Je toont hier geen lineair verband (f(x) = a + bx), maar een logaritmisch verband (f(x) = a + b ln(x)). Wat op zich gesimplificeerd is, en waarbij de effecten van secundaire processen ontbreken en niet direct de temperatuur is, maar de forcingquote:Op woensdag 10 juli 2019 14:12 schreef zoost het volgende:
Met betrekking tot de relatie tussen CO2 PPM en temperatuur. Hoe moeten we die relatie nu precies interpreteren?
Volgens het IPCC is hij lineair: Delta_F = alpha * ln(c/c0), W/m^2
Ook niet uit de functie, dus dat is mooi.quote:Maar dat blijkt niet uit de data.
Als we co2 logaritmisch plotten, dan volgt een ander beeld:quote:
Haushofer heeft hier al op gereageerd. Ik heb daar weinig aan toe te voegen behalve dat de misvatting zoals ik het begrijp wel vaker voorbij komt. Normaal gesproken verandert de draaiing van de aarde iets, waardoor er CO2 vrij komt, waardoor de temperatuur stijgt en er nog meer CO2 vrij komt. Nu is onze uitstoot die initiële trigger waarbij er CO2 vrij komt. Het is ook niet of/of, maar en/en, zoals de persoon claimt waartegen geageerd wordt in die blog... CO2 veroorzaakt hogere temperatuur en hogere temperaturen veroorzaken CO2 (niet tot in het oneindige uiteraard).quote:
Het AR5 rapport van het IPCC WG1 is misschien iets wat je op het goede spoor kan zetten? Daarin staan ook allemaal relevante verwijzingen naar wetenschappelijke papers. Zie hier: https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/quote:Als we een hele energie transitie gaan doen, dan moet er toch wel een goede basis liggen onder de relatie T=f(CO2)? Ik kan het niet zo makkelijk vinden. heeft iemand een linkje? (dit is geen trol berichtje)
Die Delta_F Is niet temperatuur maar “radiative forcing” wat je zou kunnen vertalen als stralingsforcering.quote:Op woensdag 10 juli 2019 14:12 schreef zoost het volgende:
Met betrekking tot de relatie tussen CO2 PPM en temperatuur. Hoe moeten we die relatie nu precies interpreteren?
Volgens het IPCC is hij lineair: Delta_F = alpha * ln(c/c0), W/m^2
Ja, maar ik ben nou net op zoek naar de relatie tussen CO2 (of "Radiative forcings" waarbij CO2 een belangrijk component is) en effect op temperatuur. Kennelijk was deze relatie (althans volgens de blog in mijn vorige post) altijd andersom nl. bij een hogere temp, komt meer CO2 vrij.quote:Op woensdag 10 juli 2019 19:57 schreef ExtraWaskracht het volgende:
In feite kun je met 2 losse assen elk verhaal vertellen wat je wilt op die manier...
Na goed, dan bedoelde ik "radiative forcings". Echter CO2 is hiervan de grootste component en nogal in het nieuws. Ik lees altijd over CO2 verlaging en zelden over de andere componenten. Maar goed dan verbeter ik mijzelf dus lees "radiative forcings" waar ik CO2 zei.quote:Op woensdag 10 juli 2019 19:58 schreef barthol het volgende:
En dat gaat niet alleen over CO2, maar om meer effecten die met inkomende en uitgaande straling te maken hebben. Te maken hebben met de stralingsbalans.
Methaan lezen we ook wel vaker over vooral dat dit nu ook onverklaarbaar aan het stijgen is.quote:Op vrijdag 12 juli 2019 11:02 schreef zoost het volgende:
[..]
Na goed, dan bedoelde ik "radiative forcings". Echter CO2 is hiervan de grootste component en nogal in het nieuws. Ik lees altijd over CO2 verlaging en zelden over de andere componenten. Maar goed dan verbeter ik mijzelf dus lees "radiative forcings" waar ik CO2 zei.
Dat logaritmisch zijn volgt uit de formule voor radiative forcing.quote:Op vrijdag 12 juli 2019 11:02 schreef zoost het volgende:
[..]
Na goed, dan bedoelde ik "radiative forcings". Echter CO2 is hiervan de grootste component en nogal in het nieuws. Ik lees altijd over CO2 verlaging en zelden over de andere componenten. Maar goed dan verbeter ik mijzelf dus lees "radiative forcings" waar ik CO2 zei.
In het wiki artikel wat je link staat:
"There is the claim of a relationship between carbon dioxide and radiative forcing is logarithmic,[9] at concentrations up to around eight times the current value, and thus increased concentrations have a progressively smaller warming effect. " dat enkel gaat of het wel of niet logaritmisch zijn van de relatie (en vrij moeilijk te lezen voor een niet ingewijde)
En er staat iets over dat er "lag" bestaat in de relatie. Maar nergens hoe de relatie er nu uitziet.
Ik snap niet goed wat je bedoelt met "kennelijk was de relatie altijd andersom". Waarom denk je dat beide ("CO2 komt na temperatuurstijging" en "CO2 veroorzaakt temperatuurstijging") niet waar kan zijn?quote:Op vrijdag 12 juli 2019 10:59 schreef zoost het volgende:
[..]
Ja, maar ik ben nou net op zoek naar de relatie tussen CO2 (of "Radiative forcings" waarbij CO2 een belangrijk component is) en effect op temperatuur. Kennelijk was deze relatie (althans volgens de blog in mijn vorige post) altijd andersom nl. bij een hogere temp, komt meer CO2 vrij.
CO2 stijging loopt historisch zo'n 800 jaar +/- 200 jaar achter op de initiële temperatuurstijging volgens deze paper in Science: https://science.sciencemag.org/content/299/5613/1728 Althans, in het Zuidelijke halfrond. In het Noordelijke halfrond zie je juist het omgekeerde.quote:In mijn grafiekje (link) is er geen sprake van een lineaire en/of ln relatie. Dus was ik op zoek naar hoe deze relatie er uit ziet.
Je linkje naar Het AR5 rapport van het IPCC WG1 is wat overweldigend.
Is er nou geen enkel populair wetenschappelijk artikel te linken wat deze relatie tussen CO2 (of Radiative forcings) en Temperatuur beschrijft? Hoe lang (in tijd) zit er tussen verhoging van CO2 PPM en temperatuur. Is dat 1 jaar? 10 jaar? 100 jaar?
Ik kan het niet vinden....
Dank je! ik heb de video bekeken en op zich duidelijk. Ik begrijp dat er allemaal mitsen en maren zijn (global temp vs zuidelijk halfrond, uit het rapport"CO2 concentration leads the global temperature stack in 90% of the simulations and lags it in 6%."). Hij refereert aan dit rapport uit 2012 (Global warming preceded by increasing carbon dioxide concentrations during the last deglaciation) . Hier zie ik:quote:Op zaterdag 13 juli 2019 00:53 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Ik begrijp niet zo goed waar voor jou precies de schoen wringt en welk niveau van uitleg je zoekt.
Zelf vind ik journalist Peter Hadfield de boel wel erg goed uitleggen en zijn bronnen goed weergeven. Hij is ook wel bekend als potholer54 op youtube. Zijn video's kan ik zeker aan raden. Geschreven populaire media die specifiek in gaan op waar jij mee lijkt te zitten ken ik zo niet afgezien van de standaard debunker-sites als skepticalscience.
Ik lees dus een temp "lag" van ongeveer 120 jaar voor de global temperature voor een verhoging van de CO2. Ik concludeer dan dat de huidige global temp verhoging (gedeeltelijk) het gevolg is van de stijging in CO2 in het jaar 1900.quote:Furthermore, in the ALL simulation the Southern Hemisphere temperature stack leads
Northern Hemisphere (and global) temperature during the two deglacial warming steps (Fig. 4c), supporting our inference that AMOCdriven internal heat redistributions explain the Antarctic temperature lead and global temperature lag relative to CO2. Lag correlations from
20–10 kyr ago suggest that the modelled global temperature lags CO2 concentration by 120 yr, which is within the uncertainty range of the proxy-based lag
Blij te lezen dat je er wat aan had.quote:Op maandag 15 juli 2019 13:21 schreef zoost het volgende:
[..]
Dank je! ik heb de video bekeken en op zich duidelijk.
Ik durf hier niet met genoeg zekerheid antwoord op te geven. De lag is afhankelijk van best wat factoren, zoals bv. opwarming van de oceanen, wat lang kan duren, snelheid van toename van broeikasgassen en allerhande andere secundaire processen. Daar zou je echt de literatuur voor in moeten vrees ik, als daar überhaupt ergens een antwoord voor gegeven wordt.quote:Ik begrijp dat er allemaal mitsen en maren zijn (global temp vs zuidelijk halfrond, uit het rapport"CO2 concentration leads the global temperature stack in 90% of the simulations and lags it in 6%."). Hij refereert aan dit rapport uit 2012 (Global warming preceded by increasing carbon dioxide concentrations during the last deglaciation) . Hier zie ik:
[..]
Ik lees dus een temp "lag" van ongeveer 120 jaar voor de global temperature voor een verhoging van de CO2. Ik concludeer dan dat de huidige global temp verhoging (gedeeltelijk) het gevolg is van de stijging in CO2 in het jaar 1900.
[ afbeelding ]
Klopt dat zo?
Moet ik hieruit concluderen dat de relatie CO2 (als belangrijkste en bekendste component van de radiative forcings) en temperatuur stijging nu nog geheel theoretisch van aard is en dat wij deze relatie nog niet kunnen zien in de data?quote:Op donderdag 18 juli 2019 22:38 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Note wel dat de uitstoot van destijds (rond 1900) in geen verhouding staat tot vandaag en niet echt bizar hoog was. Dus als de vraag zou zijn of het een meetbaar effect zou hebben zou ik mijn geld op "nee" zetten. Tegelijk zou ik hier geen waarde aan toe kennen voor ieder die dit leest.
Dan ga je uit van de veronderstelling dat hun modellen van de laatste "deglaciation" correct zijn, en dat de "lag" steeds dezelfde waarde zal hebben, onafhankelijk van de omstandigheden.quote:Op maandag 15 juli 2019 13:21 schreef zoost het volgende:
[..]
Ik lees dus een temp "lag" van ongeveer 120 jaar voor de global temperature voor een verhoging van de CO2. Ik concludeer dan dat de huidige global temp verhoging (gedeeltelijk) het gevolg is van de stijging in CO2 in het jaar 1900.
[ afbeelding ]
Klopt dat zo?
Ik merk dat door de steeds verontrustendere berichten ik de laatste tijd redelijk gestrest word.. Tegelijk merk ik dat ik er weinig tot geen invloed op kan hebben, maar er volgt toch niet echt een berusting.quote:the next 18 months will be critical in dealing with the global heating crisis, among other environmental challenges.
today, observers recognise that the decisive, political steps to enable the cuts in carbon to take place will have to happen before the end of next year.
The idea that 2020 is a firm deadline was eloquently addressed by one of the world's top climate scientists, speaking back in 2017.
While the world can't be healed within the next few years, it may be fatally wounded by negligence until 2020," said Hans Joachim Schellnhuber, founder and now director emeritus of the Potsdam Climate Institute.
Is er consensus binnen de klimaatwetenschap over deze "lag" tussen CO2 concentratie en de klimaatgevolgen? Of het nu 120 jaar of 80 of zelfs 50 jaar is doet eigenlijk niet ter zake.quote:Op donderdag 25 juli 2019 09:54 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Dan ga je uit van de veronderstelling dat hun modellen van de laatste "deglaciation" correct zijn, en dat de "lag" steeds dezelfde waarde zal hebben, onafhankelijk van de omstandigheden.
Er wordt hier een ongenuanceerde urgentie van een probleem aangepraat, er staat nog net niet dat we allemaal dood gaan (wat natuurlijk uiteindelijk wel klopt). Dan is mijn eerste vraag, waarom, wie heeft hier belang bij?quote:Op donderdag 25 juli 2019 13:41 schreef falling_away het volgende:
https://www.bbc.com/news/science-environment-48964736
Enkele quotes:
[..]
Ik merk dat door de steeds verontrustendere berichten ik de laatste tijd redelijk gestrest word.. Tegelijk merk ik dat ik er weinig tot geen invloed op kan hebben, maar er volgt toch niet echt een berusting.
Simulaties van de periode 1880-2000 met klimaatmodel CCSM3.0 leveren met de CO2 concentraties van die periode een temperatuurverloop op dat vrij goed met de waarnemingen overeenkomt. Als je die resultaten betwist zeg je in feite dat het model niet klopt. Dan kan je moeilijk de 120 jaar "lag" van deze studie als argument gebruiken, want dat is ook het resultaat van simulaties met dat klimaatmodel.quote:Op donderdag 25 juli 2019 18:25 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Is er consensus binnen de klimaatwetenschap over deze "lag" tussen CO2 concentratie en de klimaatgevolgen? Of het nu 120 jaar of 80 of zelfs 50 jaar is doet eigenlijk niet ter zake.
De hockeystick kan dus niet veroorzaakt zijn door de uitstoot van CO2 van de afgelopen 50 jaar, maar moet dus veroorzaakt zijn door de CO2 uitstoot van vroeger (meer dan 50 a 100 jaar geleden) of er is een andere oorzaak.
[..]
Zoals ik stelde zou ik geen waarde aan dat stuk van mijn reply toekennen.quote:Op maandag 22 juli 2019 11:36 schreef zoost het volgende:
[..]
Moet ik hieruit concluderen dat de relatie CO2 (als belangrijkste en bekendste component van de radiative forcings) en temperatuur stijging nu nog geheel theoretisch van aard is en dat wij deze relatie nog niet kunnen zien in de data?
Waaraan wordt de huidige stijging van temperatuur dan aan gecorreleerd?
Ik ben op zoek naar een (populair) wetenschappelijk artikel wat de relatie CO2 en Temp beschrijft en ben gewoon benieuwd hoe die relatie er uit ziet. Als jij nu stelt dat elke toevoeging van CO2 aan de atmosfeer direct te zien is in de temp (zoals in je metafoor van het toevoegen van warmte aan water) dan zou ik daarover graag wat meer lezen.quote:Op vrijdag 26 juli 2019 00:03 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Trouwens, waarom zou je verwachten dat er steeds een "lag time" is, of dat die steeds dezelfde waarde zou hebben? Je leert op school reeds dat toevoegen van warmte aan water de temperatuur doet stijgen, maw geen "lag", maar dat de temperatuur van smeltend ijs constant blijft tot al het ijs gesmolten is. En de paper ging over de laatste "deglaciation", de periode waarin zoveel ijs verdween...
Dat lijkt mij een wankele basis voor ons klimaatbeleid.quote:Op vrijdag 26 juli 2019 00:32 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
In dit geval bedoel ik met onmeetbaar dat de onzekerheid te groot zou zijn om het te onderscheiden van natuurlijke variatie icm meetfouten. De onzekerheid van de omvang van het effect is nu nog betrekkelijk groot, omdat er domweg veel secundaire effecten zijn.
Dus, omdat ik twijfel of het kleine beetje uitstoot van 120 jaar terug een meetbaar verschil had opgeleverd zou dat een wankele basis zijn voor one klimaatbeleid?quote:Op vrijdag 26 juli 2019 09:59 schreef zoost het volgende:
[..]
Dat lijkt mij een wankele basis voor ons klimaatbeleid.
Misschien praten we langs elkaar.quote:Op vrijdag 26 juli 2019 10:02 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Dus, omdat ik twijfel of het kleine beetje uitstoot van 120 jaar terug een meetbaar verschil had opgeleverd zou dat een wankele basis zijn voor one klimaatbeleid?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |