abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 4 januari 2019 @ 18:00:45 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_184203608
registreer om deze reclame te verbergen
Btw 50 jaar na invoering nog steeds 'een prachtige belasting'

quote:
VANDAAG, 08:59

xxl.jpg
Handleiding voor de btw uit 1969 NOS

De btw bestaat deze week 50 jaar. Reden voor een feestje, of is de btw een blok aan ons been? De inmiddels 97-jarige Johan Witteveen voerde als toenmalig VVD-minister van FinanciŽn de btw in 1969 in. Het centrumrechtse kabinet-De Jong kwam toen met een nieuwe belasting: belasting over de toegevoegde waarde, de btw dus.

"Een prachtige belasting, heel noodzakelijk en belangrijk", zegt Witteveen in gesprek met de NOS. Er waren destijds twee tarieven: een van 4 procent voor de eerste levensbehoeften en een van 12 procent voor de andere goederen.

Deze kapper legt eind 1968 zijn klant uit wat er met het nieuwe belastingsysteem eigenlijk gaat veranderen.

xxl.jpg
'Maar hoeveel wordt het dan meer voor ons?'

Voordat de btw er was, ging het er heel anders aan toe. Toen kende Nederland een zogenoemd cumulatief cascadestelsel, waarbij ondernemers eigenlijk belasting over belasting betaalden.

Witteveen legt uit dat dat systeem tot ongelijkheid tussen ondernemers leidde, zeker als de belasting voor ondernemers in de toekomst zou gaan stijgen. "De oude omzetbelasting zou de structuur van het bedrijfsleven hebben scheefgetrokken", zegt Witteveen.

Bedrijven die de productie in eigen beheer hadden, waren in het cascadestelsel voor hun omzetbelasting namelijk voordeliger uit dan bedrijven die materiaal voor hun eindproduct moesten aankopen.

Een fietsenverkoper bijvoorbeeld die veel onderdelen aankocht, betaalde over ieder onderdeel belasting. En over de verkoop van de fiets moest hij omzetbelasting afdragen. Terwijl een concurrent die alle onderdelen zelf maakte en monteerde alleen belasting hoefde af te dragen over de fiets.

xxl.jpg
Minister Witteveen in 1968 NOS

Bovendien was een nieuw systeem volgens Witteveen om nog een andere reden nodig. "Je kunt geen gemeenschappelijke markt hebben als je niet een belasting hebt die daar op inspeelt", zegt Witteveen. De toenmalige EEG-landen spraken af om voor 1 januari 1970 over te gaan op een ander, "eerlijker" belastingstelsel. Dat werd dus het btw-stelsel dat we nog steeds kennen.

Onder dit systeem betalen ondernemers alleen belasting over de zogenoemde "toegevoegde waarde". Die wordt betaald door de consument, maar de ondernemer draagt het geld af aan de fiscus.

Om bij het voorbeeld van een fiets te blijven: als je er een koopt moet de verkoper btw afdragen. Maar een groot deel van de btw krijgt hij weer terug van de fiscus, zoals de belasting die hij bij het kopen van de onderdelen moest betalen.

Speciale tv-uitzendingen

In heel Europa kregen landen zo'n belastingstelsel. Dat was volgens Witteveen belangrijk. "Want als je als ondernemer in een land uitgaven doet en btw betaalt, dan moet je er wel van uit kunnen gaan dat je dat terugkrijgt."

Voor ondernemers veranderde er natuurlijk veel: de prijzen veranderden en administratief was het een hele nieuwe manier van werken. Om de ondernemer goed voor te bereiden, wijdde de educatieve omroep Teleac er een reeks televisieuitzendingen aan.

Bekijk het promotiefilmpje in het artikel van de Rijksvoorlichtingsdienst voor de speciale tv-uitzendingen over de btw:

xxl.jpg
'Problemen zullen meevallen als u tijdig weet hoe het werkt'

In 50 jaar tijd steeg de opbrengst van de btw volgens het CBS van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar, een vertwintigvoudiging. Na de loon- en inkomstenheffing is de btw de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid.

Hoewel het btw-systeem fundamenteel niet is veranderd, zijn de tarieven door de jaren steeds hoger geworden. De btw-tarieven zijn sinds 1 januari 2019, door de verhoging van het lage tarief, hoger dan ooit.

Oud VVD-politicus Witteveen vindt een verhoging niet per se verkeerd. "In de situatie dat de uitgaven erg hoog zijn is het nodig de inkomsten op te voeren. Dat kan zowel op de consumptie drukkend of op het inkomen drukkend."

Een hogere belasting op consumptie is volgens Witteveen beter, "want dat ontmoedigt het werken, de inspanning en de vindingrijkheid niet".

Belastingverhogingen en verlagingen in het verleden

Het hoge btw-tarief begon op 12 procent. In de jaren 70 klom het naar 18 procent. In 1986 werd het hoge tarief 20 procent, waarna het van 1988 tot 2000 werd teruggezet naar 17,5 procent. Daarna klom het op tot 21 procent in 2012.

Het lagere btw-tarief begon op 4 procent. In de jaren 80 steeg het naar 6 procent, en op 1 januari is het met 50 procent verhoogd en staat het op 9 procent.

Bekijk in de video in het bijgevoegde artikel wat allemaal duurder wordt door de btw-verhoging die 1 januari 2019 inging:

xxl.jpg
Dit wordt allemaal duurder door de btw-verhoging

Ook al is over de btw-verhoging veel te doen, toch vindt oud-minister Witteveen dat de belasting op de toegevoegde waarde "uitstekend gewerkt heeft".

"Dat de tarieven verhoogd zijn, is niet een gevolg van de invoering van dat systeem", stelt hij. "Dat zou met gewone omzetbelasting ook gebeurd zijn, maar dat was geen goed systeem geweest."

© https://nos.nl/artikel/22(...)htige-belasting.html
Allen gegroet,

Gisteravond in het Haerlemsche cafť Brinkmann op de Grote Markt, met zicht op de imposante eeuwenoude Grote Kerk O-), kwamen wat hoge heren uit de betere ambtelijke kringen bij elkaar voor een nieuwjaarsborrel. :9~ Geheel in het kader van publieke voorspoed en goede vooruitgang qua grootstedelijke ontwikkeling voor steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem uiteraard, werd stevig geklonken. :Y) drinky.gif

Uiteraard was ik ook van de partij *), en kwamen we gezamenlijk B:)B tot de heilige overtuiging dat het duidelijk mag zijn dat men in de regel weinig te klagen heeft :N in een land met een overheid die (op wat uitzonderingen na) het meeste voor ons tot in de puntjes weet te regelen. Jarenlang wist de VVD al een vinger in de grote politieke pap te krijgen. *) Uiteraard stond deze partij niet alleen aan het roer voor de zware taak het land in goede banen te leiden, met al haar goede ideeŽn en inbreng. Ongeacht de vele linkse manoeuvres die tientallen jaren aan de orde van de dag waren :o, wist de klassiek-, conservatief- en sociaal liberale partij door de jaren heen vele harten te stelen. smokey2.gif

Enfin, met betrekking tot het bovenstaande artikel roept deze onderstelling echter vooralsnog kritische vragen op bij het grote publiek, of sterker nog: 'enige verontwaardiging', maar verkijk u niet teveel op de hoogte. :o Het verhelderende en enigszins mooie verhaal over de 50 jarige geschiedenis van de niet altijd even zo geliefde maar toch eerlijke taks, doet hopelijk inzien hoe deze precies werkt met alle financiŽle voordeeltjes incluis die zij de consument uiteindelijk biedt. B:)B :Y) Het mooiste is uiteindelijk dat de jarige btw :s) :s) :s) - hoe grijpgraag die voor de 'gewone' man ook van overheidswege mag lijken - telkens haar gunstige vruchten af weet te werpen. :9

''Als men vaker had geluisterd naar tegenstanders die niet zelden rondgaan in 'linkse bolwerken' :O, dan zouden dergelijk noodzakelijke belastingen nooit voldoende zijn doorgevoerd met alle nadelige gevolgen van dien'', mij dunkt. :{ ''Immers had men ook de rijpe vruchten ervan niet kunnen plukken. Het had de burger mogelijk op verschillende manieren onnodig meer geld gekost :|W, terwijl het afgedragen btw-geld constructief gezien als vanouds straks weer opnieuw driedubbel en dwars terug uw portemonnaie inrolt.'' :9~

Goed, deze avond in opperste Haerlemsche sferen :Y), waarbij door ons niet mis te verstaan passende aandacht besteed werd aan deze 50-jarige taks, geschiedde uiteraard ook met passende dank aan de inmiddels 97 jarige oudgediende Johan Witteveen, destijds minister van financiŽn van de VVD. smokey2.gif

Nu, na het uitbrengen van dit bijzondere mediafeit over deze niet alledaagse jarige job, wens ik u een fijn weekend toe!!

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  vrijdag 4 januari 2019 @ 18:10:23 #2
458878 -XOR-
uitsluitend
pi_184203742
Johan Witteveen, de eerste islamitische minister in de Nederlandse geschiedenis. En daar begon het allemaal, mensuh! Geert, doe er wat aan!1
pi_184203773
Prima belasting inderdaad. Toch ook een beetje het begin van de ellende.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_184203904
registreer om deze reclame te verbergen
Grappig gezien de grote oh zo belangrijke bedrijven nauwelijks belasting hoeven te betalen tegenwoordig.

Het is nu schever dan het ooit had kunnen worden bij het oude systeem.
  vrijdag 4 januari 2019 @ 18:43:23 #5
148813 Vader_Aardbei
Goddeloos genieten
pi_184204244
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 18:10 schreef -XOR- het volgende:
Johan Witteveen, de eerste islamitische minister in de Nederlandse geschiedenis. En daar begon het allemaal, mensuh! Geert, doe er wat aan!1
De beste man was een Universeel Soefist, geen moslim. :') Daar ging hij prat op.

quote:
Ik ben een soefi, aanhanger van het universeel soefisme dat door Inayat Khan in 1910 naar het Westen werd gebracht. Wij noemen het universeel om ons te onderscheiden van het islamitisch soefisme dat vaak met de mystiek van de islam wordt vereenzelvigd. Nu is alle mystiek eenmakend, maar waar wij de eenheid van alle religies zien, houden verschillende stromingen, en zelfs sommige soefi-ordes in de islam juist vast aan de vorm en daar komt het fundamentalisme uit voort.

https://www.trouw.nl/home(...)od-is-hier~a8b3cc13/
pi_184204269
Wie las ook 'by the way' in de TT? *O*
Somebody that I used to know
  vrijdag 4 januari 2019 @ 18:47:21 #7
92989 ..-._---_-.-
alike minds think great
pi_184204310
registreer om deze reclame te verbergen
Btwverhoging gecompenseerd door verlaging van de inkomstenbelasting lijkt leuk, maar is nadelig voor mensen met een laag inkomen en voordelig voor mensen met een hoog inkomen.

Hogere inkomens hebben in het algemeen een hogere spaarquote. Van het deel van hun inkomen dat ze aan consumptie besteden betalen ze weliswaar meer aan BTW, maar van het deel dat niet aan consumptie wordt besteed blijft meer over door de lagere inkomstenbelasting.

Lagere inkomens geven (vrijwel) alles uit aan consumptie. Ze hebben geen inkomensdeel waarmee ze alleen van de lagere inkomstenbelasting profiteren zonder dat ze er hogere BTW mee moeten betalen.

De BTW verhoging die per 1 januari geldt is daarmee een maatregel die de lasten verschuift naar degenen die toch al het minste hebben.
  vrijdag 4 januari 2019 @ 18:51:28 #8
458878 -XOR-
uitsluitend
pi_184204390
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 18:43 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

De beste man was een Universeel Soefist, geen moslim. :') Daar ging hij prat op.

[..]

Ah, kijk aan, dat wist ik niet. Mijn opmerking was met een knipoog, ik vind vooral de werken van zijn zoon zeer interessant.
pi_184204428
Van 4 en 12 naar 9 en 21% :') Pak die overheidsuitgaven nou eens aan, het zou toch niet noodzakelijk moeten zijn dat alles relatief steeds duurder wordt.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_184204600
"Een prachtige belasting", heeft geen enkele burger ooit gezegd.
  vrijdag 4 januari 2019 @ 21:15:52 #11
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_184207618
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 19:03 schreef Infection het volgende:
"Een prachtige belasting", heeft geen enkele burger ooit gezegd.
Dat klopt, zo nadrukkelijk hoeft het nou ook weer niet.

Het werd gezegd meer als voorzichtige 'ode' aan de btw, temeer omdat deze nu zijn 50e verjaardag passeert. Vandaar ook dat deze uitdrukking tussen aanhalingstekens staat. Niet letterlijk bedoeld dus.

Ook niet geheel onbelangrijk is wanneer men de functie van deze taks begrijpt, zich als burger hier goeddeels in vinden kan, men voor deze gelegenheid misschien best met enig enthousiasme stellen dat deze taks zijn doel in die vijftig jaar tijd niet voorbij geschoten is.

Althans, zo denken wij erover m.b.t. groot publiekelijk financieel welzijn onder leiding van de NL'se overheid en een voldoende goed geolied economisch gestel. Er is overheidshalve dan best nog wat werk aan de winkel, maar wij vinden het in elk geval een mooie en waardige 50-jarige passage die we gaarne met mediagenoten willen delen.

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_184209038
De VVD vindt alles prachtig zolang het plebs de proleten spekt !
see what is invisible to others.
pi_184209124
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 18:43 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

De beste man was een Universeel Soefist, geen moslim. :') Daar ging hij prat op.

[..]

Ah.. "The Jewel of the nile" 😂
see what is invisible to others.
pi_184209655
Jammer dat in die jaren de loonkosten van de mensen die toegevoegde waarde creeeren ook flink gestegen.

Kocht je vroeger voor 250 fietsonderdelen om voor 500 een fiets te verkopen, droeg je voor 250 BTW af, van 12%. Tegenwoordig ben je 750 kwijt aan loonkosten en kost de fiets 1000. Je betaalt als fietsenmaker dan over 750 21% btw.

Arbeidsintensieve productie wordt zo dus ontmoedigd, terwijl kapitaalintensieve productie bijna vrij spel heeft met de lage rentes. Wie profiteert er weer van.
.
pi_184210038
Natuurlijk vindt de VVD de BTW een geweldige belasting want het is een, tot zekere hoogte, denivellerende belasting. Vooral als je het lage BTW tarief verhoogt, zoals nu gebeurd.

Het is waar dat hogere inkomens meer en duurdere spullen kopen, maar ook maar tot op zekere hoogte. Waar mensen met een hoger inkomen maar een klein deel van hun inkomen kwijt zijn aan boodschappen zijn minima vaak (bijna) hun gehele inkomen kwijt aan boodschappen en levensbehoeften die onder het lage BTW tarief vallen.

Bij minima drukt zo'n verhoging dus veel zwaarder door.

Logisch dus dat er een jubeltopic volgt van een VVD-er.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_184211306
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 22:31 schreef IShootPeople het volgende:
De VVD vindt alles prachtig zolang het plebs de proleten spekt !
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zaterdag 5 januari 2019 @ 00:25:17 #17
445752 broodjepindakaashagelslag
Ik blaf niet maar ik bijt
pi_184211570
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 18:54 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Van 4 en 12 naar 9 en 21% :') Pak die overheidsuitgaven nou eens aan, het zou toch niet noodzakelijk moeten zijn dat alles relatief steeds duurder wordt.
Jawel, want de armen moeten armer en de rijken rijker.
Its hard to win an argument against a smart person, but it's damn near impossible to win an argument against a stupid person
pi_184213336
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 00:25 schreef broodjepindakaashagelslag het volgende:

[..]

Jawel, want de armen moeten armer en de rijken rijker.
Vreemde conclusie.
1) BTW verhoging raakt vooral degene die veel consumeren, veel geld uitgeven in winkels, restaurants, etc. dus. Dat zijn met name de mensen die meer te besteden hebben.
2) De overheidsuitgaven zijn juist zo hoog om de armen rijker te maken, denk aan die tientallen subsidies die de arme mensen vangen zodat ze toch gewoon mee kunnen doen in de maatschappij.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_184213924
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 22:58 schreef Fer het volgende:
Jammer dat in die jaren de loonkosten van de mensen die toegevoegde waarde creeeren ook flink gestegen.

Kocht je vroeger voor 250 fietsonderdelen om voor 500 een fiets te verkopen, droeg je voor 250 BTW af, van 12%. Tegenwoordig ben je 750 kwijt aan loonkosten en kost de fiets 1000. Je betaalt als fietsenmaker dan over 750 21% btw.

Arbeidsintensieve productie wordt zo dus ontmoedigd, terwijl kapitaalintensieve productie bijna vrij spel heeft met de lage rentes. Wie profiteert er weer van.
Interessante stelling :Y

Overigens is het repareren van fietsen (in wezen de loonkosten) in het lage BTW-tarief gekomen enkele jaren geleden, waardoor arbeidsintensieve werkzaamheden in Nederland gepleegd, goedkoper zijn geworden.

Ik denk dat het lage BTW-tarief omhoog nu gegaan is, omdat er teveel groepen lobbyen om in het lage tarief te komen, of om erin te blijven.. .
pi_184214247
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 23:17 schreef Tomatenboer het volgende:
Natuurlijk vindt de VVD de BTW een geweldige belasting want het is een, tot zekere hoogte, denivellerende belasting. Vooral als je het lage BTW tarief verhoogt, zoals nu gebeurd.

Het is waar dat hogere inkomens meer en duurdere spullen kopen, maar ook maar tot op zekere hoogte. Waar mensen met een hoger inkomen maar een klein deel van hun inkomen kwijt zijn aan boodschappen zijn minima vaak (bijna) hun gehele inkomen kwijt aan boodschappen en levensbehoeften die onder het lage BTW tarief vallen.

Bij minima drukt zo'n verhoging dus veel zwaarder door.

Logisch dus dat er een jubeltopic volgt van een VVD-er.
Wat maakt dit verhaal anders als er geen BTW op zit? Dan zijn de hoge inkomens nog een kleiner deel van hun inkomsten kwijt aan boodschappen waar de minima er dan nog steeds mee worstelt.
pi_184214286
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 01:58 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Vreemde conclusie.
1) BTW verhoging raakt vooral degene die veel consumeren, veel geld uitgeven in winkels, restaurants, etc. dus. Dat zijn met name de mensen die meer te besteden hebben.
2) De overheidsuitgaven zijn juist zo hoog om de armen rijker te maken, denk aan die tientallen subsidies die de arme mensen vangen zodat ze toch gewoon mee kunnen doen in de maatschappij.
Je stelling is volgens mij al compleet onderuitgehaald door anderen hier als ik het zo doorlees.
pi_184214668
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 23:17 schreef Tomatenboer het volgende:
Natuurlijk vindt de VVD de BTW een geweldige belasting want het is een, tot zekere hoogte, denivellerende belasting. Vooral als je het lage BTW tarief verhoogt, zoals nu gebeurd.

Het is waar dat hogere inkomens meer en duurdere spullen kopen, maar ook maar tot op zekere hoogte. Waar mensen met een hoger inkomen maar een klein deel van hun inkomen kwijt zijn aan boodschappen zijn minima vaak (bijna) hun gehele inkomen kwijt aan boodschappen en levensbehoeften die onder het lage BTW tarief vallen.

Bij minima drukt zo'n verhoging dus veel zwaarder door.

Logisch dus dat er een jubeltopic volgt van een VVD-er.
Volgens mijn zullen de absolute cijfers wel een ander totaalbeeld geven. De hogere inkomens geven meer uit, maar een aanzienlijk deel is nog steeds laag btw. Ze kopen duurdere boodschappen, gaan in een horeca eten, vaker naar de kapper, vaker naar cultuur en recreatie of nemen de taxi.

Een euro’s uitgedrukt zullen de hogere inkomens veel meer extra btw genereren op deze manier.
.
pi_184214744
Het is tegenwoordig een makkelijke sluitpost op de begroting. Aangezien echt beleid maken erg moeilijk blijkt te zijn is daar altijd de btw om snel wat grote gaten te kunnen dichten.
Don't confuse my personality with my attitude... My personality is who I am, my attitude depends on who you are...
pi_184214781
BTW is prima om consumptie te minder en kan dus een milieueffect hebben als je dit goed inzet. Zo zou er bijvoorbeeld een verlaagd tarief moeten komen op diensten. Diensten zijn minder belastend voor t milieu dan producten en daarom zouden ze goedkoper moeten. Met lagere uurtarieven en (lagere BTW op reserveonderdelen) is het bijvoorbeeld een stuk interessanter om je wasmachine of auto te laten repareren i.p.v. een nieuwe te kopen.

Uurtarieven die je nu moet betalen zijn absurd hoog en BTW is daar 1 oorzaak van (andere is hoge loonheffingen en dus inkomen). Hoger tarief op aankoop van artikelen kan deze verlaging compenseren. En hopelijk heeft dit ook nog een positief effect op de werkgelegenheid.
Eerst denken, dan typen
  zaterdag 5 januari 2019 @ 09:32:06 #25
92989 ..-._---_-.-
alike minds think great
pi_184214796
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 01:58 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Vreemde conclusie.
1) BTW verhoging raakt vooral degene die veel consumeren, veel geld uitgeven in winkels, restaurants, etc. dus. Dat zijn met name de mensen die meer te besteden hebben.
Niet waar, omdat de verhoging van de BTW in dit geval gecompenseerd wordt met een verlaging van de inkomstenbelasting. Die twee maatregelen zijn samen genomen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')