golfer | maandag 29 oktober 2018 @ 17:48 | |||
Als eerste in de gebruikelijke eindejaars-lijstjes presenteert Iens vandaag hun Insider top-250 2019 lijst. De volledige lijst is hier te vinden: https://blog.thefork.com/nl/2018/10/29/insider-top-2019/ | ||||
golfer | dinsdag 30 oktober 2018 @ 11:38 | |||
En vandaag dan de publicatie van de Lekker500. De Top-10 van Lekker500 editie 2019 wordt aangevoerd door Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet in Kruiningen. Een overzicht van de gehele Top-10 en de recensies: https://lekker.nl/nieuws/lekker500-2019-inter-scaldes-op-1 | ||||
golfer | dinsdag 30 oktober 2018 @ 14:54 | |||
Volledige Lekker top100: https://lekker.nl/restaurant/klassering | ||||
golfer | maandag 5 november 2018 @ 17:08 | |||
De data voor de gidspresentaties van GaultMillau en Michelin voor 2019 zijn bekend. Op 3 december presenteert GaultMillau haar gids voor 2019. Michelin gaat haar rode gids met hotels, restaurants en sterrestaurants voor 2019 presenteren in het DelaMar Theater op maandag 17 december 2018. | ||||
golfer | woensdag 7 november 2018 @ 11:56 | |||
Winaars Proefschrift Restaurants Awards 2018 Jan van Lissum heeft maandag 5 november 2018 de winnaars bekend gemaakt van de Proefschrift Restaurants Awards. Lees hier wie er in de prijzen vielen. Winaars Proefschrift Restaurants Awards 2018 The Wine & Food Association organiseerde dit jaar de achtste editie van de showcases. Deze keer vond het voor het eerst plaats onder de noemer ‘Proefschrift Restaurants Awards tijdens Gastronomie/Fine Food Professional op maandag 5 november 2018 in het Elicium van RAI Amsterdam. Voorheen was Jan Van Lissum licentiehouder van Gault&Millau Nederland en werden de prijzen onder deze noemer uitgereikt. ‘Proefschrift Restaurants’ is een nieuw restaurant platform, dat op 5 november officieel werd gelanceerd. De winnaars op een rij: RESTAURANT VAN HET JAAR TOT ¤55 Restaurant Beyerick Zeist ‘Kleine keuken, kleine zaal, kleine wijnkaart. Grootse service. Marcel en Rosalie Heitzberger doen alleen wat ze goed kunnen. De chef maakt ambachtelijke, opvallende gerechten, waarbij seizoensproducten het uitgangspunt zijn. De wijnkaart past bij dit huiskamerrestaurant, net als de gevraagde prijzen.’ RESTAURANT VAN HET JAAR TOT ¤75 Restaurant Vermeer, NH Barbizon Amsterdam ‘Fijne zaak met hoogstaande, evenwichtige keuken. Seizoensproduct in de hoofdrol. Chef Naylor straalt plezier uit, sommelier Veltman is een kanjer, de service onder Bjorn van Aalst is prettig semi-informeel. Lekkere sfeer hier, onder de internationale gasten.’ RESTAURANT VAN HET JAARTOT ¤100 Restaurant Bij Jef Den Hoorn (Texel) ‘Alles klopt. Jef Schuur brengt de ultieme eilandkeuken. Zijn creaties zijn kleine kunstwerkjes. Een complete bedwelming hier, met fantastische keuken, hoogste gastvrijheid, ultieme wijnadviezen van Nadine, adembenemende Hollandse luchten, nabijheid van strand en zee. Heerlijke prijzen.’ RESTAURANT VAN HET JAAR MEER DAN ¤100 Restaurant Ciel Bleu, Okura Amsterdam’ ‘Keuken van internationale allure. Chefs Kokmeier en Speelman creëren tongstrelende, elegante en finesserijke borden. Sommelier Noël Vanwittenberg verricht wonderen met spijscombinaties. Service is prima, je wordt verwend. Hoog prijsniveau, maar passend in de context van Hotel Okura. Uitzicht maakt veel goed.’ CHEF VAN HET JAAR TOT ¤55 Jan Smink Restaurant Jan Smink, Wolvega ‘(H)eerlijke gerechten van Friese producten. Veel aandacht voor groenten. Afwisselend en fris smakenpalet. In alles proef je zijn vakmanschap. Verleden als wedstrijdkok, creëert ook garnituren met 3D-voedselprinters. Aanwinst voor Friesland. Onze verwachtingen blijven maar stijgen.’ CHEF VAN HET JAAR TOT ¤75 Nico Boreas Sabero, Roermond ‘Nico Boreas is er weer. Opnieuw het hoogste niveau, nu gemixt met elementen uit Aziatische en andere wereldkeukens. Kruiden en specerijen perfect verwerkt, de gerechten zijn fijn van snit en smaak. Prima zuurdosering. Levendige en mond vullende ervaring. Sonja Boreas blijft die topper.’ CHEF VAN HET JAAR TOT ¤100 Arturo Dalhuisen The White Room, Amsterdam ‘Rust, evenwicht, meer en meer zijn eigen stijl. Arturo Dalhuisen groeit verder. Service en gastvrijheid hoogstaand en met toewijding gebracht. Ruime wijnkaart met aandacht voor ontwikkelingen. Uit eten op niveau. Gedragen sfeer. In context schappelijk geprijsd.’ CHEF VAN HET JAAR MEER DAN ¤100 Dick Middelweerd De Treeswijkhoeve, Aalst-Waalre ‘Een echt gastronomisch hoogtepunt. Dick Middelweerd heeft totaal eigen signatuur, met subtiele sauzen en uitstekende cuissons. Elk bord is evenwichtig van smaak en blinkt uit in finesse. Seizoenskeuken met onberispelijke kwaliteitsproducten, gecombineerd met internationale invloeden. Zéér hoog keukenniveau.’ TALENTVOL CHEF VAN HET JAAr Thijs Meliefste Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk Meliefste grootste stijger Lekker 2018‘De coming man, kookt met Zeeuwse kwaliteitsproducten. Maakt dan gerechten met rijke smaken en aroma’s. Zuren en frisheid spelen belangrijke rollen, naast voortreffelijke olijfolie en vettigheid. Ook sauzen van hoog niveau. Gastronomische niveau stijgt per bezoek.’ SOMMELIER VAN HET JAAR Arjen Pleij Kasteel Engelenburg, Brummen ‘Rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Echte topper. Deelt graag zijn wijnkennis, nooit belerend aan tafel… Adviezen altijd goed gekozen, Gerechten worden er nog mooier van. Liefhebber van Zuid-Afrikaanse wijn, en dat merk je. Een van onze allerbeste sommeliers.’ TALENTVOL SOMMELIER VAN HET JAAR Stefan Wierda Restaurant Hotel Merlet, Schoorl ‘Alsof hij elke toelichting op een wijn voor het eerst vertelt. Gevat, enthousiast en deskundig. Zijn wijnkaart is van prima niveau, net als de wijnbehandeling. Terughoudend als het gezelschap het wenst. Leest zijn gasten. Goede proever, herkent kwaliteit onmiddellijk.’ GASTHEER VAN HET JAAR Marc Boeljon De Posthoorn, Monnikendam ‘Meer dan uitstekend gastheer-patron. Marc heeft een heel eigen signatuur, werkt nauwgezet, vriendelijk en attent. Hoogst mogelijke gastvrijheid. Aandacht voor elk detail. Kent ook elke wijn. Groot voorbeeld voor vakgenoten. Geeft goede gevoel door aan zijn gasten.’ TALENTVOL GASTVROUW VAN HET JAAR Janine Kinderman De Zeeuw, Haarlemjani ‘Ruim getalenteerde gastvrouw, sinds kort in eigen zaak met Jeroen de Zeeuw, chef en partner. Straalt kracht uit, is bijzonder gastvrij, behandelt iedereen vriendelijk. Voegt extra herinnering toe aan een bezoek. Ze brengt ervaring in van het allerhoogste gastvrijheidsniveau. Goede wijnkennis ook.’ TALENTVOL GASTHEER VAN HET JAAR Marco Westra Bridges, Amsterdam ‘Heel enthousiast, hulpvaardig, barst van de energie, jongeman die verantwoordelijkheid durft te nemen, die op de details let en zijn team goed aanstuurt. Nog niet zo lang aan het werk bij Bridges, maar nu al duidelijk aanwezig.’ WIJN|SPIJS SPECIALIST VAN HET JAAR Jean Luc Etienne Parkheuvel, Rotterdam ‘Zijn proefervaring is groot, met wijn en gerechten. Etienne beheerst alle ins en outs van de perfecte wijn-spijscombi. En ook belangrijk: hij communiceert er met kennis over. Geen boekenwijsheden, wel met de flair van de ervaringsdeskundige.’ PRIJS | PLEZIER VAN HET JAAR Bistro Vive la Vie Groningen ‘Chef Jeroen Sportel reisde de wereld over, kwam terug en opende een restaurant. Koken met de seizoenen tegen een schappelijke prijs in een plezierige omgeving. Het staat als een huis. We houden hier van. Het gevoel dat elk detail het waard was.’ FROMAGER VAN HET JAAR Iris Schot Restaurant Central Park, Voorburg ‘Eigenzinnige omgang met kaas, inventief, gepassioneerd en spontaan, goede vakkennis, verrassende presentatie.’ WIJNKAART VAN HET JAAR Bak Restaurant Amsterdam ‘Prima kaart die een weerspiegeling is van de nieuwste ontwikkelingen in wijnland en onder consumenten. 500 items, veel open wijnen, vins naturels, orange wines, aparte stijlen, bekende en onbekende Franse en Italiaanse wijnmakers. Samenstelling: de fanatieke, nieuwsgierige en uitstekende sommelier Alessandro Da Fies.’ | ||||
golfer | donderdag 8 november 2018 @ 13:08 | |||
Op donderdag 8 november maakte Michelin het Bib-Gourmand nieuws voor de Benelux voor 2019 bekend. In Nederland hebben onderstaande 19 restaurants een nieuwe Bib Gourmand gekregen van de bandenfirma. De Bib is een waardering van Michelin voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.
| ||||
golfer | donderdag 8 november 2018 @ 13:09 | |||
25 restaurants raken hun Bib Gourmand kwijt. Bekijk hieronder de horecabedrijven die getroffen zijn door dit nieuws.
| ||||
golfer | donderdag 8 november 2018 @ 16:29 | |||
Michelin heeft haar Bib Gourmands 2019 voor de Benelux bekendgemaakt. In het nieuwe boekje staan 129 Nederlandse zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro.
| ||||
golfer | donderdag 8 november 2018 @ 16:33 | |||
JRE-Nederland heeft awards uitgereikt aan leden die afgelopen jaar opvallend hebben gepresteerd. Er waren prijzen voor Bentinck in Amerongen, Scherp in Middelburg en De Loohoeve in Schoonloo. De winnaars zijn gekozen door de bij de restaurantvereniging aangesloten leden. Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg is door zijn collega’s uitgeroepen tot Chef van het Jaar. De award die hoort bij de titel Restaurant van het Jaar werd uitgereikt aan Marleen en Jeroen Brouwer van De Loohoeve in Schoonloo. Gastheer van het Jaar is Peter-Paul Swijnenburg, eigenaar van restaurant Bentinck in Amerongen. Restaurantvereniging JRE is actief in vijftien landen. Bij JRE-Nederland zijn meer dan dertig jonge chefs aangesloten. | ||||
stavromulabeta | vrijdag 9 november 2018 @ 16:47 | |||
Le Heron verbaast me dan wel weer een beetje. Het is absoluut een van de meest sympatieke restaurants die ik ken. En ook één van mijn favorieten. Maar ze zijn af en toe wel erg experimenteel bezig en vliegen daarbij soms ook ronduit uit de bocht, dat maakt het voor mij juist charmant. Van Michelin had ik een wat conservatievere keuze verwacht. | ||||
golfer | dinsdag 13 november 2018 @ 00:51 | |||
De Café Top 100 2018 is in vele opzichten een unieke te noemen. Als we het prilste begin meerekenen, de eerste Café van het Jaar-editie in 1994, is dit de 25e keer dat de lijst gepubliceerd wordt. Daarnaast is Huppel the Pub de eerste Zuid-Hollandse nummer 1 ooit. ’s Lands dichtstbevolkte provincie leverde vaak de meeste cafés, maar bezette nooit eerder de toppositie. De beste 100 cafés van 2018 op een rij.
| ||||
Xlarge | dinsdag 13 november 2018 @ 14:04 | |||
Huson in Rotterdam heb ik gereserveerd, voor over 2 weken, nav het lijstje | ||||
Lucky_Strike | dinsdag 13 november 2018 @ 15:29 | |||
Goh, ik woon hier in het boerenland midden tussen 3 Bib restaurants op 20 minuten rijden, In Hoeven, Steenbergen en Etten-Leur.. We hebben goede voornemens om er eens een kijkje te gaan nemen. | ||||
golfer | donderdag 15 november 2018 @ 16:58 | |||
Elf Nederlandse medailles op European Beer Star: vier maal goud voor La Trappe Met alleen Duitsland, de Verenigde Staten en Italië boven zich, eindigde Nederland op een verdienstelijke vierde plaats van de medaillespiegel op de European Beer Star. Liefst elf medailles werden er binnen gehaald: zeven gouden, 1 zilveren en drie bronzen. Trappistenbrouwer La Trappe uit Hilvarenbeek was de grote winnaar met liefst vier gouden medailles. De trappistenbieren van La Trappe Trappist waren al geen onbekende in de internationale bierwereld en vielen ook al vaker in de prijzen. Maar de editie van de European Beer Star 2018 was wel heel bijzonder. Alle vier de klassiekers (La Trappe Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel) werden gelijktijdig bekroond met een gouden award. Naast de vier gouden medailles voor La Trappe was er nog drie keer goud voor Nederlandse brouwers. Grolsch won met haar 0.0 in de categorie Ondergistend Alcoholvrij. Goud was er ook voor de Hertog Jan Grand Prestige in de categorie Strong Dark Ale. Het rookbier Othmar Rauchbier van brouwerij Othmar uit Ootmarsum (Twente) eindigde als eerste in de categorie Rauchbier. Dan waren er nog vier medailles voor Nederlandse brouwerijen. Jopen uit Haarlem behaalde er twee: zilveren met de Jopen Jacobus RPA en brons met haar lichte Life’s a Beach. De Bronckhorster Brewing Company werd met een bronzen medaille onderscheiden voor haar Bronckhorster Alternative en er was ook nog een tweede medaille, maar dan brons, voor Hertog. De European Beer Star Awards zijn gerenommeerde prijzen en worden toegekend door een 144-koppige, internationale jury van biersommeliers, connaisseurs en meesterbrouwers uit 32 verschillende landen. De bieren worden gekeurd op diverse karakteristieken zoals voorkomen, reuk, schuimkraag en smaak. In 2018 namen 2344 verschillende, geregistreerde bieren uit 51 landen deel. Een nieuw record voor deze smaakcompetitie, sinds 2004 georganiseerd door de Private Brauereien Association | ||||
Nielojram75 | donderdag 22 november 2018 @ 20:47 | |||
@golfer => 55 Heemstede Red Orchids Hebben jullie er wel eens gegeten? | ||||
golfer | vrijdag 23 november 2018 @ 00:31 | |||
Nope. | ||||
golfer | maandag 3 december 2018 @ 16:33 | |||
GaultMillau heeft maandag 3 december haar eerste gids nieuwe stijl uitgebracht. Sinds begin van dit jaar ligt de licentie voor GaultMillau Nederland bij Godfried van der Lugt. De drempel voor restaurants om in de gids te komen is verhoogt van 11 naar 12 punten. Er staan 200 nieuwe namen in de GM gids 2019. Er werden ook 15 Gault&Millau awards uitgereikt aan de beste restaurants en culinaire persoonlijkheden voor het jaar 2019. De award voor Chef van het jaar gaat naar Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam. De jonge topchef van het jaar is Jim de Jong van Restaurant De Jong in Rotterdam. Van de 709 adressen in de gids bevinden er zich 133 in Amsterdam. Eén restaurant staat wel in de gids, maar zonder punten: dat is Marrees in Weert, voorheen Bretelli Deze zaak verhuist komende week en verandert van naam. Enkele van de 200 nieuwe namen in GaultMillau 2019: Jan Smink: 16,5 punten Olivijn: 16 punten Graphite (Peter Gast) 16 punten Café Cliche (Sidney Schutte) 13,5 punten Maris Piper 15 punten Voltaire Leersum, 15,5 punten (onder leiding van Jacob Jan Boerma) Kale & De Bril in Goes 12 punten Fizzy, Epe 15 punten Johannes, Amsterdam 12 punten Circl, Amsterdam 12 punten Bumbu Kitchen, Amsterdam 12 punten Sabero, Roermond 17 punten (Nico Boreas) Huisje James, Uchelen Ander nieuw onderdeel van de gids is een lijst met 25 cocktailbars. Geen punten notering maar wel een top 25. Awardwinnaars GaultMillau 2019
Van deze 15 awards zijn er een aantal nieuw (cocktailbar, patissier en ambachtsman bijvoorbeeld). Er zijn ook awards verdwenen die voorheen door Jan van Lissum nog wel werden toegekend, maar door Godfried van der Lugt niet meer. Voorbeelden: de prijs voor het beste hotel en voor de beste fromager. Ook de jonge talenten (talentvol gastheer/vrouw, talentvol sommelier, talentvol wijn/spijs specialist) krijgen dit jaar geen eigen awards. Ook de prijs voor de wijn/spijs specialist verdwijnt net als de prijs voor het meest duurzame restaurant. De absolute top van 2019 in deze gids:
| ||||
Kopstoot | maandag 3 december 2018 @ 16:56 | |||
Spectrum - Amsterdam. Ik ken de naam niet, noch kan ik op google iets vinden. Heb ik een naamswijziging over het hoofd gezien? | ||||
golfer | maandag 3 december 2018 @ 17:03 | |||
Klopt. Was voorheen Librije's Zusje. Gaat per 1-1-2019 onder die nieuwe naam door. | ||||
golfer | maandag 17 december 2018 @ 12:31 | |||
Op dit moment worden de Michelinsterren uitgereikt. Een aantal nieuwe sterren voor: Oonivoo in Uden met chef Thijs Berkers Restaurant 212 in Amsterdam van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Paul Kappé van restaurant Monarh in Tilburg Restaurant Bougainville van chef Tim Golsteijn Restaurant de Loohoeve in Schoonloo Mike en Jim Cornelissen van Rijnzicht in Doornenburg O&O in Sint Willebrord, Danny en Helena Tsang Olivijn in Haarlem, chef Menno Post. In Rotterdam Wim Severein van The Millèn. Restaurant De Rozario in Helmond van Jermain de Rozario Voltaire restaurant op Landgoed Parc Broekhuizen Flicka in Kerkdriel van chef Thomas van Santvoort. | ||||
golfer | maandag 17 december 2018 @ 12:41 | |||
Dit jaar twee nieuwe twee sterren restaurants: Pure C in Cadzand. Sabero in Roermond van Nico en Sonja Boreas. | ||||
golfer | maandag 17 december 2018 @ 12:41 | |||
En de Librije, de Leest en Inter Scaldes behouden drie sterren. | ||||
Kopstoot | maandag 17 december 2018 @ 12:49 | |||
Mooie lijst, moet echt eens langs bij de Rozario, al is het maar om het levensverhaal van de chef. Over een aantal weken naar 212 ook, benieuwd, was fan van de keuken in bord’eau. | ||||
Quantic | maandag 17 december 2018 @ 12:55 | |||
Ga toevallig in januari voor het eerst naar Pure C, mooi om te zien dat Syrco en zn team een 2e ster hebben weten te behalen | ||||
golfer | maandag 17 december 2018 @ 13:03 | |||
Verloren sterren in Nederland:
| ||||
Kopstoot | maandag 17 december 2018 @ 13:07 | |||
Dat Avant-Garde een ster verliest snap ik ergens wel, mijn bezoek viel ook enigszins tegen, terwijl het een mooie tent is. Maar wat me meer verbaast is dat de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven de ster wel behoudt, dat is toch wat gedateerd voor mijn gevoel. Cordial dat een ster verliest is ook verrassend. | ||||
FrankRicard | maandag 17 december 2018 @ 13:45 | |||
Ik ben 3 keer bij de Karpendonkse geweest, en het viel al die keren tegen (de 2e en 3e keer was het restaurant niet mijn keuze, maar was ik uitgenodigd ) Avant-Garde ben ik ook een aantal keer geweest en die is me juist altijd goed bevallen. Het blijft natuurlijk ook maar een mening, bij bijvoorbeeld de Treeswijkhoeve heb ik de tweede ster ook niet terug gezien in het eten. | ||||
Gripper | maandag 17 december 2018 @ 13:50 | |||
Gelukkig hebben we pas al gereserveerd bij Sabero voor ergens in februari. De telefoon zal nu wel helemaal roodgloeiend staan Maar de Boreasjes wilden toch geen sterrentent en bijbehorende publiek meer, en wat laagdrempeligs en kleins? En dan plakt die bandenboer toch weer 2 sterren op je voordeur. | ||||
golfer | maandag 17 december 2018 @ 14:36 | |||
Als je dat niet meer wilt kan je dat melden bij de gids en dan halen ze je eruit. Zo is dat ook gegaan met Koriander. | ||||
Cat-astrophe | maandag 17 december 2018 @ 14:54 | |||
Aubergine de ster kwijt is geen verrassing. Voorheen Bretelli, nu Marrees krijgt hem wel weer terug, als ze in hun nieuwe tent op hetzelfde niveau blijven koken. Karpendonkse Hoeve heb ik geen goede ervaring mee, ook hier verbazing dat de ster daar blijft. Avant Garde vond ik de keer dat ik er was een opgeprikt gedoe, blijkbaar nu ook op andere fronten niet meer sterwaardig. Volgende week naar Tribecca, zin in! Ben erg benieuwd naar Sabero, helaas nooit bij Boreas geweest. | ||||
anndb | maandag 17 december 2018 @ 15:04 | |||
Mja ik zelf leg er ook altijd de prijs naast, wellicht is dat een verkeerde manier maar karpendonkse hoeve zijn toch vaak wel leuke aanbiedingen online voor te vinden en dan vind ik het zelf toch wel een dikke prima. Vooral met de nieuwe chef nu al een tijdje. Monahr daarentegen nu met nieuwe ster, sja, dat vind ik dan weer minder terecht. Maar ik kijk dan ook puur uit eigen ervaring prijs/kwaliteit/ervaring/personeel. Ik leg het gewoon als klant allemaal samen, en profiteer als het er is uiteraard van een koopje mocht het mogelijk zijn. | ||||
golfer | maandag 17 december 2018 @ 18:34 | |||
Klopt dus niet. https://www.limburger.nl/(...)erren-als-verrassing | ||||
golfer | dinsdag 18 december 2018 @ 12:05 | |||
Totaal overzicht van alle Michelinsterren restaurants in Nederland: https://www.missethoreca.(...)XBeVWK902V8.facebook | ||||
golfer | vrijdag 21 december 2018 @ 14:25 | |||
Misset Horeca heeft van alle lijsten een samengestelde totaallijst gemaakt: De Misset Horeca Superlijst 2019 is hier te vinden: https://www.missethoreca.(...)lijst-2019-101313773 | ||||
golfer | dinsdag 22 januari 2019 @ 14:00 | |||
Een grote schok voor culinair Frankrijk. Maandag 21 januari werd bekend gemaakt dat restaurant Auberge de L’Ill in de Elzas zijn derde ster kwijt is. Het restaurant had die drie sterren al 51 jaar in bezit. De rode gids in Frankrijk telde overigens nog meer grote verschuivingen. ‘Na eenenvijftig jaar van drie sterren, heb ik gehoord dat we de derde ster kwijt zijn. Het is moeilijk voor ons team… voor iedereen; de gasten, ons gezin. We hebben ons team echt weer moed in moeten praten, sommigen waren ingestort’, aldus Marc Haeberlin tegenover de Franse media. Ook Marc Veyrat verloor zijn derde ster voor Maison des Bois. Het restaurant werd in 2018 onderscheiden met die derde ster. Op Facebook reageert de topchef: ‘De mooiste sterren zijn die schitteren in de ogen van onze gasten en mijn team. Ik was kok, ik ben kok, kok, ik blijf. We zullen elke dag werken, innoveren, creëren, zodat je de sterren in je ogen kunt houden. Het is onze beste beloning en onze reden om te zijn.’ Verrassend is ook dat de Franse chef Sebastien Bras van Le Suquet die in 2017 zijn drie Michelinsterren inleverde vanwege de druk die ermee gepaard gaat, twee Michelinsterren terugkreeg in de gids van 2019. De druk voor het behoud van de sterren voelt Bras nu echter niet. ‘Ik heb vorig jaar kenbaar gemaakt wat de sterren met mij doen en heb desondanks het vertrouwen van mijn gasten gekregen. Nu ik de druk heb losgelaten, geniet ik meer dan ooit. Dat verandert de komst van deze twee sterren niet’, aldus de kok tegenover de media in Frankrijk. Restaurant Mirazur van chef Mauro Colagreco kreeg een derde Michelinster in de gids van 2019. Le Clos des Sens van chef Laurent Petit kreeg ook de hoogste onderscheiding in de bandengids. Aan de culinaire gids werden in de nieuwe editie vijf nieuwe tweesterrenrestaurants toegevoegd aan de lijst. In Cancale werd Le Coquillage, bekroond met een ster. Maar ook AM van Alexandre Mazzia in Marseille, Christophe Hay in La Maison d’à Côté en in Parijs het restaurant van David Toutain. Als laatste restaurant La Scène, het restaurant in the Prince de Galles hotel, waar de keuken wordt bestierd door chef Stéphanie Le Quellec. 68 nieuwe restaurant werden bekroond met één Michelinster. ‘Veel van deze restaurants worden gerund door jonge gepassioneerde chefs die mooie, nieuwe dingen laten zien’, zo laat Michelin weten. Frankrijk telt nu: 520 eensterrestaurants, inclusief de 68 nieuwe restaurants. 85 tweesterrenrestaurants, inclusief de vijf nieuwe restaurants 27 driesterrenrestaurants, waaronder de twee nieuw toegevoegde |