abonnement Unibet Coolblue
  zondag 16 september 2018 @ 23:06:37 #1
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_181953016
Welkom in het algemene warmtepompen topic.

Omdat het de topicreeks zonnepanelen vervuild begon te raken met informatie over warmtepompen hierbij een apart draadje.

Hoe werkt een warmtepomp
De basiswerking een warmtepomp kan simpel uitgelegd worden; het onttrekken van warmte uit lucht of grond, door middel van stroom.
Er zijn 2 soorten warmtepompen; luchtwarmtepompen, en grondwarmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen.

Bij een grondgekoppeld systeem wordt de warmte onttrokken uit het water in de grond wat omhoog gepompt wordt. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Bij luchtwarmtepompen wordt de buitenlucht gebruikt als warmtebron (ook bij temperaturen onder nul!), en hiervoor wordt ook weer stroom gebruikt.

Luchtgekoppelde systemen (luchtwarmtepompen) zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande CV (bivalente opstelling), of standalone worden ingezet (monovalent). Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een CV kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de CV heeft. Ook wordt de CV dan nog ingezet voor tapwater. Zonder CV (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden, en niet elke woning is ervoor geschikt.

De voor- en nadelen:
• Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het rendement niet geweldig zijn.

• Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel/geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit).

Types LWP:
Bij Luchtwarmtepompen zijn er verschillende types. Naast Bivalent en Monovalent kan een warmtepomp ook nog zijn warmte anders afgeven.
In de meeste gevallen praten we bij een LWP over een LWWP (Lucht-Water Warmtepomp).
Lucht onttrekken van buiten en deze overbrengen naar een waterleiding (uw afgiftesysteem).

Ook hierin zijn weer 2 types mogelijk, mono-unit of split-unit.
Een mono unit wordt in Nederland minder gebruikt maar is zeker mogelijk.

Mono houdt in dat het cv water enkel alleen door de buitenunit heen gaat, er is in dit systeem geen echte binnen unit; hooguit dat er binnen een buffer vat staat.
Er is hierdoor een snellere overbrenging van hitte mogelijk waardoor het rendement hoger ligt.
Het nadeel is echter dat bij strenge vorst er kans bestaat dat de leidingen bevriezen.

Split unit houdt in dat er koudemiddel tussen de buiten en binnenunit stroom.
Binnen wordt het koudemiddel om de waterleiding heen geleidt waardoor deze warmte overbrengt aan het centrale verwarmingssysteem (radiatoren/vloerverwarming/convectoren etc).

De andere unit is een LLWP (Lucht-Lucht warmtepomp).
Dit is niets meer dan een Airco.

Buiten unit zuigt lucht aan, verwarmt koelmiddel door compressie uit te voeren, koelmiddel stroom naar binnenunit, aangezogen lucht in de ruimte blaast hier langs heen en wordt verwarmd (of gekoeld!) en blaast deze in de ruimte.

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote nieuwbouwwoningen kan het interessant zijn. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen (gratis!) en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoed worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen:
• Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water;
• Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel gratis;
• Geen buitenunit nodig;
• Kan niet overal door de benodigde boringen;
• Hogere investering, iets hoger rendement.
• Buitenunit kosten wat ruimte, en zijn niet geheel stil.

Types grondwarmtepompen:
Ook bij grondwarmtepompen zijn er 2 types mogelijk.
Water-Water (bron)
Aarde-Water (grond warmte)
Beide principes werken echter hetzelfde. De een vangt zijn water uit bronwater, de andere uit de warmte van de aarde diep in de grond.

LWP:
Bivalent split - Techneco Elga 5kW
Monovalent split 1 fasig - Techneco Loria (4-10kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent split 3 fasig - Nefit Enviline (3-16kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent Monobloc 3 fasig - Nefit Enviline (5-17kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).

Zowel de Loria als de Nefit Enviline zijn ook all-in-one te verkrijgen.
Hier zit dan een 190L boiler in de unit ingebouwd.
Bij de Loria heet dit een Duo, bij de Enviline heet fit Tower.

Uiteraard zijn er nog veel meer merken te verkrijgen, dit is slechts een klein voorbeeld.
Tot nooit .......
pi_181975968
Ik mag weer overstappen van energie leverancier dus aan het rondkijken welke de goedkoopste aanbieder wordt, en mijn eigen verbruiken weer eens nauwkeurig onder de loep genomen.

Nu is dat een beetje vertekend beeld aangezien ik alleenstaand ben en veel van huis ben voor werk. Soms wel eens 10 a 20 dagen per maand waarbij er dus amper stroom wordt verbruikt, niet wordt gekookt, gedoucht en de kachel maar op 10 staat.
Ook heb ik nog 12 zonnepanelen op Oost liggen met mogelijkheid om er 6 op zuid op de garage te leggen.

Ik zou op zich heel graag een warmtepomp willen maar denk dat ik er financieel niks mee opschiet.

Bij verbruiks gegevens op de diverse energie vergelijkings sites vul ik de volgende waardes in

Dag:650 KW
Nacht:850 Kw
Teruglever dag:1400 KW
Teruglever nacht/weekend:600Kw
Gas:750 kuub.

Bovenstaande is gebaseerd op mijn verbruik in 2018. Mijn zonnepanelen leveren 2500KW op maar je verbruikt zelf ook wat dus effectief gezien wordt er 2000 KW terug geleverd.

Vorig jaar had ik nog een offerte van Essent van 300 euro(na aftrek bonus 240) voor een jaar stroom en gas. Nu kom ik op 500 euro(na aftrek bonus 175) en aftrek terugleveren energie.

Maar ik zie de bonus als extraatje wat vroeg of laat ook wel eens verdwijnt. Dan blijft er een berekening staan van rond de 700 euro aan totale kosten aan gas. Ongeveer 280 euro aan verbruik, de rest aan vaste kosten, leveringskosten en netbeheer. Ik betaal dus gewoon bijna het dubbele voor het mogen hebben van een gasaansluiting dan dat wat ik er daadwerkelijk gebruik van maak.
(ik kook inductie en warm water in keuken komt via quuoker.)

700/0.22 cent de KW = ruim 3100 KW aan stroom.
750 kuub gas bij een cop van 3.5 is 1885kw.
1885 x 22 cent = 414 euro.

Simpel gerekend en enkel kijken naar verbruik is de warmtepomp dan ongeveer 300 euro per jaar goedkoper(700 voor gas minus 414 aan elektra).

Misschien reken ik een beetje te simpel?

Zit te twijfelen of ik het allemaal zo zal laten of toch voor een warmtepomp zal gaan. Hierbij opgemerkt dat ik 2 jaar terug een nieuwe Nefit ketel heb laten installeren voor 1700,-. (die kan ik nog wel verkopen via marktplaats) Het afsluiten van gas wil ik dan op de Ivo1985 manier doen.

Mijn huis is behoorlijk geisoleerd, uit 2002 met vloerverwarming.

Ik heb zelf ook zoiets van elk jaar dat je wacht en het gas duurder wordt snij je jezelf in de vingers. Je kunt nog wel 10 jaar wachten tot het gas helemaal niet meer te betalen is en dan denk je van, had ik het maar veel eerder gedaan, toch?

Gezien mijn verbruik en dergelijke, wel of niet voor een warmpepomp gaan?

Dan komt natuurlijk ook de vraag welk systeem en welk merk geschikt is.
pi_181977541
Je berekening met de besparing klopt wel aardig.

Omdat je nog een bijna nieuwe cv-ketel hebt en de winter voor de deur staat, kun je makkelijk je afgiftesysteem testen. In principeet vloerverwarming door het hele huis, is je huis geschikt voor een warmtepomp zonder verdere aanpassingen.

De ultieme test is om de cv aanvoertemperatuur komende winter te begrenzen op maximaal 45 graden en dan rustig wachten op koude dagen. Blijft het warm in huis op de koudste dagen, dan kun je het goed af met een warmtepomp. Waarschijnlijk is een model van ca 5kW al voldoende.
pi_181984346
De cv ketel staat nu op 60 graden. De vloerverwarming staat op 30-35 graden aanvoer. Dus wat dat betreft zou het wel moeten lukken.

Boven heb ik radiatoren maar verblijf daar niet langdurig om het koud te krijgen. De badkamer staat nog in de planning om te verbouwen en dan wil ik daar elektrische vloerverwarming in doen en infrarood verwarmings panelen aan het plafond.
pi_182016863
fictief wat waardes ingevuld bij gaslicht.com. Ik reken dan nu met 2500KW dag en 2000 nacht.
Geen gas meer. Teruglevering blijft hetzelfde. Dan reken ik ruim 2600 Kw voor de warmptepomp per jaar.

De rekening per jaar komt dan op 385 euro bij Essent. Dat is dus effectief maar 115 euro minder als het aanbod van powerpeers voor gas en stroom.

Al met al ga je dus maar 115 euro per jaar besparen voor een investering van ongeveer 6000 euro.
  zaterdag 22 september 2018 @ 01:01:54 #6
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182059007
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 00:50 schreef leolinedance het volgende:
Ik heb interesse in een warmtepomp systeem. Door alles wat er te koop is weet ik eigenlijk niet precies waar te beginnen. Mijn woning (1995, vrijstaand, ca. 2200 m3 gas per jaar) zal mogelijk op bepaalde punten moeten worden aangepast, en er zal iets voor de warm water voorziening moeten komen. Ook wil ik een Honeywell EVO of gelijkwaardig systeem installeren.

Ik kan hier alles typen wat ik al uitgezocht heb, maar het feit is gewoon dat ik er niet helemaal uit ga komen alleen. Ik moet binnen enkele weken enkele nieuwe radiatoren hebben en die worden in ieder geval alvast LTV.

Kan ik iemand inhuren met veel verstand hiervan die mijn woning analyseert en bijvoorbeeld met 3 opties komt?
Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
pi_182062241
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2018 04:33 schreef Glider76 het volgende:
Ik mag weer overstappen van energie leverancier dus aan het rondkijken welke de goedkoopste aanbieder wordt, en mijn eigen verbruiken weer eens nauwkeurig onder de loep genomen.

Nu is dat een beetje vertekend beeld aangezien ik alleenstaand ben en veel van huis ben voor werk. Soms wel eens 10 a 20 dagen per maand waarbij er dus amper stroom wordt verbruikt, niet wordt gekookt, gedoucht en de kachel maar op 10 staat.
Ook heb ik nog 12 zonnepanelen op Oost liggen met mogelijkheid om er 6 op zuid op de garage te leggen.

Ik zou op zich heel graag een warmtepomp willen maar denk dat ik er financieel niks mee opschiet.

Bij verbruiks gegevens op de diverse energie vergelijkings sites vul ik de volgende waardes in

Dag:650 KW
Nacht:850 Kw
Teruglever dag:1400 KW
Teruglever nacht/weekend:600Kw
Gas:750 kuub.

Bovenstaande is gebaseerd op mijn verbruik in 2018. Mijn zonnepanelen leveren 2500KW op maar je verbruikt zelf ook wat dus effectief gezien wordt er 2000 KW terug geleverd.

Vorig jaar had ik nog een offerte van Essent van 300 euro(na aftrek bonus 240) voor een jaar stroom en gas. Nu kom ik op 500 euro(na aftrek bonus 175) en aftrek terugleveren energie.

Maar ik zie de bonus als extraatje wat vroeg of laat ook wel eens verdwijnt. Dan blijft er een berekening staan van rond de 700 euro aan totale kosten aan gas. Ongeveer 280 euro aan verbruik, de rest aan vaste kosten, leveringskosten en netbeheer. Ik betaal dus gewoon bijna het dubbele voor het mogen hebben van een gasaansluiting dan dat wat ik er daadwerkelijk gebruik van maak.
(ik kook inductie en warm water in keuken komt via quuoker.)

700/0.22 cent de KW = ruim 3100 KW aan stroom.
750 kuub gas bij een cop van 3.5 is 1885kw.
1885 x 22 cent = 414 euro.

Simpel gerekend en enkel kijken naar verbruik is de warmtepomp dan ongeveer 300 euro per jaar goedkoper(700 voor gas minus 414 aan elektra).

Misschien reken ik een beetje te simpel?

Zit te twijfelen of ik het allemaal zo zal laten of toch voor een warmtepomp zal gaan. Hierbij opgemerkt dat ik 2 jaar terug een nieuwe Nefit ketel heb laten installeren voor 1700,-. (die kan ik nog wel verkopen via marktplaats) Het afsluiten van gas wil ik dan op de Ivo1985 manier doen.

Mijn huis is behoorlijk geisoleerd, uit 2002 met vloerverwarming.

Ik heb zelf ook zoiets van elk jaar dat je wacht en het gas duurder wordt snij je jezelf in de vingers. Je kunt nog wel 10 jaar wachten tot het gas helemaal niet meer te betalen is en dan denk je van, had ik het maar veel eerder gedaan, toch?

Gezien mijn verbruik en dergelijke, wel of niet voor een warmpepomp gaan?

Dan komt natuurlijk ook de vraag welk systeem en welk merk geschikt is.
Je vergeet de verbruiksstroom of sluipstroom en als je warm water wilt moet je 1x in de zoveel tijd legionella ontsmetting uitvoeren. De legionella ontsmetting kost bij mij 8 kwh per keer. Gangbaar is elke week, dus rond de 1,50 per week, of 78 euro per jaar. Daarom doe ik het niet meer elke week.
Mijn sluipstroom is rond de 50 w, oftewel 88 euro per jaar. Als je het sluipverbruik wilt weten moet je dat vragen aan de leverancier incl alle onderdelen. Zo heb ik een aparte cv pomp, 2 aparte 3wegkleppen en meerdere sensoren die niet in de behuizing zitten. Vaak wordt dit niet meegenomen als je het verbruik vraagt bij de leverancier.
Kies je voor een monoblock dan pomp je cv water continu als de buitentemperatuur 5 graden of lager is, wat ook weer euros kost....

Als je geen gas hebt raak je ook de helft kwijt van je jaarlijkste welkomstbonus wat ook rond de 75 euro per jaar kost.

die 300 euro per jaarr winst ben je zo kwijt aan bijkomende zaken die je nu niet meeneemt.

[ Bericht 1% gewijzigd door sjorsie1982 op 22-09-2018 10:28:40 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182062285
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 01:01 schreef leolinedance het volgende:
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

[..]

Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
een cop rond de 3,5 tot 4 is al decennia de kwaliteit, veel beter wordt het niet. De installatiekosten zullen zakken als de klant niet meer accepteert dat installateurs het voordoen dat je een fusiereactor in je huis krijgt, maar gewoon een veredelde koelkast.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182062358
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 22:46 schreef Glider76 het volgende:
Al met al ga je dus maar 115 euro per jaar besparen voor een investering van ongeveer 6000 euro.
Ik had rond de 600 m3 aan gas en ik ben met mijn warmtepomp iets meer kwijt aan energiekosten in de praktijk. Daar heb ik de netbeheerkosten van gas meegenomen. Ik heb de jaarlijkse welkomstbonus halvering niet meegenomen.
Het jaar dat ik ben overgestapt zijn de energiekosten voor iedereen gestegen vanwege hogere belastingen en verlaging van de teruggave energiebelasting. Dus het beeld is iets vertekend, maar het gaat echt om tientjes aan besparing bij mij per jaar voor een investering van rond de 6000 euro.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182062584
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 01:01 schreef leolinedance het volgende:
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

[..]

Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
Het is niet zo dat de warmtepomp net bestaat.
Peter von Rittinger bouwde in 1856 de eerste warmtepomp, vanaf 1939 worden ze al ingezet.
Vergeet niet dat een koelkast, airco, koelkast of warmtepompdroger ook een warmtepomp is.

Mijn warmtepomp is van Mitsubishi, die maken ze daar al sinds 1968 en in Japan zijn die dingen zeer populair.

De enige reden dat we in Nederland denken dat de techniek in de kinderschoenen staat is omdat we in Nederland altijd goedkoop op aardgas gestookt hebben en het hebben van een warmtepomp daarom totaal niet interessant was.

Uiteraard worden ze nog steeds doorontwikkeld maar echt grote stappen verwacht ik niet meer.

Dit was overigens het overzicht van warmtepompen in de EU in 2014 (airco's zijn hier niet in meegerekend, al worden ze in Italië en Frankrijk ook veel ingezet om te koelen):

pi_182063074
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)
pi_182063110
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)

Als ik het telefoonnummer van mijn installateur geef gaat hij me slaan denk ik :+
Ze hebben het allemaal smoordruk...
pi_182063134
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ik het telefoonnummer van mijn installateur geef gaat hij me slaan denk ik :+
Ze hebben het allemaal smoordruk...
Gaat vooralsnog om een budget offerte, plaatsing gaat pas medio volgend jaar plaatsvinden. Gezien de drukte wil ik graag tijdig knopen doorhakken zodat ik straks niet hoef te wachten.

Vind het vooral van belang dat er genoeg kennis is bij de installateur, vooralsnog hoor ik veel berichten dat installateurs niet weten wat ze aanbieden of tegen torenhoge prijzen.

Installatie hoeft bij een monobloc volgens mij niet heel spannend te zijn.
pi_182063202
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)

je bent aan de late kant om een offerte te vragen. Ik denk dat je over 5 jaar aan de beurt bent. Die van mij geef ik niet, want dat bedrijf doet ook andere dingen en ik wacht al 2 jaar op kleine werkzaamheden....
Op het bedrijf waar ik werk leveren wij oa aan installateurs. Deze hebben wel vraag naar spullen van ons, maar hebben de mensen niet om het werk uit te voeren, daarom annuleren ze opdrachten bij ons.

[ Bericht 7% gewijzigd door sjorsie1982 op 22-09-2018 11:59:57 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182063210
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:47 schreef Revolution-NL het volgende:
Installatie hoeft bij een monobloc volgens mij niet heel spannend te zijn.
Volgens vele installateurs krijg je een fusiereactor thuis hoor, zo ingewikkeld is het met bijhehorende prijs van 1000+ tot 2000 euro aan installatiekosten. Ik heb er 1 gevonden waarbij ik het zelf mocht doen (wat echt niet gangbaar is) en werd daarna gecontrolleerd met inbedrijfname, dat koste 750 euro excl btw.
quote:
Gezien de drukte wil ik graag tijdig knopen doorhakken zodat ik straks niet hoef te wachten.
Dit is niet tijdig maar veelst te laat.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182063589
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:55 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Volgens vele installateurs krijg je een fusiereactor thuis hoor, zo ingewikkeld is het met bijhehorende prijs van 1000+ tot 2000 euro aan installatiekosten. Ik heb er 1 gevonden waarbij ik het zelf mocht doen (wat echt niet gangbaar is) en werd daarna gecontrolleerd met inbedrijfname, dat koste 750 euro excl btw.

[..]

Dit is niet tijdig maar veelst te laat.
Te laat? Bij een monobloc moet er alleen wat leidingwerk geregeld worden, that's it.
Desnoods bestel ik dat ding zelf wel :P, schijnen in Frankrijk goedkoop leverbaar te zijn :)
  zaterdag 22 september 2018 @ 12:37:00 #17
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182063704
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 10:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is niet zo dat de warmtepomp net bestaat.
Peter von Rittinger bouwde in 1856 de eerste warmtepomp, vanaf 1939 worden ze al ingezet.
Vergeet niet dat een koelkast, airco, koelkast of warmtepompdroger ook een warmtepomp is.

Mijn warmtepomp is van Mitsubishi, die maken ze daar al sinds 1968 en in Japan zijn die dingen zeer populair.

De enige reden dat we in Nederland denken dat de techniek in de kinderschoenen staat is omdat we in Nederland altijd goedkoop op aardgas gestookt hebben en het hebben van een warmtepomp daarom totaal niet interessant was.

Uiteraard worden ze nog steeds doorontwikkeld maar echt grote stappen verwacht ik niet meer.

Dit was overigens het overzicht van warmtepompen in de EU in 2014 (airco's zijn hier niet in meegerekend, al worden ze in Italië en Frankrijk ook veel ingezet om te koelen):

[ afbeelding ]
Dan ontbreekt het in NL in ieder geval aan kennis of ondernemingsdrift op dit gebied. Waar je met zonnepanelen wordt doodgegooid met aanbieders die alles voor je regelen is dat met warmtepompen en alles wat daarbij komt kijken een heel ander verhaal.
  zaterdag 22 september 2018 @ 12:39:27 #18
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182063728
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)

Laat even weten als je die hebt gevonden. Dat wil ik ook wel.
pi_182063850
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 12:27 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Te laat? Bij een monobloc moet er alleen wat leidingwerk geregeld worden, that's it.
Desnoods bestel ik dat ding zelf wel :P, schijnen in Frankrijk goedkoop leverbaar te zijn :)
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 12:27 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Te laat? Bij een monobloc moet er alleen wat leidingwerk geregeld worden, that's it.
Desnoods bestel ik dat ding zelf wel :P, schijnen in Frankrijk goedkoop leverbaar te zijn :)
Dat is is jouw mening.... en ook die van mij hoor
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182063853
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 september 2018 12:37 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dan ontbreekt het in NL in ieder geval aan kennis of ondernemingsdrift op dit gebied. Waar je met zonnepanelen wordt doodgegooid met aanbieders die alles voor je regelen is dat met warmtepompen en alles wat daarbij komt kijken een heel ander verhaal.
Gas was te goedkoop en teveel aanwezig om aan alternatieven te denken.
Zonnepanelen bestaan al 50 jaar, maar pas de afgelopen 5-10 jaar worden ze actief verkocht al dan niet vanwege de subsidie.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182065311
Precies, gas wordt ten opzichte van elektra nog steeds relatief goedkoop en gehouden.
De energiebelasting op gas is 2,68 cent per kWh (9,7kWh per m3 gas en 26,001ct energiebelasting per m3).
De energiebelasting op elektriciteit is 10,458 cent per kWh.
Nu moet je om helemaal eerlijk te zijn ook het rendement van de elektriciteitsproductie rekenen, een goede 40%, om de energiebelasting per hoeveelheid CO2 gelijk te trekken.

Voor 1kWh elektriciteit is dus ca 2,5kWh gas nodig.

Trek je de energiebelasting op elektriciteit berekend naar CO2-uitstoot naar het niveau van de belasting op aardgas, dan zou de energiebelasting op elektriciteit 6,70ct per kWh moeten zijn. Elektriciteit zou dan 3,77ct exclusief btw goedkoper worden. Inclusief btw 4,55ct.

Bij de keuze voor een warmtepomp valt de financiële berekening dan al snel vele tientallen euro's per jaar meer in het voordeel van de warmtepomp uit.

Gelukkig beseft de politiek dat ook, en worden de tarieven voor energiebelasting komende jaren aangepast.
pi_182073848
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 10:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is niet zo dat de warmtepomp net bestaat.
Peter von Rittinger bouwde in 1856 de eerste warmtepomp, vanaf 1939 worden ze al ingezet.
Vergeet niet dat een koelkast, airco, koelkast of warmtepompdroger ook een warmtepomp is.

Mijn warmtepomp is van Mitsubishi, die maken ze daar al sinds 1968 en in Japan zijn die dingen zeer populair.

De enige reden dat we in Nederland denken dat de techniek in de kinderschoenen staat is omdat we in Nederland altijd goedkoop op aardgas gestookt hebben en het hebben van een warmtepomp daarom totaal niet interessant was.

Uiteraard worden ze nog steeds doorontwikkeld maar echt grote stappen verwacht ik niet meer.

Dit was overigens het overzicht van warmtepompen in de EU in 2014 (airco's zijn hier niet in meegerekend, al worden ze in Italië en Frankrijk ook veel ingezet om te koelen):

[ afbeelding ]
Mooi plaatje, in italie dus 17 miljoen lucht heatpumps als ik het goed begrijp.

Maar zullen dat de simpele inverter airco's zijn? of de wellicht iets nieuwere warmtepompen met binnenunit en boiler om door te koppelen aan radiatoren en warm water?

Want ja, een airco compresser is al zo oud als de weg naar rome.

Italie is verreweg de grootste markt lijkt het wel, dus daar zouden ze het niet meer als een kernreactor zien en installatiekosten dus minimaal zijn.

Ben wel benieuwd of er dus in Italie warmptepompen te koop zijn met boilervat.
pi_182074200
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 10:31 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik had rond de 600 m3 aan gas en ik ben met mijn warmtepomp iets meer kwijt aan energiekosten in de praktijk. Daar heb ik de netbeheerkosten van gas meegenomen. Ik heb de jaarlijkse welkomstbonus halvering niet meegenomen.
Het jaar dat ik ben overgestapt zijn de energiekosten voor iedereen gestegen vanwege hogere belastingen en verlaging van de teruggave energiebelasting. Dus het beeld is iets vertekend, maar het gaat echt om tientjes aan besparing bij mij per jaar voor een investering van rond de 6000 euro.
Maar stond jij voor de keuze om je cv ketel te vernieuwen en dus maar gelijk opgeschaald naar de toekomst en een warmtepomp genomen?

Ik zelf heb in 2016 een nieuwe cv ketel geplaatst. Dat was midden in een grote verbouwing en had toen geen tijd om dat hele warmptepomp gebeuren goed uit te zoeken. Teveel keus en onduidelijkheid.

Achteraf wel een gemiste kans maar had toen gewoon andere zaken aan mijn hoofd en de defecte ketel kon binnen 2 dagen vervangen worden.
pi_182074756
Nog een vraag, De buitenunit houdt het boilervat op bv 55 graden. Wordt je vloerverwarming nu vanuit datzelfde boilervat gevoedt of zit er in de binnenunit een soort vertakking waarbij de compressor dus seperaat je verwarmings circuit en de boiler van warmte voorziet?

In dat geval dient het SWW boilervat dan dus ook gelijk als buffervat zodat buitenunit minder vaakt hoeft aan te slaan?
pi_182075077
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 00:35 schreef Glider76 het volgende:
Nog een vraag, De buitenunit houdt het boilervat op bv 55 graden. Wordt je vloerverwarming nu vanuit datzelfde boilervat gevoedt of zit er in de binnenunit een soort vertakking waarbij de compressor dus seperaat je verwarmings circuit en de boiler van warmte voorziet?

In dat geval dient het SWW boilervat dan dus ook gelijk als buffervat zodat buitenunit minder vaakt hoeft aan te slaan?
Bij mijn installatie zit een driewegklep die aangestuurd wordt door de binnenunit.

Dus als hij warm water maakt stuurt hij het CV water naar het boilervat en als hij gewoon verwarmt gaat het naar het CV circuit met buffervat (ook op foto).

Boilervat staat in bijkeuken woning, warmtepomp binnenunit en buffervat in vrijstaande garage, dus aardig wat buizen en stroomkabels onder de bestrating ;)



De klep is dat zwarte ding met opgerold snoer, moest nog aangesloten worden.

De 2 buizen die de vloer in gaan, gaan naar de bijkeuken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')