JAaheb ik al gedaan en nog een paar anderen. Maar ik had gehoopt dat er wellicht al iemand ervaring mee zou hebbenquote:Op woensdag 30 januari 2019 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:
https://www.microcare-lab(...)/chemische-analyses/
https://www.tlr-internati(...)yses/levensmiddelen/
Vraag hier eens na
Maar als je het al nagevraagd hebt weet je toch ook of ze het doen en de kosten als het goed is? Wat wil je nog weten?quote:Op woensdag 30 januari 2019 22:40 schreef TornadoDK het volgende:
[..]
JAaheb ik al gedaan en nog een paar anderen. Maar ik had gehoopt dat er wellicht al iemand ervaring mee zou hebben
De kosten is inderdaad even afwachten wat ik terug krijg of daar grote verschillen in zitten. Of er verschil zit in de kwaliteit van de verschillende laboratoria heb ik geen idee maar jij zegt dus van niet.quote:Op woensdag 30 januari 2019 22:54 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Maar als je het al nagevraagd hebt weet je toch ook of ze het doen en de kosten als het goed is? Wat wil je nog weten?
Er is een aantal labs in Nederland. De meesten daarvan bieden wel voedingswaarde analyses aan, dit gaat gewoon via standaard bepalingen (zetmeel, vet, eiwit, voedingsvezel, eventueel alcohol). Verschil daarin is niet zo groot, je kan wel de doorlooptijd nog vragen als je dat wilt en of ze geaccrediteerd zijn voor de analyses voor de betreffende matrix (meestal wel). Of ze het doen voor een particulier die een enkel monster in wil sturen weet ik niet.
In welke regio zoek je en wat voor product?
En waarom een chemische analyse van voedingswaarde? Controle op vervuiling lijkt me relevanter (pesticiden, versnijding, etc).quote:Op donderdag 31 januari 2019 10:37 schreef TornadoDK het volgende:
[..]
De kosten is inderdaad even afwachten wat ik terug krijg of daar grote verschillen in zitten. Of er verschil zit in de kwaliteit van de verschillende laboratoria heb ik geen idee maar jij zegt dus van niet.
Het gaat om olijfolie uit Griekenland. Mijn schoonfamilie bezit een olijfgaard en we zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit in Nederland te verkopen, regio Utrecht.
Bedankt voor de tip. Dit was ook een van de dingen waar ik nog verder onderzoek naar wil laten doen om de kwaliteit te laten vaststellen.quote:Op donderdag 31 januari 2019 10:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En waarom een chemische analyse van voedingswaarde? Controle op vervuiling lijkt me relevanter (pesticiden, versnijding, etc).
Maak er een poepchique olijfolie van met een geweldig lulverhaal erbij, veel interessanter om te verkopen dan goedkoop.
Ik ga het in gedachte houden! Ik zit nog in de oriënterende fase dus het duurt nog wel een tijdje voor ik daadwerkelijk de testen wil laten uitvoeren.quote:Op donderdag 31 januari 2019 10:51 schreef Xlarge het volgende:
Ik werk op een laboratorium, en alhoewel wij geen voedingsmiddelen doen, doet een zustervestiging dat wel.
Maar wij doen meer analyses op vervuilingen e.d. zoals Pietverdiet al zei.
Dus wanneer je analyses als Legionella, Coliformen, feciale bactierien, kiemgetal, e.d. wil laten uitvoeren, kan ik je wel verder helpen.
Maar puur analyses op voedingswaarde, ken ik eigenlijk niet, ik heb er nog nooit van gehoord.
Voedingswaarde van olijfolie haal je gewoon uit een tabel. Die zal niet significant afwijken van andere olijfolie.quote:Op donderdag 31 januari 2019 10:56 schreef TornadoDK het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip. Dit was ook een van de dingen waar ik nog verder onderzoek naar wil laten doen om de kwaliteit te laten vaststellen.
Maar het is toch verplicht om de voedingswaarde te vermelden dus dit moet sowieso gedaan worden.
Er zijn warenwettelijke eisen aan. Bij controle moet je bepaalde zaken kunnen aantonen. Met gecertificeerde metingen bij externe labs. Er wordt nogal eens gesjoemeld met dure producten. Echtheid is bij olijfolie een issue. En er wordt heel veel gerommeld.quote:Op donderdag 31 januari 2019 11:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voedingswaarde van olijfolie haal je gewoon uit een tabel. Die zal niet significant afwijken van andere olijfolie.
Veel belangrijker is de zuiverheid ervan, en als je dat op de fles zet, dat je het laat analyseren op verontreiniging etc.
Ja, asperges die in Limburg langs de weg verkocht worden en uit Polen komenquote:Op donderdag 31 januari 2019 11:08 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Er zijn warenwettelijke eisen aan. Bij controle moet je bepaalde zaken kunnen aantonen. Met gecertificeerde metingen bij externe labs. Er wordt nogal eens gesjoemeld met dure producten. Echtheid is bij olijfolie een issue. En er wordt heel veel gerommeld.
Soms gaat het zo ver dat er isotopenanalyse nodig is, bijvoorbeeld bij fruitconcentraat (om te zorgen dat er geen suiker en zuur is bijgevoegd, je kunt door de isotopen van de suiker achterhalen of het sap echt uit brazilie komt, of dat er bietsuiker bij zit biojvoorbeeld, of rietsuiker)
Voedingswaarde is niet zo gek moeilijk, daarin is weinig verschil. Voor olijfolie zou je geografische oorsprong nog aan kunnen tonen via een analyse, en misschien wat kwaliteitstesten.quote:Op donderdag 31 januari 2019 10:37 schreef TornadoDK het volgende:
[..]
De kosten is inderdaad even afwachten wat ik terug krijg of daar grote verschillen in zitten. Of er verschil zit in de kwaliteit van de verschillende laboratoria heb ik geen idee maar jij zegt dus van niet.
Het gaat om olijfolie uit Griekenland. Mijn schoonfamilie bezit een olijfgaard en we zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit in Nederland te verkopen, regio Utrecht.
Dat zou fijn zijn.quote:Op donderdag 31 januari 2019 12:31 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Voedingswaarde is niet zo gek moeilijk, daarin is weinig verschil. Voor olijfolie zou je geografische aan kunnen tonen via een analyse, en misschien wat kwaliteitstesten.
Veel grotere labs zullen je ook kunnen adviseren met betrekking tot wetgeving. Ik kan wel een paar namen noemen van labs die daar kennis van in huis hebben.
Olijfolie, honing, specerijen, vis, vlees, concentraten uit tropische landen.quote:Op donderdag 31 januari 2019 11:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, asperges die in Limburg langs de weg verkocht worden en uit Polen komen
Maar idd, of het de media aandacht is, of wat anders, maar ik had ook de indruk dat er vooral met olijfolie en honing heel veel gerommeld wordt.
Ik zie meer cassia als kaneel verkocht worden dan echte kaneel, hell, echte kaneel zie ik vrijwel nooitquote:
Maar dat is geen fraude. Sterker nog, de meeste mensen vinden echte kaneel minder lekker dan cassia. Omdat ze kaneel amper kennen. Cassia mag je gewoon kaneel noemenquote:Op donderdag 31 januari 2019 18:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zie meer cassia als kaneel verkocht worden dan echte kaneel, hell, echte kaneel zie ik vrijwel nooit
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |