokje:
En vervolgens de Aldi:
De Aldinasi wil niet zo makkelijk uit het blik als de Kung-Fu; je moet echt even bikken met je lepel.
Opvallend is dat de Aldinasi zo op het oog meer stukken ham bevat, die er ook wat aantrekkelijker (minder bleek) uitzien dan de Kung-Fu.
Na een minuutje of 4 roerbakken in het wokje (omstebeurt) scheppen we de boel op bordjes. Ik gebruik twee ontbijtbordjes want beide porties zijn op zichzelf niet erg groot.
Naast elkaar, op een afstandje, is het verschil niet zo goed te zien. Dus even twee close-ups:
Kunnen jullie zien welke nasi van welk merk is? De onderste is de Aldi, te zien aan de duidelijk aanwezige hamblokjes.
Ik dien de rijst op met wat atjar, sambal en pindasaus, heel simpel.
Een close-up van de eerste hap van beide nasi's:
Inmiddels moeten jullie het verschil toch wel kunnen zien. Ik neem bewust de eerste hap van het randje af, dus zonder sambal of pindasaus. Op die manier kan ik de smaken echt beoordelen.
En het blijkt dat de smaak echt overeenkomt met de eerste indruk, de geurtest. De Aldinasi smaakt wat muffig, niet heel storend maar een aantrekkelijk aroma is het niet.
De Kung-Fu smaakt, in vergelijking, opvallend neutraal, ongeveer zoals doorsnee kant en klare nasi in het koelvak van de supermarket.
De Kung-Fu heeft ook een wat stevigere, drogere korrel; de Aldi heeft een wat zachtere korrel.
Al met al een minder onplezierige ervaring dan waar ik voor heb gevreesd. Niet dat het echt lekker is, maar het is acceptabel. Als je op een lange kampeertocht bent, zijn beide nasi's misschien wel een aardige afwisseling.
Wat zit er nou precies in? Wel, de hoeveelheid rijst in beide blikken is moeilijk te vergelijken, want de Aldi geeft het percentage ongekookte rijst (28%) terwijl Kung-Fu het percentage reeds gekookte rijst hanteert (68%).
De percentages voor groente en vlees zijn respectievelijk 18% en 12% voor de Aldi en 19% en 5% voor de Kung-Fu. Qua groente ontloopt het elkaar dus niet veel, maar wat een verschil qua vlees: de Aldi bevat ruim twee keer zoveel ham als de Kung-Fu!
Bovendien bestaat die schamele 5% 'ham' van Kung-Fu uit separatorvlees terwijl de Aldi 'echt' varkensvlees gebruikt. Het verschil is goed te zien als we de twee soorten hamblokjes proberen te pletten met een mesje:
Het 'hamblokje' links is van de Kung-Fu nasi en laat zich onmiddelijk pletten en uitsmeren als smeerworst, terwijl het rechterblokje geen krimp geeft. Dat is dus echt vlees.
Kortom, al met al, de Aldi wint het wat mij betreft van de Kung-Fu. Wegens de rijst, die wat zachter is en dus wat beter weg te krijgen is zonder 'smeermiddelen' als pindasaus (dat heb je waarschijnlijk niet beschikbaar als je in een situatie bent waar nasi uit blik een goed idee lijkt), maar vooral wegens het verschil in vlees: 12% echte hamblokjes versus 5% separatorsmurrie.
Wel jammer van het muffe bijsmaakje.
Eindcijfer: Aldi - 6, Kung-Fu - 5.
Wat de voedingswaarden betreft, dat ontloopt elkaar niet erg. Per 100 gram heeft de Kung-Fu 175 kcal en de Aldi 174 kcal. Nagenoeg gelijk dus. De Aldi heeft wat meer suiker (1,4 vs 0,8 gram), eiwitten (4,2 vs 3,1 gram) en zout (1,3 vs 1,1 gram). Wellicht verklaart het lagere suiker en zoutgehalte deels de wat neutralere, minder uitgesproken smaak van de Kung-Fu.
En tenslotte, voor de aluhoedjes die bang zijn voor E-nummers: de Kung-Fu bevat er maar 2, beide emulgatoren (E412 en E464). De Aldi bevat beide emulgatoren ook, maar daarnast ook twee conserveermiddelen (E250, E262) en twee smaakversterkers (E621, E631).
De aangebroken nasi kun je 2 dagen in de koelkast bewaren (niet in het blik!), maar dat gaat uw recensent niet doen: de blikken met restanten gaan gewoon de KOMO-zak in. De komende dagen ga ik gezond voer eten.
En nu, het is waarschijnlijk toeval, ga ik eens even fijn naar de WC