Het is een gewone vraag! Ik hoef er ook zeker niet weg momenteel. Ik wil het alleen wel helder hebben.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 09:25 schreef Hamergek het volgende:
Waarom is het zo'n probleem dat het traineeship geen certificaat heeft? Dat is toch helemaal niet waarmee een traineeship ingestoken wordt.
Het bedrijf investeert geld en tijd in jou, dan vind ik het niet heel gek dat ze daar wat voor terug willen zien, in dit geval dat je minimaal 24 maanden daar werkzaam bent, of een gedeeltelijke terugbetaling.
Je kunt prima de keuze maken om na 12 maanden weg te gaan, maar dan staat er nog wel wat geld over van je opleiding. Dat is een overweging die je dan moet maken of je dat geld het waard vindt om nog te blijven, of ergens anders te gaan werken.
Als je dit niet had gewild, had je niet moeten tekenen. Zoals je het omschrijft is de overeenkomst duidelijk als maar zijn kan, en wist je waar je aan toe was. Dat je spijt hebt van je keuze staat daar los van.
Ok, zo had ik het nog niet bekeken. Wel een fix bedrag voor gebruik van een laptop! Begeleiding/hulp van collega's is er uiteraard geweest zo nu en dan, maar dat is me dunkt bij elke nieuwe functie toch, als je start? Bovendien ben ik momenteel zelf ook al stagebegeleider, maar dat terzijdequote:Op zaterdag 30 maart 2019 09:36 schreef Fer het volgende:
Het lager salaris staat voor het feit dat je minder facturabel bent. De studiekosten staan voor de tijd die je daar aanwezig bent en gebruik maakt van de werkplek, computer, faciliteiten, beheerkosten en de vooral de tijd van collega’s die jou zaken moet leren.
Wellicht pakte je het snel op en was er weinig tijd nodig, maar op een school betaal je ook nooit minder lesgeld als je minder aandacht nodig hebt.
Onredelijk, ja, onwettig, denk van niet.
Maar die specificatie mist mijn werkgever dan ook, toch? Zoals bij de edit staat, gaat het om door mijn bedrijf gemaakte kosten, maar ze hebben geen uitgaven hoeven doen. Studiekosten en materiaalkosten vind ik ook vaag. Maar goed, ik ben geen jurist en dat weet ik maar al te goed.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 09:39 schreef Fer het volgende:
Wat betreft de rechtzaak in de link.
Misschien dat de rechter anders had geoordeeld, als de werkgever een betere specificatie had kunnen maken van de kosten. Het is slechts een uitspraak, geen wet.
Dit heb ik dus ook. Ik heb eerder een traineeship gedaan: je krijgt casussen, doet dingen met medetrainees, er is een dosis (zelf)studie en er wordt oprecht geïnvesteerd in je.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 09:53 schreef baskick het volgende:
Wat maakt dit precies een traineeship dan? Af en toe een 1 op 1 is m.i. niet kenmerkend voor een traineeship. Klinkt als een startersbaan.
Het lijkt me zeer stug dat als ze een jaarcontract geven, dat ze dan je kunnen houden aan de boete in de studieovereenkomst. Dan hadden ze een contract voor onbepaalde tijd moeten geven.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 08:51 schreef Tommeeh het volgende:
Tot slot een vervolgvraag: m’n arbeidscontract is 12 maanden (trainee). De studieovereenkomst is hier los van en heeft het over twee jaar na het traineeship
De verwarring zit vooral in dat de terug betaalverplichting geldt wanneer TS besluit weg te gaan, niet wanneer zijn contract niet verlengd wordt.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 11:17 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Het lijkt me zeer stug dat als ze een jaarcontract geven, dat ze dan je kunnen houden aan de boete in de studieovereenkomst. Dan hadden ze een contract voor onbepaalde tijd moeten geven.
TS, kijk eens goed in de papieren naar een clausule die bovenstaande beschrijft. Want dit is mijns inziens jouw antwoord.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 13:59 schreef snabbi het volgende:
[..]
De verwarring zit vooral in dat de terug betaalverplichting geldt wanneer TS besluit weg te gaan, niet wanneer zijn contract niet verlengd wordt.
Dit is een goed advies. Daar komt bij dat de studieovereenkomst nooit een langere duur kan hebben dan de arbeidsovereenkomst. Die studieovereenkomst flankeert immers de arbeidsovereenkomst, hij kan als het ware niet zelfstandig bestaan. Dus de werkgever laat jou één maand voor het verlopen van je arbeidsovereenkomst weten of het verlengd wordt en dan ga je het Hallmarkdebat aan. En als je goed bent dan is het geen probleem en als je niet goed bent, ja dan heb je niet zo veel te zoeken bij dat bedrijf en wordt je contract niet verlengd en heb jij geen kosten verder.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 16:09 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Ik zou het als volgt aanpakken. Het contract gaat aflopen, en waarschijnlijk bieden ze je dan wat nieuws aan. Dan zou ik zeggen: ik wil graag bijtekenen, maar we gaan een streep halen door de studieovereenkomst. Als ze dan zeggen dat dit niet kan, dan laat je gewoon het contract aflopen en ga je elders kijken.
Dit is precies waar ik mee zit, ja.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 11:17 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Het lijkt me zeer stug dat als ze een jaarcontract geven, dat ze dan je kunnen houden aan de boete in de studieovereenkomst. Dan hadden ze een contract voor onbepaalde tijd moeten geven.
In de studieovereenkomst staat inderdaad dat het hele gebeuren met boete alleen van toepassing is als ik wegga. Als de werkgever de samenwerking beëindigd, hoef ik niets te betalen.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 16:09 schreef Hallmark het volgende:
[..]
TS, kijk eens goed in de papieren naar een clausule die bovenstaande beschrijft. Want dit is mijns inziens jouw antwoord.
Persoonlijk vind ik het allemaal wat flauwtjes overkomen, dat traineeship. Zelf ben ik ook als trainee begonnen. Hier waren we de eerste twee maanden bezig in een klasje waar we onder leiding van een trainer alle producten leerden kennen. Het was bij een zeer groot internationaal concern, à la Microsoft o.id. dus de kennis was ook buiten de deur wat waard.
Indien de papieren zeggen, dat de boeteclausule alleen geldt wanneer jij het initiatief neemt om te vertrekken, dan kun jij er mooi onderuit als je het contract simpelweg laat aflopen.
Ik zou het als volgt aanpakken. Het contract gaat aflopen, en waarschijnlijk bieden ze je dan wat nieuws aan. Dan zou ik zeggen: ik wil graag bijtekenen, maar we gaan een streep halen door de studieovereenkomst. Als ze dan zeggen dat dit niet kan, dan laat je gewoon het contract aflopen en ga je elders kijken.
"Daar komt bij dat de studieovereenkomst nooit een langere duur kan hebben dan de arbeidsovereenkomst". Hoe zwart/wit kan ik die zin interpreteren?quote:Op zaterdag 30 maart 2019 18:50 schreef paardendokter het volgende:
[..]
Dit is een goed advies. Daar komt bij dat de studieovereenkomst nooit een langere duur kan hebben dan de arbeidsovereenkomst. Die studieovereenkomst flankeert immers de arbeidsovereenkomst, hij kan als het ware niet zelfstandig bestaan. Dus de werkgever laat jou één maand voor het verlopen van je arbeidsovereenkomst weten of het verlengd wordt en dan ga je het Hallmarkdebat aan. En als je goed bent dan is het geen probleem en als je niet goed bent, ja dan heb je niet zo veel te zoeken bij dat bedrijf en wordt je contract niet verlengd en heb jij geen kosten verder.
Zeker.quote:Op zondag 31 maart 2019 09:35 schreef Sheffield het volgende:
Lastig omdat je dit inderdaad al ondertekend hebt. Misschien is dat geopperd door Hallmark inderdaad een goed idee.
In ieder geval zou ik wel gaan aangeven dat het traineeprogramma niet aan jouw verwachtingen voldoet. Pak dit wel positief in door vooral te richten op wat je allemaal wel zou willen zien in het programma.
Uiteindelijk heb je meer aan een waardevolle traineeship dan dat je zonder terugbetalingen weg kunt.
Ik ben geen jurist, maar dat lijkt me een zeer merkwaardige uitleg van de clausule. Ik heb diverse keren zo'n boetebeding getekend, maar telkens was het uitgangspunt: boedebeding is alleen van toepassing als jij actief de bestaande arbeidsovereenkomst opzegt.quote:Op zondag 31 maart 2019 11:20 schreef Tommeeh het volgende:
Klinkt tot nu toe als de meest plausibele aanpak om te doen wat jij suggereert. Maar wat ik hierboven ook schrijf: als ik het nietig verklaren van de boeteclausule als eis zou stellen en anders niet teken, ben ik dan niet feitelijk degene die de samenwerking beëindig, omdat ik degene ben met de eis en dus degene die niet bij wil tekenen?
Ik ben wél jurist en kan TS geruststellen. Het weigeren van een verlenging van een tijdelijk contract door TS kwalificeert niet als een beëindiging op initiatief van de werknemer. Tenzij de werkgever dit heel uitdrukkelijk heeft opgenomen in de tijdelijke arbeidsovereenkomst.quote:Op maandag 1 april 2019 07:41 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Ik ben geen jurist, maar dat lijkt me een zeer merkwaardige uitleg van de clausule. Ik heb diverse keren zo'n boetebeding getekend, maar telkens was het uitgangspunt: boedebeding is alleen van toepassing als jij actief de bestaande arbeidsovereenkomst opzegt.
Anders kunnen zij natuurlijk zeggen: hier is ons bod van 1000 euro per maand, en nu gauw tekenen anders moet je direct boete betalen. Zo werkt het niet.
quote:Op maandag 1 april 2019 10:44 schreef paardendokter het volgende:
Ik ben wél jurist en kan TS geruststellen.
Ik heb hetgeen jij zegt ook even bij een (andere) jurist neergelegd. Daarnaast heb ik m'n eerste post ook toegestuurd. Daarop kwam de volgende reactie:quote:Op maandag 1 april 2019 10:44 schreef paardendokter het volgende:
[..]
Ik ben wél jurist en kan TS geruststellen. Het weigeren van een verlenging van een tijdelijk contract door TS kwalificeert niet als een beëindiging op initiatief van de werknemer. Tenzij de werkgever dit heel uitdrukkelijk heeft opgenomen in de tijdelijke arbeidsovereenkomst.
Wat een open deuren zeg. Jemig. “De jurisprudentie is betrouwbaar maar niet zomaar op u van toepassing.” Nee wat had je dan gedacht, fakejurisprudentie?!quote:Op donderdag 4 april 2019 07:27 schreef Tommeeh het volgende:
[..]
Ik heb hetgeen jij zegt ook even bij een (andere) jurist neergelegd. Daarnaast heb ik m'n eerste post ook toegestuurd. Daarop kwam de volgende reactie:
Er zijn veel rechtszaken gevoerd inzake studiekosten(bedingen) die moeten worden terugbetaald. Soms krijgt een werknemer gelijk omdat de voorwaarden onredelijk of onduidelijk zijn. Soms krijgt de werkgever gelijk omdat de werknemer wist waarvoor hij tekende en het studiekostenbeding duidelijk genoeg staat omschreven.
Indien u van mening bent dat de huidige traineeship niet correct verloop en u "geen waar voor uw geld krijgt", dan raad ik u aan om schriftelijk uw beklag te doen bij uw werkgever. U bouwt hiermee een dossier op waarmee u kan aantonen dat er al problemen zijn ten tijde van de traineeship. Indien de werkgever juridische stappen overweegt kunt u deze klachtenbrief als bewijsmiddel gebruiken.
Daarnaast kan op basis van uw klachtenbrief ook worden gekeken of het probleem misschien kan worden opgelost waardoor u gezamenlijk verder kan..
De jurisprudentie die u op internet heeft opgezocht is betrouwbaar maar het is alleen niet met zekerheid te zeggen of die ook op uw situatie van toepassing is. Immers spelen bij u wellicht andere omstandigheden mee dan die de jurisprudentie omschrijft. De kern is wel dat de werkgever moet kunnen onderbouwen waarom hij duizenden euros aan studiekosten kwijt is. Een factuur van een extern bedrijf zou bijvoorbeeld een goed bewijsmiddel zijn. Indien u de opleiding intern volgt is de onderbouwing van de studiekosten naar mijn mening erg moeilijk aan te tonen. Daarnaast mag het beding in uw arbeidscontract niet onredelijk zijn.
Indien u er niet met de arbeidscontract verlenging uit komt is het niet automatisch de regel dat u hiermee de terugbetaling van uw studiekosten kan omzeilen. Immers geeft het hof in uw jurisprudentie aan dat de werkgever een onduidelijke voorwaarde had gesteld en dat de werknemer niet voldoende is gewezen op de consequenties van het ondertekende studiekostenbeding.
Het kan zijn dat dit in uw situatie het geval is omdat de werkgever aan beide vereisten niet heeft voldaan. Maar het kan ook zijn dat de werkgever wel aan deze vereisten heeft voldaan. Mocht u overwegen om gebruik te maken van deze regeling, dan zult u overtuigd moeten zijn van uw gelijk door middel van de studieovereenkomst die u heeft ondertekend. Immers zal de werkgever kunnen overwegen om juridische stappen te zetten en moet u zich goed en onderbouwd kunnen verweren.
Kortom: ik moet een jurist de documenten eens laten doorlezen of ze (on)duidelijk genoeg zijn. Daar staat of valt alles mee.
En het advies m'n werkgever te schrijven vind ik niet bepaald een verstandig idee. Enerzijds, zoals genoemd werd, de kans dat hij opeens dingen gaat verzinnen om de kosten te kunnen verantwoorden, anderzijds omdat het de relatie op werk kan verpesten terwijl ik nog niet weet of ik überhaupt een poot heb om op te staan.
Onder minimumloon werken is niet toegestaan. Alleen bij stages en dat is dit duidelijk niet. Dit is een bedrijf wat lekker aan het profiteren is. Zou toch zeker eens rond gaan kijken naar een baan waar je fatsoenlijk betaalt krijgt en daadwerkelijk wordt opgeleid.quote:Op zaterdag 6 april 2019 12:09 schreef Tommeeh het volgende:
Heb het contract er maar eens bij gepakt.
Mijn inziens is het onduidelijk zat, zie hieronder enkele voorbeelden:
Er wordt in het arbeidscontract niet gerept over dat er verwacht wordt dat bijteken, althans, er staat dat ik daarna een vast contract krijg, niet dat er verwacht wordt dat ik bijteken, noch iets over de 2 jaar die in de studieovereenkomst staat:
De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een bepaalde tijd van een jaar en eindigt derhalve van rechtswege zonder dat vooraf opzegging is vereist op1 oktober 2019. Deze arbeidsovereenkomst kan tussentijds worden opgezegd met inachtneming van de wettelijke bepalingen inzake opzegging. De arbeidstijd bedraagt 40 uur per week
Als je 2 maanden voor 80% facturabel werk verricht eindigt jouw traineeship en bieden we je een functie aan als junior met een daarbij behorend marktconform salaris.
Het enige dat in het arbeidscontract staat over het traineeship is:
De werkgever draagt zorg voor een zo goed mogelijke opleiding van de trainee in overeenstemming met de verordening op de praktijkopleiding. Hij zorgt dat de trainee regelmatig wordt begeleid door een daarvoor geschikte praktijkopleider.
In het contract staat ook het salaris: startend onder minimum, en komt na 2 maanden boven minimum. Of dit wel/niet mag weet ik niet, maar dat nam ik voor lief toen ik tekende.
Is op basis van het bovenstaande wat zinnigs te zeggen over de kansen/ (on)duidelijkheid?
Tot slot nog de studieovereenkomst:
Wat ik ook heel onduidelijk vind is het volgende:
Artikel 1
Lid 1 De werknemer gaat een traineeship aan. Aan deze interne opleiding wordt een waarde toegekend van bedrag x.
Lid 2 De werknemer ontvangt een vergoeding van 100% van de studie- en reiskosten voor de cursus/opleiding en eventuele aanvullende opleidingen/cursussen die door [***] beschikbaar worden gesteld.
Lid 3 Tot de studiekosten behoren les-en cursusgeld, examengeld, kosten van studieboeken en -materialen..
Artikel 4
Indien het dienstverband met [***]. of haar rechtsopvolger, binnen twee jaar na het einde van de cursus / opleiding wordt beëindigd, worden de door [***] betaalde studiekosten door de werknemer naar rato terugbetaald, in de verhouding 1/24 deel voor elke maand, waarmee de periode van twee jaar niet werd bereikt.
Artikel 5
Indien het dienstverband met werknemer tijdens de cursus/opleiding wordt beëindigd, vindt geen vergoeding plaats en is de werknemer derhalve verplicht de volledige studiekosten terug te betalen, zulks per de datum van het einde van het dienstverband.
Artikel 6
Artikel 4 en 5 zijn niet van toepassing indien werkgever dienstverband beëindigd, zulks geldt tevens als het bedrijf failliet wordt verklaard.
De studiekosten en traineeship worden apart genoemd, in aparte artikelen?
Toen ik tekende dacht ik hierdoor: ah, eventuele AANVULLENDE studiekosten moet ik terugbetalen. Artikel 4 heeft het immers over de studiekosten. In artikel 2 worden deze genoemd en in artikel 3 uitgelegd, maar artikel 1 lijkt los te staan.
Later kwam ik er pas achter dat ze ook de traineeshipwaarde bedoelen en waarschijnlijk onder studiekosten zullen scharen. Zie het laatste deel van artikel 2. Echter blijft 'studiekosten' en 'reiskosten' voor de 'interne opleiding/cursus' ongedefinieerd.
Ben ik de enige die dit vaag vind?
Dan is het maar goed dat ik geen jurist ben/ wil worden!quote:Op zondag 7 april 2019 09:07 schreef Hallmark het volgende:
Men gebruikt de termen misschien niet 100% consequent maar verder valt het wel mee qua vaagheid, hoor. Ik heb het erger gezien.
Hoe bedoel je?quote:Doet toch ook verder niks af van de kern van de zaak?
Zeker? Ik weet dat ik vlak voor ondertekenen de werkgever nog opbelde en vroeg of dit legaal kon (uit interesse), waarop hij zei: jahoor, i.v.m. studieovereenkomst/traineeship en dat je niet gelijk 100% facturabel bent, kan dit.quote:Op zondag 7 april 2019 10:01 schreef Piger het volgende:
[..]
Onder minimumloon werken is niet toegestaan. Alleen bij stages en dat is dit duidelijk niet. Dit is een bedrijf wat lekker aan het profiteren is. Zou toch zeker eens rond gaan kijken naar een baan waar je fatsoenlijk betaalt krijgt en daadwerkelijk wordt opgeleid.
Werkgever zegt in arbeidscontract "De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een bepaalde tijd van een jaar en eindigt derhalve van rechtswege zonder dat vooraf opzegging is vereist". Ze hebben dan toch wel beëindigt, op voorhand?quote:
Aha, dat had ik even gemist.quote:Op zondag 7 april 2019 13:37 schreef Tommeeh het volgende:
Volgens hem is het niet automatisch zo dat als ik niet bijteken, ik onder de clausule uitkom. Dit hangt af van de inhoud, vandaar dat ik het postte.
Waar het mij om gaat is het scenario waarin ts niet verlengd volgens artikel 6 niet leidt tot weggaan zonder boete. De beote wordt alleen kwijtgescholden indien de werkgever het dienstverband opzegt. Kortom, je komt er denk ik niet onderuit en kan hooguit vriendelijk vragen of ze de clausule willen schrappen/ of een hoger salaris willen geven of de boete voor lief nemen bij vertrek.quote:Op zondag 7 april 2019 14:58 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Werkgever zegt in arbeidscontract "De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een bepaalde tijd van een jaar en eindigt derhalve van rechtswege zonder dat vooraf opzegging is vereist". Ze hebben dan toch wel beëindigt, op voorhand?
[..]
Aha, dat had ik even gemist.
Dan lijkt me de beste strategie als volgt: als men verlenging aanbiedt, dan ga je onderhandelen. Doel van de onderhandeling is: een goed salaris waarbij de studieclausule wordt geschrapt.
Als werkgever niet (of slechts gedeeltelijk) de studieclausule wil schrappen, gooi je de salariseisen zodanig omhoog, dat de extra opbrengsten voldoende zijn om de kosten voor de studieclausule te betalen. Dit leg je ook netjes uit.
Als werkgever probeert je onder druk te zetten en je wil laten bijtekenen voor een salaris onder de markt, dan raadpleeg je de jurist. (Perceptie is alles. Niet roepen dat je een jurist gaat raadplegen, dan gaat het hard tegen hard.)
Dit was mijn eerste gedachte ook, tot de reacties en bronnen op de eerste pagina volgde.quote:Op zondag 7 april 2019 23:14 schreef Jaarsma93 het volgende:
[..]
Waar het mij om gaat is het scenario waarin ts niet verlengd volgens artikel 6 niet leidt tot weggaan zonder boete. De beote wordt alleen kwijtgescholden indien de werkgever het dienstverband opzegt. Kortom, je komt er denk ik niet onderuit en kan hooguit vriendelijk vragen of ze de clausule willen schrappen/ of een hoger salaris willen geven of de boete voor lief nemen bij vertrek.
Dit staat haaks op de eerste quote. Klinkt eveneens plausibel.quote:Op maandag 1 april 2019 10:44 schreef paardendokter het volgende:
[..]
Ik ben wél jurist en kan TS geruststellen. Het weigeren van een verlenging van een tijdelijk contract door TS kwalificeert niet als een beëindiging op initiatief van de werknemer. Tenzij de werkgever dit heel uitdrukkelijk heeft opgenomen in de tijdelijke arbeidsovereenkomst.
Gezien je suggesties waar dit op kan slaan, heeft de werkgever je dus schijnbaar niet goed geïnformeerd over de onderbouwing van deze waarde/kosten. Dat is eigenlijk de kern van iedere vorm van studieovereenkomst/-beding (oid), namelijk dat de werkgever concreet kosten maakt voor je. Een goed werkgever siert het als hij hierover transparant communiceert. Alleen al om dit gegeven vind ik het beding onredelijk / onduidelijk.quote:Op zaterdag 30 maart 2019 08:51 schreef Tommeeh het volgende:
Hierin staat dat aan de traineeship een "waarde wordt toegekend" van enkele duizenden euro’s.
Is dat een opzegging door de werkgever of een gezamenlijke?quote:Op zondag 7 april 2019 14:58 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Werkgever zegt in arbeidscontract "De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een bepaalde tijd van een jaar en eindigt derhalve van rechtswege zonder dat vooraf opzegging is vereist". Ze hebben dan toch wel beëindigt, op voorhand?
[..]
Aha, dat had ik even gemist.
Dan lijkt me de beste strategie als volgt: als men verlenging aanbiedt, dan ga je onderhandelen. Doel van de onderhandeling is: een goed salaris waarbij de studieclausule wordt geschrapt.
Als werkgever niet (of slechts gedeeltelijk) de studieclausule wil schrappen, gooi je de salariseisen zodanig omhoog, dat de extra opbrengsten voldoende zijn om de kosten voor de studieclausule te betalen. Dit leg je ook netjes uit.
Als werkgever probeert je onder druk te zetten en je wil laten bijtekenen voor een salaris onder de markt, dan raadpleeg je de jurist. (Perceptie is alles. Niet roepen dat je een jurist gaat raadplegen, dan gaat het hard tegen hard.)
Weet je zeker dat de traineeship niet erkend is?quote:Op zaterdag 30 maart 2019 08:51 schreef Tommeeh het volgende:
Echter is de traineeship niet iets erkend en komt er geen theorie/les/praktijk/training/cursus/begeleiding whatsoever bij kijken, sterker nog, mijn inziens is er niets aan wat het een traineeship maakt. Het is praktisch niet anders dan inwerken, zonder studie, begeleiding of theorie. De begeleiding is maandelijks tweemaal een 1 op 1 met de teamlead, ipv 2.
Verordening op de praktijkopleidingenquote:Op zaterdag 6 april 2019 12:09 schreef Tommeeh het volgende:
De werkgever draagt zorg voor een zo goed mogelijke opleiding van de trainee in overeenstemming met de verordening op de praktijkopleiding. Hij zorgt dat de trainee regelmatig wordt begeleid door een daarvoor geschikte praktijkopleider.
quote:Op zaterdag 30 maart 2019 08:51 schreef Tommeeh het volgende:
Een goed argument voor de kosten zou mijn productiviteit zijn: als nieuweling ben je minder productief en heb je langer de tijd voor dingen. Echter: dit wordt al gedekt! Je salaris is namelijk aan het begin van het traineeship maar 50% (omdat je 50% facturabel bent) en loopt op naarmate je je meer ontwikkeld.
quote:Op zaterdag 6 april 2019 12:09 schreef Tommeeh het volgende:
Als je 2 maanden voor 80% facturabel werk verricht eindigt jouw traineeship en bieden we je een functie aan als junior met een daarbij behorend marktconform salaris.
Zoals eerder vermeldt is. Een traineeship is geen stage. Een stage is er om te leren/werkervaring op te doen. Wanneer je het werk van een gewone werknemer doet en dus productief bent (facturabel), wordt je gezien als een werknemer. En dus moeten ze je tenminste het minimum loon betalen. Is er een CAO van toepassing? Staat er ook iets in over traineeships/je loon?quote:Op zaterdag 6 april 2019 12:09 schreef Tommeeh het volgende:
In het contract staat ook het salaris: startend onder minimum, en komt na 2 maanden boven minimum. Of dit wel/niet mag weet ik niet, maar dat nam ik voor lief toen ik tekende.
Lijk me duidelijk.quote:Op zaterdag 6 april 2019 12:09 schreef Tommeeh het volgende:
Wat ik ook heel onduidelijk vind is het volgende:
Artikel 1
Lid 1 De werknemer gaat een traineeship aan. Aan deze interne opleiding wordt een waarde toegekend van bedrag x.
Lid 2 De werknemer ontvangt een vergoeding van 100% van de studie- en reiskosten voor de cursus/opleiding en eventuele aanvullende opleidingen/cursussen die door [***] beschikbaar worden gesteld.
Lid 3 Tot de studiekosten behoren les-en cursusgeld, examengeld, kosten van studieboeken en -materialen..
Artikel 4
Indien het dienstverband met [***]. of haar rechtsopvolger, binnen twee jaar na het einde van de cursus / opleiding wordt beëindigd, worden de door [***] betaalde studiekosten door de werknemer naar rato terugbetaald, in de verhouding 1/24 deel voor elke maand, waarmee de periode van twee jaar niet werd bereikt.
Artikel 5
Indien het dienstverband met werknemer tijdens de cursus/opleiding wordt beëindigd, vindt geen vergoeding plaats en is de werknemer derhalve verplicht de volledige studiekosten terug te betalen, zulks per de datum van het einde van het dienstverband.
Artikel 6
Artikel 4 en 5 zijn niet van toepassing indien werkgever dienstverband beëindigd, zulks geldt tevens als het bedrijf failliet wordt verklaard.
De studiekosten en traineeship worden apart genoemd, in aparte artikelen?
Toen ik tekende dacht ik hierdoor: ah, eventuele AANVULLENDE studiekosten moet ik terugbetalen. Artikel 4 heeft het immers over de studiekosten. In artikel 2 worden deze genoemd en in artikel 3 uitgelegd, maar artikel 1 lijkt los te staan.
Later kwam ik er pas achter dat ze ook de traineeshipwaarde bedoelen en waarschijnlijk onder studiekosten zullen scharen. Zie het laatste deel van artikel 2. Echter blijft 'studiekosten' en 'reiskosten' voor de 'interne opleiding/cursus' ongedefinieerd.
Ben ik de enige die dit vaag vind?
Niet direct, nee, maar het kan toch geen kwaad je leidinggevende een keertje te vragen waar nou precies het opleidingsgedeelte in zit?quote:Op donderdag 4 april 2019 07:27 schreef Tommeeh het volgende:
[..]
En het advies m'n werkgever te schrijven vind ik niet bepaald een verstandig idee.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |