FOK!forum / Culinesse à gogo / De lijstjes en gidsentijd is weer aangebroken.
golfermaandag 29 oktober 2018 @ 17:48
Als eerste in de gebruikelijke eindejaars-lijstjes presenteert Iens vandaag hun Insider top-250 2019 lijst.
De volledige lijst is hier te vinden:
https://blog.thefork.com/nl/2018/10/29/insider-top-2019/
golferdinsdag 30 oktober 2018 @ 11:38
En vandaag dan de publicatie van de Lekker500.

De Top-10 van Lekker500 editie 2019 wordt aangevoerd door Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet in Kruiningen. Een overzicht van de gehele Top-10 en de recensies:
https://lekker.nl/nieuws/lekker500-2019-inter-scaldes-op-1
golferdinsdag 30 oktober 2018 @ 14:54
Volledige Lekker top100:
https://lekker.nl/restaurant/klassering
golfermaandag 5 november 2018 @ 17:08
De data voor de gidspresentaties van GaultMillau en Michelin voor 2019 zijn bekend. Op 3 december presenteert GaultMillau haar gids voor 2019.
Michelin gaat haar rode gids met hotels, restaurants en sterrestaurants voor 2019 presenteren in het DelaMar Theater op maandag 17 december 2018.
golferwoensdag 7 november 2018 @ 11:56
Winaars Proefschrift Restaurants Awards 2018

Jan van Lissum heeft maandag 5 november 2018 de winnaars bekend gemaakt van de Proefschrift Restaurants Awards. Lees hier wie er in de prijzen vielen.
Winaars Proefschrift Restaurants Awards 2018

The Wine & Food Association organiseerde dit jaar de achtste editie van de showcases. Deze keer vond het voor het eerst plaats onder de noemer ‘Proefschrift Restaurants Awards tijdens Gastronomie/Fine Food Professional op maandag 5 november 2018 in het Elicium van RAI Amsterdam. Voorheen was Jan Van Lissum licentiehouder van Gault&Millau Nederland en werden de prijzen onder deze noemer uitgereikt. ‘Proefschrift Restaurants’ is een nieuw restaurant platform, dat op 5 november officieel werd gelanceerd.

De winnaars op een rij:
RESTAURANT VAN HET JAAR TOT ¤55
Restaurant Beyerick
Zeist

‘Kleine keuken, kleine zaal, kleine wijnkaart. Grootse service. Marcel en Rosalie Heitzberger doen alleen wat ze goed kunnen. De chef maakt ambachtelijke, opvallende gerechten, waarbij seizoensproducten het uitgangspunt zijn. De wijnkaart past bij dit huiskamerrestaurant, net als de gevraagde prijzen.’

RESTAURANT VAN HET JAAR TOT ¤75
Restaurant Vermeer,
NH Barbizon
Amsterdam

‘Fijne zaak met hoogstaande, evenwichtige keuken. Seizoensproduct in de hoofdrol. Chef Naylor straalt plezier uit, sommelier Veltman is een kanjer, de service onder Bjorn van Aalst is prettig semi-informeel. Lekkere sfeer hier, onder de internationale gasten.’

RESTAURANT VAN HET JAARTOT ¤100
Restaurant Bij Jef
Den Hoorn (Texel)

‘Alles klopt. Jef Schuur brengt de ultieme eilandkeuken. Zijn creaties zijn kleine kunstwerkjes. Een complete bedwelming hier, met fantastische keuken, hoogste gastvrijheid, ultieme wijnadviezen van Nadine, adembenemende Hollandse luchten, nabijheid van strand en zee. Heerlijke prijzen.’

RESTAURANT VAN HET JAAR MEER DAN ¤100
Restaurant Ciel Bleu, Okura
Amsterdam’

‘Keuken van internationale allure. Chefs Kokmeier en Speelman creëren tongstrelende, elegante en finesserijke borden. Sommelier Noël Vanwittenberg verricht wonderen met spijscombinaties. Service is prima, je wordt verwend. Hoog prijsniveau, maar passend in de context van Hotel Okura. Uitzicht maakt veel goed.’

CHEF VAN HET JAAR TOT ¤55
Jan Smink
Restaurant Jan Smink, Wolvega

‘(H)eerlijke gerechten van Friese producten. Veel aandacht voor groenten. Afwisselend en fris smakenpalet. In alles proef je zijn vakmanschap. Verleden als wedstrijdkok, creëert ook garnituren met 3D-voedselprinters. Aanwinst voor Friesland. Onze verwachtingen blijven maar stijgen.’

CHEF VAN HET JAAR TOT ¤75
Nico Boreas
Sabero, Roermond

‘Nico Boreas is er weer. Opnieuw het hoogste niveau, nu gemixt met elementen uit Aziatische en andere wereldkeukens. Kruiden en specerijen perfect verwerkt, de gerechten zijn fijn van snit en smaak. Prima zuurdosering. Levendige en mond vullende ervaring. Sonja Boreas blijft die topper.’

CHEF VAN HET JAAR TOT ¤100
Arturo Dalhuisen
The White Room, Amsterdam

‘Rust, evenwicht, meer en meer zijn eigen stijl. Arturo Dalhuisen groeit verder. Service en gastvrijheid hoogstaand en met toewijding gebracht. Ruime wijnkaart met aandacht voor ontwikkelingen. Uit eten op niveau. Gedragen sfeer. In context schappelijk geprijsd.’

CHEF VAN HET JAAR MEER DAN ¤100
Dick Middelweerd
De Treeswijkhoeve, Aalst-Waalre

‘Een echt gastronomisch hoogtepunt. Dick Middelweerd heeft totaal eigen signatuur, met subtiele sauzen en uitstekende cuissons. Elk bord is evenwichtig van smaak en blinkt uit in finesse. Seizoenskeuken met onberispelijke kwaliteitsproducten, gecombineerd met internationale invloeden. Zéér hoog keukenniveau.’

TALENTVOL CHEF VAN HET JAAr
Thijs Meliefste
Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk

Meliefste grootste stijger Lekker 2018‘De coming man, kookt met Zeeuwse kwaliteitsproducten. Maakt dan gerechten met rijke smaken en aroma’s. Zuren en frisheid spelen belangrijke rollen, naast voortreffelijke olijfolie en vettigheid. Ook sauzen van hoog niveau. Gastronomische niveau stijgt per bezoek.’

SOMMELIER VAN HET JAAR
Arjen Pleij
Kasteel Engelenburg, Brummen

‘Rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Echte topper. Deelt graag zijn wijnkennis, nooit belerend aan tafel… Adviezen altijd goed gekozen, Gerechten worden er nog mooier van. Liefhebber van Zuid-Afrikaanse wijn, en dat merk je. Een van onze allerbeste sommeliers.’

TALENTVOL SOMMELIER VAN HET JAAR
Stefan Wierda
Restaurant Hotel Merlet, Schoorl

‘Alsof hij elke toelichting op een wijn voor het eerst vertelt. Gevat, enthousiast en deskundig. Zijn wijnkaart is van prima niveau, net als de wijnbehandeling. Terughoudend als het gezelschap het wenst. Leest zijn gasten. Goede proever, herkent kwaliteit onmiddellijk.’

GASTHEER VAN HET JAAR
Marc Boeljon
De Posthoorn, Monnikendam

‘Meer dan uitstekend gastheer-patron. Marc heeft een heel eigen signatuur, werkt nauwgezet, vriendelijk en attent. Hoogst mogelijke gastvrijheid. Aandacht voor elk detail. Kent ook elke wijn. Groot voorbeeld voor vakgenoten. Geeft goede gevoel door aan zijn gasten.’

TALENTVOL GASTVROUW VAN HET JAAR
Janine Kinderman
De Zeeuw, Haarlemjani

‘Ruim getalenteerde gastvrouw, sinds kort in eigen zaak met Jeroen de Zeeuw, chef en partner. Straalt kracht uit, is bijzonder gastvrij, behandelt iedereen vriendelijk. Voegt extra herinnering toe aan een bezoek. Ze brengt ervaring in van het allerhoogste gastvrijheidsniveau. Goede wijnkennis ook.’

TALENTVOL GASTHEER VAN HET JAAR
Marco Westra
Bridges, Amsterdam

‘Heel enthousiast, hulpvaardig, barst van de energie, jongeman die verantwoordelijkheid durft te nemen, die op de details let en zijn team goed aanstuurt. Nog niet zo lang aan het werk bij Bridges, maar nu al duidelijk aanwezig.’

WIJN|SPIJS SPECIALIST VAN HET JAAR
Jean Luc Etienne
Parkheuvel, Rotterdam

‘Zijn proefervaring is groot, met wijn en gerechten. Etienne beheerst alle ins en outs van de perfecte wijn-spijscombi. En ook belangrijk: hij communiceert er met kennis over. Geen boekenwijsheden, wel met de flair van de ervaringsdeskundige.’

PRIJS | PLEZIER VAN HET JAAR
Bistro Vive la Vie
Groningen

‘Chef Jeroen Sportel reisde de wereld over, kwam terug en opende een restaurant. Koken met de seizoenen tegen een schappelijke prijs in een plezierige omgeving. Het staat als een huis. We houden hier van. Het gevoel dat elk detail het waard was.’

FROMAGER VAN HET JAAR
Iris Schot
Restaurant Central Park, Voorburg

‘Eigenzinnige omgang met kaas, inventief, gepassioneerd en spontaan, goede vakkennis, verrassende presentatie.’

WIJNKAART VAN HET JAAR
Bak Restaurant
Amsterdam

‘Prima kaart die een weerspiegeling is van de nieuwste ontwikkelingen in wijnland en onder consumenten. 500 items, veel open wijnen, vins naturels, orange wines, aparte stijlen, bekende en onbekende Franse en Italiaanse wijnmakers. Samenstelling: de fanatieke, nieuwsgierige en uitstekende sommelier Alessandro Da Fies.’
golferdonderdag 8 november 2018 @ 13:08
Op donderdag 8 november maakte Michelin het Bib-Gourmand nieuws voor de Benelux voor 2019 bekend. In Nederland hebben onderstaande 19 restaurants een nieuwe Bib Gourmand gekregen van de bandenfirma. De Bib is een waardering van Michelin voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Amstelveen     Kronenburg
Amsterdam     Arles
Amsterdam     Café Caron
Amsterdam     Nacarat
Bilthoven     Brasserie Le Nord
Druten     Old Skool
Den Haag     Tapisco
Heerlen     Mijn Streek
Den Bosch     Auberge de Veste
Hoeven     Pouwe
Kaag     Tante Kee
Maastricht     Danyel
Maastricht     Novo
Muiden     De Doelen
Nederweert     Diverso
Steenbergen     In de Oude Stempel
Utrecht     Héron
Weidum     WeidumerHout
Wevershoof     Oxalis
golferdonderdag 8 november 2018 @ 13:09
25 restaurants raken hun Bib Gourmand kwijt. Bekijk hieronder de horecabedrijven die getroffen zijn door dit nieuws.


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Amsterdam     Bistrot Neuf
Amsterdam     Le Garage
Amsterdam     Ron Gastrobar Paris
Boornbergum     Het Spijshuys
Bosch en Duin     Bistro De Ruif
Cuijck     Carpe Diem
Edam     L’Auberge Damhotel
Epe     ’t Soerel
Gemert     Kastanjehof
Hilvarenbeek     Auberge Het Kookhuys
Leens     Korensant Verhildersum
Neck     La Storia
Nieuwegein     Zott
Nieuwerbrug     De Florijn
Nijmegen     Plaats 1
Oeffelt     Bloemers
Oirschot     La Fleurie
Oirschot     De Meulen
Reusel     Lucas
Roosendaal     Vroenhout
Rotterdam     FG Bistro
Texel     Rebecca
Tilburg     L’Olivio
Valkenburg     Juliana
Woerden     JanZen
golferdonderdag 8 november 2018 @ 16:29
Michelin heeft haar Bib Gourmands 2019 voor de Benelux bekendgemaakt. In het nieuwe boekje staan 129 Nederlandse zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
Almelo     Ledeboer
Almere     Brasserie Bakboord
Amersfoort     De Aubergerie
Amstelveen     De Jonge Dikkert
Amstelveen     Kronenburg (nieuw)
Amsterdam     A-Fusion
Amsterdam     Arles (nieuw)
Amsterdam     Brasserie van Baerle
Amsterdam     Café Caron (nieuw)
Amsterdam     Elkaar
Amsterdam     Le Hollandais
Amsterdam     Hoofdstad
Amsterdam     Nacarat (nieuw)
Amsterdam     Oud-Zuid
Amsterdam     Rijsel
Amsterdam     Scheepskameel
Amsterdam     Serre
Amsterdam     Tempo Doeloe
Amsterdam     Van Vlaanderen
Andelst     Kromhout
Apeldoorn     Sizzles
Apeldoorn     Twenty2
Assen     Bij Jaap
Beek     De Lindeboom New Style
Beetsterzwaag     Bistro Nijeholt
Bergen     DjaDjan
Berg en Dal     In Geuren en Kleuren
Berg en Dal     Puur M
Bergen op Zoom     Hemingway
Bilthoven     Brasserie le Nord (nieuw)
Borne     Dorset
Breda     Salon de Provence
Brade     De Stadstuin
Brummel     Tante Blanche
Bussum     Faulk
Castricum     Le Moulin
Dalfsen     Herberg de Witte Gans
Delft     Le Vieux Jean
Deventer     Bouwkunde
Doetinchem     LEV Foodbar
Druten     Old Skool (nieuw)
Echt     Hof van Herstal
Ede     Het Oude Politiebureau
Eersel     Promessa
Eindhoven     Umami by Han
Eindhoven     Valenzia by Zarzo
Elsloo     Kasteel Elsloo
Etten-Leur     Bistro Het Lelijke Eendje
Gouda     Jean Marie
Groningen     Bistro ’t Gerecht
Den Haag     Basaal
Den Haag     Oogst
Den Haag     Tapisco (nieuw)
Harderwijk     Klein Parijs
Heemstede     Red Orchids
Heerlen     Mijn Streek (nieuw)
Den Helder     C’est la Vie
Hellendoorn     De Uitkijk
‘s-Hertogenbosch     Auberge de Veste (nieuw)
Hilversum     Spandershoeve
Hoeven     Pouwe (nieuw)
Holten     Hoog Holten
Kaag     Tante Kee (nieuw)
Lamswaarde     Petrus & Paulus Hoeve
Lattrop     Landgoed de Holtweijde
Leidschendam     Bij Erik
Linschoten     Bij Mette
Lisserbroek     Het Oude Dykhuys
Maartensdijk     Zilt & Zoet
Maastricht     L’Auberge
Maastricht     Danyel (nieuw)
Maastricht     Harry’s
Maastricht     Novo (nieuw)
Maastricht     Umami by Han
Malden     Lime
Meppel     Sukade
Middelharnis     Brasserie ’t Vingerling
Montfoort     De Schans
Muiden     De Doelen (nieuw)
Nederweert     Diverso (nieuw)
Nijmegen     Bistro Flores
Nijmegen     Witlof
Noordeloos     Bistro
Noorden     De Watergeus
Noordwijk aan Zee     Onder de Linde
Nootdorp     Calva
Ossendrechts     Jagersrust
Otterlo     Cèpes
Oudendijk     La Mère Anne
Papendrecht     Bistro De Ertepeller
Ravenstein     Versaen
Renkum     Gastrobar Oude Post
Rhenen     Het Oude Gemeentehuis
Rotterdam     Asian Glories
Rotterdam     Ayla
Rotterdam     Gym & Gin
Rotterdam     Huson
Rotterdam     In den Rustwat
Rotterdam     Kwiezien
Rotterdam     The Park – Inspired by Erik van Loo
Rotterdam     Umami by Han
Ruurlo     De Tuinkamer
Simpelveld     Bellevue
Sint-Oedenrode     De Beleving
Sittard     Silvester’s
Sleeuwijk     Brasserie BovendeRivieren
Sneek     Le Petit Bistro
Steenbergen     In de Oude Stempel (nieuw)
Steenwijk     Bovenmeester
Stevensweert     Herberg Stadt Stevenswaert
Streefkerk     De Limonadefabriek
Texel     Vincent Eilandkeuken
Tilburg     Brasserie Kok Verhoeven
Tilburg     Hofstede De Blaak
Tilburg     De Houtloods
Tubbergen     Droste’s
Utrecht     ElVi
Utrecht     Héron (nieuw)
Veere     De Campveerse Toren
Velp     De Watermolen
Venlo     Brasserie Valuas
Vijlen     Uit de Kunst
Voorschoten     De Knip
Wamel     De Weeghbrug
Weert     Flavours
Weidum     WeidumerHout (nieuw)
Wervershoof     Oxalis (nieuw)
Zenderen     Het Seminar
Zoelen     Herberg de Zoelensche Brug
golferdonderdag 8 november 2018 @ 16:33
JRE-Nederland heeft awards uitgereikt aan leden die afgelopen jaar opvallend hebben gepresteerd.
Er waren prijzen voor Bentinck in Amerongen, Scherp in Middelburg en De Loohoeve in Schoonloo. De winnaars zijn gekozen door de bij de restaurantvereniging aangesloten leden.

Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg is door zijn collega’s uitgeroepen tot Chef van het Jaar.
De award die hoort bij de titel Restaurant van het Jaar werd uitgereikt aan Marleen en Jeroen Brouwer van De Loohoeve in Schoonloo.
Gastheer van het Jaar is Peter-Paul Swijnenburg, eigenaar van restaurant Bentinck in Amerongen.

Restaurantvereniging JRE is actief in vijftien landen. Bij JRE-Nederland zijn meer dan dertig jonge chefs aangesloten.
stavromulabetavrijdag 9 november 2018 @ 16:47
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 13:09 schreef golfer het volgende:
25 restaurants raken hun Bib Gourmand kwijt. Bekijk hieronder de horecabedrijven die getroffen zijn door dit nieuws.


[ code verwijderd ]

Le Heron verbaast me dan wel weer een beetje. Het is absoluut een van de meest sympatieke restaurants die ik ken. En ook één van mijn favorieten. Maar ze zijn af en toe wel erg experimenteel bezig en vliegen daarbij soms ook ronduit uit de bocht, dat maakt het voor mij juist charmant. Van Michelin had ik een wat conservatievere keuze verwacht.
golferdinsdag 13 november 2018 @ 00:51
De Café Top 100 2018 is in vele opzichten een unieke te noemen. Als we het prilste begin meerekenen, de eerste Café van het Jaar-editie in 1994, is dit de 25e keer dat de lijst gepubliceerd wordt. Daarnaast is Huppel the Pub de eerste Zuid-Hollandse nummer 1 ooit. ’s Lands dichtstbevolkte provincie leverde vaak de meeste cafés, maar bezette nooit eerder de toppositie. De beste 100 cafés van 2018 op een rij.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
 
Positie 2018     Naam bedrijf     Plaats bedrijf     Provincie
1.     Huppel The Pub     Den Haag     Zuid-Holland
2.     De Toren     Heeswijk-Dinther     Noord-Brabant
3.     Roels     ‘s-Hertogenbosch     Noord-Brabant
4.     De Klep     Venlo     Limburg
5.     De Hete Brij     Zwolle     Overijssel
6.     De Koning     Alkmaar     Noord-Holland
7.     Brasa     Purmerend     Noord-Holland
8.     Proost     Zevenbergen     Noord-Brabant
9.     De Gats     Sittard     Limburg
10.     De Uiver     Haarlem     Noord-Holland
11.     De Kromme Hoek     Scherpenzeel     Gelderland
12.     ’t Voorhuys     Emmeloord     Flevoland
13.     Jack’s Bier Café     Heemskerk     Noord-Holland
14.     De Boom     Alkmaar     Noord-Holland
15.     In den Uiver     Haarlem     Noord-Holland
16.     In de Karkol     Maastricht     Limburg
17.     PéGé     Gieten     Drenthe
18.     De Toeter     Groningen     Groningen
19.     De Stomme van Campen     Kampen     Overijssel
20.     The Corner     Amsterdam     Noord-Holland
21.     ‘Cause Beer Loves Food     Amsterdam     Noord-Holland
22.     De Pintelier     Groningen     Groningen
23.     Salud     Scharendijke     Zeeland
24.     Moeke Ginneken     Breda     Noord-Brabant
25.     Zomerzorg     Hillegom     Zuid-Holland
26.     De Markies     Leeuwarden     Friesland
27.     Koops     Haarlem     Noord-Holland
28.     Het Proeflokaal van Zwolle     Zwolle     Overijssel
29.     Merlot     Groningen     Groningen
30.     ’t Kantoor     Haarlem     Noord-Holland
31.     ’t Gerecht     Heerenveen     Friesland
32.     Blek     Amsterdam     Noord-Holland
33.     Wouters & Wulffraat     Rotterdam     Zuid-Holland
34.     Olivier     Utrecht     Utrecht
35.     De Slock     Den Burg     Noord-Holland
36.     Den Olifant     Apeldoorn     Gelderland
37.     De Zoes     Helden     Limburg
38.     Bar le Duc     ‘s-Hertogenbosch     Noord-Brabant
39.     De Oude Wacht     Groningen     Groningen
40.     Gulpener BrouwLokaal     Gulpen     Limburg
41.     Laurel & Hardy     Zandvoort     Noord-Holland
42.     De Twaalf Balcken     Den Burg     Noord-Holland
43.     De Piek     Boxmeer     Noord-Brabant
44.     De Boterlap     Harderwijk     Gelderland
45.     Anneke     Wijchen     Gelderland
46.     Chillers     Emmeloord     Flevoland
47.     De Knip     Oudkarspel     Noord-Holland
48.     Goesting     Venray     Limburg
49.     Beer&Bites     Nijmegen     Gelderland
50.     Cineac     Beverwijk     Noord-Holland
51.     D’r Klinge     Heerlen     Limburg
52.     Pelle’s     Deurningen     Overijssel
53.     ’t Stulpke     Uden     Noord-Brabant
54.     In den Grooten Slock     Amersfoort     Utrecht
55.     De Klomp     Delft     Zuid-Holland
56.     Jan & Jan     Didam     Gelderland
57.     Tax     Gorinchem     Zuid-Holland
58.     De Strohoed     Leeuwarden     Friesland
59.     De Opera     Nijmegen     Gelderland
60.     Nobel     Ballum     Friesland
61.     Momfer de Mol     Den Haag     Zuid-Holland
62.     De Poort van Cleef     Sneek     Friesland
63.     Het Wapen van Bloemendaal     Haarlem     Noord-Holland
64.     Nieuw Rotterdams Café     Rotterdam     Zuid-Holland
65.     Reijngoud     Rotterdam     Zuid-Holland
66.     Faber     Nijmegen     Gelderland
67.     De Bonte Koe     Purmerend     Noord-Holland
68.     The Banner     Gilze     Noord-Brabant
69.     Herberg ’t Plein     Meppel     Drenthe
70.     De Sevewaeg     Sevenum     Limburg
71.     Gouden Carolus     Hilvarenbeek     Noord-Brabant
72.     ’t Ankertje     Enkhuizen     Noord-Holland
73.     Bokaal     Rotterdam     Zuid-Holland
74.     Walenburg     Rotterdam     Zuid-Holland
75.     De Beyerd     Breda     Noord-Brabant
76.     Welgelegen     Voorhout     Zuid-Holland
77.     In den ouden Vogelstruys     Maastricht     Limburg
78.     De Dijk     Volendam     Noord-Holland
79.     De Molenaer     Ermelo     Gelderland
80.     Caspar     Arnhem     Gelderland
81.     Flow     Den Helder     Noord-Holland
82.     ’t Hijgend Hert     Vijlen     Limburg
83.     Bobby’s Bar     Helmond     Noord-Brabant
84.     De Hertog Jan Proeverij     Arcen     Limburg
85.     De Hazeburg     Ermelo     Gelderland
86.     ’t Mandje     Amsterdam     Noord-Holland
87.     De Mispelhoef     Eindhoven     Noord-Brabant
88.     De Tijd     Oisterwijk     Noord-Brabant
89.     Reinders     ‘s-Hertogenbosch     Noord-Brabant
90.     De Kleine Witte     Den Haag     Zuid-Holland
91.     Cravt Brouwlokaal     Uden     Noord-Brabant
92.     Jansen & Jansen     Hengelo     Gelderland
93.     H32     Oss     Noord-Brabant
94.     Van der Geest     Noordwijkerhout     Zuid-Holland
95.     Soestdijk     Groningen     Groningen
96.     De Dikke van Dale     Leeuwarden     Friesland
97.     De Poshoorn     Maastricht     Limburg
98.     Het Graauwe Paard     Oudebildtzijl     Friesland
99.     Van Zanten     Rotterdam     Zuid-Holland
100.     De Voogd     Sassenheim     Zuid-Holland
Xlargedinsdag 13 november 2018 @ 14:04
quote:
3s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:29 schreef golfer het volgende:
Michelin heeft haar Bib Gourmands 2019 voor de Benelux bekendgemaakt. In het nieuwe boekje staan 129 Nederlandse zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro.
[ code verwijderd ]

Huson in Rotterdam heb ik gereserveerd, voor over 2 weken, nav het lijstje :)
Lucky_Strikedinsdag 13 november 2018 @ 15:29
Goh, ik woon hier in het boerenland midden tussen 3 Bib restaurants op 20 minuten rijden, In Hoeven, Steenbergen en Etten-Leur.. We hebben goede voornemens om er eens een kijkje te gaan nemen.
golferdonderdag 15 november 2018 @ 16:58
Elf Nederlandse medailles op European Beer Star: vier maal goud voor La Trappe

Met alleen Duitsland, de Verenigde Staten en Italië boven zich, eindigde Nederland op een verdienstelijke vierde plaats van de medaillespiegel op de European Beer Star. Liefst elf medailles werden er binnen gehaald: zeven gouden, 1 zilveren en drie bronzen. Trappistenbrouwer La Trappe uit Hilvarenbeek was de grote winnaar met liefst vier gouden medailles.

De trappistenbieren van La Trappe Trappist waren al geen onbekende in de internationale bierwereld en vielen ook al vaker in de prijzen. Maar de editie van de European Beer Star 2018 was wel heel bijzonder. Alle vier de klassiekers (La Trappe Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel) werden gelijktijdig bekroond met een gouden award.

Naast de vier gouden medailles voor La Trappe was er nog drie keer goud voor Nederlandse brouwers. Grolsch won met haar 0.0 in de categorie Ondergistend Alcoholvrij. Goud was er ook voor de Hertog Jan Grand Prestige in de categorie Strong Dark Ale. Het rookbier Othmar Rauchbier van brouwerij Othmar uit Ootmarsum (Twente) eindigde als eerste in de categorie Rauchbier.

Dan waren er nog vier medailles voor Nederlandse brouwerijen. Jopen uit Haarlem behaalde er twee: zilveren met de Jopen Jacobus RPA en brons met haar lichte Life’s a Beach. De Bronckhorster Brewing Company werd met een bronzen medaille onderscheiden voor haar Bronckhorster Alternative en er was ook nog een tweede medaille, maar dan brons, voor Hertog.

De European Beer Star Awards zijn gerenommeerde prijzen en worden toegekend door een 144-koppige, internationale jury van biersommeliers, connaisseurs en meesterbrouwers uit 32 verschillende landen. De bieren worden gekeurd op diverse karakteristieken zoals voorkomen, reuk, schuimkraag en smaak. In 2018 namen 2344 verschillende, geregistreerde bieren uit 51 landen deel. Een nieuw record voor deze smaakcompetitie, sinds 2004 georganiseerd door de Private Brauereien Association
Nielojram75donderdag 22 november 2018 @ 20:47
@golfer => 55 Heemstede Red Orchids
Hebben jullie er wel eens gegeten?
golfervrijdag 23 november 2018 @ 00:31
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:47 schreef Nielojram75 het volgende:
@golfer => 55 Heemstede Red Orchids
Hebben jullie er wel eens gegeten?
Nope.
golfermaandag 3 december 2018 @ 16:33
GaultMillau heeft maandag 3 december haar eerste gids nieuwe stijl uitgebracht. Sinds begin van dit jaar ligt de licentie voor GaultMillau Nederland bij Godfried van der Lugt. De drempel voor restaurants om in de gids te komen is verhoogt van 11 naar 12 punten. Er staan 200 nieuwe namen in de GM gids 2019.

Er werden ook 15 Gault&Millau awards uitgereikt aan de beste restaurants en culinaire persoonlijkheden voor het jaar 2019.
De award voor Chef van het jaar gaat naar Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam.
De jonge topchef van het jaar is Jim de Jong van Restaurant De Jong in Rotterdam.

Van de 709 adressen in de gids bevinden er zich 133 in Amsterdam. Eén restaurant staat wel in de gids, maar zonder punten: dat is Marrees in Weert, voorheen Bretelli Deze zaak verhuist komende week en verandert van naam.

Enkele van de 200 nieuwe namen in GaultMillau 2019:
Jan Smink: 16,5 punten
Olivijn: 16 punten
Graphite (Peter Gast) 16 punten
Café Cliche (Sidney Schutte) 13,5 punten
Maris Piper 15 punten
Voltaire Leersum, 15,5 punten (onder leiding van Jacob Jan Boerma)
Kale & De Bril in Goes 12 punten
Fizzy, Epe 15 punten
Johannes, Amsterdam 12 punten
Circl, Amsterdam 12 punten
Bumbu Kitchen, Amsterdam 12 punten
Sabero, Roermond 17 punten (Nico Boreas)
Huisje James, Uchelen

Ander nieuw onderdeel van de gids is een lijst met 25 cocktailbars. Geen punten notering maar wel een top 25.

Awardwinnaars GaultMillau 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Award     Winnaar
Chef van het Jaar     Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Amsterdam)
Jonge Topchef van het jaar     Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam)
Ontdekking van het jaar     Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg)
Groentechef van het jaar     Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam)
Bistronoom van het jaar     Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen)
Ambachtsman van het jaar     Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam)
Aziatisch restaurant van het jaar     Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen)
Prijs – Plezier van het jaar     Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten)
Patissier van het jaar     Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven)
Dé Nieuwkomer van het jaar     212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot)
Gastvrouw van het jaar     Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo)
Sommelier van het jaar     Koen van der Plas (Inter Scaldes, Kruiningen)
Wijnkaart van het jaar     Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad)
Terras van het jaar     Kasteel Engelenburg, Brummen  (Johan & Carin Agricola)
Cocktailbar van het jaar     Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi)

Van deze 15 awards zijn er een aantal nieuw (cocktailbar, patissier en ambachtsman bijvoorbeeld). Er zijn ook awards verdwenen die voorheen door Jan van Lissum nog wel werden toegekend, maar door Godfried van der Lugt niet meer. Voorbeelden: de prijs voor het beste hotel en voor de beste fromager. Ook de jonge talenten (talentvol gastheer/vrouw, talentvol sommelier, talentvol wijn/spijs specialist) krijgen dit jaar geen eigen awards. Ook de prijs voor de wijn/spijs specialist verdwijnt net als de prijs voor het meest duurzame restaurant.

De absolute top van 2019 in deze gids:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
Puntentotaal     Naam bedrijf     Plaats bedrijf
19,5     Inter Scaldes     Kruiningen
19,5     De Librije     Overijssel
19     De Leest     Vaassen
18,5     Ciel Bleu     Amsterdam
18,5     Spectrum     Amsterdam
18,5     Tribeca     Heeze
18     @moshik     Amsterdam
18     Vermeer     Amsterdam
18     De Lindenhof     Giethoorn
18     De Kromme Watergang     Hoofdplaat
18     De Groene Lantaarn     Zuidwolde
17,5     212     Amsterdam
17,5     La Rive     Amsterdam
17,5     Le Restaurant     Amsterdam
17,5     Vinkeles     Amsterdam
17,5     Pure C     Cadzand
17,5     ’t Nonnetje     Harderwijk
17,5     Beluga Loves You     Maastricht
17,5     De Lindehof     Nuenen
17,5     De Bokkedoorns     Overveen
17,5     Fred     Rotterdam
17,5     Joelia     Rotterdam
17,5     Parkheuvel     Rotterdam
17,5     Restaurant Hotel Merlet     Schoorl
17,5     Bij Jef     Den Hoorn
17,5     De Treeswijkhoeve     Waalre
17     Bord’Eau     Amsterdam
17     Taiko Restaurant     Amsterdam
17     Kasteel Heemstede     Houten
17     Sabero     Roermond
17     FG Restaurant     Rotterdam
17     Wollerich     Sint-Oedenrode
17     De Leuf     Ubachsberg
17     De Nederlanden     Vreeland
17     Meliefste     Wolphaartsdijk
17     Aan de Zweth     Schipluiden
Kopstootmaandag 3 december 2018 @ 16:56
Spectrum - Amsterdam.

Ik ken de naam niet, noch kan ik op google iets vinden. Heb ik een naamswijziging over het hoofd gezien?
golfermaandag 3 december 2018 @ 17:03
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 16:56 schreef Kopstoot het volgende:
Spectrum - Amsterdam.

Ik ken de naam niet, noch kan ik op google iets vinden. Heb ik een naamswijziging over het hoofd gezien?
Klopt. Was voorheen Librije's Zusje. Gaat per 1-1-2019 onder die nieuwe naam door.
golfermaandag 17 december 2018 @ 12:31
Op dit moment worden de Michelinsterren uitgereikt.
Een aantal nieuwe sterren voor:

Oonivoo in Uden met chef Thijs Berkers
Restaurant 212 in Amsterdam van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot.
Paul Kappé van restaurant Monarh in Tilburg
Restaurant Bougainville van chef Tim Golsteijn
Restaurant de Loohoeve in Schoonloo
Mike en Jim Cornelissen van Rijnzicht in Doornenburg
O&O in Sint Willebrord, Danny en Helena Tsang
Olivijn in Haarlem, chef Menno Post.
In Rotterdam Wim Severein van The Millèn.
Restaurant De Rozario in Helmond van Jermain de Rozario
Voltaire restaurant op Landgoed Parc Broekhuizen
Flicka in Kerkdriel van chef Thomas van Santvoort.
golfermaandag 17 december 2018 @ 12:41
Dit jaar twee nieuwe twee sterren restaurants:

Pure C in Cadzand.
Sabero in Roermond van Nico en Sonja Boreas.
golfermaandag 17 december 2018 @ 12:41
En de Librije, de Leest en Inter Scaldes behouden drie sterren.
Kopstootmaandag 17 december 2018 @ 12:49
Mooie lijst, moet echt eens langs bij de Rozario, al is het maar om het levensverhaal van de chef.

Over een aantal weken naar 212 ook, benieuwd, was fan van de keuken in bord’eau. :)
Quanticmaandag 17 december 2018 @ 12:55
Ga toevallig in januari voor het eerst naar Pure C, mooi om te zien dat Syrco en zn team een 2e ster hebben weten te behalen
golfermaandag 17 december 2018 @ 13:03
Verloren sterren in Nederland:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Amsterdam     Sazanka
Drachten     Koriander
Eindhoven     Avant-Garde van Groeninge
Heerlen     Cucina del Mondo
Leeuwarden     Élevé
Maastricht     Château Neercanne
Oss     Cordial
Tegelen     Aubergine
Weert     Bretelli
Zeist     HFSLG
Zutphen     Schultenhues – Peter Gast Gastrobar
Kopstootmaandag 17 december 2018 @ 13:07
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 13:03 schreef golfer het volgende:
Verloren sterren in Nederland:
[ code verwijderd ]

Dat Avant-Garde een ster verliest snap ik ergens wel, mijn bezoek viel ook enigszins tegen, terwijl het een mooie tent is. Maar wat me meer verbaast is dat de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven de ster wel behoudt, dat is toch wat gedateerd voor mijn gevoel.

Cordial dat een ster verliest is ook verrassend.
FrankRicardmaandag 17 december 2018 @ 13:45
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 13:07 schreef Kopstoot het volgende:

[..]

Dat Avant-Garde een ster verliest snap ik ergens wel, mijn bezoek viel ook enigszins tegen, terwijl het een mooie tent is. Maar wat me meer verbaast is dat de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven de ster wel behoudt, dat is toch wat gedateerd voor mijn gevoel.

Cordial dat een ster verliest is ook verrassend.
Ik ben 3 keer bij de Karpendonkse geweest, en het viel al die keren tegen (de 2e en 3e keer was het restaurant niet mijn keuze, maar was ik uitgenodigd :) )
Avant-Garde ben ik ook een aantal keer geweest en die is me juist altijd goed bevallen. Het blijft natuurlijk ook maar een mening, bij bijvoorbeeld de Treeswijkhoeve heb ik de tweede ster ook niet terug gezien in het eten.
Grippermaandag 17 december 2018 @ 13:50
Gelukkig hebben we pas al gereserveerd bij Sabero voor ergens in februari. De telefoon zal nu wel helemaal roodgloeiend staan :)

Maar de Boreasjes wilden toch geen sterrentent en bijbehorende publiek meer, en wat laagdrempeligs en kleins? En dan plakt die bandenboer toch weer 2 sterren op je voordeur.
golfermaandag 17 december 2018 @ 14:36
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 13:50 schreef Gripper het volgende:

Maar de Boreasjes wilden toch geen sterrentent en bijbehorende publiek meer, en wat laagdrempeligs en kleins? En dan plakt die bandenboer toch weer 2 sterren op je voordeur.
Als je dat niet meer wilt kan je dat melden bij de gids en dan halen ze je eruit.
Zo is dat ook gegaan met Koriander.
Cat-astrophemaandag 17 december 2018 @ 14:54
Aubergine de ster kwijt is geen verrassing.
Voorheen Bretelli, nu Marrees krijgt hem wel weer terug, als ze in hun nieuwe tent op hetzelfde niveau blijven koken.
Karpendonkse Hoeve heb ik geen goede ervaring mee, ook hier verbazing dat de ster daar blijft. Avant Garde vond ik de keer dat ik er was een opgeprikt gedoe, blijkbaar nu ook op andere fronten niet meer sterwaardig.

Volgende week naar Tribecca, zin in!

Ben erg benieuwd naar Sabero, helaas nooit bij Boreas geweest.
anndbmaandag 17 december 2018 @ 15:04
quote:
1s.gif Op maandag 17 december 2018 14:54 schreef Cat-astrophe het volgende:
Aubergine de ster kwijt is geen verrassing.
Voorheen Bretelli, nu Marrees krijgt hem wel weer terug, als ze in hun nieuwe tent op hetzelfde niveau blijven koken.
Karpendonkse Hoeve heb ik geen goede ervaring mee, ook hier verbazing dat de ster daar blijft. Avant Garde vond ik de keer dat ik er was een opgeprikt gedoe, blijkbaar nu ook op andere fronten niet meer sterwaardig.

Volgende week naar Tribecca, zin in!

Ben erg benieuwd naar Sabero, helaas nooit bij Boreas geweest.
Mja ik zelf leg er ook altijd de prijs naast, wellicht is dat een verkeerde manier maar karpendonkse hoeve zijn toch vaak wel leuke aanbiedingen online voor te vinden en dan vind ik het zelf toch wel een dikke prima. Vooral met de nieuwe chef nu al een tijdje.
Monahr daarentegen nu met nieuwe ster, sja, dat vind ik dan weer minder terecht. Maar ik kijk dan ook puur uit eigen ervaring prijs/kwaliteit/ervaring/personeel. Ik leg het gewoon als klant allemaal samen, en profiteer als het er is uiteraard van een koopje mocht het mogelijk zijn.
golfermaandag 17 december 2018 @ 18:34
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 13:50 schreef Gripper het volgende:

Maar de Boreasjes wilden toch geen sterrentent en bijbehorende publiek meer, en wat laagdrempeligs en kleins? En dan plakt die bandenboer toch weer 2 sterren op je voordeur.
Klopt dus niet.
quote:
Nico en Sonja Boreas, beiden 50 jaar oud, zijn blij verrast met de twee sterren die ze in een keer kregen voor hun kleine restaurant Sabero in Roermond.
https://www.limburger.nl/(...)erren-als-verrassing
golferdinsdag 18 december 2018 @ 12:05
Totaal overzicht van alle Michelinsterren restaurants in Nederland:
https://www.missethoreca.(...)XBeVWK902V8.facebook
golfervrijdag 21 december 2018 @ 14:25
Misset Horeca heeft van alle lijsten een samengestelde totaallijst gemaakt:

De Misset Horeca Superlijst 2019 is hier te vinden:
https://www.missethoreca.(...)lijst-2019-101313773
golferdinsdag 22 januari 2019 @ 14:00
Een grote schok voor culinair Frankrijk.
Maandag 21 januari werd bekend gemaakt dat restaurant Auberge de L’Ill in de Elzas zijn derde ster kwijt is. Het restaurant had die drie sterren al 51 jaar in bezit. De rode gids in Frankrijk telde overigens nog meer grote verschuivingen.

‘Na eenenvijftig jaar van drie sterren, heb ik gehoord dat we de derde ster kwijt zijn. Het is moeilijk voor ons team… voor iedereen; de gasten, ons gezin. We hebben ons team echt weer moed in
moeten praten, sommigen waren ingestort’, aldus Marc Haeberlin tegenover de Franse media.

Ook Marc Veyrat verloor zijn derde ster voor Maison des Bois. Het restaurant werd in 2018 onderscheiden met die derde ster. Op Facebook reageert de topchef: ‘De mooiste sterren zijn die schitteren in de ogen van onze gasten en mijn team. Ik was kok, ik ben kok, kok, ik blijf. We zullen elke dag werken, innoveren, creëren, zodat je de sterren in je ogen kunt houden. Het is onze beste beloning en onze reden om te zijn.’

Verrassend is ook dat de Franse chef Sebastien Bras van Le Suquet die in 2017 zijn drie Michelinsterren inleverde vanwege de druk die ermee gepaard gaat, twee Michelinsterren terugkreeg in de gids van 2019.

De druk voor het behoud van de sterren voelt Bras nu echter niet. ‘Ik heb vorig jaar kenbaar gemaakt wat de sterren met mij doen en heb desondanks het vertrouwen van mijn gasten gekregen. Nu ik de druk heb losgelaten, geniet ik meer dan ooit. Dat verandert de komst van deze twee sterren niet’, aldus de kok tegenover de media in Frankrijk.

Restaurant Mirazur van chef Mauro Colagreco kreeg een derde Michelinster in de gids van 2019. Le Clos des Sens van chef Laurent Petit kreeg ook de hoogste onderscheiding in de bandengids.

Aan de culinaire gids werden in de nieuwe editie vijf nieuwe tweesterrenrestaurants toegevoegd aan de lijst. In Cancale werd Le Coquillage, bekroond met een ster. Maar ook AM van Alexandre Mazzia in Marseille, Christophe Hay in La Maison d’à Côté en in Parijs het restaurant van David Toutain. Als laatste restaurant La Scène, het restaurant in the Prince de Galles hotel, waar de keuken wordt bestierd door chef Stéphanie Le Quellec.

68 nieuwe restaurant werden bekroond met één Michelinster. ‘Veel van deze restaurants worden gerund door jonge gepassioneerde chefs die mooie, nieuwe dingen laten zien’, zo laat Michelin weten.

Frankrijk telt nu:
520 eensterrestaurants, inclusief de 68 nieuwe restaurants.
85 tweesterrenrestaurants, inclusief de vijf nieuwe restaurants
27 driesterrenrestaurants, waaronder de twee nieuw toegevoegde