| sigme | donderdag 7 februari 2019 @ 19:36 |
| Een dikke twee week geleden maakte ik een rollade, waaraan ik een klein cul-topicje opdroeg: CUL / Mijn eerste eigengemaakte rollade Daarin kwam iemand met de verder volstrekt ongerelateerde tip om ook eens een lamsbout in zoutkorst te maken: Met die suggestie kon ik die dag verder niet zoveel. Maar goed, ik had dus nog wat lamsboutjes liggen, we kregen gasten die wel van lam houden, dus ach.. laat ik het eens proberen! Een mooi boutje van een kleine kilo heb ik rustig laten ontdooien. Daar heb ik stukjes knoflook, naaldjes rozemarijn en tijmblaadjes ingeprikt. Het recept schreef voor dat de lamsbout eerst even aangebraden moest worden. Aldus geschiedde. ![]() Die moest afkoelen, en ik had genoeg te doen, dus die heeft een uurtje of twee afgekoeld (en de smaak van de ingestoken knof/rozemarijn/tijm lekker opgenomen). Dan het zoutkorstdeeg, Half zout, half bloem, en wat water. ![]() Ok, mogelijk had ik wat ruim deeg voor de bout. ![]() Niet getreurd, bout ingepakt en overtollig vel afgesneden. Ik had denk ik de helft van het deeg nodig. Deegje ingekwast met een losgeklopt eitje en voor de sier wat groen erover. ![]() In de schaal alvorens in de oven te gaan: ![]() In de schaal na de oventijd (kwartier 200o, anderhalf uur 180o): ![]() En, last but not least: geopend! ![]() Daarna hebben we met het bezoek gezellig gegeten, dus geen foto's. De bout was prachtig gaar, sammig en mals. En een tikje zout. Geserveerd met geroosterde spruitjes en pompoenpuree Dank voor de tip! Nieuwe tips, op- en aanmerkingen zijn welkom! | |
| LXIV | donderdag 7 februari 2019 @ 19:40 |
| Klinkt goed Sigme. Wat is het voordeel van het garen in zoutdeeg in plaats van bijvoorbeeld in zilverpapier? | |
| RobjeGeus | donderdag 7 februari 2019 @ 19:43 |
Dit vraag ik mij ook af... en moet je nog kruiden of juist niet ? | |
| Anneloos | donderdag 7 februari 2019 @ 19:43 |
| Ja, ben ik ook benieuwd naar! Want eet je die korst ook op of is het puur voor garing? | |
| LXIV | donderdag 7 februari 2019 @ 19:44 |
Met een half deel zout denk ik niet dat je het kunt eten! | |
| Anneloos | donderdag 7 februari 2019 @ 19:45 |
Waarom dat deeg nog garneren dan.. | |
| LXIV | donderdag 7 februari 2019 @ 19:48 |
sier | |
| Sigaartje | donderdag 7 februari 2019 @ 19:53 |
| Heerlijk! Ziet er lekker uit! | |
| Spanky78 | donderdag 7 februari 2019 @ 19:58 |
| Mooi! Leuk om zo te doen. | |
| Postbus100 | donderdag 7 februari 2019 @ 20:02 |
Colakip | |
| golfer | donderdag 7 februari 2019 @ 20:27 |
| Goed voor de nieren al dat zout. | |
| sigme | donderdag 7 februari 2019 @ 20:29 |
Enkel en alleen voor de sier. Ik vind het ook wat mal, maar ik heb geprobeerd om me braaf aan het recept te houden (niet mijn sterkste punt Het deeg is totaal oneetbaar. Ik gooi zelden eten weg (honden, kippen, varken), maar dit heb ik echt in de grijze container gegooid, zelfs niet geschikt voor de compostbult. | |
| sigme | donderdag 7 februari 2019 @ 20:32 |
Ik heb wel zo'n bakblik waar je een kip rechtop op kan zetten, met een reservoir waar een biertje oid in kan. Maar momenteel heb ik geen plannen om kippen te slachten, we hebben wel (véél te veel) kippen (en hanen Misschien schiet er wel een haan over. Dan zal ik die kipcola eens opzoeken. | |
| LXIV | donderdag 7 februari 2019 @ 20:41 |
Vroeger werd soortgelijk deeg gebruikt als een soort knutseldeeg (net als klei). Dat werd dan in de vorm van poppetjes gekneed of muurversiering, gebakken en opgehangen. Bleef ook eeuwig goed. | |
| sigme | donderdag 7 februari 2019 @ 20:55 |
Dat herinner ik mij. Als kind likte ik daar dan stiekem aan. | |
| Zalmslaatje | donderdag 7 februari 2019 @ 21:13 |
| Ziet er heerlijk uit, mooie foto's. | |
| #ANONIEM | donderdag 7 februari 2019 @ 21:19 |
| Ziet er mooi uit. | |
| LXIV | donderdag 7 februari 2019 @ 21:23 |
haha. Ik ook! | |
| Muck | vrijdag 8 februari 2019 @ 07:24 |
Taddaaa Uit het FOK! kookboek Cola kip Pien85 Ingrediënten: 1 blikje cola (geen light!) 2 eetlepels suiker 1 eetlepel mosterd 2 eetlepels ketchup Genoeg kip voor 2 personen, dit kunnen pootjes zijn, of vleugeltjes of blokjes, het is maar net waar je zin in hebt. Eventueel een beetje allesbinder. Bereidingswijze: Die de cola in een grote schaal, groot genoeg om zeker 2 liter in kwijt te kunnen. Doe hier de suiker bij (let op, dit gaat gigantisch schuimen! Vandaar ook die grote schaal), daarna de mosterd en de ketchup, roer dit met een garde tot er bijna geen stukjes meer in zitten. Doe de kip in een pan en bak dit net zo lang tot de buitenkant van de kip gaar is. Doe dan het cola mengsel in de pan en laat dit 20 minuten op een laag vuurtje sudderen. Eventueel hierna nog wat allesbinder er bij als de saus te dun is. | |
| Chinless | vrijdag 8 februari 2019 @ 08:07 |
Heb je al antwoord gehad op je vraag? | |
| sigme | vrijdag 8 februari 2019 @ 11:44 |
Ik zou het niet weten eigenlijk. Het is in elk geval mooier dan zilverpapier. Misschien is het wel traditioneel, stammende uit tijden dat er nog geen aluminiumfolie bestond en echt zilverpapier enkel was weggelegd voor koningen? En folie maakt de bout niet zout, dat is in elk geval een flink verschil. Dank aan Chinless voor de reminder Misschien weten beter ingevoerde cullers het antwoord? | |
| golfer | vrijdag 8 februari 2019 @ 15:24 |
Spektakel. Meer niet. Een zoutkorst sluit het ingrediënt helemaal af, waardoor alle smaken erin blijven zitten. De zout trekt niet in het ingrediënt, hooguit is de buitenste rand ietsjes zouter. Voor sommigen een belangrijkere reden om dit gerecht aan gasten te presenteren is dat het er spectaculair uit ziet als het op tafel komt. Met een hard voorwerp word je dan geacht de hard geworden korst kapot te slaan. |