abonnement Unibet Coolblue
pi_183218786
Tienduizenden Indiėrs ontheemd na verwoestende storm


In het zuiden van India zijn zeker 33 mensen omgekomen door een zware tropische storm. De storm trok vrijdag over het gebied in de zuidelijkste staat van India, Tamil Nadu, en de omvang van de ramp wordt nu duidelijker. Tienduizenden mensen kunnen hun huis niet meer in vanwege de schade.

De overheid heeft 400 tentenkampen ingericht om de 82.000 ontheemde mensen op te vangen. De Indiase marine ondersteunt de megaoperatie met twee schepen en een helikopter om drinkwater, voedsel en medicijnen bij de slachtoffers te krijgen.

Geen stroom
De autoriteiten zeggen dat 100.000 bomen zijn ontworteld en 30.000 elektriciteitspalen zijn omgewaaid. Ook zijn duizenden hectaren landbouwgrond verwoest. Vooral het gebrek aan stroom is nijpend, bijna 10.000 hulpverleners zijn ingevlogen om de elektriciteitsvoorziening te herstellen.

De provincie Tamil Nadu wordt vaker getroffen door tropische stormen en orkanen, die zich ontwikkelen in de Golf van Bengalen.

https://nos.nl/artikel/22(...)woestende-storm.html
pi_183262075
quote:
Honderdduizenden bomen ontworteld door cycloon India
Cycloon Gaja heeft in het zuiden van India aan zeker 45 mensen het leven gekost. De storm kwam vrijdag aan land in de deelstaat Tamil Nadu en heeft inmiddels tienduizenden huizen verwoest.
quote:
Honderdduizenden Indiėrs ontheemd door cycloon Gaja
De storm heeft volgens de autoriteiten aan zeker 45 mensen het leven gekost. Diezelfde autoriteiten liggen onder vuur, omdat de hulpverlening achter zou blijven.

Cycloon Gaja heeft in het zuiden van India aan zeker 45 mensen het leven gekost. Bijna 250.000 mensen zijn geėvacueerd sinds de storm vrijdagochtend aan land kwam. De meesten van hen hadden al uit voorzorg hun toevlucht elders gezocht, meldt dagblad The Hindu zondagavond.

In de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, door zijn ligging vatbaar voor stormen die ontstaan in de Golf van Bengalen, is het hardst getroffen. Windvlagen tot wel 90 kilometer per uur raasden daar over land. De meeste dodelijke slachtoffers verdronken in vloedgolven, raakten bedolven onder instortende gebouwen of werden geėlektrocuteerd. Zeker 56.000 hutten zijn verwoest en meer dan dertigduizend huizen zijn beschadigd. Tienduizenden hectaren landbouwgrond zijn beschadigd, zevenhonderd dieren overleden en honderdduizenden bomen raakten ontworteld. Het elektriciteitsnetwerk in Tamil Nadu, waar ruim 68 miljoen mensen wonen, ligt nog altijd grotendeels plat.

Verslaggeving over de storm en de door het natuurgeweld aangerichte schade in het gebied is opvallend summier. Stormen zijn in India niet ongebruikelijk. In mei vielen zeker 150 doden door noodweer in het land. Tamil Nadu’s rampenbestrijdingsdienst TNSDMA waarschuwde bewoners zondagavond voor nieuwe stormen die zich het komend etmaal boven de Golf van Bengalen vormen.

Onvrede
Op sociale media klinkt de roep om actie van de regering van premier Narendra Modi. Er zijn in verschillende delen van Tamil Nadu protesten uitgebroken en blokkades opgeworpen. De overheid heeft volgens persbureau AP twee marineschepen en een helikopter ingezet. Ook zijn meer dan 400 kampen ingericht. De premier van de deelstaat, Edappadi Palaniswami, bezoekt dinsdag de getroffen gebieden. Hij heeft de zorgen over gebrek aan overheidssteun naar eigen zeggen overgebracht aan New Delhi. Palaniswami beloofde nabestaanden van dodelijke slachtoffers volgens The India Timeseen compensatie van één miljoen Indiase roepies (ruim 12.000 euro), en gewonden omgerekend iets meer dan 300 euro.

Dat is voor sommigen niet voldoende. Politicus Muthuvel Karunanidhi Stalin van een lokale partij uit Tamil Nadu doet tegenover The Hindu zijn beklag over het uitblijven van hulp voor gedupeerden. De regering moet wakker worden en vaart achter de hulp zetten, zegt hij. Het aantal dodelijke slachtoffers zou volgens hem hoger zijn dan de autoriteiten beweren. Palaniswami en andere functionarissen hebben het gebied volgens Stalin nog niet bezocht uit angst voor gezichtsverlies.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')