abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183761678
Welkom in Relaties & Psychologie of kortweg: R&P!

In dit topic kun je terecht voor de regels en richtlijnen die in R&P gelden.
Voor vragen, opmerkingen en feedback, kun je terecht in het R&P Feedback topic.

Iedereen is vrij om een topic te openen wat verband houdt met het onderwerp R&P. Om het makkelijk te maken bestaan er centrale topics waar specifiek over bepaalde onderwerpen wordt gepraat. In deze topics vind je over het algemeen mensen met dezelfde problematiek, die in de centrale topics hun ervaringen en vorderingen delen. De centrale topics vind je onderaan de topiclijst.

swtb_no_pm.png Naast dit topic en het R&P Feedback topic kun je de mods van R&P persoonlijk bereiken door het sturen van een DM (direct message) of PM (private message)

Inhoudsopgave
Huisregels
Diagnose en zelfdiagnose
Hulpverlening

[ Bericht 4% gewijzigd door STING op 16-12-2018 12:27:58 ]
pi_183761681
Huisregels

• Uiteraard geldt boven alles de algemene FOK! Policy.

Slow chat: Tussen de centrale topics vind je ook de slowchats SC Relaties en R&P SC, dit zijn de enige twee topics op R&P waar slowchatten is toegestaan.

• R&P is geen knuffelforum, maar er wordt wel van je verwacht dat je met respect reageert. En bedenk, reageren hoeft niet en adviezen opvolgen is niet verplicht. Het geven van tegengas is prima, dat kan een topicstarter (TS) één en ander vanuit een ander perspectief laten zien, wat niet toegestaan is, is bashen en flamen of op wat voor manier dan ook iemand onderuit halen. Kortom, ga niet aanvallen op de persoon.

• Het is op R&P niet gewenst een ander te vertellen of hij/zij wel of niet mag posten/reageren in een topic (mits ontopic) of wel of niet een topic geopend mag worden. Twijfel je aan een reactie of een topic, zet dan een TR, ga niet zelf voor agentje spelen.

• Denk eraan: FOK! is geen alternatief voor een huisarts of psycholoog/psychiater! Wij zijn geen experts en kunnen je geen diagnoses of hulp bij medicatie aanbieden, hiervoor zal je naar een gespecialiseerde arts moeten. Wel kan je praten over je ervaringen.

Topics waarin gevraagd wordt om te diagnosticeren zullen altijd gesloten worden met een verwijzing naar je/een hulpverlener.

• Openingsposts (OP) verwijderen mag je als user doen als je bang bent herkend te worden, maar we willen de users wel vragen om daar vooraf al over na te denken. Andere users kiezen er namelijk wel voor om tijd vrij te maken om tips te geven. Dan is het zonde als het topic gesloten moet worden, omdat je er als TS zijnde pas achteraf aan denkt dat je herkenbaar bent. Goed nadenken voordat je iets post dus. De mods bepalen uiteindelijk of een OP verwijderd blijft, of dat hij terug gezet wordt.

• Topics/Posts van users met vergaande problematiek waar FOK! niet bij kan helpen worden gesloten/verwijderd en meestal gevolgd door een ban.

Bijvoorbeeld topics/post over:
• het willen plegen van zelfmoord
• je snijgedrag
• weigering van medicatie
• experimenteren met en/of verhandelen van medicatie

Voor dergelijke problemen kan je terecht bij de professionele hulpverleners. Verdere informatie over hulpverlenende instanties kun je hier R&P / Hulpverlening vinden. Ben je benieuwd waarom het bespreken van een zelfmoordwens op FOK! niet is toegestaan, dan kun je dat hier lezen.

• Tegenwoordig hebben we de mogelijkheid om topicreeksen aan te maken, deze kunnen aangevraagd worden in het R&P Feedback topic. Mocht er een vervolgtopic nodig zijn voor een door een user specifiek geopend topic, laat het dan aan de originele user over om een vervolg topic aan te maken.

• Single smiley (m.n. :') ), TS kan er niet mee omgaan, Hier stopte ik met lezen posts, vragen om foto's etc. willen we ook niet zien en zullen dus worden verwijderd zonder notificatie.

• Posts bestaande uit enkel een afbeelding met inspirerende tekst zijn op zich toegestaan, mits ontopic en de reacties niet enkel uit bovengenoemde afbeeldingen bestaan. Overkill aan afbeeldingen worden verwijderd.

• Soms kan een TS inderdaad niet omgaan met de gegeven reacties (dus niet waar een TS compleet wordt gebashed) en verwijdert zijn/haar openingspost (OP). Aangezien veel mensen moeite en tijd stoppen in hun reacties is het natuurlijk niet netjes om je OP te verwijderen. Dit zorgt voor onleesbare topics en veel onbegrip, daarom zal in bijna alle gevallen de OP gewoon weer teruggezet worden.

• Twijfel je aan een verhaal of de echtheid van de TS, plaats dan een TR zodat we er achteraan kunnen, ga niet de topics vervuilen. Ook al klinkt het nog zo onwerkelijk het is niet leuk als mensen WEL hun oprechte verhaal kwijt willen. HOAX roepers kunnen dat ook via een TR doen.

Voor lolbroeken die het leuk vinden om HOAX topics aan te maken; daar zijn we niet van gediend en maatregelen tegen de topic-opener en zijn/haar klonen zijn geheel ter verantwoording van de user zelf.

• Merk je in een topic dat er gebashed wordt, er geflamed wordt, de TS of reageerders worden aangevallen of dat er op wat voor manier ook op de persoon wordt gereageerd, plaats je een TR. Wij kunnen dan ingrijpen.

• Ook in R&P is het openbaar maken van een DM/PM niet toegestaan. Deze zullen dan ook bij constatering direct verwijderd worden. Dit geldt ook voor het plaatsen van privé-informatie.

Dit alles hierboven kan natuurlijk worden samengevat als volgt: Doe normaal en reageer op een respectvolle en constructieve manier.

Veel plezier / succes!

[ Bericht 2% gewijzigd door AlwaysHappy op 04-05-2019 14:42:20 ]
pi_183761684
Diagnose en zelfdiagnose

Op FOK! hebben wij een policy rondom het vragen naar een diagnose die uitgaat van een paar principes.

Op FOK! doen we niet aan fysieke en mentale/psychische diagnosestelling, we zijn geen medisch forum, noch zijn wij als crew medisch geschoolde artsen. Ook weten wij niet altijd wie er achter een user zit die stellig beweert dat het toch dit of dat moet zijn, wij kunnen niet controleren of iemand de juiste kwalificaties heeft om iemand te diagnostiseren. Dus simpel gezegd, FOK! is niet het platform om doktertje te spelen. Natuurlijk is het wel zo dat je gewoon over je ervaringen kunt vertellen en ja er zijn altijd grijze gebieden over wat wel en niet kan, en daar zijn wij voor als crew om dat te bepalen of iets wel of niet mag of kan.

Een ander aspect zijn topics waarbij de user al zichzelf, zonder daadwerkelijk raadpleging van een arts of behandelaar, diagnostiseert. Dit soort zoekgedrag kan leiden tot gevaarlijke situaties en misdiagnoses waarbij je jezelf iets ergs aanpraat over welke ziekte je al dan niet zal hebben.

Zelfdiagnose leidt tot verkeerde informatie:

• De meeste medische websites draaien op een simpele database en zoekmachine die probeert je vraag te matchen aan ziektes en symptomen. Ze kunnen redelijk goed in het uitspugen van een lijst mogelijke ziektes maar verder ook niet. Oorzaken voor de aandoening kunnen afwezig zijn en het is moeilijk om symptomen te specificeren, helemaal als het om het omschrijven ervan in simpele taal gaat. Er bestaan ook haast geen websites die kunnen omgaan met meerdere symtomen. Dit kan alleen gedaan worden door naar een specifieke ziekte te vragen en zo een lijst met symptomen te krijgen en deze te vergelijken met het lijstje van andere ziektes.

• Deze websites kunnen geen uitsluitsel geven van serieuze ziektes die veroorzaakt worden door algemene symptomen zoals koorts, aangezien deze meerdere oorzaken kan hebben

• Zelfdiagnose kan leiden tot het hebben van extreem serieuze ziektes of aandoeningen die gebaseerd zijn op foute conclusies. over diagnostisering is een groot probleem, zelfs voor hen die niet hypochondrisch zijn. Je maakt je zorgen en gaat uit van de slechtste scenarios waardoor je geleid wordt tot het zoeken naar serieuzere ziektes in plaats van zoeken naar minder ernstige aandoeningen. Als je bijvoorbeeld onverwachts afvalt hoef je natuurlijk niet gelijk kanker te hebben. Deze vorm van over diagnostiseren van serieuze ziektes en aandoeningen kan gezien worden als een soort van internet hypochondrie, ook wel cyberchondria

• Niet alle symptomen worden genoemd of worden gemist omdat men niet weet waar je precies op zoekt. Alleen je arts heeft de ervaring en kennis om een diagnose te stellen gebaseerd op een volle diagnose lijst aan de hand van de juiste vragen en juiste tests

• Een ander aspect is simpel dat je je niet bewust bent van all je symptomen, een getrainde arts die weet waarnaar hij moet zoeken aan de hand van daarvoor speciaal gemaakte richtlijnen zal weten wat de volgende controle stap is om tot de juiste diagnose te komen. Veel van de dingen waar een arts naar zoekt zal niet meteen voor de hand liggen voor een ongetraind persoon.

Dus, vraag niet om een diagnose, stel geen diagnose en mocht je de meest verschrikkelijke zelfdiagnose hebben gesteld of denk je zeker te weten dat je iets mankeert meldt dat dan bij je arts of behandelaar. Hier op FOK! zijn we daar niet voor getraind noch zijn we experts, het enige wat we wel kunnen is onze ervaringen delen.

[ Bericht 0% gewijzigd door STING op 16-12-2018 12:33:26 ]
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')