abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_184452076
quote:
Turkije zet Nederlandse journalist uit

De Nederlandse journalist Ans Boersma is vanmorgen Turkije uit gezet. Zij zit op dit moment in het vliegtuig naar Nederland. Boersma, werkzaam voor onder meer Het Financieele Dagblad (FD), is een door de Turkse regering geaccrediteerde correspondent en woont in Istanbul.

Boersma ging gisterochtend naar de immigratiedienst om papieren in te leveren voor de reguliere verlenging van haar verblijfsvergunning. Ze werd opgepakt en naar een politiebureau gebracht. Daar kreeg ze te horen dat ze werd uitgezet. Een advocaat en bemoeienis van Nederlandse diplomaten hebben de uitzetting niet kunnen voorkomen.

Boersma kreeg niet meer de gelegenheid om thuis nog wat spullen op te halen. Alles wat ze bij zich heeft, is de rugzak die ze gisteren mee had naar de immigratiedienst en de kleren die ze aan heeft.

Veiligheidsrisico
De Turkse autoriteiten willen geen reden geven voor haar uitzetting. Boersma's papieren zijn in orde. Ze heeft een Turkse perskaart voor 2019. Die was zoals gebruikelijk vorige week afgegeven. Volgens de immigratiedienst is haar uitzetting dan ook geen administratieve kwestie.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester hoorde van bronnen dat Boersma als een veiligheidsrisico wordt beschouwd. "Dat kan in Turkije van alles betekenen. Het is een soort gemene deler geworden om ook journalisten aan de kant te zetten."

Boersma schrijft ook voor Trouw en het tijdschrift One World. Waagmeester kent haar als een gedegen journalist, die haar bronnen checkt en hoor en wederhoor toepast. "Een vakvrouw die nooit te betrappen is op een bepaalde voorkeur of vooringenomenheid. Ze is de laatste tijd ook niet met gevoelige onderwerpen bezig geweest, zoals de Koerdische PKK of de GŘlen-beweging."

Boersma heeft gisteren in de loop van de dag assistentie gehad van een advocaat en de Nederlandse consul-generaal in Istanbul. Dat heeft niets kunnen veranderen aan haar situatie. Ook een laatste poging van de Nederlandse ambassade in Ankara om de uitzetting te voorkomen, gisteravond, heeft geen effect gehad.

Geschokt
Hoofdredacteur Jan Bonjer van Het Financieele Dagblad zegt diep geschokt te zijn over de uitzetting. "Ans deed haar werk verstandig en verantwoord. Deze maatregel is een flagrante schending van de persvrijheid. Het is buitengewoon triest dat journalisten in Turkije niet ongestoord hun werk kunnen doen." Bonjer en Boersma willen de uitzetting juridisch aanvechten.

Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren toont zich geschokt. "Het is onaanvaardbaar dat Turkije een journalist van het ene op het andere moment aanhoudt, een nacht vastzet en zonder enige verklaring het land uitzet", zegt de voorzitter,hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. "Dit is een nieuwe, pijnlijke en trieste illustratie van hoe in Turkije met de journalistiek en persvrijheid wordt omgegaan. Vooral voor Boersma zelf moet dit een schokkende ervaring zijn."

Het Genootschap roept de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op protest aan te tekenen bij de Turkse autoriteiten en zo snel mogelijk opheldering te vragen.

te vragen.

Algemeen-secretaris Thomas Bruning van de journalistenvereniging NVJ noemt de uitzetting ook een nieuw dieptepunt in het persvijandige beleid van Turkije en roept de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie. "Na FrÚderike Geerdink en Ebru Umar wordt weer een Nederlandse journalist uitgezet. Maar voor Turkse journalisten is de situatie nog veel grimmiger. Er zitten er tientallen in gevangenissen en er zijn er ook heel veel uitgewezen. Het land laat zich als een soort dictatuur kennen. Heel griezelig."

NOS-correspondent Lucas Waagmeester sluit niet uit dat de Turkse overheid met de uitzetting buitenlandse journalisten wil intimideren. "Sommige mensen denken echt dat wij hier zijn om Turkije te ondermijnen, zoals president Erdogan dat gewoon hardop zegt. Maar Turkije en Nederland hebben net een heel heftige ruzie bijgelegd. Juist de Turkse regering wilde heel graag die relatie weer aanhalen. Dus het is moeilijk te verklaren waarom dit nu gebeurt."

Hoe dan ook, de uitzetting zal hard aankomen bij de buitenlandse journalisten in Turkije. "Mensen hebben hier een huis, een gezin, hun werk, hun hele leven is hier. Natuurlijk vreet dat aan de zenuwen en dat maakt het ook lastig om rustig en gefocust je werk te doen. Maar dat blijven we wel doen, want je ziet aan dit verhaal ook weer dat dat hier in Turkije heel erg hard nodig is."
En nu net volgt dit bericht:

quote:
Turkije: Nederland meldde terreurbanden van uitgezette journalist

De regering van Turkije zegt informatie van de Nederlandse politie te hebben gekregen dat de Nederlandse journalist Ans Boersma banden heeft met een terroristische organisatie. Ook zou Nederland de Turken informatie hebben gevraagd over Boersma's reizen in en buiten Turkije.

Boersma werd vanmorgen op een vliegtuig naar Nederland gezet. De reden dat zij Turkije moest verlaten was dat zij een veiligheidsrisico vormde, aldus bronnen van de NOS.

Details over de terreurbanden geeft een woordvoerder van Erdogan niet. In de verklaring van de Turkse regering staat dat Turkije een aantal terroristische organisaties kent. De Turks-Koerdische PKK wordt genoemd en ook Islamitische Staat.

De regering benadrukt verder dat haar uitzetting niets met haar journalistieke activiteiten te maken heeft.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zei vanochtend dat er niet om uitlevering van Boersma is gevraagd. Op de nieuwste verklaring van de Turkse regering heeft een woordvoerder nog niet gereageerd,
Zie ook
Turkije zet Nederlandse journaliste uit

Ben wel benieuwd waar dit heen gaat. Heeft deze 'nette' journalist zoals we haar kennen en zoals ze wordt afgeschilderd een misstap begaan of heeft ze een verborgen agenda of loopt Turkije de zaak weer te flessen en omdat mevrouw objectief berichtgeving brengt, ook over de Koerden die de Turken als terreurorganisatie beschouwd, en wordt ze daarom gewoon het land uitgekieperd?

Neem aan dat als de politie dit echt gemeld of gevraagd heeft dat ze dan hier verhoord gaat worden ofzo?

[ Bericht 3% gewijzigd door Frutsel op 17-01-2019 15:05:55 ]
pi_184452124
Laten wij tien turken terugsturen dat zal ze leren!
pi_184452126
Interessante twist en goed om kritisch naar te kijken. Ben ook benieuwd wat er boven water komt.
Nederlander in MŘnchen, met voorliefde voor Taiwan en auti's gonna aut.
  Jaap van Dissel-award 2022 donderdag 17 januari 2019 @ 11:57:05 #4
385501 Starhopper
Slava Ukraini
pi_184452156
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 11:54 schreef Nober het volgende:
Laten wij tien turken terugsturen dat zal ze leren!
Doe maar 1000.
Water towers can fly! :D
pi_184452217
janeikelboom twitterde op donderdag 17-01-2019 om 12:00:18 Ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst voor reactie naar het Openbaar Ministerie. Wordt hier een hete aardappel doorgeschoven? https://t.co/fI52yHxbvI reageer retweet
NOSWaagmeester twitterde op donderdag 17-01-2019 om 11:54:30 Het OM in Nederland zegt tegen de NOS:-wij hebben niet om uitzetting of overlevering gevraagd.-wij kunnen niet bevestigen dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt waarbij Boersma is betrokken reageer retweet
pi_184452295
Ik verwacht dat Erdogan gewoon weer liegt.
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
pi_184452444
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 11:54 schreef Nober het volgende:
Laten wij tien turken terugsturen dat zal ze leren!
Een veroordeelde turk alsnog de doodstraf geven!
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_184453349
Volgens Turkije zou Ans Boersma lid zijn van Jabhat al-Nusra _O-
Dat is een Islamitische terreurorganisatie met banden met Al Quada
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_184453372
Turkije: ‘Boersma had banden met terreurgroep Jabhat al-Nusra’

Correspondent Ans Boersma van het Financieele Dagblad is vanochtend Turkije niet uitgezet wegens haar journalistieke activiteiten, maar omdat ze banden had met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Die informatie zou Turkije hebben gekregen van de Nederlandse politie. Dat heeft Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur van president Erdogan bekendgemaakt.

,,Tot mijn spijt moet ik u meedelen dat Johanna Cornelia Boersma, freelance verslaggever van het Financieele Dagblad, deze ochtend is uitgezet’’, aldus zijn verklaring. ,,Wees gerust dat de deportatie van mevrouw Boersma op geen enkele manier verband hield met haar journalistieke activiteiten tijdens haar verblijf in Turkije.’’

Altun wil graag de omstandigheden verduidelijken van het plotselinge vertrek van Ans Boersma. ,,De Turkse autoriteiten hebben onlangs informatie ontvangen van de Nederlandse politie dat mevrouw Boersma banden had met een terroristische organisatie.’’ Later liet de woordvoerder weten dat het zou gaan om Jabhat al-Nusra. Die jihadistische groepering, die tegenwoordig anders heet, wordt doorgaans gelinkt aan terreurgroep Al Qaida. Meerdere Nederlandse SyriŰgangers hebben zich de afgelopen jaren bij die groep aangesloten. Jabhat al-Nusra staat inmiddels bekend als Hayat Tahrir al-Sham en komt in SyriŰ geregeld in conflict met pro-Turkse strijdgroepen in de regio Afrin. Boersma was in september nog in die regio.

‘We hebben gehandeld op basis van inlichtingen uit Nederland en hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Als een geloofwaardige buitenlandse overheidsinstantie je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, dan neem je geen risico’s’, zo voegt Altun er op Twitter aan toe.
https://www.ad.nl/buitenl(...)t-al-nusra~a9af0c48/
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  donderdag 17 januari 2019 @ 13:35:25 #10
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_184453441
Wat een vreemd verhaal dit. Als ze inderdaad banden heeft met de PKK dan snap ik de reactie van Turkije wel. Maar gaat de NL politie echt met de Turken babbelen over dit soort zaken?
pi_184453471
Ik ben benieuwd naar de verklaring van deze Nederlandse overheidsinstantie.
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
pi_184453781
RemcoAndringa twitterde op donderdag 17-01-2019 om 13:56:04 Volgens @Het_OM wordt journalist Ans Boersma verdacht van een strafbaar feit, maar niet van een misdrijf met een terroristisch oogmerk. Dat geldt wel voor andere verdachten in het onderzoek, waar Nederland ˇˇk informatie over heeft opgevraagd bij Turkije. reageer retweet
pi_184453859
fahrettinaltun twitterde op donderdag 17-01-2019 om 12:32:10 The Netherlands told Turkey that the reporter, who was deported today, had links to Jabhat al-Nusra.We acted on intelligence from the Netherlands and took a precautionary measure. reageer retweet
Banden met al-Nusra?
I´m back.
pi_184454033
Goed dat Turkije en Nederland nu samenwerkt om terroristen en terroristen-sympathisanten in de kraag te vatten.

https://twitter.com/jorn/status/1085884086575603712?s=21
  donderdag 17 januari 2019 @ 14:16:47 #15
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_184454075
Banden met al-Nusra? Heeft zich vast eens negatief uitgelaten over Erdogan. En dat is natuurlijk tegen het zere been van deze megalomane figuur
"Hoka Hey!"
  donderdag 17 januari 2019 @ 14:28:55 #16
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_184454237
Al-Nusra heeft toch steun gekregen van de Nederlandse overheid? Dat bleek uit onderzoek van Nieuwsuur.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_184454248
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 11:54 schreef Nober het volgende:
Laten wij tien turken terugsturen dat zal ze leren!
Welke namen nomineer jij?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  donderdag 17 januari 2019 @ 14:29:46 #18
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_184454254
Die journaliste zal wel staatsgeheimen hebben willen publiceren.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  donderdag 17 januari 2019 @ 14:33:06 #19
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_184454301
quote:
7s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:28 schreef Ringo het volgende:
Al-Nusra heeft toch steun gekregen van de Nederlandse overheid? Dat bleek uit onderzoek van Nieuwsuur.
Bewijs? Bron?
"Hoka Hey!"
  donderdag 17 januari 2019 @ 14:33:18 #20
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_184454302
quote:
2s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:29 schreef Ringo het volgende:
Die journaliste zal wel staatsgeheimen hebben willen publiceren.
Bewijs? Bron?
"Hoka Hey!"
pi_184454318
quote:
7s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:28 schreef Ringo het volgende:
Al-Nusra heeft toch steun gekregen van de Nederlandse overheid? Dat bleek uit onderzoek van Nieuwsuur.
In het nieuwsbericht wordt er gedaan alsof al-Nusra (nu HTS) anti-Turkije is, terwijl ze al jaren samenwerken met Turkije (bijv. in Idlib, SyriŰ).
pi_184454346
Sancties opleggen, alle producten uit turkijke 100% meer invoerrechten betalen, aftikken, schuiven met uw mars!

NL mag echt wel wat agressiever zn infrastructuur positie uitbuiten jegens dit soort regimes
  donderdag 17 januari 2019 @ 14:36:01 #23
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_184454347
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:33 schreef matspontius het volgende:
Bewijs? Bron?
Daar is een hele serie Nieuwsuur-reportages over uitgezonden. Kan ik opzoeken, maar niet nu.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_184454355
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:01 schreef Ryan3 het volgende:
fahrettinaltun twitterde op donderdag 17-01-2019 om 12:32:10 The Netherlands told Turkey that the reporter, who was deported today, had links to Jabhat al-Nusra.We acted on intelligence from the Netherlands and took a precautionary measure. reageer retweet
Banden met al-Nusra?
The plot thickens!

Nu wordt het smeu´g

Nusra bestaat al wat jaartjes niet meer, maar wordt voor de gemak nog steeds Nusra genoemd.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_184454400
quote:
0s.gif Op donderdag 17 januari 2019 14:34 schreef intellectuele_user het volgende:

[..]

In het nieuwsbericht wordt er gedaan alsof al-Nusra (nu HTS) anti-Turkije is, terwijl ze al jaren samenwerken met Turkije (bijv. in Idlib, SyriŰ).
Turken In sinds kort aan het draaien met hun steun aan Nusra. Het ziet er zelfs naar uit dat ze Nusra en idlib gaannlaten vallen.

Dit is nu de zoveelste anti Nusra stap in korte tijd van de Turken. Dat is als het waar is.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')